Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Πολωνοί στα ουράνια, Βόσνιοι με… δώρα!

Πολωνοί στα ουράνια, Βόσνιοι με… δώρα!

(Διαβάστε παρακάτω την ανάλυση όλων των σεναρίων πρόκρισης όλων των ομίλων!)

Απίστευτη εξέλιξη
στο Ευρωμπάσκετ επεφύλασσε η προτελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, αφού ορισμένα αποτελέσματα έφεραν τα πάνω κάτω στους ομίλους. Οι Βόσνιοι έκαναν τρελό δώρο στην εθνική μας, οι Ιταλοί αποκλείστηκαν άδοξα, οι Γεωργιανοί ακουμπούν την πρόκριση και οι Πολωνοί έκαναν… κηδεία στους Τούρκους και περνούν στον επόμενο γύρο αν κερδίσουν τη Μ. Βρετανία ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν οι Τούρκοι με τους Ισπανούς.

Τα σενάρια πρόκρισης

Οι Ισπανοί διέσυραν τους Λιθουανούς, προηγήθηκαν με 31 πόντους, αλλά παραχαλάρωσαν χωρίς λόγο και κέρδισαν με 12 για να κατακτήσουν την πρωτιά στον όμιλο. Οι Βρετανοί έκαναν την πρώτη τους νίκη επί των Πορτογάλων και θέλουν να αποχαιρετήσουν αύριο το Ευρωμπάσκετ με το κεφάλι ψηλά, κερδίζοντας και τους Πολωνούς, που όμως θα παλεύουν για την πρόκριση (οι Βρετανοί προκρίνονται μόνο με ήττα των Τούρκων και δική τους νίκη με… 58 πόντους και άνω). Αν οι Βρετανοί κερδίσουν την Πολωνία, η Τουρκία προκρίνεται ανεξαρτήτως του τι θα κάνει με την Ισπανία.

Ντέρμπι πρωτιάς στον 2ο όμιλο τη Δευτέρα ανάμεσα σε Σερβία και Γαλλία, αφού οι Γάλλοι κέρδισαν και απέκλεισαν τους Ιταλούς, ενώ οι Σέρβοι κέρδισαν τους Γερμανούς. Έχουν ήδη προκριθεί Σέρβοι, Γάλλοι Γερμανοί, αλλά οι Γερμανοί ξεκινούν τον επόμενο γύρο με 0-2. Το Ισραήλ πήρε νίκη γοήτρου με τη Λετονία που θα θέλει να κερδίσει την παντελώς αδιάφορη Γερμανία για τη δική της αξιοπρέπεια τη Δευτέρα.

Καλά μαντάτα για την εθνική μας στον 3ο όμιλο, αφού η Βοσνία κέρδισε τους Κροάτες. Νωρίτερα, η ΠΓΔΜ είχε κερδίσει τη Φινλανδία στο τελευταίο σουτ, ενώ η Ελλάδα είχε πάρει το Μαυροβούνιο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει νίκη για να προκριθεί στην επόμενη φάση (ούτως ή άλλως), αλλά αν κερδίσει και κερδίσει και η Βοσνία την ΠΓΔΜ, τότε περνούν οι τρεις τους και όλες ξεκινούν από το 1-1 στην επόμενη φάση και όχι η ΠΓΔΜ από το 2-0 (αν περάσουν οι Κροάτες) και η εθνική μας από το 1-1 πράγμα που θα έκανε πολύ δύσκολη την πρόκριση με καλό πλασάρισμα στην οκτάδα.

Πάντως, υπάρχει και το ενδεχόμενο τετραπλής ισοβαθμίας στο οποίο η εθνική μας μένει έξω από τη συνέχεια αν χάσει πάνω από 5 πόντους από την Κροατία. Στην περίπτωση ήττας δικής μας και νίκης της ΠΓΔΜ, πάλι μένουμε έξω. Το ιδανικό σενάριο για την εθνική μας είναι νίκες Ελλάδας, Βοσνίας, οπότε τη Δευτέρα… είμαστε όλοι με τον Τελέτοβιτς και την παρέα του. Πιθανότητες πρόκρισης έχουν και οι Φινλανδοί, αν Ελλάδα και ΠΓΔΜ κερδίσουν τα ματς τους, εφόσον κερδίσουν το Μαυροβούνιο.

Στον 4ο όμιλο η Ρωσία απλοποίησε τη ζωή της κερδίζοντας και τους Βούλγαρους, ενώ τη Δευτέρα θα παίξει την πρωτιά (και το αήττητο της επόμενης φάσης) με τους Σλοβένους, που επίσης είναι αήττητοι αφού κέρδισαν το Βέλγιο. Οι δυο αυτές έχουν ήδη προκριθεί, ενώ θα τις ακολουθήσουν και οι Γεωργιανοί (που κέρδισαν την Ουκρανία και την πέταξαν έξω) αν κερδίσουν τη Βουλγαρία. Αλλιώς, αν χάσουν, προκρίνεται η Βουλγαρία εφόσον χάσει η Ουκρανία από το Βέλγιο, ή αν η Ουκρανία νικήσει το Βέλγιο, η Βουλγαρία θέλει διαφορά 14 πόντους και άνω για να προκριθεί (αλλιώς περνά η Γεωργία).

Στην επόμενη φάση έχουν ήδη προκριθεί από τη μια πλευρά Ισπανοί, Λιθουανοί, Σέρβοι, Γάλλοι, Γερμανοί (και περιμένουν μια από τις Τουρκία, Πολωνία) και από την άλλη Ρωσία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ (και περιμένουν δύο από τις Ελλάδα, Βοσνία, Κροατία και μια από τις Γεωργία, Βουλγαρία).

Α Όμιλος

Μεγάλη Βρετανία – Πορτογαλία 85-73 (44-34)

Ντενγκ 31π. 10ρ. 4ασ., Λένζλι 17 // Αντράντε 24π. 10ρ., Μιράντα 10π. 5ρ., Σάντος 9π. 10ρ.

Ο Ντενγκ ξέσπασε και οδήγησε την ομάδα του στην πρώτη της νίκη στο Ευρωμπάσκετ, νίκη που μπορεί να μην της δίνει ελπίδες πρόκρισης (πρέπει να κερδίσει με… 58 πόντους διαφορά τους Πολωνούς), αλλά σίγουρα δείχνει ότι είναι σε καλό δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Βρετανοί έτρεξαν ένα 15-6 στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου για να πάνε από το 29-24 στο 44-30 που τους έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα ως τη νίκη. Μετά είχαν τον έλεγχο και προηγήθηκαν μέχρι και με 18 πόντους, 63-45, όταν οι Πορτογάλοι έτρεξαν ένα 5-16 μέχρι το 68-61. Ο Ράινκινγκ έδειξε την εμπειρία του με κρίσιμους πόντους και η διαφορά ανέβηκε και πάλι πάνω από τους 12 για να τελειώσει το ματς χωρίς δράματα.

Πολωνία – Τουρκία 84-83 (39-35)

Μπερίσα 21π. 3ασ., Στσέβτσικ 12π. 4ρ., Χρίτσανιουκ 15π. 6ρ., Κελάτι 11π. 3ασ. 4κλ. // Ιλιασόβα 14π. 4ρ., Καντέρ 19π. 5ρ. 3ασ., Τούρκογλου 13π. 3ρ. 3ασ., Πρέλτζιτς 11π. 7ρ. 4ασ.

Τα… κατάφερε η Τουρκία και είναι ένα βήμα μακριά από τον αποκλεισμό της από το Ευρωμπάσκετ. Πλέον, δεν είναι στο χέρι της, αλλά στο αν η Πολωνία θα κερδίσει τη Μεγάλη Βρετανία, που στην ουσία είναι αδιάφορη. Οι Τούρκοι έπαιξαν λάθος στο ματς με τους Πολωνούς, ίσως σκεπτόμενοι το επόμενο με τους Ισπανούς, ίσως μην έχοντας συνέλθει από την ήττα από τους Λιθουανούς, δεν ήθελε και πολύ να στραβώσει το πράγμα.

Δεν παραδειγματίστηκαν από τους Ισπανούς, στους οποίους βγήκε το λάδι να κερδίσουν την Πολωνία, αλλά πήγαν με το γνωστό κλασσικό τουπέ που έχουν και που τόσο είχε προσπαθήσει ο Τάνιεβιτς να τους κόψει.

Ο Ενέ έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, όπως στον τραγέλαφο του τέλους του τρίτου δεκαλέπτου, που άλλαξε πλήρως το momentum του αγώνα, ή στην εντολή του στην τελευταία επίθεση, που έγινε άνω κάτω με τον Τουντζερί να κρατά την μπάλα χωρίς να ξέρει τι να την κάνει και τελικά να την πετά από το τρίποντο χωρίς λόγο, ή ακόμη στο γεγονός ότι οι δυο καλύτεροί του παίκτες έπαιξαν από 22 λεπτά έκαστος. Καλό το ροτέισον και η ξεκούραση, αλλά όχι να αποκλείεται η ομάδα σου για να παίξουν όλοι…

Ο Καντέρ ήταν ασταμάτητος με 19 πόντους σε 22 λεπτά, 5/8 δίποντα και 9/10 βολές αλλά στο τέλος έμεινε έξω. Ο Πρέλντζιτς γέμιζε το γήπεδο με 11 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 0 λάθη και 2 κλεψίματα, αλλά έπαιξε 22 λεπτά κι αυτός…

Οι Τούρκοι είχαν 4/17 τρίποντα, ενώ οι Πολωνοί 10/22, ενώ τα ριμπάουντ ήταν 21-31 για την Τουρκία και οι βολές 12/16 και 23/28 αντίστοιχα. Οι Τούρκοι σούταραν και με 63% στα δίποντα, έκαναν λιγότερα λάθη, περισσότερα κλεψίματα και τάπες και δεν κατάλαβαν πώς έχασαν. Το momentum άλλαξε από την απύθμενη χαζομάρα Ενέ-Σαβάς στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Ο Σαβάς σκοράρει για το 55-62 και μένουν 11 δεύτερα. Μετά κάνει αντιαθλητικό φάουλ, δέχεται το καλάθι και στην επίθεση ο Αρσλάν κάνει φάουλ στο τρίποντο στον Στσέβτσικ 1 δευτερόλεπτο πριν το τέλος. Ο Ενέ αρχίζει τις διαμαρτυρίες και τρώει τεχνική ποινή! Δηλαδή, οι Πολωνοί πήγαν στο 58-62 από το καλάθι και φάουλ, είχαν επαναφορά και μετά ο Στσέβτσικ έβαλε 5/5 βολές και ξαναπήραν την μπάλα (λάθος ο Κελάτι)!

Αντί για +7 οι Τούρκοι στο τέλος της 3ης περιόδου ήταν στο -1 και γεμάτοι νεύρα! Ο Τούρκογλου το πήρε πάνω του, πήγε την ομάδα του στο +4, ο Καντέρ με τον Πρέλντζιτς στο +7 (68-75 με 4:48 να απομένουν), αλλά Στσέβτσικ και Κόστσαρεκ με 2 τρίποντα έφεραν το ματς στην ισοπαλία. Ο Μπερίσα με 2/2 βολές έκανε το 79-81, ο Ιλιασόβα πέταξε δύο επιθέσεις που συνδέθηκαν με το επιθετικό ριμπάουντ του Τούρκογλου, ο Παμούλα με τρίποντο έδωσε προβάδισμα στην Πολωνία 82-81 με 30 δευτερόλεπτα, ο Καντέρ με 2 βολές έκανε το 82-83 και ο Μπερίσα έβαλε το καλάθι της νίκης για την ομάδα του. Ο Τουντζερί στην τελευταία επίθεση κανείς δεν ξέρει τι σκεφτόταν πετώντας 12 δευτερόλεπτα στα σκουπίδια και σουτάροντας χωρίς λογική από τα 7,5 μέτρα…


Λιθουανία – Ισπανία 79-91
(36-62)

Βαλανσιούνας 13, Καουκένας 11π. 3ασ., Πότσιους 11π. 3ασ. // Π. Γκασόλ 17π. 4ρ. 3ασ., Ναβάρο 22π. 4ασ., Ιμπάκα 15π. 9ρ., Μ. Γκασόλ 8π. 8ρ. 4ασ., Καλντερόν 12π. 4ρ. 4ασ.


Ποιος είδε τους Ισπανούς και δεν τους φοβήθηκε;
Τόσες μέρες μιλούσαμε για μια μέτρια Ισπανία και μάλλον αυτό είχαν… πιστέψει όλοι. Όμως, αυτό που έγινε στο ματς με τους Λιθουανούς ήταν αδιανόητο. Οι Ισπανοί πέτυχαν από 31 πόντους στα δυο πρώτα δεκάλεπτα και διέσυραν την αντίπαλό τους τελείως. Το γήπεδο είχε παγώσει από το πρώτο πεντάλεπτο, ενώ ο Ναβάρο είχε 15 πόντους στο δεκάλεπτο και έκανε ό,τι ήθελε.

Οι Ισπανοί μπήκαν στον αγώνα με σερί 0-16 μετά το 7-6, προηγήθηκαν με 7-22 και δεν ξανακοίταξαν πίσω. Όχι μόνο αυτό αλλά παρά τρίχα να κάνουν τέτοια νίκη από την οποία δεν θα ανέκαμπτε η Λιθουανία. Στο δεκάλεπτο το σκορ ήταν 12-31 και οι Λιθουανοί έμοιαζαν διαλυμένοι, ενώ λίγο αργότερα πήγαμε στο 12-38 και το +26 των Ισπανών.

Η διαφορά κόλλησε γύρω στους 25 πόντους ως το τέλος του ημιχρόνου (+26) αλλά μόλις ξεκίνησε το δεύτερο μέρος πήγε πάνω από τους 30, 36-67, για μια Ισπανία που ήταν λες και έπαιζε εναντίον του εφηβικού μιας μέτριας ομάδας.

Τότε οι Ισπανοί έσβησαν τελείως τις μηχανές, συγκεκριμένα μετά το 46-74 στο 25ο λεπτό και οι Λιθουανοί γλίτωσαν το διασυρμό. Ο Σκαριόλο άρχισε να κάνει συντήρηση δυνάμεων, άλλαζε τους παίκτες του, αλλά πια φαινόταν ότι η ομάδα του είχε παραχαλαρώσει. Οι Λιθουανοί έδειχναν διάθεση να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και μείωσαν σε 55-75, αλλά προφανώς δεν μπορούσε κάτι να αλλάξει.

Ο Σκαριόλο το σκέφτηκε λίγο, έβαλε μαζί ξανά Παού, Ναβάρο, Ιμπάκα, η διαφορά έμεινε στους 23 πόντους ως το 35ο λεπτό και μετά ο αγώνας είχε κριθεί. Οι Λιθουανοί με καλάθια από Λαβρίνοβιτς, Βαλανσιούνας και Γιασικεβίτσιους έπεσαν στο -15 ένα λεπτό πριν το τέλος για να σκοράρει ο Ντελινινκάιτις σχεδόν στην εκπνοή για το -12 που θα βοηθήσει ώστε η ήττα να ξεχαστεί γρήγορα.

Πάντως, το αν ήταν απλώς μια κακή βραδιά τους και μια πολύ καλή των Ισπανών ή αν οι Ισπανοί είναι… Dream Team θα το μάθουμε στην επόμενη φάση από Τετάρτη μιας και είναι πολύ πιθανό να είναι αδιάφορο το ματς με τους Τούρκους τη Δευτέρα.

Στα στατιστικά οι δύο ομάδες έδωσαν 46 ασίστ (25 οι Ισπανοί), έκαναν 20 λάθη (7 οι Ισπανοί) και σούταραν πάρα πολύ καλά. Απλώς, οι μεν το έκαναν μέχρι να κριθεί ο αγώνας και οι δε μετά που έμειναν 30 πόντους πίσω…

Ο Κεμτζούρα πια σκέφτεται την απώλεια του Πετραβίτσιους για το υπόλοιπο της διοργάνωσης (μικροεμβολή έπαθε), αλλά και ότι τον περιμένει βουνό στην επόμενη φάση, όπου θα πάει με 1-1.

Β Όμιλος

Ισραήλ – Λετονία 91-88 (47-45)

Ελιάχου 26π. 10ρ. 3ασ., Πνίνι 12, Μπλου 11π. 7ρ., Χαλπερίν 9π. 5ρ. // Μπλουμς 27π. 4ρ. 6ασ., Σελάκοφς 14π. 9ρ., Κούκσικς 12.

Πρώτη νίκη για το Ισραήλ στο Ευρωμπάσκετ, που αν κερδίσει και τους Ιταλούς θα ανέβει στην 4η θέση. Μπορεί να έχει ήδη αποκλειστεί, αλλά τα τελευταία δύο παιχνίδια του δείχνουν ότι είναι μαχητικό και ότι με λίγο καλύτερους ψηλούς και τον Κάσπι θα είχε τύχη.

Το ματς με τους Λετονούς ήταν οριακό, αφού οι δύο ομάδες έπαιζαν ελεύθερα, αλλά ήθελαν αμφότερες τη νίκη. Έτσι, πήγε σε πολύ ψηλό σκορ, αλλά στο φινάλε οι Ισραηλινοί ήταν λίγο πιο ψύχραιμοι, λίγο πιο τυχεροί, λίγο πιο… πάνω στο σκορ. Ο Ελιάχου ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, ενώ απ’ την άλλη ο Μπλουμς έκανε και πάλι τρομερό ματς.

Οι Ισραηλινοί έβαλαν 52 πόντους απ’ τη ρακέτα, ενώ οι αντίπαλοί τους 36 και αυτό έκανε τη διαφορά. Στο τέλος το Ισραήλ είχε το προβάδισμα και τον πρώτο λόγο, αλλά τα είδε όλα όταν ο Κούκσικς με τρίποντο μείωσε σε 89-87 με 14 δευτερόλεπτα και ο Μπλου έχασε 2 βολές. Ο Στρέλνιεκς στα 6 δευτερόλεπτα έβαλε 1/2 βολές, αλλά ο Μέκελ μετά είχε 2/2 κ αι η προσευχή Στρέλνιεκς από το κέντρο δεν πήγε καν κοντά στο καλάθι.

Αμφότεροι, πάντως, αναμένεται να παλέψουν και τα τελευταία τους παιχνίδια με τους αδιάφορους Γερμανούς και Ιταλούς.


Ιταλία – Γαλλία 84-91
(48-41)

Μπαρνιάνι 22π. 5ρ., Γκαλινάρι 18π. 5ρ., Μπελινέλι 19π. 3ασ., Χάκετ 10π. 5ασ. // Μπατούμ 20π. 5ρ. 4κλ., Ντιο 21π. 4ρ. 4ασ., Τραορέ 11, Νοα 10π. 7ρ., Πάρκερ 8π. 3ρ. 4ασ.

Οι Γάλλοι κέρδισαν την Ιταλία και την πέταξαν εκτός συνέχειας στο Ευρωμπάσκετ. Οι Ιταλοί έδειξαν πολύ καλό πρόσωπο στα περισσότερα ματς τους, αλλά πάντα κάτι τους έλειπε στο φινάλε και έχαναν από τους δυνατούς αντιπάλους. Ο Πιανιτζάνι θα πρέπει να ανακατέψει ξανά την τράπουλα, να χαλιναγωγήσει τους σταρ του και να βάλει όρια αν θέλει αυτή η ομάδα να πάει ψηλά.

Με τη Γαλλία έκλεισαν τον Πάρκερ, ήταν τυχεροί όταν χτύπησε και δεν συνέχισε, αλλά έχασαν… από τους υπόλοιπους. Ο Μπατούμ και ο Ντιο έκαναν τη διαφορά βάζοντας 41 πόντους, αφού Γκαλινάρι και Μαντσινέλι μάλλον δεν είχαν… όρεξη να μαρκάρουν.

Η πλάκα είναι ότι μέχρι την 4η περίοδο οι Ιταλοί ήταν ξεκάθαρα καλύτεροι και έδειχναν ότι θα ανακάτευαν τον όμιλο πολύ, αλλά στο τέλος και πάλι ήταν μικρότεροι του αναμενομένου. Έχασαν τα ριμπάουντ 19-38 (!), σούταραν 31% στα τρίποντα, 8/26 και έκαναν μόλις 3 κλεψίματα.

Η Ιταλία πήρε το προβάδισμα μετά το 15-16 και έφτασε να προηγηθεί με 48-41 και 67-59 στο 30ο λεπτό. Όμως, μέχρι το 34ο είχε ισοφαριστεί, 74-74, μοιάζοντας πολύ φοβισμένη μπροστά στο ενδεχόμενο της νίκης. Μετά το 82-81 από μια βολή του Γκαλινάρι, οι Γάλλοι έβαλαν δύο βολές με τον Ντιο, οι Ιταλοί πέταξαν… κλασσικά τρίποντο με τον Μπαρνιάνι στα 55 δευτερόλεπτα και ο Ντιο με λέι απ έκανε το 82-85 στα 36 δευτερόλεπτα.

Ο Πιανιτζάνι πήρε τάιμ άουτ, αλλά ο Μπελινέλι αστόχησε σε ντράιβ και το ματς τελείωσε εκεί αφού Μπατούμ και Ντιο έβαλαν τις βολές που έπρεπε και οι Ιταλοί δεν έβαζαν τίποτα. Αντίο, λοιπόν, Ευρωμπάσκετ και για την επόμενη φορά θα έχουν δουλειά.

Γερμανία – Σερβία 64-75 (28-38)

Νοβίτσκι 25π. 6ρ., Κάμαν 10π. 11ρ., Σαφάρτζικ 11π. 3ρ., Χάμαν 10 // Σαβάνοβιτς 18, Κρστιτς 15π. 3ρ., Τεόντοσιτς 12π. 9ρ. 9 ασ., Μάτσβαν 5π. 9ρ.

Το πάλεψαν οι Γερμανοί, προσπάθησαν, είχαν τον Νοβίτσκι σε καλή μέρα, αλλά τέσσερα στοιχεία δεν τους επέτρεψαν να πάρουν τη νίκη. Πρώτον, όλοι οι υπόλοιποι ήταν πολύ άστοχοι, δεύτερον, δεν έπαιξαν καλή άμυνα, τρίτον, ο Μπάουερμαν και πάλι έκανε λάθος στην ξεκούραση του αστέρα του, τέταρτον, το ματς κρίθηκε σε ένα φάουλ που δεν δόθηκε στον Νοβίτσκι κι ένα εύστοχο σουτ για τους Σέρβους.

Ο Σαβάνοβιτς ήταν και πάλι πολύ καλός, ο Κρστιτς πήρε τη μάχη από τον Κάμαν, τουλάχιστον στην επίθεση, ενώ ο Τεόντοσιτς έκανε μακράν το καλύτερό του ματς στο Ευρωμπάσκετ με 12 πόντους, 9 ριμπάουντ και 9 ασίστ.

Απ’ την άλλη, ο Νοβίτσκι είχε 25 πόντους με 11/22, αλλά όλη η υπόλοιπη ομάδα είχε 39 με 14/40 εντός παιδιάς και συγκεκριμένα 7/20 τρίποντα, τα περισσότερα ελεύθερα. Για να τα λέμε όλα, πάντως, με την άμυνα που έπαιζαν οι Σέρβοι, η 1 βολή που έριξε ο Νοβίτσκι στο ματς είναι προφανώς ανέκδοτο από τους διαιτητές που κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά σχετικά με το πώς μαρκάρεται ο Γερμανός υπερπαίκτης, κάτι που όλος ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει…

Το ματς ξεκίνησε με 0-9 των Σέρβων, πήγε στο 7-9 από τους Γερμανούς που έχασαν μετά γύρω στις 5-6 επιθέσεις και δέχτηκαν 0-8 σερί ως το 7-17. Σε αυτό το διάστημα είχαν 7 συνεχόμενα άστοχα σουτ και 3 λάθη, ενώ ξανασκόραραν εντός παιδιάς μετά από 5,5 λεπτά.

Σε όλο το υπόλοιπο ματς κυνηγούσαν, είτε αυτό ήταν στο -13 του 16-29 είτε στο -7 του 26-33 είτε στο -16 του 35-51. Ο Μπάουερμαν άργησε πάρα πολύ να βάλει τον Νοβίτσκι και τον Κάμαν στο ματς μετά την… καθιερωμένη ξεκούραση στο δεύτερο ημίχρονο και το -12 είχε γίνει -18. Ο Νοβίτσκι άρχισε να παίζει μόνος του όλη τη Σερβία, μπόρεσε να πλησιάσει από το 44-62 όπου μπήκε στο 56-62 μόλις 4 λεπτά αργότερα, τρέχοντας ένα 12-0, η Γερμανία έφτασε στο 61-66, αλλά μια κακή άμυνα που κατέληξε σε τρίποντο του Σβάνοβιτς (61-69) και ένα πεντακάθαρο φάουλ του Σαβάνοβιτς στον Νοβίτσκι που δεν σφυρίχτηκε, έκριναν το ματς, καθώς μια ομάδα τόσο πλήρης κι έμπειρη όσο οι Σέρβοι ήταν αδύνατο να χάσει διψήφια διαφορά σε 1,5 λεπτό.

Έτσι, οι Σέρβοι θα παλέψουν για την πρωτιά και ο αήττητο με τη Γαλλία, ενώ οι Γερμανοί θα μπουν στη δεύτερη φάση με 0-2 και θα έχουν ένα βουνό να ανέβουν για να καταφέρουν να μπουν οκτάδα.

Γ Όμιλος

ΠΓΔΜ – Φινλανδία 72-70 (38-40)

ΜακΚάλεμπ 18π. 5ρ. 4ασ. 4κλ., Β. Στογιανόφσκι 16π. 4ρ., Άντιτς 14π. 19ρ. 3ασ. // Κοπόνεν 11π. 4ρ., Κοϊβίστο 11, Λι 10π. 3ρ., Κότι 9π. 5ρ.

Μεγάλη νίκη για την ΠΓΔΜ, νίκη που της έδωσε την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Παίκτης κλειδί (μετά τον ΜακΚάλεμπ) στο ματς ο Πέρο Άντιτς, ο οποίος είχε 19 ριμπάουντ, παρότι αρκετά άστοχος.

Οι Φινλανδοί ήταν διαβασμένοι (Ντέτμαν είναι αυτός…), πάλεψαν ως το τέλος και είχαν πολλές ευκαιρίες να πάρουν το ματς. Με 1:16 για το τέλος το σκορ ήταν 70-69 για την ΠΓΔΜ μετά το τρίποντο του Σαλίν και οι Φινλανδοί έχασαν δύο απανωτές επιθέσεις, μέχρι να αναγκαστούν να κάνουν φάουλ στον ΜακΚάλεμπ με 5 δευτερόλεπτα για το τέλος, αφού προηγουμένως ο Άντιτς είχε πάρει το αμυντικό ριμπάουντ. Ο ΜακΚάλεμπ έβαλε 2 βολές, οι Σκοπιανοί έκαναν φάουλ για να μη δεχτούν τρίποντο, ο Κοπόνεν έβαλε την πρώτη και πέταξε τη δεύτερη βολή, αλλά στην προσπάθεια 8 παικτών για το ριμπάουντ, ο Άντιτς έδωσε στην μπάλα το χαστούκι που χρειαζόταν για να μην τη στείλουν οι Φινλανδοί στο καλάθι.

Έτσι, η ΠΓΔΜ εξασφάλισε θέση στην επόμενη, η Φινλανδία έπεσε μαχόμενη, αν και διατηρεί ελπίδες πρόκρισης. Αν κερδίσει το Μαυροβούνιο, εμείς τους Κροάτες και η ΠΓΔΜ τη Βοσνία, τότε από την τριπλή ισοβαθμία με Κροάτες και Βόσνιους περνά η Φινλανδία, αφού όλες θα έχουν 1-1 νίκες και οι Φινλανδοί καλύτερη διαφορά πόντων. Οπότε, μιας και παίζει πρώτη, μην περιμένετε να τη δείτε αδιάφορη τη Δευτέρα εναντίον του αποκλεισμένου Μαυροβουνίου. Βέβαια, αυτό το ενδεχόμενο εμάς δεν μας συμφέρει, καθώς η ΠΓΔΜ θα πάει με 2-0 στην επόμενη φάση κι εμείς με 1-1.

Μαυροβούνιο – Ελλάδα 55-71 (31-32)

Το σχόλιο του Γιώργου Σκιά για την εθνική
Η περιγραφή του αγώνα

Βοσνία – Κροατία 92-80 (43-35)

Τελέτοβιτς 26π. 9ρ., Ντόμερκαντ 23π. 7ρ., Μπαϊράμοβιτς 12, Ίκονιτς 10 // Τόμιτς 23, Μπογκντάνοβιτς 16π. 4ρ., Πόποβιτς 10π. 4ασ., Σίμον 11π. 5ρ., Ντρέιπερ 8π. 6ρ. 9ασ. 4κλ.

Ο Τελέτοβιτς και ο Ντόμερκαντ το έκαναν το… θαύμα τους και από εκεί που η Βοσνία δεν υπήρχε καν στο ματς με τους Φινλανδούς, έβαλαν 92 πόντους στους Κροάτες και πήραν ένα ματς στο οποίο είχαν τον έλεγχο σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του.

Τι σημαίνει αυτό; Επειδή πολλά έχουν ακουστεί, ας πούμε ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι ό,τι καλύτερο για την εθνική μας. Δεν έχει καμία σημασία ότι αν κέρδιζαν οι Κροάτες θα είχαμε προκριθεί στην επόμενη φάση, ενώ τώρα δεν έχουμε. Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε νίκη επί των Κροατών, καθώς αν μπαίναμε στην επόμενη φάση με 0-2 (ήττες από Κροάτες, Σκοπιανούς) θα ήταν πολύ δύσκολο να προκριθούμε στην οκτάδα.

Τώρα, αν οι Βόσνιοι κερδίσουν τους Σκοπιανούς κι εμείς τους Κροάτες σβήνεται η μία νίκη των Σκοπιανών και πάμε και οι τρεις (Ελλάδα, Βοσνία, ΠΓΔΜ) στο 1-1 με τους Κροάτες να αποκλείονται. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε μόνο μια νίκη περισσότερη από την ΠΓΔΜ για να την περάσουμε και ίδιες νίκες με τη Βοσνία για να είμαστε από πάνω της. Αλλιώς σε τρεις αγώνες θα θέλαμε 2 ή 3 νίκες περισσότερες από τους Σκοπιανούς.

Το θέμα είναι τι μας ενδιαφέρει. Αν μας ένοιαζε να περάσουμε στους «12» κι όπως περάσουμε, τότε ναι η νίκη των Βόσνιων δεν μας βολεύει. Αν κυνηγάμε πλασάρισμα για πιο εύκολη πρόκριση στην οκτάδα και πιο καλό διασταύρωμα εκεί, τότε μας βολεύει. Μπορεί τα ονόματα του από εκεί γκρουπ να είναι τα ίδια πάνω κάτω, αλλά μια ομάδα που έχει 2-3 ήττες δεν είναι στην ίδια κατάσταση με μια που έχει πάει αήττητη ως την οκτάδα, έτσι δεν είναι;

Οι Βόσνιοι δέχτηκαν μόλις 8 πόντους στη δεύτερη περίοδο, ενώ έβαλαν 28 στην 4η και καθάρισαν τους αντιπάλους τους. Μάλιστα, κέρδισαν με διψήφια διαφορά, παρότι είχαν μόλις 17/27 βολές. Απ’ την άλλη μια ματιά στα τρίποντα φτάνει, 13/29 οι Βόσνιοι και 45%, 4/24 οι Κροάτες και 17% με τον Μπογκντάνοβιτς να έχει 0/5. Ο Βράνκοβιτς επιμένει να μη βάζει τον Μπάρατς καθόλου, οι Κροάτες στηρίζονται στο σουτ τους και τον Τόμιτς, αλλά δεν μπορεί να πάρει κάθε ματς μόνος του.

Όταν Τελέτοβιτς και Ντόμερκαντ βάζουν κοντά 50 πόντους (49) τότε οι Βόσνιοι είναι πολύ δύσκολο να χάσουν, αφού έχουν αρκετά καλό ρόστερ. Το μόνο θέμα είναι ότι ως τώρα ο Τελέτοβιτς… εμφανίζεται ματς παρά ματς.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν ισορροπημένο, στο δεύτερο οι Βόσνιοι ξεχώρισαν, οι Κροάτες αντεπιτέθηκαν στο 3ο, αλλά το ματς ήταν χαμένο όταν δεν μπόρεσαν να κλείσουν τα επιθετικά όπλα των άλλων και εκείνοι πέραν του Ντρέιπερ οργανωτικά και του Τόμιτς δεν είχαν να επιδείξουν άλλον παίκτη σε καλή μέρα. Γιατί μπορεί να έβαλε 16 πόντους ο Μπογκντάνοβιτς αλλά τους έβαλε με 3/11 εντός παιδιάς.

Πλέον, οι Κροάτες παίζουν εναντίον της εθνικής μας όλο το Ευρωμπάσκετ. Και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι σε μια ομάδα που έχει τα ονόματα για να πάρει κάθε αντίπαλο, αλλά ως ομάδα είναι κάτω του μετρίου. Αν μπλοκάρουμε (δεν είναι και δύσκολο) το παιχνίδι τους και αναλωθούν σε «προσευχές» όπως με τους Βόσνιους θα κερδίσουμε χωρίς πρόβλημα, γιατί είναι ομάδα που χάνει εύκολα την αυτοσυγκέντρωσή της.

Δ Όμιλος

Γεωργία – Ουκρανία 69-53 (30-33)

Τσιντσάντζε 14π. 3ρ. 3ασ., Μαρκοϊσβίλι 14π. 3ρ. 5ασ., Σενγκέλια 12π. 7ρ., Σανικίτζε 8π. 12ρ., Πατσούλια 6π. 6ρ. // Πετσέροφ 11π. 4ρ., Μπαρτ 11π. 5ασ., Σεζένκο 7π. 4ρ.

Τη μισή δουλειά ως την πρόκριση έκανε η Γεωργία με την επιβλητική της νίκη επί της Ουκρανίας. Ο Πατσούλια ήταν καλά μαρκαρισμένος από τον Φρατέλο, αλλά Τσιτσάντζε, Μαρκοϊσβίλι και Σενγκέλια έπαιξαν όπως έπρεπε για να κερδίσει η ομάδα τους. Μπορεί το τελικό σκορ να κάνει πολλούς να νομίζουν ότι η Γεωργία κέρδισε με περίπατο, αλλά δεν ήταν ακριβώς έτσι το πράγμα.

Οι Γεωργιανοί έχαναν 19-29 στο 15ο λεπτό, με την Ουκρανία να λειτουργεί πολύ καλύτερα και να σκοράρει με ευκολία. Όμως, μετά εμφάνισε αυτό που βλέπουμε σε όλο το Ευρωμπάσκετ, τεράστια νεκρά διαστήματα, εγκλωβισμένες επιθέσεις με κακές επιλογές και πλήρες μπλοκάρισμα απέναντι σε καλές άμυνες. Πολύ γρήγορα το ματς ισορρόπησε, οι Γεωργιανοί προσπέρασαν στο 36-35, ενώ μετά έφτασαν στο 51-39, δηλαδή μέσα σε 12 λεπτά έτρεξαν σερί 30-10 και γύρισαν τούμπα όλο το ματς.

Η Ουκρανία δεν είχε αντιστάσεις
και παραδόθηκε πολύ εύκολα, μετά από αυτό, αφού στα τελευταία 8 λεπτά του ματς δεν μπόρεσε ούτε για μια στιγμή να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή.

Οι Γεωργιανοί ξέρουν ότι με νίκη επί της Βουγλαρίας προκρίνονται, ενώ με ήττα ίσως μείνουν απ’ έξω. Δεν είναι κάτι έξω από τις δυνάμεις τους, άρα θα πρέπει να τα καταφέρουν.

Βουλγαρία – Ρωσία 77-89 (38-42)

Ντ. Ιβάνοφ 23π. 5ρ., Βιντένοφ 17, Ρόουλαντ 14π. 4ασ., Κ. Ιβάνοφ 9π. 8ρ. // Κιριλένκο 25π. 5ρ. 3ασ. 4κλ., Μοζγκόφ 15π. 5ρ., Φριντζόν 13π. 3ασ., Χριάπα 12π. 8ασ. 3κλ.

Οι Βούλγαροι έμειναν κοντά σε όλο το ματς, οι Ρώσοι είχαν τον έλεγχο σε όλο το ματς, όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, οι Ρώσοι θα κυνηγήσουν την πρωτιά και οι Βούλγαροι την πρόκριση τη Δευτέρα. Βέβαια, για τους δεύτερους δεν είναι εύκολο, αφού θέλουν νίκη με τουλάχιστον 14 πόντους διαφορά επί των Γεωργιανών (όχι αν οι Ουκρανοί χάσουν), αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Από τη στιγμή που η Ρωσία πήρε διαφορά 5 πόντων στο ματς στην πρώτη περίοδο, ο αγώνας πήγαινε από το +4 ως το +11 για τη Ρωσία ως το 25ο λεπτό, όταν και η ομάδα του Μπλατ έφτασε μετά το 44-54 τη διαφορά στους 14 πόντους. Οι Βούλγαροι απάντησαν με 10-0, αλλά δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στη ροή του ματς ως το τέλος, αφού οι Ρώσοι δεν επέτρεψαν στη διαφορά να πέσει κάτω από τους 5 και κέρδισαν με άνεση στο φινάλε, χάρη στη μεγάλη εμφάνιση του Κιριλένκο.

Ως τώρα πείθουν πολύ περισσότερο από τους Σλοβένους, αλλά οι μεταξύ τους διαφορές θα λυθούν στο ματς της Δευτέρας. Ως τότε θα είναι ισόβαθμοί.

Βέγλιο – Σλοβενία 61-70 (30-29)

Βαν Ντεν Σπίγκελ 16π. 7ρ., Φέιζον 13π. 3ρ., Μπεζίν 9π. 4ρ. // Γκ. Ντράγκιτς 18π. 3ρ. 3ασ. 5κλ., Μπέγκιτς 14π. 7ρ., Λόρμπεκ 7π. 5ρ.

Πάλι δεν έπεισε η Σλοβενία, που κέρδισε δύσκολα το Βέλγιο, παρότι είχε 57% στα δίποντα και 14-6 στα επιθετικά ριμπάουντ. Το Βέλγιο ήταν μαχητικό, έμενε κοντά σε όλο το ματς, ισοφάρισε σε 58-58 με 3,5 λεπτά να απομένουν, αλλά η τάπα του Μπέγκιτς στον Βαν Ρόσομ στο 61-65 με 1:20 και το λάθος του Βαν Ντεν Σπίγκελ στο 61-66 στα 48 δευτερόλεπτα έκριναν τον αγώνα υπέρ της ομάδας του Γκ. Ντράγκιτς, που ήταν πάλι ο καλύτερος για τη Σλοβενία.

Οι Σλοβένοι έφτασαν στο 4-0 καθαρίζοντας εύκολα ή δύσκολα όλα τα ματς τους και τη Δευτέρα θα κριθεί αν θα πάνε με 2-0 ή 1-1 στη δεύτερη φάση. Πάντως, δείχνουν ότι είναι αντίπαλος που φέτος μπορεί η εθνική μας να κερδίσει, καθώς είναι ξεκάθαρα ένα σκαλί πιο κάτω από άλλες χρονιές.

Το Βέλγιο ακόμα αναζητεί την πρώτη του νίκη στο Ευρωμπάσκετ, έχει μια τελευταία ευκαιρία τη Δευτέρα επί της επίσης αδιάφορης Ουκρανίας για να το κάνει.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *