Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Το ιατρικό μυστήριο του Ματίας Σμόντις

Το ιατρικό μυστήριο του Ματίας Σμόντις

Μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες της τελευταίας δεκαετίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Ματίας Σμόντις είναι σίγουρο ότι δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Αυτό, όμως, που χρήζει συζήτησης είναι το άγνωστο καρδιακό πρόβλημα που τον οδήγησε στο να κατεβάσει ταχύτητα και να περνάει πλέον λογικά τους τελευταίους του μήνες στα παρκέ.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

Ο Σμόντις ξεκίνησε το μπάσκετ από την Κρκα Νόβο Μέστο, όπου, όντας βασικός σε ηλικία 21 ετών, την οδήγησε το 2000 στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Σλοβενίας. Πέρασε τις επόμενες 3 σεζόν στη Βίρτους Μπολόνια, με την οποία έκανε το τριπλ κράουν στο 2001. Συνέχισε στον μεγάλο αντίπαλο, τη Φορτιτούντο Μπολόνια για να φτάσει στον τελικό της Ευρωλίγκας το 2004 και να κερδίσει την ιταλική λίγκα το 2005. Τα επόμενα 6 χρόνια βρέθηκε, με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε 5 φάιναλ φορ (με 2 τίτλους), και κέρδισε 6 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα Ρωσίας, έγινε μάλιστα ο πρώτος μη Ρώσος αρχηγός στην ιστορία της ΤΣΣΚΑ. Με την Εθνική Σλοβενίας έπαιξε σε 5 Ευρωμπάσκετ.

Έχοντας παίξει 11 χρονιές στην Ευρωλίγκα, ξεχωρίζει στις στατιστικές λίστες σε πόντους (15ος με 1818), ριμπάουντ (21ος με 687), εύστοχα τρίποντα (21ος με 194) και αγώνες (25ος με 170).

ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

Ταλαιπωρημένος από πολλαπλούς τραυματισμούς και έχοντας βιώσει πολλές και διαφορετικές μπασκετικές υφέσεις και εξάρσεις, ο Ματίας Σμόντις είδε την καριέρα του να παίρνει την κάτω βόλτα σε ηλικία 31 ετών. Ενώ περνούσε μία μέτρια σεζόν στην ΤΣΣΚΑ, παίζοντας ωστόσο, περίπου 20 λεπτά ανά αγώνα, στις 22 Φλεβάρη 2011 μια είδηση έπεσε σαν κεραυνός. Οι γιατροί της ΤΣΣΚΑ διέγνωσαν καρδιακό πρόβλημα στον άσο της ομάδας. Του συστήθηκε μία εβδομάδα ξεκούρασης που θα ακολουθείτο από πλήρη ιατρικό έλεγχο.

Από εκείνο το σημείο, το, συνήθως πλούσιο, ιατρικό δελτίο του Σμόντις μένει κενό. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, ενώ το ζήτημα δεν ξανασυζητήθηκε ή δημοσιεύτηκε ποτέ στον τύπο! Ένα μήνα αργότερα, πάντως, ο Σμόντις επέστρεψε στο ρωσικό πρωτάθλημα (η ΤΣΣΚΑ είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας) για να μην αγωνιστεί ποτέ ξανά (εκτός μίας περίπτωσης, 18’25’’) την υπόλοιπη σεζόν περισσότερο από 15 λεπτά!

Στο τέλος της σεζόν, παίκτης και σύλλογος αποχαιρετίστηκαν ευγενικά και ο Σμόντις βρήκε καταφύγιο στην Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ, με την οποία έπαιξε τη σεζόν 2011-12, έχοντας κατά μέσο όρο 18’14’’ συμμετοχής στο Eurocup. Η αρχή της φετινής σεζόν τον βρήκε να ψάχνει ομάδα και να επιστρέφει τελικά στην Κρκα το Νοέμβριο.

Πρόθεση της ομάδας να κλείσει ο Σμόντις την καριέρα του εκεί που την ξεκίνησε 18 χρόνια πριν, αν και ο παίκτης δήλωσε ότι είχε προτάσεις από το εξωτερικό τις οποίες απέρριψε. Η συμμετοχή του είναι περιορισμένη (15 λεπτά ανά αγώνα στο σλοβενικό πρωτάθλημα).

Είναι δεδομένο ότι ο Σμόντις δε βρισκόταν ούτε στην πρώτη νιότη, ούτε στην κορυφή της καριέρας του στις αρχές του 2011. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι παράξενη ξαφνική πτώση των λεπτών συμμετοχής του, η αδιαφορία για μετεγγραφή του από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες και η πλήρης αποσιώπηση των αποτελεσμάτων των ιατρικών εξετάσεών του. Το αδημοσίευτο σενάριο διαβάζει ότι ο Σμόντις όντως διαγνώστηκε με κάποια αρρυθμία, φοβήθηκε από τα γνωστά περιστατικά αθλητών και αποφάσισε να κατεβάσει ταχύτητα. Κίνηση που, αν είναι όντως αλήθεια, είναι και η πλέον ώριμη.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *