Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Οριακά, αλλά δικό του!

Οριακά, αλλά δικό του!

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 73-71 την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ στο 3ο ματς της σειράς των προημιτελικών της Ευρωλίγκας, για να κρατήσει το πλεονέκτημα έδρας που έκλειψε στο 2ο παιχνίδι και να κάνει το 2-1. Έτσι, με μια νίκη στο ΣΕΦ την Πέμπτη θα πάρει την πρόκριση για το φάιναλ φορ της Μαδρίτης, ενώ έχει πλέον δύο ευκαιρίες για να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα που, πια, παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Μεγάλο ματς από Σπανούλη, Πρίντεζη, σε έναν αγώνα που κρίθηκε με δύο άστοχα τρίποντα του Όλεσον λίγο πριν την εκπνοή!

Μέχρι τότε το παιχνίδι είχε περάσει από πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα, με τον Ολυμπιακό να το ελέγχει στο μεγαλύτερο διάστημά του, αλλά να έχει και στιγμές που έχανε τον έλεγχο και έβλεπε την Μπαρτσελόνα να επιστρέφει και ακόμα και να προσπερνά. Αυτό που του έδωσε τελικά το πάνω χέρι στην επανάληψη, παρότι οι Ισπανοί είχαν μπει στην κεφαλή στο τέλος της 3ης περιόδου, ήταν η απίστευτη ενέργεια που έβγαλε στο 4ο δεκάλεπτο στην άμυνά του. Εκεί που και οι δύο ομάδες σκόραραν όποτε ήθελαν, στο 4ο δεκάλεπτο τα πράγματα έσφιξαν πάρα πολύ στις άμυνες, αλλά η άμυνα του Ολυμπιακού έκανε τη διαφορά. Κράτησε για 8:57 στην περίοδο την Μπαρτσελόνα χωρίς εντός παιδιάς πόντο (με 6 εύστοχες βολές), ενώ το πιο σημαντικό ήταν ότι στα πρώτα 6:32 οι Ισπανοί δεν σκόραραν καν, επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να πάει από το 59-60 στο 66-60. Ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι το 70-62 στα 2:30 πριν το τέλος, αλλά μετά έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του.

Θεωρώ ότι η αλλαγή του Σπανούλη 3:43 πριν το τέλος με τον Σλούκα ήταν αυτή που κόστισε την αποδιοργάνωση. Ο Σλούκας μπήκε καλά, το 66-60 έγινε 70-62, αλλά 2:15 πριν το τέλος ο Σφαιρόπουλος «έκλεισε» την αλλαγή ξαναπερνώντας τον Σπανούλη. Κι ενώ ίσως είχε λογική το να τον βγάλει ένα λεπτό (το συζήτησαν εξάλλου) για να πάρει δυο ανάσες και να είναι έτοιμος στο φινάλε, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, η αλλαγή ήταν λάθος. Ο Σπανούλης μπήκε μέσα όχι πιο ξεκούραστος, αλλά με λιγότερη αυτοσυγκέντρωση, με αποτέλεσμα να κάνει δύο λάθη και να χάσει 2 βολές, για να φτάσουμε στα 30 δευτερόλεπτα, με το σκορ στο 70-69 και την μπάλα στην Μπαρτσελόνα.

Αυτό που λέω είναι ότι θα μπορούσε η αλλαγή να έχει γίνει πιο νωρίς, ώστε αν κάτι τυχόν στράβωνε (όπως κι έγινε) όταν ξαναπερνούσε ο Σπανούλης, να υπάρχει χρόνος αντίδρασης για τον Ολυμπιακό. Γενικά, στο τελευταίο τρίλεπτο είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις παίκτη και να τον ξαναβάλεις χωρίς να έχει χάσει αυτό το ένα «κλικ» παραπάνω που έχουν όλοι οι άλλοι σφυγμούς, ένταση, πάθος, τη στιγμή που το ματς είναι στον πόντο. Σαν να κόβεται η “συνέχεια” της ομάδας με δύο αλλαγές (μία στο βγάλε και μία στο βάλε) εκείνη την ώρα και να εκτίθεται ο Σπανούλης άθελά του (και προφανώς χωρίς να το θέλει ούτε ο Σφαιρόπουλος).

Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι ο Όλεσον… δεν το «ήθελε» το ματς. Η Μπαρτσελόνα είχε επίθεση, ο Ντάνστον έκανε τάπα στον Ναβάρο, οι διαιτητές είδαν (για πολλοστή φορά) instant replay και έδωσαν την μπάλα στους Ισπανούς, αλλά ο Όλεσον είχε δύο άστοχα (με καλές προϋποθέσεις) τρίποντα στα 24 και τα 19 δευτερόλεπτα (με επιθετικό ριμπάουντ στο ενδιάμεσο) για να χάσει η Μπαρτσελόνα την ευκαιρία νίκης. Ο Σπανούλης μετά πήρε φάουλ (στη διεκδίκηση του ριμπάουντ από το 2ο τρίποντο) και είχε 2/2 βολές για το 72-69, ο Παπαπέτρου έκανε στον Ναβάρο φάουλ για το 72-71 (από εντολή για να μη δεχτεί ο Ολυμπιακός τρίποντο) στα 8 δευτερόλεπτα, με τον Πρίντεζη να παίρνει κι αυτός φάουλ στα 6 δευτερόλεπτα, να έχει 1/2 αλλά μετά το αμυντικό ριμπάουντ του Ντόλμαν, τον Αμπρίνες πάνω στο άγχος του να βρει ένα καλό σουτ (το οποίο τελικά δεν βρήκε) να μένει με την μπάλα στα χέρια και να σουτάρει ακριβώς εκπρόθεσμα.

Ο Ολυμπιακός σούταρε με 62% στα δίποντα και 32% στα τρίποντα στο ματς (49% και 24% αντίστοιχα η Μπαρτσελόνα), τα ριμπάουντ ήταν 31-33 (και 6-10 τα επιθετικά με την Μπαρτσελόνα να παίρνει 2 επιθετικά στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα), οι ασίστ 19-20, τα λάθη 10-7.

Ο Ολυμπιακός εκτελούσε με πολλή περισσότερη ακρίβεια από τους Ισπανούς, έβγαζε πιο σωστές επιθέσεις και έπαιζε αρκετά πιο στρωτό μπάσκετ είναι η αλήθεια, στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Αν είχε καταφέρει να παίξει την άμυνα που έπαιξε στην 4η περίοδο λίγο παραπάνω (άλλο ένα δεκάλεπτο, ας πούμε) θα είχε διευκολύνει πολύ περισσότερο τον εαυτό του.

Ο Σπανούλης είχε 15 πόντους, 8 ασίστ και 9 κερδισμένα φάουλ, ο Πρίντεζης 19 πόντους και 4 ριμπάουντ, οι δυο τους ήταν μακράν οι καλύτεροι στο ματς. Από εκεί και πέρα πολύ καλοί ήταν οι δυο ψηλοί, Χάντερ και Ντάνστον, που για ακόμα ένα παιχνίδι κέρδισαν τη μάχη στη ρακέτα. Ιδίως ο Χάντερ, έβγαλε ένα τρομερό δωδεκάλεπτο στο διάστημα 27-39 του ματς. Πολύ καλός ο Σλούκας, ξεχώρισε για μένα στο ένα λεπτό που μπήκε στο τέλος κρύος αλλά δεν κόστισε στην ομάδα του (ενώ είχε να παίξει από την 3η περίοδο), βοήθησε πολύ ο Παπαπέτρου αμυντικά, αλλά και ο Πετγουέι με τα δύο του σουτ.

Απ’ την άλλη, ο Ναβάρο και πάλι ήταν όλα τα λεφτά, 14 πόντοι και 6 ασίστ με 8 κερδισμένα φάουλ, ενώ ο Τόμιτς ήταν καλός (8 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα) αλλά σε μια ομάδα που είχε 22/26 βολές είχε 4/8 και αυτό κόστισε ενώ εντός παιδιάς δεν μπορούσε να βρει χώρους για σουτ. Ο Ντόλμαν δημιούργησε προβλήματα στα φάουλ αλλά εντός παιδιάς είχε 2/8, ο Σατοράνσκι ήταν πολύ καλός, ενώ ο Λάμπε έκανε τρομερή 3η περίοδο.

Στο ξεκίνημα η Μπαρτσελόνα είχε το προβάδισμα ως το 8-10 στα πρώτα 3:30 αγώνα, για να το ανακτήσει μετά το 15-14. Ο Ολυμπιακός απάντησε με σερί 8-0 για το 23-18 και ξέφυγε με 26-21 λίγο πριν το τέλος της περιόδου. Το 26-23 του δεκαλέπτου ήταν αρκετά υψηλό και οι «ερυθρόλευκοι» χωρίς να χάσουν σε καλή κυκλοφορία μπάλας άρχισαν να κατεβάζουν το ρυθμό στο 2ο δεκάλεπτο. Έτσι έλεγξαν το ματς πολύ καλύτερα, 30-25 και 33-27, ενώ μετά το 36-36 από 4 πόντους του Αμπρίνες, έκλεισαν το ημίχρονο με 8-0 από Σπανούλη, Πετγουέι για το 44-36. Στην 3η περίοδο ο Πρίντεζης έφερε την ομάδα του στο +10, 46-36, αλλά εκεί που φαινόταν ότι ο Ολυμπιακός ελέγχει το ματς, ο Ντόλμαν, ο Σατοράνσκι και ο Όλεσον απάντησαν με 2-10 σερί για το 48-46. Ο Ολυμπιακός πήγε στο 57-50 με τον Μάντζαρη, αλλά ο Λάμπε και ο Τόμιτς απάντησαν για το 57-58, με τον Ναβάρο να γράφει το 57-60 με σερί 0-10.

Μετά ήρθε το 4ο δεκάλεπτο, όταν ο Ολυμπιακός ανάγκασε την Μπαρτσελόνα σε 9 άστοχα σουτ και 1 λάθος στα πρώτα 6:30 μέχρι να βάλει τον πρώτο της πόντο από βολή του Τόμιτς, για να φτάσουμε στο φινάλε, με τον Ναβάρο να γυρνά το ματς από το 70-62 ως το 70-69 για να φτάσουμε στο φινάλε που είδαμε πιο πάνω.

Η συνέχεια στη σειρά θα δοθεί την Πέμπτη στις 22:00 το βράδυ στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός θα έχει την πρώτη από τις δύο ευκαιρίες να κλείσει τη σειρά με νίκη και να πάρει την πρόκριση στο φάιναλ φορ. Ο Ολυμπιακός πήρε μια οριακή νίκη στο 3ο παιχνίδι, το καλό είναι ότι το πώς εκτυλίχτηκε το 3ο ματς δεν άφησε περιθώρια για οποιουδήποτε είδους (ψυχολογική) χαλάρωση στην 4η αναμέτρηση στους «ερυθρολεύκους», οπότε και οι δυο ομάδες θα είναι πάλι στο όριο των σφυγμών τους, με την Μπαρτσελόνα, όμως, πια, να παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Και μπορεί αυτό τον Ναβάρο να μην τον επηρεάζει, αλλά θα εκπλαγώ αν δεν επηρεάσει κανέναν από τους υπόλοιπους. Σίγουρα και η ήττα δεν είναι καταδικαστική, όπως κέρδισε ήδη μπορεί να ξανακερδίσει ο Ολυμπιακός στην Ισπανία, αλλά η αλήθεια είναι ότι η σειρά πρέπει να κλείσει την Πέμπτη, στο ΣΕΦ, μπροστά στον κόσμο του Ολυμπιακού, εκεί είναι η μεγάλη ευκαιρία.

Τα δεκάλεπτα: 26-23, 44-36, 59-60, 73-71.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πετγουέι 6 (2), Χάντερ 6 (7ρ.), Ντάνστον 8 (2κ.), Σπανούλης 15 (2τρ. 8ασ. 9κ.φ.), Παπαπέτρου (4ρ.), Σλούκας 2 (5ασ.), Πρίντεζης 19 (2τρ. 4ρ.), Αγραβάνης 3, Μάντζαρης 5 (1τρ. 2ασ.), Λαφαγιέτ 2 (3ασ.), Ντάρντεν 2, Λοτζέσκι 5 (1).

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόλμαν 10 (1), Χεζόνια 2, Χουέρτας (6ασ.), Αμπρίνες 4, Ναβάρο 14 (1τρ. 6ασ.), Σατοράνσκι 12 (2τρ. 3ρ. 2ασ. 2κλ.), Πλάις 4 (3ρ.), Τόμας 2, Όλεσον 5 (1), Λάμπε 10 (5ρ.), Τόμιτς 8 (5ρ. 4ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *