Home / ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ / «Wrong way Ricky» Davis…

«Wrong way Ricky» Davis…

Όχι, ο τίτλος δεν εννοεί ότι κάποιος είπε στον Ρίκι Ντέιβις ότι πήγαινε λάθος. Το «Wrong Way» είναι το προσωνύμιο του Ρίκι Ντέιβις, όπως λέμε… Magic Τζόνσον, Air Τζόρνταν ή Pistol Πιτ Μάραβιτς. Μόνο που του Ντέιβις δεν είναι και τόσο τιμητικό όσο τα άλλα.

Ο Ρίκι Ντέιβις έχει αγωνιστεί 12 σεζόν στο NBA από το 1998-99 ως το 2009-10, έχοντας 13.5 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ μέσο όρο καριέρας. Καλύτερή του χρονιά το 2002-03 όταν έπαιζε στους Κλίβελαντ Καβαλίερς και είχε 20.6 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και 5.5 ασίστ. Όμως, εκείνη έμελλε να είναι και η σεζόν στην οποία βγήκε το παρατσούκλι «Wrong Way» γιατί ο Ντέιβις κατάφερε στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του να κάνει τέτοια βλακεία, που κηλίδωσε για πάντα το όνομά του στο επαγγελματικό μπάσκετ.

Το 2002-03 ήταν τραγική χρονιά για τους Καβαλίερς, που τελείωσαν με 17-65. Έτσι, όμως, μπόρεσαν να πάρουν το νούμερο 1 στο ντραφτ, όπου και επέλεξαν τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Στις 16 Μαρτίου του 2003, οι Καβαλίερς (που είχαν 12-53 τότε) υποδέχονταν τους Γιούτα Τζαζ, σε μια από τις ελάχιστες νίκες τους στη σεζόν.

Το ματς έληξε 122-95 και ο Ρίκι Ντέιβις είχε 28 πόντους, 12 ασίστ και 9 ριμπάουντ με 9/16 εντός παιδιάς και 9/10 βολές (στο παιχνίδι αυτό ήταν που ο Μαρκ Τζάκσον πέρασε τον Μάτζικ Τζόνσον στη 2η θέση των ασίστ στην ιστορία του NBA).

Ο Ντέιβις είχε αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν… career night, δηλαδή έπαιζε το ματς της καριέρας του. Κι όμως, κατόρθωσε να αμαυρώσει για πάντα αυτό που θα έπρεπε να ήταν η καλύτερη ανάμνηση που είχε από το NBA.

Με 6 δευτερόλεπτα να απομένουν και τους Καβαλίερς να κάνουν επαναφορά πριν το κέντρο του γηπέδου προς τη δική τους μπασκέτα, ο Ντέιβις είχε 26 πόντους, 12 ασίστ και 9 ριμπάουντ. Ήθελε απεγνωσμένα το triple-double (που θα ήταν και το πρώτο στην καριέρα του) και… δεν το σκέφτηκε περισσότερο.

Πήρε την μπάλα και έκανε λέι απ στην μπασκέτα της ομάδας του (!) για να πάρει το αμυντικό ριμπάουντ και να κλείσει το triple-double. Για… λίγη ώρα τα είχε καταφέρει, αλλά πολύ γρήγορα το NBA ακύρωσε και το σουτ και το ριμπάουντ και ο Ντέιβις κατάφερε να ξευτιλιστεί χωρίς λόγο. Επίσης, οι Καβαλίερς του επέβαλαν πρόστιμο για αντιαθλητική συμπεριφορά.

Μετά το ριμπάουντ, ο ΝτεΣον Στίβενσον, του οποίου το ματι γυρίζει πολύ εύκολα, όρμησε στον Ντέιβις και του έκανε όσο πιο σκληρό φάουλ μπορούσε για να του απαντήσει στην «ασεβή» κίνηση. Ο Ντέιβις έβαλε τις βολές και έφτασε στους 28 πόντους.

Ο Τζέρι Σλόαν μετά το ματς δικαιολόγησε πλήρως τον παίκτη του λέγοντας μάλιστα ότι το φάουλ του Στίβενσον δεν ήταν όσο σκληρό θα έπρεπε: «Προσπαθούσε να μας ντροπιάσει και το παιχνίδι δεν θα έπρεπε να παίζεται έτσι. Εδώ δεν παίζουμε στην αυλή του σχολείου μας. Ας το δοκίμαζε όταν το ματς θα μετρούσε σε κάτι. Ήμουν περήφανος για τον ΝτεΣον και εγώ θα του έκανα ακόμη πιο σκληρό φάουλ αν ήμουν στη θέση του Στίβενσον. Ας με βάλουν φυλακή γι’ αυτό που λέω, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα».

Ο Ντέιβις μετά το ματς το έπαιζε… Κινέζος: «Θα έπρεπε να είναι νευριασμένοι. Κάθε ομάδα που χάνει τόσο πρέπει να είναι θυμωμένη. Αλλά δεν θα το έκανα ξανά. Δεν θα το έκανα. Όμως, αν έχανα με 20 πόντους, μάλλον κι εγώ θα ήμουν θυμωμένος».

Ο Στίβενσον από την πλευρά του είπε κάτι σαν… not in my house μετά το ματς: «Δεν έχω κάτι με τον Ρίκι. Αλλά το να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Δεν θα το αφήσω να συμβεί και να περάσει έτσι».

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το προσωνύμιο Wrong Way Ricky για τον Ντέιβις, που μπορεί να τον ακούσετε και Wrong Rim Ricky…

Η φάση είναι πολύ αστεία και η φάτσα του Σλόαν απλώς ξεκαρδιστική.

 

About nikolask11

Check Also

30 πόντοι σε 4:38 από τον Ρατάν-Μέιζ!

Μια απίστευτη επίδοση, ένα μοναδικό ρεκόρ πέτυχε ο Εξέιβιερ Ρατάν-Μέιζ του Φλόριντα Στέιτ, καθώς πέτυχε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *