Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Στην Αρμάνι η wild card, βόλτα στην Ευρώπη

Στην Αρμάνι η wild card, βόλτα στην Ευρώπη

Την ώρα που στο NBA αποφασίστηκε το λοκ άουτ και στην μπασκετική Ελλάδα ζούμε την απόλυτη εσωστρέφεια με τους δύο «αιώνιους» να μην ασχολούνται ούτε για πλάκα με τα μετεγγραφικά κοντεύοντας παράλληλα να χάσουν και παίκτες που είχαν ήδη στο ρόστερ τους, η υπόλοιπη Ευρώπη ζει σε καλοκαιρινό πυρετό, όπως κάθε χρόνο.

Μάλιστα, φέτος τα πράγματα είναι πολύ πιο έντονα από άλλες σεζόν, καθώς με το φόβο του λοκ άουτ και την ενδεχόμενη εισροή Αμερικανών στην Ευρώπη, όλοι οι καλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί της Ευρώπης θέλουν να υπογράψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πριν πέσουν τα κασέ τους.

Έτσι, έχουμε ήδη πολλές και σημαντικές κινήσεις από τις μεγάλες ομάδες, με τα ρόστερ της επόμενης περιόδου να έχουν ήδη αρχίσει να σχηματοποιούνται.

Μέσα σε όλα έχουμε και την πρόταση της Ευρωλίγκας για τις ομάδες που θα πάρουν wild card. Πρόταση ακόμα καθώς δεν έχει εγκριθεί από το συμβούλιο της διοργανώτριας, κάτι που είναι ουσιαστικά τυπικό, εκτός κι αν μέσα σε μια βδομάδα μέχρι τη συνέλευση αλλάξει κάτι δραματικά στις ομάδες αυτές.

Έτσι, απευθείας στους ομίλους θα δούμε την Αρμάνι Μιλάνο, με την Ευρωλίγκα να προτιμά την ιταλική αγορά, παρά μια περισσότερη (σίγουρα) τουρκική ή ρωσική στους ομίλους. Η Αρμάνι έχει σταθερή παρουσία και καλό επενδυτή, ωραίο γήπεδο και προέρχεται από το 2ο καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, οπότε λογικό ήταν να πάρει την κάρτα.

Πέρα από την Αρμάνι και μετά την αποχώρηση των Μπουντιβέλνικ και Κρκα από τα προκριματικά, οι υπόλοιπες wild card έγιναν από 2 (δύο ήταν με την αποχώρηση της ολλανδικής) 4 και οι επιλογές ήταν λίγο πολύ λογικές και αναμενόμενες: βεβαίως η Άλμπα Βερολίνου, βεβαίως η Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, ενώ τις άλλες δύο θέσεις πήραν η Τούροβ και Ντόνετσκ από Πολωνία και Ουκρανία, αγορές στις οποίες ελπίζει να επεκταθεί η Ευρωλίγκα (και θεωρεί το φετινό Ευρωμπάσκετ καλή συγκυρία). Θυμίζουμε ότι ήδη η Βιλερμπάν είχε πάρει μια wild card λόγω συμφωνίας Ευρωλίγκας και γαλλικής λίγκας εδώ και κάποια χρόνια.

Εξαργύρωσε ο Σόφο

Τις καλύτερες ημέρες της καριέρας του περνά ο Σοφοκλής Σοχορτσανίτης. Μετά την σαφώς καλύτερη σεζόν της καριέρας του με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να επεκτείνουν το συμβόλαιό του για έναν ακόμα χρόνο (ως το καλοκαίρι του 2013) και παράλληλα να ανεβάσουν πολύ τις αποδοχές του. Ο Σχορτσανίτης ως το καλοκαίρι του 2013 θα πάρει 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Θηρίο η Αρκούδα!

Είναι σαφές ότι σε κανέναν στην ΤΣΣΚΑ δεν «έκατσε» καλά η περσινή σεζόν και ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρωλίγκα για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια επιτυχιών και φάιναλ φορ. Αλλά ακόμη και να… μην ήταν, η ΤΣΣΚΑ έχει ήδη φροντίσει να κάνει την υπόλοιπη Ευρώπη να τη βλέπει με δέος, μόνο και μόνο από τις μετεγγραφές που έχει κάνει ή στις οποίες εμπλέκεται.

Μετά την αποχώρηση από την ενεργό δράση των Λάνγκτον και Χόλντεν, την αποδέσμευση των Σμόντις, Μπετσίροβιτς και Μπίκοφ ήταν σαφές ότι οι Ρώσοι θα έπρεπε να κινηθούν δυναμικά.

Ο Σισκάουσκας ανανέωσε και μετά… καταιγίδα. Ντάριους Λαβρίνοβιτς, Σάμι Μεχία, Νενάντ Κρστιτς οι τρεις για να καλύψουν τα βασικά κενά, ενώ οι Ρώσοι έχουν ήδη καταθέσει πρόταση στον Μίλος Τεόντοσιτς, την οποία με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες πολύ δύσκολα θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να ισοφαρίσει και να αποτρέψει έτσι την αποχώρηση του καλύτερου Σέρβου πλέι μέικερ και περσινού MVP της Ευρωλίγκας.

Ο Χριάπα συνεχίζει, ο Τζαμόντ Γκόρντον επίσης, ο Σάσα Καούν μόνο είναι ελεύθερος και αυτή τη στιγμή συζητά προτάσεις, και η ΤΣΣΚΑ φτιάχνει ένα παντοδύναμο σύνολο, με τους Καζλάουσκας και Σφαιρόπουλο στον πάγκο. Ο Εβγκένι Βορόνοφ υπέγραψε, ο Πονκρασόφ είναι κοντά στην εππιστροφή, ο Σβεντ μάλλον θα παραμείνει, ενώ υπάρχει και ο Μαριάνοβιτς που ανήκει στην ΤΣΣΚΑ αλλά και οι Κουρμπάνοφ, Ζαμπέλιν. Η «Αρκούδα» ξύπνησε από τη φετινή χειμερία νάρκη της…

Και αν τελικά τραβήξει το λοκ άουτ θυμηθείτε τι έχει δηλώσει ξεκάθαρα ο Κιριλένκο για να σας αποτελειώσει…

Δυναμικά και η Μπάρτσα, κλείνει και Μπάτμαν!

Τις τελευταίες ημέρες το σήμα του πλανάται πάνω από τη Βαρκελώνη! Ο Αντώνης Φώτσης περίμενε τον Παναθηναϊκό, αλλά με την κατάσταση στασιμότητας που επικρατεί στο «τριφύλλι» και το ενδιαφέρον από άλλες ομάδες ο παίκτης σκέφτηκε το… momentum που θα χανόταν με το ενδεχόμενο λοκ άουτ (που ήρθε κιόλας) και έτσι είναι πολύ πιθανό ο Παναθηναϊκός να έχασε ήδη έναν από τους στυλοβάτες του.

Οι πληροφορίες μιλούν για διετή προσφορά της Μπαρτσελόνα έναντι 1,5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο με τις δύο πλευρές να έχουν ήδη συμφωνήσει. Ο Φώτσης αναμένεται να πετάξει για Ισπανία την Τρίτη για να υπογράψει και λίγα μπορούν να αλλάξουν μέχρι τότε, καθώς η κίνηση του Παναθηναϊκού θα πρέπει να είναι θεαματική για να αλλάξει την κατάσταση.

Πέραν του Φώτση, η Μπαρτσελόνα υπέγραψε και το πιο all-around τριάρι στην Ευρώπη, ενώ ανανέωσε και με τον Μάικλ. Δηλαδή, Τσακ Έιντσον, Πιτ Μάικλ και Χουάν Κάρλος Ναβάρο για δύο θέσεις, συν τον Ινγκλς που δεν έχει φύγει ακόμα συν όποιον άλλο πάει.

Γιατί θα πάει, αφού η φυγή των Ρούμπιο, Λάκοβιτς, Γκριμάου, Άντερσον αφήνει κενά. Ιδίως στον άσο. Για εκεί η Μπαρτσελόνα ονειρευόταν τον Τεόντοσιτς, αλλά δεν μπορούσε να καλύψει τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ του buy-out, οπότε μάλλον θα πρέπει να ψωνίσει με άλλη λογική.

Στις λίστες της είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς που είναι ελεύθερος, θέλει τον Μαρσελίνιο Χουέρτας, ενώ τώρα που ζούμε στον… καιρό του λοκ άουτ υπάρχει και η αμερικανική αγορά από την οποία θα έρθουν πολλοί καλοί πλέι μέικερ. Εκτός αν με το λοκ άουτ ο Ρούμπιο επιστρέψει, γιατί πλέον παίζει και αυτό (και του Καλντερόν).

Και μιας και μιλάμε για λοκ άουτ και ενδεχόμενη εισροή παικτών στην Ευρώπη, τι είχε πει ο Μαρκ Γκασόλ το χειμώνα; «Αν γίνει λοκ άουτ του χρόνου θα παίζω στην Μπαρτσελόνα μαζί με τον αδερφό μου». Ο Μαρκ είναι free-agent και είναι πολύ εύκολο να έρθει Ευρώπη, ενώ ο Παού δεν είναι άρα είναι πιο δύσκολο. Βέβαια, το γεγονός ότι είναι Ευρωπαίος διευκολύνει την κατάσταση σε αντίθεση με Αμερικανούς παίκτες που έχουν συμβόλαιο, αλλά το καλοκαίρι αναμένεται μακρύ.


Free agents κοιτούν προς την Ευρώπη…

Αντί να συνεχίσουμε την περιήγησή μας στην Ευρώπη και σε άλλες ομάδες, όπως η Σιένα που πήρε τον Άντερσεν ή η Αρμάνι που έκλεισε τον Κουκ, οι τουρκικές ή η Ουνίκς, ας δούμε λίγο ποιοι παίκτες είναι free agents το καλοκαίρι αυτό που σημαίνει ότι θα μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη χωρίς κανένα πρόβλημα με συμβόλαια και περιορισμούς. Όχι εξαντλητική η λίστα, αλλά κάποια ενδιαφέροντα ονόματα.

Ευρωπαίοι: Αντρέι Κιριλένκο, Τζολ Πρζίμπιλα, Μάρκο Μπελινέλι, Πέτζα Στογιάκοβιτς, Ντάριους Σονγκάιλα, Βλάντιμιρ Ραντμάνοβιτς, Αλέξις Αζινσά, Μαρκ Γκασόλ, Κιρίλο Φεζένκο, Αλεξάνταρ Πάβλοβιτς, Σάσα Βούγιατσιτς.

Αμερικάνοι: Τζαμάλ Κρόφορντ, Ντελόντε Ουέστ, Γκλεν Ντέιβις, Κρις Χάμφρις, Άντονι Πάρκερ, Κάρον Μπάτλερ, Τάισον Τσάντλερ, Τζ. Ρ. Σμιθ, Κένιον Μάρτιν, Ταϊσόν Πρινς, Τζέισον Ρίτσαρντσον, Τρέισι ΜακΓκρέιντι, Τόνι Μπατί, Τσάρλι Μπελ, Αλ Θόρντον, Γκραντ Χιλ, Γκρεγκ Όντεν, Σάουελ Ντάλεμπερτ, Τζαμάριο Μουν, Σάνον Μπράουν, Σέιν Μπατίερ, Λέον Πόου, Τζος Χάουαρντ, Τζαμάλ Μαγκλόιρ, Έντι Χάουζ, Τζαμάλ Τίνσλεϊ, Κελένα Αζουμπούικε, Χάρι Χιουζ, Καρίμ Ρας, Τζέρι Στακχάουζ.

Λοιποί: Κάρλος Αρόγιο, Χουάν Χοσέ Μπαρέα, Νενέ, Χαμέντ Χαντάντι, Γι Γιανλιάν, Στέφαν Λάσμε.

Αυτά είναι μερικά πολύ ενδιαφέροντα ονόματα, ιδίως αν μείνουμε στη λίστα με τους Ευρωπαίους. Το θετικό με τους free agents είναι ότι μπορούν να υπογράψουν σε ομάδα της Ευρώπης χωρίς να τους ενδιαφέρει τι θα πει η FIBA και το NBA. Σε αυτούς συνυπολογείστε και τους Αμερικανούς που βγήκαν φέτος από το ντραφτ ή παίκτες όπως ο Βούτσεβιτς και ο Καντέρ που δεν δεσμεύονται με ευρωπαϊκές ομάδες.

Οι υπόλοιποι (όσοι έχουν ήδη συμβόλαιο) έχουν ένα νομικό κόλλημα, καθώς αν λήξει το λοκ άουτ αρχίζουν να πληρώνονται κανονικά από τις ομάδες τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να σπάσουν το συμβόλαιό τους στην Ευρώπη και να επιστρέψουν στις Η.Π.Α.. Το 1998-99 η FIBA δεν είχε επιτρέψει παίκτες με συμβόλαιο να παίξουν στην Ευρώπη (ίσως θυμάστε τα δικαστήρια παικτών όπως ο Νικ Βαν Έξελ), αλλά έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε και ίσως αυτό αλλάξει τώρα. Ιδίως αν υπάρχει παρασκηνιακή πίεση.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες λογικά θα κινηθούν για κάποιους από τους free agents, οπότε μην περιμένετε… τον Κόμπι και τον Ουέιντ στην Ευρώπη, αλλά σε αυτό υπάρχουν ορισμένοι αστερίσκοι. Όπως οι τουρκικές που έχουν δείξει ότι βάζουν πολλά λεφτά, θέλουν παίκτες-κράχτες (βλ. Άιβερσον), υπάρχει και ο κολοσσός που λέγεται Turkish Airlines που ψάχνεται πολύ με το NBA με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Πάντως, ανάμεσα στους Ευρωπαίους free agents υπάρχουν πολλά ονόματα που θα πρωταγωνιστούσαν στην Ευρωλίγκα αν έρχονταν στην Ευρώπη.

Τέλος, η κατάσταση με τους Ευρωπαίους μη free agents είναι λίγο διαφορετική από εκείνη των Αμερικανών και είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να μεταπηδήσουν στην Ευρώπη σε χρονιά λοκ άουτ, παρότι έχουν συμβόλαιο. Εξ ου και οι τόσες φήμες για Νοβίτσκι, Γκασόλ και σία εδώ και 2-3 μήνες.

Ας ελπίσουμε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, αν και με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μάλλον θα βλέπουμε… τους άλλους και θα ζηλεύουμε. Αλλά ακόμη κι έτσι…

 

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *