Home / NBA / Το παραμυθένιο «αντίο» του γίγαντα!

Το παραμυθένιο «αντίο» του γίγαντα!

Η τελευταία βραδιά του Κόμπι Μπράιαντ ήταν καλύτερη και πιο μαγική απ’ ό,τι θα μπορούσε να περιμένει όποιος κι αν έγραφε το φινάλε αυτό. Σαν σε παραμύθι, ο Κόμπι έδωσε ό,τι είχε απομείνει στο μπασκετικό του ντεπόζιτο, πάτησε παρκέ για 42 λεπτά στο τελευταίο του παιχνίδι και έβαλε 60 πόντους στη νίκη των Λέικερς με 101-96 επί της Γιούτα. Δεν είναι όνειρο, 60 πόντους! Πιο παραμυθένιο τέλος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, με όλο τον πλανήτη να υποκλίνεται για ακόμα μία φορά, τελευταία, στο μπασκετικό μεγαλείο του Κόμπι.

Μετά από ένα μοναδικό αφιέρωμα από τους Λέικερς και ολόκληρο το NBA πριν το ματς, με τα μάτριξ του γηπέδου να παίζουν στιγμές από την καριέρα του και σύσσωμο τον μπασκετικό πλανήτη να του στέλνει ευχές και να μιλάει για το πόσο σημαντικός ήταν ο Κόμπι για το παιχνίδι και τον καθένα από τους αστέρες του σήμερα ξεχωριστά, ο Μπράιαντ πάτησε παρκέ και χρειάστηκε 3-4 λεπτά να ξεπεράσει την ψυχολογική ένταση. 0/5 στο ξεκίνημα με το Staples Center να είναι στο πόδι σε κάθε σουτ και να μένει με το «αχ».

Η συνέχεια; Μαγική. 5/5 συνεχόμενα, 12 μαζεμένοι πόντοι και το γήπεδο ήταν σε κατάσταση παραληρήματος, φωνάζοντας περισσότερο κι απ’ όταν οι Λέικερς έπαιζαν τελικούς NBA. Ο Κόμπι τελείωσε τον αγώνα με 60 πόντους, 22/50 σουτ, 16/29 δίποντα και 6/21 τρίποντα, με 10/12 βολές, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα. Και, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, τα πρώτα 5 άστοχα δεν πιάνονται. Με τα όσα είχαμε δει πριν το τζάμπολ δεν ήταν δυνατόν να μπει ανεπηρέαστος στο παρκέ. Μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα, στο υπόλοιπο ματς σούταρε με 50% για 60 πόντους!

Στο τέλος του ματς ο Κόμπι μπήκε στο παλιό, γνωστό του mode του «δεν πρόκειται να χάσω, όχι απόψε» και ήταν εμφανές σε όλους. Έβαλε 17 συνεχόμενους πόντους, πήγε το ματς από το 84-94 ως το 99-96 (ξεκίνησε να σκοράρει στους 82 των Λέικερς), έδωσε και την ασίστ για το 101-96 και 4 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη βγήκε για το τελευταίο standing ovation της μεγαλειώδους καριέρας του.

Τα highlights από το τελευταίο παιχνίδι του Κόμπι στο NBA.

Ο Μπράιαντ πέτυχε πάνω από 50 πόντους για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009. Στο τέλος, έκανε το 5ο υψηλότερο σκορ της καριέρας του, σούταρε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην καριέρα του (50 σουτ, το προηγούμενο ήταν 47 σουτ το 2002 κόντρα στους Σέλτικς), έγινε ο γηραιότερος παίκτης από το 2001 (τότε το έκανε ο 38άρης Τζόρνταν με 51 πόντους σε 38 λεπτά με 21/38 σουτ) που βάζει πάνω από 50 πόντους, ο 2ος γηραιότερος που βάζει 50 πόντους και ο γηραιότερος που βάζει 60 πόντους στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο Κόμπι αποσύρθηκε μετά από 20 σεζόν, 5 δαχτυλίδια και 18 συμμετοχές σε all-star game. Έγινε μόλις ο 5ος παίκτης που παίζει 20 σεζόν στο NBA και ο μοναδικός που το κάνει με μία ομάδα.

Η τελευταία παρουσίαση των Λέικερς στον Κόμπι Μπράιαντ πριν την έναρξη του αγώνα.

Βεβαίως, εννοείται ότι στο τέλος δεν ήταν και απόλυτα ευχαριστημένος. Τον ρώτησαν αν ήταν το ιδανικό φινάλε και η απάντηση «φώναζε» Κόμπι από πολύ μακριά: «Το τέλειο φινάλε θα ήταν ένα πρωτάθλημα. Αλλά απόψε προσπάθησα να βγω έξω, να παίξω σκληρά και να προσπαθήσω να δώσω μια παράσταση όσο περισσότερο μπορούσα. Ένιωσα καλά που μπορούσα να το κάνω μια τελευταία φορά».

Οι συμπαίκτες του τον έλουσαν με σαμπάνια μετά το ματς, αλλά τους μάλωσε: «Αυτή είναι μόνο για πρωταθλήματα». Γενικά, κατάφερε στο τελευταίο του παιχνίδι και μετά από 60 πόντους, μετά από μια σεζόν στην οποία σχεδόν ντυνόταν… χιονάνθρωπος από πάνω ως κάτω στον πάγο κάθε φορά που καθόταν στον πάγκο στο τέλος των ματς, να πει δύο φορές τη λέξη «πρωτάθλημα» την ώρα που αποχωρούσε, δείγμα ακριβώς της μπασκετικής του νοοτροπίας, του νικητή, όλων όσων τον χαρακτήριζαν όσο έπαιζε.

Τα καλύτερα λόγια τα είχε για τον κόσμο των Λέικερς, για την ομάδα της καρδιάς του, αφού έγινε ο μόνος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που παίζει 20 σεζόν, μια ολόκληρη καριέρα, σε μια ομάδα: «Νομίζω το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ότι μείναμε μαζί σε όλη τη διάρκεια. Θα είστε πάντα στην καρδιά μου και πραγματικά το εκτιμώ. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Σας αγαπώ».

Η βραδιά είχε και την… αστεία πλευρά της για τον Κόμπι, με τους συμπαίκτες του να του δίνουν πάσα σε κάθε επίθεση θέλοντας να του φτιάξουν προϋποθέσεις για να σουτάρει: «Το πράγμα που με έκανε να γελάω όλη τη βραδιά είναι ότι πέρασα 20 χρόνια με όλους να μου ουρλιάζουν να πασάρω την μπάλα. Και την τελευταία βραδιά έλεγαν ‘μην δίνεις πάσα’!».

«Τι άλλο να πω; Mamba out», μονολόγησε όταν τα φώτα έσβηναν, αφήνοντας το μπάσκετ τόσο πιο φτωχό πια, καθώς περπατούσε προς την έξοδο για τελευταία φορά φορώντας την εμφάνιση των Λέικερς.

Υ.Γ.: Τον καλύτερο αποχαιρετισμό στον Κόμπι τον έκανε ένας Ουόριορ, ο Φέστους Εζελι έγραψε: «Μεγαλώνοντας στη Νιγηρία, δεν είχα γύρω μου πολλούς φίλους του μπάσκετ. Και πάλι, σε μια κοινωνία που αγαπούσε το ποδόσφαιρο πολύ περισσότερο από το μπάσκετ, ανακάλυψα το όνομά σου όταν οι συμμαθητές μου σούταραν κομματάκια χαρτιού στον σκουπιδοτενεκέ φωνάζοντας ‘ΚΟΜΠΙ!’. Πριν καν γνωρίσω το μπάσκετ, γνώριζα το όνομά σου. Όταν ανακάλυψα το άθλημα, άρχισα να καταλαβαίνω τι σημαίνεις για το Μπάσκετ. Όταν αναγνώρισα την αγάπη μου για το άθλημα, το πάθος σου έγινε έμπνευση για μένα. Γι’ αυτό και είναι σωστό ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΡΑ που ΕΜΕΙΣ κυνηγάμε να γράψουμε ΙΣΤΟΡΙΑ να αποτίσω φόρο τιμής σε σένα. Είσαι μια έμπνευση για τα παιδιά σε όλο τον πλανήτη. Σε ευχαριστώ για όλα όσα έχεις κάνει για Το Παιχνίδι του Μπάσκετ».

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *