Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Φινλανδοί… εξωγήινοι, Σλοβένοι βομβιστές!

Φινλανδοί… εξωγήινοι, Σλοβένοι βομβιστές!

Χορταστική ήταν η 3η μέρα της… από εδώ πλευράς του Ευρωμπάσκετ. Οι Φινλανδοί σκοράροντας 34 πόντους στην 3η περίοδο εξαφάνισαν τους Βόσνιους, ενώ οι Κροάτες με τον Μάρκο Πόποβιτς να έχει 7/11 τρίποντα κέρδισαν τους Μαυροβούνιους που παίζουν το τελευταίο τους χαρτί απέναντι στην εθνική μας την Κυριακή.

Οι Σλοβένοι έκαναν 35 τρίποντα με τους Γεωργιανούς και είδαν Λάκοβιτς, Όζμπολτ να έχουν 9/19 στο δρόμο για τη νίκη. Νίκη που πήραν και οι Ρώσοι επί των Βέλγων, αρκετά εύκολα, ενώ ούτε η Ουκρανία δυσκολεύτηκε απέναντι στη Βουλγαρία. Την Κυριακή Γεωργιανοί και Ουκρανοί θα λύσουν τις διαφορές τους με φόντο την 3η θέση πρόκρισης του ομίλου.


Γ Όμιλος

Φινλανδία – Βοσνία 92-64 (42-38)

Κοϊβίστο 17, Κοπόνεν 14π. 3ασ., Λι 12, Κότι 10π. 3ρ., Μότολα 10, Ράνικο 7π. 3ρ. 6ασ. 5κ.φ. // Ντόμερκαντ 25π. 3ρ., Μπαϊράμοβιτς 11, Ίκονιτς 8, Τελέτοβιτς 6π. 6ρ. 3ασ.

Η Βοσνία είδε ότι έχανε με 4 πόντους στο ημίχρονο, 42-38, οπότε αποφάσισε να μπει δυνατά στην 3η περίοδο για να πάρει πάνω της το ματς και να προσπεράσει. Έτσι, δέχτηκε… 34 πόντους σε 10 λεπτά και το -4 έγινε -20 για να τελειώσει οριστικά το ματς.

Ο Χάτζιτς είχε την «έμπνευση» 1 λεπτό πριν το τέλος της 3ης περιόδου να αποσύρει τον καλύτερο παίκτη του αγώνα, Χένρι Ντόμερκαντ, και να μην τον ξαναβάλει στο ματς. Ίσως σκέφτηκε ότι στο προηγούμενο ματς με το Μαυροβούνιο, η ομάδα του έπαιζε καλύτερα στην άμυνα χωρίς τον Ντόμερκαντ στην 4η περίοδο και φαντάστηκε ότι θα γυρίσει το ματς.

Ο Ντόμερκαντ είχε 23 από τους 43 πόντους της ομάδας του στο 51-43 και 25 από τους 53 στο 65-53. Βγήκε στο 70-55 και το πόσο φαεινή ήταν αυτή η σύλληψη του Χάτζιτς φάνηκε από το γεγονός ότι μέσα σε 1 λεπτό η διαφορά είχε πάει στους 20 πόντους, ενώ η Βοσνία έκανε 4 λεπτά να σκοράρει εντός παιδιάς (σκόραρε ξανά στο 33ο λεπτό μετά το 79-56).

Όχι μόνο δεν έπαιξε άμυνα η ομάδα του, αλλά δεν μπορούσε να σκοράρει και στην επίθεση. Στα 11 λεπτά ως το τέλος του αγώνα, που δεν έπαιξε ο Ντόμερκαντ το επιμέρους σκορ ήταν 22-9.

Η Φινλανδία έμοιαζε με… Μπουλς και πάνω και ο Ντέτμαν πήρε την πρώτη νίκη για την ομάδα του σε Ευρωμπάσκετ από το 1977! Οι Βόσνιοι πέταξαν στα σκουπίδια τη νίκη επί του Μαυροβουνίου και η κατάσταση στον όμιλό μας έμπλεξε πάρα πολύ. Α, και όποιος είδε τον Τελέτοβιτς παρακαλείται να πάρει την αστυνομία. Οι συμπαίκτες του έχουν αρχίσει να ανησυχούν…


Ελλάδα – ΠΓΔΜ 58-72
(29-30)

Το σχόλιο του Γιώργου Σκιά για την εθνική
Η περιγραφή του αγώνα


Κροατία – Μαυροβούνιο 87-81
(46-42)

Τόμιτς 26π. 8ρ. 4ασ., Πόποβιτς 23π. 4ασ., Ντρέιπερ 9π. 4ρ. 12ασ., Μάρκοτα 8π. 4ρ., Σίμον 9π. 3ρ. 4ασ. // Γερέτιν 18, Ντραγκίσεβιτς 17, Ντάσιτς 12π. 6ρ., Πέκοβιτς 9π. 4ρ., Κουκ 5π. 4ρ. 8ασ.

Μπορεί ο Μάρκο Τόμας να είναι ήδη στην… Τουρκία (για να εξεταστεί από γιατρούς της Φενέρ) και να ολοκλήρωσε την παρουσία του στο Ευρωμπάσκετ λόγω τραυματισμού, μπορεί ο Μπάρατς να πατά παρκέ μόνο και μόνο για τα… μόρια για να μπει γυμναστική ακαδημία, αλλά οι Κροάτες έδειξαν σημάδια ανάκαμψης και κέρδισαν το Μαυροβούνιο στέλνοντάς το δώρο στην Ελλάδα με έναν φιόγκο που γράφει «παιχνίδι χωρίς αύριο» στο κούτελο κάθε παίκτη του Ράντονγιτς.

Η εθνική μας θα χρειαστεί να δείξει χαρακτήρα την Κυριακή, καθώς απέναντί της θα βρει μια ομάδα που θα τα παίξει όλα για όλα. Και μάλιστα, που προέρχεται από ένα πολύ καλό επιθετικά παιχνίδι. Βέβαια, δεν έχει παίξει άμυνα εδώ και δύο ματς, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Οι Μαυροβούνιοι έπαιξαν πολύ καλά στην επίθεση απέναντι στους Κροάτες, αλλά έπεσαν πάνω στον οίστρο του «Μά-ρκο-Μά-ρκο» Πόποβιτς, όπως φώναζαν στις κερκίδες με μια φωνή Λιθουανοί και Κροάτες. Ο Πόποβιτς είχε 7/11 τρίποντα και δεν καταλάβαινε τίποτα!

Από κοντά και ο Τόμιτς, που είχε 26 πόντους με 12/16 δίποντα, κάνοντας σε όλο τον αγώνα το ίδιο ακριβώς πράγμα: έστηνε ένα pick ‘n’ roll με τον Ντρέιπερ, έπαιρνε την πάσα και την έκανε ασίστ. 12 δίποντα ο Τόμιτς, 12 ασίστ ο Ντρέιπερ. Προφανώς το έκαναν συνέχεια μέχρι να το… μάθουν οι Μαυροβούνιοι, αλλά αυτό δεν έγινε.

Τι μένει; Μια ομάδα σαφώς πιο ποιοτική από την ΠΓΔΜ που θα παίζει το τελευταίο της χαρτί στο Ευρωμπάσκετ. Και μπορεί ο Ράντονγιτς να ήταν απογοητευτικός τις περασμένες ημέρες, αλλά με τους Κροάτες το διαχειρίστηκε καλύτερα το ματς και αν δεν ήταν τα απανωτά τρίποντα του Πόποβιτς μετά το 74-68 και τα δύο χαμένα αμυντικά ριμπάουντ των παικτών του στο 80-77 και το 82-77, τότε θα κάναμε άλλη κουβέντα…

Δ Όμιλος


Ουκρανία – Βουλγαρία 67-56
(34-25)

Κολτσένκο 18π. 4ρ., Μπαρτ 17π. 4ασ., Ζαμπριτσένκο 12π. 3ρ. 3ασ., Κραβτσόφ 7π. 10ρ. // Βιντένοφ 10π. 8ρ., Κοστόφ 10π. 4ρ., Κ. Ιβάνοφ 9π. 7ρ., Ντ. Ιβάνοφ 9π. 6ρ.

Μέτριο ματς, με τις δύο ομάδες να μην πιάνουν καλή απόδοση, αυτό της Ουκρανίας με τη Βουλγαρία. Οι Ουκρανοί μπήκαν καλύτερα, ανέβασαν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα, αλλά εκεί που φαινόταν ότι θα καθαρίσουν εύκολα και νωρίς, έπαθαν καθίζηση και επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να πλησιάσουν και να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν κάτι καλό.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι στο τέλος οι Ουκρανοί δεν πιέστηκαν ιδιαίτερα μετά την πρώτη περίοδο, που τελείωσε 16-14. Λίγο πριν το ημίχρονο το σκορ ήταν 30-20, ενώ στο 3ο δεκάλεπτο η διαφορά έφτασε στους 18 πόντους, 53-35 και το ματς έμοιαζε να έχει κριθεί.

Μετά το 58-40 οι Βούλγαροι τα έδωσαν όλα και με απανωτά καλάθια μπόρεσαν να τρέξουν ένα 2-13 για το 60-53 στο πεντάλεπτο. Όμως, Κολτσένκο και Μπαρτ έβαλαν καθοριστικά καλάθια, η διαφορά ανέβηκε στους 12 και το ματς τελείωσε.

Οι Ουκρανοί έκαναν την πρώτη νίκη από τις 3 που χρειάζονται για να προκριθούν, ενώ οι Βούλγαροι μάλλον μένουν με τη γλύκα του αγώνα με το Βέλγιο.


Σλοβενία – Γεωργία 87-75
(40-40)

Λάκοβιτς 22π. 4ασ., Όζμπολτ 21π. 4ρ., Ζ. Ντράγκιτς 15, Λόρμπεκ 12π. 6ρ., Γιαγκόντνικ 10π. 4ρ. // Πατσούλια 22, Μαρκοϊσβίλι 16, Σανικίτζε 10, Σενγκέλια 6π. 7ρ. 3ασ., Τσιντσάντζε 5π. 6ρ. 6ασ.

Ντέρμπι ήταν στη μεγαλύτερη διάρκειά του το ματς της Σλοβενίας με τη Γεωργία. Όμως, στο τέλος, οι Σλοβένοι φάνηκαν πιο έμπειροι, πιο ψύχραιμοι και πιο… τριποντάκηδες για να κερδίσουν τον αγώνα χωρίς δράματα. Η ομάδα του Πατσούλια ξέρει ότι τα κρίσιμα έπονται, καθώς μπροστά έχει το ματς με την Ουκρανία που μάλλον θα κρίνει εν πολλοίς το ποιος από τους δύο θα περάσει στην επόμενη φάση.

Με τον Λάκοβιτς, τον Όζμπολτ και τον Ζ. Ντράγκιτς να βάζουν 58 πόντους, οι Σλοβένοι μπόρεσαν να ακουμπήσουν στην περιφέρειά τους για πρώτη φορά στο τουρνουά σε τέτοιο βαθμό και δεν απειλήθηκαν στο φινάλε. Είχαν 15/35 τρίποντα (και μόλις 11/30 δίποντα) αλλά και μόλις 8 λάθη (21 οι Γεωργιανοί) με 10 κλεψίματα (4 οι Γεωργιανοί), γεγονός που έγειρε υπέρ τους την πλάστιγγα παρότι οι αντίπαλοί τους κέρδισαν τα ριμπάουντ (29-38) και σούταραν με 57% στα δίποντα.

Το τρίποντο του Λάκοβιτς στο τρίλεπτο ήταν καθοριστικό, αφού έδωσε διαφορά 8 πόντων στη Σλοβενία και της έκανε τη ζωή εύκολη στο φινάλε. Μετά πήραν σειρά οι βολές, με τη Σλοβενία να είναι μια από τις καλύτερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ στον τομέα αυτόν. Όζμπολτ και Λάκοβιτς είχαν 12/12 και η ανατροπή δεν ήρθε ποτέ για τους Γεωργιανούς, που αντί να μειώσουν έχασαν και με διψήφια διαφορά, παρότι είχαν προηγηθεί με 15-28 στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Λάκοβιτς μετά το ματς στάθηκε στο λόγο της ανατροπής λέγοντας ότι ήταν η άμυνα ζώνης των Γεωργιανών, που ανάγκασε τη Σλοβενία να σουτάρει πολλά τρίποντα και να κερδίσει ευστοχώντας. Πριν το Ευρωμπάσκετ είχαμε μιλήσει για μια δωδεκάδα που βάζει τρίποντα και ότι όποιος τους αφήσει να το κάνουν καλύτερα να έχει φέρει μαζί τα… ποτά για το πάρτι.

Ο Κοκόσκοφ μάλλον δεν το έβλεπε έτσι, οπότε δεν πήγε καν τα ποτά και τα τρίποντα δεν χωνεύονταν με τίποτα. Συνολικά 9 από τους 11 παίκτες που πάτησαν παρκέ πάνω από 1 λεπτό επιχείρησαν τρίποντο για τους Σλοβένους, με τους Λάκοβιτς-Όζμπολτ να έχουν 9/19! Το πάρτι που λέγαμε…

Ρωσία – Βέλγιο 79-58 (37-32)

Φριντζόν 22π. 3ρ. 3ασ., Βορόντσεβιτς 17π. 4ρ., Χριάπα 6π. 10ρ., 3ασ., Κιριλένκο 9π. 7ρ. 2ασ., Μπίκοφ 3π. 7ασ. // Φέιζον 14, Ντε Ζέου 8π. 14ρ., Μπεζόν 8π. 4ρ.

Διαφώνησαν οι δύο προπονητές μετά το ματς της Ρωσίας με το Βέλγιο. Ο Μπλατ είπε ότι η τελική διαφορά δεν αντικατοπτρίζει τη ροή του αγώνα και αδικεί την προσπάθεια του Βελγίου και ο Κάστεελς ότι η ομάδα του δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, που είναι πολύ πιο ποιοτική και δικαιολογημένα κέρδισε τόσο!

Πάντως, όποια κι αν είναι η αλήθεια ανάμεσα στις φιλοφρονήσεις, το θέμα είναι ότι η Ρωσία έφτασε στο 3-0 και περιμένει το ματς με τους Σλοβένους για την πρωτιά του ομίλου (το πρώτο της δυνατό τεστ στο Ευρωμπάσκετ), ενώ οι Βέλγοι κυνηγούν ακόμη αυτή τη μια νίκη της τιμής, αν και δύσκολα θα την πετύχουν.

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε μέτρια για τους Ρώσους, που είχαν τον έλεγχο αλλά δεν μπορούσαν να ξεφύγουν πολύ. Στις αρχές της επανάληψης πήραν διψήφια διαφορά, με τα τρίποντα του Βορόντσεβιτς να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση στο τέλος της 3ης περιόδου γράφοντας το 57-44. Ο Μπλατ είχε μια… όμορφη στιγμή με τους διαιτητές που κατέληξε σε τεχνική ποινή, η οποία επέτρεψε στο Βέλγιο να πλησιάσει σε 57-48 στην εκπνοή του δεκαλέπτου, αλλά δεν είχε συνέχεια. Στα πρώτα 2 λεπτά της τελευταίας περιόδου η διαφορά είχε φτάσει στους 16 πόντους, ενώ όταν ξαναμίλησε ο Φριντζόν, μεγάλος πρωταγωνιστής επιθετικά για τους Ρώσους, το ματς είχε ήδη κριθεί.

Η… μπάντα Κιριλένκνο-Χριάπα έπαιζε σε φουλ ρυθμούς, κυρίως στην άμυνα, 17 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 15 πόντοι οι δυο τους, με αναρίθμητες πολύ καλές άμυνες και η Ρωσία μπορεί αν μη συναρπάζει αλλά συνεχίζει να δείχνει ότι έχει τον τρόπο της. Και ο Μπλατ χαμογελά καθώς καταστρέφει κάθε επιθετικό σύστημα των αντιπάλων του με το να έχει τρεις φόργουορντ πάνω από 2.02 να αλλάζουν σε κάθε σκριν στις τρεις ψηλές θέσεις της πεντάδας…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *