Home / Α1 / Και την πληρώνει το μπάσκετ

Και την πληρώνει το μπάσκετ

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2008

Όλο το ζουμί της πρώτης ημέρας 14ης αγωνιστικής ήταν στην Κυψέλη, όπου το Μαρούσι κέρδισε τον Πανελλήνιο με 73-75. Για όσους δεν είδαν το ματς, η νίκη του Αμαρουσίου ήρθε με λέι απ του Νίκου Μπουντούρη στην εκπνοή. Το Μαρούσι είχε την επαναφορά με 2 δευτερόλεπτα να απομένουν, η μπάλα ταξίδεψε κοντά 25 μέτρα έπεσε στα χέρια του Μπουντούρη μετά από μικρή παρεμβολή κι εκείνος έστριψε και την άφησε στο καλάθι. Όμως, όπως δείχνει το βίντεο, το παιχνίδι είχε λήξει όταν ακόμα η μπάλα ήταν στα χέρια του Μπουντούρη, ο οποίος φαίνεται να την αφήνει περίπου 1-2 δέκατα του δευτερολέπτου μετά τη στιγμή που κοκκινίζει το ταμπλό, σήμα ότι ο χρόνος εξέπνευσε.

Για να συνεννοούμαστε (και για να μην κατηγορηθούμε ότι τα παίρνουμε και από… τον Βωβό), στο παιχνίδι υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος, καθώς αν δεν είχαν μετρήσει το καλάθι οι διαιτητές, το ματς θα πήγαινε στην παράταση, όπου ο Πανελλήνιος θα είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη.

Ακόμη κι αν φανεί παράξενο, δεν κατηγορώ τους διαιτητές για την απόφαση που πήραν (αν και εφόσον ήταν οριακή η φάση και το ματς ισόπαλο, θα έπρεπε να δείξουν παράταση). Κανείς δεν μπορούσε να πει σε 1 δέκατο του δευτερολέπτου αν το καλάθι είναι εμπρόθεσμο ή όχι. Η ευθύνη βαρύνει και πάλι την αστεία αρχή του πρωταθλήματος της Α1, η οποία αρνείται πεισματικά (όπως και η ΕΟΚ άλλωστε) να κατοχυρώσει το λεγόμενο «instant replay» στο τέλος των αγώνων. Τι είναι το instant replay; Μα, απλώς, το δικαίωμα των διαιτητών να μπορούν να συμβουλευτούν το βίντεο για να δουν αν ένα καλάθι είναι εμπρόθεσμο ή όχι.

Μιλάμε για αυτονόητα πράγματα. Ζητάμε από τον ΕΣΑΚΕ και την ΕΟΚ να προστατεύσουν το αντικείμενο που πουλάνε, να προστατεύσουν τους διαιτητές, να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των…θεωριών συνομωσίας, να βοηθήσουν στην μετρίαση του χουλιγκανισμού που προκύπτει από τις λανθασμένες αποφάσεις, και αυτοί δεν θέλουν! Ακόμη και οι διαιτητές θα έπρεπε (ή αν θέλετε θα πρέπει μετά τα του Σαββάτου) να το απαιτήσουν, ακόμη και με απειλή απεργίας. Γιατί σε τελική ανάλυση, ο Βορεάδης, ο Γκόντας και ο Γεωγιάδης ήταν εκείνοι που εκτέθηκαν με την απόφασή τους. Ούτε ο Ιωάννου που έκανε την αναμετάδοση και δεν είχε άποψη (απολύτως φυσιολογικά) μέχρι να δει το replay, ούτε εγώ που έπρεπε να δω το replay για να γράψω το ρεπορτάζ του αγώνα σωστά, ούτε ο θεατής που κοιτούσε την τηλεόραση και διαμόρφωσε άποψη μετά το replay. Όλοι εμείς τελικά αποφασίσαμε σωστά. Οι διαιτητές αποφάσισαν λάθος και το σημαντικό είναι ότι κανείς δεν τους προστάτευσε, ώστε να μην φτάσουμε ξανά στο σημείο αυτό. Ο Πανελλήνιος ζητάει επανάληψη του αγώνα με έφεσή του. Δεν νομίζω να την πάρει.

Όσο για τα αγωνιστικά, το παιχνίδι έπρεπε να το πάρει το Μαρούσι. Όταν κερδίζεις 72-61 και ξαφνικά ο αντίπαλος που παίζει εκτός έδρας, χωρίς τον έναν Αμερικανό του (Τέιλορ), με τον άλλο εμφανώς ανέτοιμο (Μπράιαντ), χωρίς τον δεύτερο πλει μέικερ του (Στεφανίδης) και με τον βασικό σέντερ του επίσης ανέτοιμο (Γλυνιαδάκης), σου κάνει σερί 1-14 στα τελευταία δύο λεπτά, είσαι άξιος της μοίρας σου. Ο Ζούρος για ακόμη ένα παιχνίδι συνέχισε να αποδεικνύει πόσο χειρότερος είναι τώρα ο Πανελλήνιος απ’ ότι ήταν επί Καλαφατάκη, ενώ η μη χρησιμοποίηση του Μαμαντού Εν Ντζάι (και η επικείμενη αντικατάστασή του) έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο, όταν όλοι οι αντίπαλοι ψηλοί κάνουν πάρτι στη ρακέτα του Πανελληνίου. Ένα ριμπάουντ δεν μπόρεσε να πάρει ο Πανελλήνιος στο τελευταίο δίλεπτο, ενώ στην τελευταία φάση δεν είχε ένα ψηλό κορμί στη ρακέτα του να κόψει την μπάλα πριν αυτή φτάσει στον Μπουντούρη. Λάθη του Ζούρου αποκλειστικά και τα δύο.

Στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ κέρδισε εύκολα και δίκαια το Αιγάλεω με 81-70. Θα σταθώ μόνο στο λάθος του Σκουρτόπουλου να δώσει εντολή να πάει η μπάλα στον Τζάαμπερ στην τελευταία επίθεση. Η ΑΕΚ κυνηγούσε το +14 (είχε χάσει με 13 στο ματς του πρώτου γύρου) και θα έκανε σίγουρα φάουλ με το σκορ στο 81-69 για να έχει ελπίδες να ξαναπάρει την μπάλα και στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα να πιάσει το +14 που θα της έδινε πλεονέκτημα σε ισοβαθμία. Τάιμ άουτ είχαμε και το Αιγάλεω επέστρεψε με τον Τζάαμπερ να παίρνει την μπάλα από την επαναφορά και να κερδίζει το φάουλ. Δεν διαφωνώ ότι ο Τζάαμπερ είναι ο καλύτερος παίκτης του Αιγάλεω. Αλλά για τόσο καλό (περιφερειακό) παίκτη είναι εκνευριστικά και απαράδεκτα πολύ άστοχος στις βολές. Με ποσοστό μόλις 66% στο πρωτάθλημα και ήδη 2/6 στον αγώνα δεν του δίνεις την μπάλα. Υπάρχουν ο Νικολαΐδης (85%), ο Καλλινικίδης (87%), ο Μπρέισι (80%) μέχρι και ο Μάρας (84%) για να την πάρουν. Ο Τζάαμπερ ευστόχησε σε 1/2 βολές και έκανε το 81-70 δίνοντας την ευκαιρία στην ΑΕΚ με τρίποντο να φτάσει στο +14. Ενώ αν είχε σουτάρει παίκτης που θα είχε ευστοχήσει και στις δύο τότε το ματς θα τελείωνε εκεί. Η ΑΕΚ έχασε την μπάλα στην πάσα για το τρίποντο, οπότε το Αιγάλεω δεν πλήρωσε την αβλεψία του.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *