Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ο καλός, ο κακός και… οι άσχημοι

Ο καλός, ο κακός και… οι άσχημοι

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2008

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε κανένα πρόβλημα να… ξαναρίξει 20 πόντους στη Φενέρ, όπως έκανε και στον πρώτο γύρο. Το ευχάριστο για τους «πράσινους» είναι ότι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επανήλθε στις καλές εμφανίσεις. Όταν ένας μεγάλος παίκτης κάνει 2-3 μέτρια παιχνίδια, θα πρέπει να δείξεις λίγο υπομονή πριν του ασκήσεις σκληρή κριτική γιατί είναι σίγουρο ότι θα βρει τρόπο να… σε εκθέσει. Ας φυλάξουν, λοιπόν, την υψηλή κριτική προς τον Σάρας, γιατί η αξία του είναι αδιαμφισβήτη και μόνο κέρδη μπορεί να έχει ο Παναθηναϊκός από την παρουσία του στην πεντάδα.

Από εκεί και πέρα την άλλη εβδομάδα το ματς στη Μαδρίτη θα θυμίζει λίγο φιλικό, αν και η Ρεάλ (κέρδισε χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα τη Ροάν στη Γαλλία) θα θέλει τη νίκη για να εξασφαλίσει την καλύτερη δεύτερη θέση των ομίλων. Οι «πράσινοι» πάντως θα πάνε πιο πολύ για να τεστάρουν τις δυνάμεις τους σε μια δύσκολη έδρα αλλά και για… να δουν το γήπεδο στο οποίο φιλοδοξούν ότι θα επιστρέψουν για το final-4.

Ο Ολυμπιακός πιστοποίησε την κακή ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, χάνοντας εύκολα στο Κάουνας. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι και ακόμη πιο άσχημο αν ο Λιν Γκριρ δεν οδηγούσε σχεδόν μόνος του την ομάδα σε ένα ανέλπιστο 12-0 σερί στο τέλος για να διασώσει τουλάχιστον τη διαφορά του πρώτου αγώνα. Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να βγουν 4οι (εάν κερδίσουν τη Σιένα και χάσει η Ζαλγκίρις στη Βιτόρια) ή 5οι, κάτι που ίσως δε σημαίνει και πολλά πράγματα.

Το σημαντικό είναι ότι οι Πειραιώτες μοιάζουν πιο πολύ να έχουν πρόβλημα ψυχολογίας, κάτι που γίνεται εύγλωττα αντιληπτό καθώς απότομα η παραγωγικότητα στα τελευταία παιχνίδια έχει σημειώσει ελεύθερη πτώση. Και όταν μιλάμε για μια ομάδα που έδειχνε ότι έφτανε άνετα τους 90 πόντους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι πιο πιθανό ξαφνικά όλες οι ομάδες της Ευρώπης να διάβασαν το παιχνίδι του και να μπορούν να τον κρατήσουν χαμηλά στο σκορ. Οπότε, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ψάξει τις αιτίες της αγωνιστικής του «κοιλιάς» στο εσωτερικό του.

Στα άλλα ματς, η Παρτιζάν έγραψε ιστορία κερδίζοντας με το εντυπωσιακό 85-37 την Μπαμπέργκ, η οποία έβαλε 10 πόντους στην πρώτη περίοδο, 8 στη δεύτερη, 10 στην τρίτη και 9 στην τέταρτη! Οι «άσχημοι» της βραδιάς ήταν οι Γερμανοί, που, στη μαύρη τους νύχτα, κατάφεραν να αποφύγουν το ρεκόρ της χαμηλότερης παραγωγικότητας στην ιστορία της Ευρωλίγκας, το οποίο εξακολουθεί να κρατά Κρκα Νόβο Μέστο που είχε πετύχει 35 εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στην κανονική περίοδο της σεζόν 2003-04 (ο αγώνας είχε λάβει χώρα στη Μόσχα και είχε λήξει 89-35). Το τρίτο χειρότερο ρεκόρ, πλέον, έχουν οι Λόντον Τάουερς, που τη σεζόν 2001-02 έχασαν εντός έδρας από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας με 40-73. Οι Σέρβοι, από την πλευρά τους, προβάλλουν ως το μεγάλο φαβορί για την 6η καλύτερη θέση.

Η Μακάμπι έκανε το καθήκον της με την Αρμάνι και θα προσπαθήσει για το καλύτερο πλασάρισμα στον όμιλο, με την 1η θέση να μην εξαρτάται μόνο από την ίδια. Το αξιοσημείωτο νέο ήταν η επιστροφή του μεγάλου Νίκολα Βούισιτς, που όχι μόνο δεν έδειξε καθόλου «σκουριασμένος» από τη μακρόχρονη απουσία του, αλλά φάνηκε έτοιμος, με την τεράστια κλάση του, να ανεβάσει άμεσα ένα επίπεδο την ομάδα του λαού, κάνοντάς τη ακόμα πιο υπολογίσιμη.

Τέλος, στη Σλοβενία, η Ολύμπια κέρδισε τη Βίρτους 75-60 και διατηρεί, λιγοστές, ελπίδες για την καλύτερη 6η θέση των ομίλων. Σε κάθε περίπτωση η πορεία της κρίνεται αξιοπρεπής.

 

ΥΓ. Για τα σενάρια πρόκρισης και τελικής κατάταξης στους ομίλους θα τα γράψουμε στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Ενώ με το τέλος του πρώτου γύρου δε θα παραλείψουμε να αναφερθούμε και στο «φαινόμενο» Μαρκ Σάλιερς που εντυπωσιάζει αν και άγνωστος στο ευρύ κοινό.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *