Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / “Αντίο” με ντερμπάρες στην Α φάση!

“Αντίο” με ντερμπάρες στην Α φάση!

Μετά από μια απίστευτη τελευταία αγωνιστική, ξεκαθάρισαν οι 12 ομάδες που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Η τελευταία ημέρα μας επιφύλασσε τρομερά ματς, 4 εκ των οποίων κρίθηκαν στον ένα πόντο στο τελευταίο σουτ, ενώ 8 κρίθηκαν με μονοψήφια διαφορά. Αρκετές οι εκπλήξεις, όπως η νίκη της Βουλγαρίας και η ήττα τη Πολωνίας, που έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια της. Ήττα για τους Ισπανούς που, χωρίς τον Παού Γκασόλ έμοιαζαν πιο θνητοί και από στρατιώτη με τραύμα στο στήθος.

Κόλαση ο 5ος όμιλος, με 4 ομάδες να ξεκινούν από το 1-1 και τους Γάλλους μόνους αήττητους, μετά την τρομερή νίκη τους επί των Σέρβων στο μακράν καλύτερο ματς του φετινού Ευρωμπάσκετ. Οι Τούρκοι «ξύπνησαν» του Ισπανούς από την παραζάλη της νίκης επί των Λιθουανών, ενώ οι οικοδεσπότες διέσυραν τους Πορτογάλους. Οι Βρετανοί έκαναν κηδεία στους Πολωνούς (και έδωσαν την πρόκριση στην Τουρκία) από νωρίς το απόγευμα.

Όλα τα ματς στον ένα πόντο κρίθηκαν στον Β όμιλο, με το Ισραήλ να κερδίζει την Ιταλία στην παράταση με τη μνημειώδη γκάφα του Μπαρνιάνι, τη Γερμανία με τρίποντο του Σαφάρτζικ στην εκπνοή να κερδίζει τη Λετονία και τη Γαλλία να τελειώνει τον πρώτο γύρο μόνη αήττητη στον όμιλο μετά τη νίκη επί των Σέρβων, με μοιραίο τον Σαβάνοβιτς.


Νίκη-πρόκριση για την Ελλάδα
επί τη Κροατίας, αλλά η Βοσνία έχασε από την ΠΓΔΜ που περνά χωρίς να μεταφέρει ήττα. Τρίτη από τον όμιλό μας η Φινλανδία που κέρδισε το Μαυροβούνιο. Νίκη, πρωτιά και αήττητο για τους Ρώσους με το φοβερό buzzer beater του Μόνια επί των Σλοβένων, ήττα από Βούλγαρους αλλά πρόκριση για τους Γεωργιανούς, νίκη για την τιμή των όπλων οι Ουκρανοί με το Βέλγιο.

Αναλυτικά οι όμιλοι και το πρόγραμμα της δεύτερης φάσης. Οι έξι ομάδες της από εκεί πλευράς μάλλον τραβάνε τα μαλλιά τους με τη διαφορά στο επίπεδο των δύο ομίλων της δεύτερης φάσης και το γεγονός ότι δυο τους θα αποκλειστούν από τους «12» ενώ από τον δικό μας θα περάσουν 4 στους «8»…

Α Όμιλος

Μεγάλη Βρετανία – Πολωνία 88-81
(39-31)

Ντενγκ 28π. 14ρ. 6ασ. 2κλ., Φρίλαντ 27π. 11ρ., Κλαρκ 7π. 10ρ. // Μπερίσα 19π. 4ρ. 5ασ., Κοστσάρεκ 15π. 8ασ., Χρίτσανιουκ 15π. 7ρ., Κελάτι 14π. 5ρ., Στσέβτσικ 10π. 5ρ. 3ασ.

Να κερδίζεις την Τουρκία και να χάνεις από τη Βρετανία για να μείνεις εκτός συνέχειας είναι λίγο… βλακεία. Οι Πολωνοί αυτοκτόνησαν και αποκλείστηκαν παρότι είχαν κερδίσει τους Τούρκους, αφού δεν μπόρεσαν να κερδίσουν… Ντενγκ και Φρίλαντ. Καλό για το μπάσκετ, λέμε εμείς, αφού οι Τούρκοι ήδη κέρδισαν τους Ισπανούς και έκαναν τη δεύτερη φάση κόλαση πριν καν ξεκινήσει.

Οι Βρετανοί πανηγυρίζουν
, τελείωσαν με 2 νίκες, έδειξαν σε όλους ότι του χρόνου αν όλα πάνε καλά, με Γκόρντον, Μένσα-Μπόνσου θα είναι πολύ δυνατοί και αποχώρησαν. Με τους Πολωνούς είχαν 46 ριμπάουντ (25 οι Πολωνοί) και πήραν 55 πόντους και 25 ριμπάουντ από τους Φρίλαντ και Ντενγκ. Τόσα ριμπάουντ πήρε όλη η Πολωνία…

Ο Φρίλαντ τελείωσε το ματς με 12/12 εντός παιδιάς και 2/2 βολές, ενώ ο Ντενγκ είχε 10/21 και 7/9 βολές. Τους πήρε μια διοργάνωση, αλλά έμαθαν ότι μπορούν να συνεργάζονται Φρίλαντ και Ντενγκ, οπότε όλα καλά. «Αντίο» και για τους δύο, αλλά ο ένας είναι χαρούμενος, ενώ ο άλλος τραβάει τα μαλλιά του με την τελευταία ήττα.


Ισπανία – Τουρκία 57-65
(38-35)

Μ. Γκασόλ 12π. 5ρ., Ιμπάκα 9π. 8ρ., Ρούντι 11π. 4ρ., Ρέγιες 11π. 6ρ. // Πρέλντζιτς 18π. 5ρ., Ασίκ 12π. 8ρ., Αρσλάν 10π. 6ασ., Τούρκογλου 12π. 3ρ. 3ασ., Ιλιασόβα 6π. 11ρ.

Το βράδυ της Κυριακής έψαχναν την αιτία του αποκλεισμού τους από τη συνέχεια οι Τούρκοι, ο Τούρκογλου έλεγε «να κερδίσουμε οπωσδήποτε την Ισπανία για να φύγουμε με το κεφάλι ψηλά» και ένα από τα φαβορί ήταν η μεγάλη απογοήτευση της διοργάνωσης. Στις 8 το απόγευμα της Δευτέρας ήταν στην επόμενη φάση και μάλιστα ισόβαθμοι με Ισπανούς και Λιθουανούς. Αυτό θα πει… καλή μέρα για την Τουρκία.

Ο Παού Γκασόλ χτύπησε στον αστράγαλο στο ματς με τη Λιθουανία, οι Ισπανοί είχαν 17 ώρες ανάμεσα στους δύο αγώνες, ο Σκαριόλο παρότι μπορούσε δεν είχε κάνει σωστή διαχείριση και η σφαλιάρα ήρθε πολύ εύκολα. Κάπου στο 30ο λεπτό οι Ισπανοί κατέβασαν ασφάλειες και έφυγαν για τη δεύτερη φάση.

Τότε το σκορ ήταν 57-49 για την Ισπανία. Τελικά, 8,5 λεπτά αργότερα το σκορ ήταν 57-65 για την Τουρκία, που τελείωσε το ματς με ένα τρομερό 0-16 και κέρδισε πολύ πιο εύκολα απ’ όσο θα περίμενε. Οι Ισπανοί έμειναν άποντοι για 9 σχεδόν λεπτά και είχαν 0/14 σουτ στο διάστημα αυτό!

Ο Ναβάρο είπε ότι ήταν κουρασμένοι, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η… υπόλοιπη μισή έχει σχέση με την πολύ σκληρή άμυνα των Τούρκων, που έσπαγε κόκαλα, αλλά και με το γεγονός ότι χωρίς τον Παού Γκασόλ στο ματς οι Ισπανοί έμοιαζαν να μην ξέρουν τι να κάνουν την μπάλα. Οι περιφερειακοί την πέταγαν, οι ψηλοί δεν την έπαιρναν σωστά, καμία δημιουργία, καμία φαντασία, καμία κίνηση. Ο Ρούμπιο προκαλούσε γέλια στην οργάνωση και την εκτέλεση και ο Σκαριόλο επέμενε να μην τον βγάζει από το παρκέ. Ένα πολύ κακό ματς, που σίγουρα θα τους προβληματίσει, αλλά βαθμολογικά τους βάζει σε μεγάλους μπελάδες. Βέβαια, αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο είναι ο αστράγαλος του Παού, γιατί χωρίς αυτόν το Ευρωμπάσκετ μπορεί να πάρει πολύ άσχημη τροπή…

Οι Τούρκοι ανέβηκαν από τη νίκη αυτή ψυχολογικά και έσβησαν και το μεγάλο ντεζαβαντάζ του θεωρητικού 0-2 πριν τη δεύτερη φάση. Τώρα… θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι στον όμιλο.


Πορτογαλία – Λιθουανία 69-98
(35-41)

Αντράντε 16π. 5ρ., Τάβαρες 14, Ντα Σίλβα 10π. 5ασ. // Γιασικεβίτσιους 14π. 3ασ., Καουκένας 13, Καλνιέτις 10π. 3ρ. 3ασ., Πότσιους 14π. 3ρ. 3ασ., Γιασάιτις 12π. 4ρ., Λαβρίνοβιτς 8π. 7ρ., Βαλανσιούνας 8π. 7ρ.

Περίπατο έκανε η Λιθουανία με την Πορτογαλία προσπαθώντας να αφήσει πίσω της την ήττα από τους Ισπανούς. Οι Λιθουανοί μπήκαν δυνατά, προηγήθηκαν με 16-30, αλλά χαλάρωσαν με αποτέλεσμα να ισοφαριστούν σε 35-35. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με το ματς κλειστό στο 35-41, αλλά οι δύο συνεχόμενες τεχνικές ποινές στην Πορτογαλία ήταν η αιτία για ένα 0-10 των Λιθουανών και για το… αντίο των Πορτογάλων.

Μετά ο αγώνας ξέφυγε και φτάσαμε στο… επικό φινάλε, όπου οι Λιθουανοί προσπαθούσαν να φτάσουν στους 100 πόντους και οι Πορτογάλοι να τους σταματήσουν. Σκόραραν για το 69-97 με 30 δευτερόλεπτα, οι Πορτογάλοι παίρνουν αργή επίθεση αλλά αστοχούν και με 12 δευτερόλεπτα όλο το γήπεδο έχει σηκωθεί όρθιο και φωνάζει, ο Ντελινινκάιτις πάει σαν τρελός για τρίποντο, αλλά ο Κόστα του κάνει… φάουλ για δύο βολές, ώστε να μην προλάβει να σουτάρει.

Η παράνοια… συνεχίστηκε, ο Ντελινινκάιτις βάζει την πρώτη, γυρνάει στον πάγκο, ρωτάει αν μπορεί να τη χάσει, παίρνει άδεια και «πετά» τη δεύτερη για το επιθετικό ριμπάουντ, που όμως δεν ήρθε και οι Λιθουανοί έμειναν με τη γλύκα!

Οι Λιθουανοί πέρασαν με 1-1 στον επόμενο γύρο, οι Πορτογάλοι αποχαιρέτησαν χωρίς νίκη και η… ζωή συνεχίζεται. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους οικοδεσπότες, που θα πρέπει να προκριθούν από όμιλο-κόλαση. Η αρχή θα γίνει απέναντι στους Σέρβους…

Β Όμιλος


Ισραήλ – Ιταλία 96-95παρ.
(49-41, 84-84)

Πνίνι 22, Ελιάχου 16π. 7ρ. 3ασ., Μπλου 17π. 3ρ., Χαλπερίν 10π. 3ρ. 5ασ., Καντίρ 10π. 5ρ. 4ασ. // Μπαρνιάνι 26π. 11ρ. 3ασ., Γκαλινάρι 19π. 5ρ., Μαντσινέλι 16π. 8ρ., Χάκετ 15π. 5ρ. 5ασ.

Ντερμπάρα αποχαιρετιστήρια ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιταλία, η οποία κρίθηκε στην παράταση με 96-95 για το Ισραήλ, που έκανε τελικά 2 νίκες στον όμιλο, αποδεικνύοντας, όπως πάντα, ότι είναι μαχητικό και σκληρό. Οι Ιταλοί αποτρέλαναν τον Πιανιτζάνι που βγήκε με ζουρλομανδύα από τον όμιλο, αλλά τα ήθελε και τα έπαθε.

Ο Μπελινέλι δεν το… κούρασε το πράγμα και έπαιξε 16 λεπτά για το φόβο των Ιουδαίων, αλλά ο Μπαρνιάνι και ο Γκαλινάρι ξεσάλωσαν με 39 σουτ εντός παιδιάς. Οι Ιταλοί παραδόθηκαν αμαχητί στις τρεις πρώτες περιόδους, έχαναν 79-60 πριν το τελευταίο δεκάλεπτο και όλα έμοιαζαν χαμένα. Όμως, μετά οι Ισραηλινοί… έφυγαν από το γήπεδο και οι Ιταλοί έτρεξαν ένα 0-18 σε 9 λεπτά με τους αντιπάλους τους να μην μπορούν ούτε βολή να βάλουν. Τελικά, το Ισραήλ έβαλε 5 βολές στο τέλος του δεκαλέπτου και έφτασε τους 84 πόντους, όσους και η Ιταλία με τα τρομερά τρίποντα Γκαλινάρι, Μπαρνιάνι, το δεύτερο 1 δευτερόλεπτο πριν το τέλος του αγώνα.

Στην παράταση οι Ισραηλινοί προηγήθηκαν με 93-89, αλλά ισοφαρίστηκαν σε 93-93 και 95-95, οι Ιταλοί έχασαν 3 σουτ για τη νίκη (2 ο Γκαλινάρι, 1 ο Μπαρνιάνι) και μετά ο Μπαρνιάνι αποφάσισε ότι… ήταν καιρός να τελειώσει το ματς, κάνοντας φάουλ στον Γκριν, κάτω από την μπασκέτα επίθεσης της Ιταλίας με 7 δέκατα του δευτερολέπτου. Και όχι κατά λάθος φάουλ, επίτηδες φάουλ…

Το ύφος του Πιανιτζάνι ήταν ανεκτίμητο
, ο Γκριν έβαλε μια βολή και το Ισραήλ κέρδισε αφήνοντας την Ιταλία 5η με 1 νίκη στον όμιλο. Τώρα, αν ο Μπαρνιάνι κόλλησε τελείως ή αν είχε… ραντεβουδάκι και έβλεπε ότι το ματς δεν τελείωνε με τίποτα, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Λετονία – Γερμανία 80-81 (33-33)

Κούκσικς 27π. 6ρ., Μπέρτανς 15π. 3ασ., Φραϊμάνις 13π. 7ρ., Μέιερς 11 // Νοβίτσκι 11, Κάμαν 11π. 7ρ., Πλάις 11π. 4ρ., Σαφάρτζικ 11π. 3ρ. 10ασ., Μπένζινχ 11.

Ο Μπάουερμαν βάλθηκε να… προστατέψει την πρωτιά του Γκάλη, αφού σε ένα ματς με χαλαρές άμυνες άφησε τον Νοβίτσκι στο παρκέ για 18 λεπτά με τον Γερμανό αστέρα να παίρνει μόνο 9 σουτ και να βάζει 11 πόντους. Απ’ την άλλη… η φτωχοπαρέα της Γερμανίας αρνήθηκε να χάσει έστω και στο αδιάφορο ματς.

Κάμαν και Νοβίτσκι ξεκουράστηκαν
, Μπένζινχ το ίδιο, αλλά ο Σαφάρτζικ, ο Πλάις και ο Στάιγκερ ήθελαν τη νίκη. Οι δυο ομάδες αντάλλασσαν καλάθια, μέχρι που οι Λετονοί έδειξαν να καθαρίζουν το ματς στο 79-75 με 26 δευτερόλεπτα. Ο Σαφάρτζικ με τρίποντο έκανε το 79-78 στα 19 δευτερόλεπτα, μετά έκανε φάουλ για να σταματήσει το χρόνο, ο Κούκσικς έβαλε μια βολή και ο Σαφάρτζικ με 6 δευτερόλεπτα έγραψε το 80-81 για τους Γερμανούς με τρομερό τρίποντο.

Ο Νοβίτσκι πετάχτηκε από τον πάγκο πανηγυρίζοντας
, κάτι που μάλλον δεν θα δούμε πολλές φορές ακόμα στην καριέρα του όταν το ματς είναι ντέρμπι στα τελευταία δευτερόλεπτα. Οι Γερμανοί ήταν αδιάφοροι βαθμολογικά, αλλά κέρδισαν, όμως τώρα έχουν το 0-2 στο δεύτερο γύρο που σημαίνει ένα βουνό για να προκριθούν στην οκτάδα. Η αρχή θα γίνει με Ισπανία την Τετάρτη. Για να δούμε…

Σερβία – Γαλλία 96-97παρ. (41-43, 80-80)

Κέσελι 25, Κρστιτς 22π. 4ασ., Τεόντοσιτς 11π. 7ασ., Ράσιτς 11, Σαβάνοβιτς 10π. 5ρ. 3ασ. // Πάρκερ 24π. 6κλ., Μπατούμ 18π. 5ρ., Νοά 14π. 9ρ. 4ασ., Ντιο 15π. 5ρ. 5ασ., Ζελαμπάλ 11, Σεραφάν 11π. 4ρ.

Ήταν το καλύτερο ματς
του Ευρωμπάσκετ, ήταν μπάσκετ του υψηλότερου επιπέδου, ήταν ένας αγώνας με 21 ισοπαλίες και 27 εναλλαγές στο προβάδισμα. Καμία ομάδα δεν πήρε διψήφια διαφορά, ενώ την περισσότερη ώρα αντάλλασσαν καλάθια.

Ήταν το καλύτερο ματς του Μάρκο Κέσελι, που μάλλον βρισκόταν στη ζώνη του λυκόφωτος με 25 πόντους, 7/9 τρίποντα και 2/3 δίποντα, ήταν και η… χαζομάρα του Σαβάνοβιτς στο φινάλε, που βρέθηκε ολομόναχος στο 1,5 μέτρο από την μπασκέτα στην εκπνοή της παράτασης, αλλά παραχαλάρωσε και αστόχησε (φωτ.) για να πάρουν τη νίκη οι Γάλλοι.

Νίκη κάθε άλλο παρά αδιάφορη, αφού σε έναν όμιλο φωτιά οι Γάλλοι πάνε μόνοι πρώτοι και αήττητοι με 2-0, την ώρα που Ισπανοί, Λιθουανοί, Γερμανοί, Σέρβοι και Γερμανοί τους κυνηγάνε! Ο Πάρκερ και η παρέα του μοιάζουν πολύ δυνατοί φέτος και παίζουν πολύ όμορφο μπάσκετ.

Με τους Σέρβους ήταν Νοά και Μπατούμ που έκαναν τη διαφορά δίπλα στον Πάρκερ. Ο Ζελαμπάλ έβαλε το μοναδικό τρίποντο της Γαλλίας (1/7) με αρκετή δόση… ορειβασίας για το 91-93 της ομάδας του και ο Πάρκερ έκανε με βολές το 96-97 μετά το 7ο τρίποντο του Κέσελι! Ύστερα ήρθε η φάση που ο Σαβάνοβιτς δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του…

Στην κανονική διάρκεια του αγώνα, ο Κρστιτς είχε βάλει 2/2 βολές για να ισοφαρίσει σε 80-80 και ο Πάρκερ είχε χάσει το σουτ της νίκης μπροστά στον Μάρκοβιτς. Ήρωας για τη Γαλλία ο Μπατούμ, που πρώτα χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του από πολύ άσχημο πέσιμο, αλλά μπήκε αμέσως στο ματς, μετά έσκισε το φρύδι του από χτύπημα, αλλά αρνήθηκε ράμματα για να μη χάσει ούτε δευτερόλεπτο αγώνα, έδεσε με γάζα το κεφάλι και μπήκε ξανά αμέσως μέσα. Στην παράταση έβαλε 4 καθοριστικούς πόντους για την ομάδα του, 18 συνολικά.

Γ Όμιλος

Φινλανδία – Μαυροβούνιο 71-65 (36-40)

Λι 12, Κότι 11π. 8ρ. 3κλ., Κοπόνεν 10π. 4ασ., Χαφ 6π. 8ρ. // Πέκοβιτς 16π. 6ρ. 3κλ., Μπορίσοφ 14π. 4ρ.

Ο ένας είναι η απογοήτευση της διοργάνωσης, ο άλλος η έκπληξη. Το επιβεβαίωσαν και στο μεταξύ τους ματς, με τη Φινλανδία να κερδίζει και τελικά να παίρνει την πρόκριση, ενώ το Μαυροβούνιο να ολοκληρώνει με ήττα ένα άθλιο Ευρωμπάσκετ, στο οποίο δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα από αυτά που ήλπιζε. Τα λάθη με την επιλογή προπονητή πληρώνονται…

Οι Φινλανδοί έφτασαν στη δεύτερη φάση, έκλεισαν τα στόματα όλων όσοι φωνάζουν για την πτώση επιπέδου στη διοργάνωση με τις 24 ομάδες και ζουν το όνειρό τους. Ο Ντέτμαν έχει φτιάξει ένα σύνολο που παλεύει για 40 λεπτά, παίζει στο 110% των δυνατοτήτων του και δεν παρατάει κανένα ματς. Για να μπουν στα νοκ άουτ θα χρειαστούν θαύματα, αλλά είναι ήδη απόλυτα επιτυχημένοι.

Οι Φινλανδοί ανέτρεψαν το ματς, καθώς έχαναν με 7 πόντους στην 3η περίοδο. Όμως, ήταν 2 τρίποντα του Βιρτάνεν που τους έδωσαν ζωή και τους έκαναν να αντεπιτεθούν και να προσπεράσουν. Α, απέναντι σε μια ομάδα με Πέκοβιτς, Ντάσιτς, Μπιέλιτσα, Βράνιες, Ντραγκίσεβιτς, Βούτσεβιτς οι Φινλανδοί πήραν τα ριμπάουντ με 46-30! Γελάει κάθε πικραμένος με το Μαυροβούνιο…

Στην 4η περίοδο η Φινλανδία είχε προβάδισμα 1 με 7 πόντων και στα 10 λεπτά με το Μαυροβούνιο να μην μπορεί να προσπεράσει.

Ελλάδα – Κροατία 74-69 (44-27)

Το σχόλιο του Γιώργου Σκιά για την εθνική
Η περιγραφή του αγώνα


ΠΓΔΜ – Βοσνία 75-63
(35-38)

ΜακΚάλεμπ 22π. 4ασ., Άντιτς 15π. 14ρ., Γκεσέφσκι 13 // Ντζέντοβιτς 15π. 7ρ., Μπαϊράμοβιτς 12π. 4ρ., Βασίλιεβιτς 9π. 7ασ., Τελέτοβιτς 8π. 7ρ.

Νίκη για την ΠΓΔΜ επί της Βοσνίας, που για ακόμα μια φορά έδειξε ότι είναι… ασανσέρ, μια του ύψους μια του βάθους. Τελέτοβιτς και Ντόμερκαντ είχαν 13 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 λάθη μαζί, με 3/9 σουτ εντός παιδιάς και οι Βόσνιοι παραδόθηκαν πολύ εύκολα. Είχε μείνει ο Ντζέντοβιτς να παλεύει μόνος του, με ολίγην από Μπαϊράμοβιτς και Βασίλιεβιτς, αλλά δεν έφτανε.

Απ’ την άλλη ο ΜακΚάλεμπ τα έκανε ξανά όλα με 22 πόντους έχοντας 8/14 εντός παιδιάς, ενώ ο Άντιτς μπορεί να είχε 6/15 αλλά κατέβασε 14 ριμπάουντ. Κάπως έτσι η ΠΓΔΜ πήγε πανάξια με 2-0 στον επόμενο γύρο και Ελλάδα, Ρωσία, Σλοβενία τρέχουν…

Δ Όμιλος


Γεωργία – Βουλγαρία 69-79
(37-34)

Σανικίτζε 18π. 9ρ. 3ασ., Χέινς 15, Μαρκοϊσβίλι 13, Πατσούλια 13π. 6ρ. // Ρόουλαντ 25π. 4ασ., Κ. Ιβάνοφ 15π. 9ρ., Ντ. Ιβάνοφ 12π. 6ρ., Βιντένοφ 9π. 7ρ.

Αδιανόητο παιχνίδι, με τους Γεωργιανούς να κερδίζει 67-62 με 4 περίπου λεπτά για το φινάλε και να δέχονται 2-17 σερί ως το τέλος. Με ένα ακόμα λεπτό οι Βούλγαροι θα είχαν πιάσει τη διαφορά των 14 πόντων που ήθελαν και θα είχαν περάσει αυτοί στην επόμενη φάση.

Πιο πολύ θα τους άξιζε από τους αλλοπρόσαλλους Γεωργιανούς, που έδειχναν με τουπέ στο ματς, ακόμα δεν έχουν… κερδίσει αλλά νιώθουν αστέρες. Ο Κοκόσκοφ κράτησε τον Πατσούλια 21 λεπτά στον αγώνα, οι συμπαίκτες του κάποια στιγμή στέρεψαν και ο Ρόουλαντ πήγε να πάρει επική πρόκριση μόνος του. Σκόραρε, έκλεβε μπάλες, έδινε ασίστ, τα έκανε όλα. Είχε 25 πόντους με 5/6 τρίποντα και παραλίγο να πετύχει κάτι αδιανόητο. Αν δεν ήταν το καλάθι του Σανικίτζε στα 32 δευτερόλεπτα, οι Βούλγαροι στην τελευταία τους επίθεση θα σούταραν για τη διαφορά των 14 πόντων…

Τώρα, έμειναν με τις εντυπώσεις και αποκλείστηκαν, ενώ οι Γεωργιανοί πέρασαν χάρη στο δώρο των Ουκρανών, αλλά έδειξαν ότι θέλουν πολλά ψωμιά ακόμα για να θεωρηθούν αξιόπιστη ομάδα.


Σλοβενία – Ρωσία 64-65
(40-34)

Λόρμπεκ 14π. 5ρ. 5ασ., Σλόκαρ 5π. 9ρ., Ζ. Ντράγκιτς 7π. 6ρ. // Βορόντσεβιτς 18π. 5ρ., Χριάπα 10π. 3ρ. 3ασ., Κιριλένκο 8π. 3ρ., Μόνια 3π. 7ρ.

Σε ένα ματς που ο Μπλατ έκανε… συντήρηση δυνάμεων στους παίκτες του, η Ρωσία κέρδισε με 64-65 στην εκπνοή με καλάθι του Μόνια, το πρώτο του στον αγώνα, με τρόπο μάλλον που ούτε ο Μπλατ κατάλαβε πώς έγινε. Το φοβερό του αγώνα; Στα 40 λεπτά υπήρξε μόνο μια αλλαγή στο προβάδισμα, αυτή στην εκπνοή από το σουτ του Μόνια που έδωσε τη νίκη στη Ρωσία. Στα προηγούμενα 39:59.8 οι Σλοβένοι ήταν μπροστά!

Ο Μπλατ κράτησε στο παρκέ 22 λεπτά τον Χριάπα, 23 τον Κιριλένκο και δεν έβαλε κανέναν πάνω από 24 λεπτά. Δεν τιμωρήθηκε γι’ αυτό τελικά, χάρη στο σουτ του Μόνια και το γεγονός ότι η φετινή Σλοβενία είναι πολύ πιο κάτω από περασμένα χρόνια.

Έτσι, οι Ρώσοι πάνε πρώτοι και αήττητοι στην επόμενη φάση, όπου θα ξεκινήσουν με Φινλανδούς. Οι Σλοβένοι πάνε με 1-1 και θα είναι ο πρώτος αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας.


Ουκρανία – Βέλγιο 74-61
(43-26)

Πετσέροφ 15, Κράβτσοφ 13π. 16ρ., Κολτσένκο 10 // Βαν Ρόσομ 17π. 4ασ., Λάουβερς 13π. 3ρ. 6ασ., Ντε Ζέου 10π. 6ρ.

Οι Ουκρανοί κράτησαν ψηλά το κεφάλι τους και δεν μπήκαν σε διαδικασία να σκεφτούν ποιον να… αποκλείσουν (σε τέτοια περίπτωση θα τους γαργαλούσε το χέρι τους να χάσουν για να αποκλειστούν οι Γεωργιανοί). Έπαιξαν για την ιστορία τους και την τιμή τους και πήραν μια εύκολη και αδιάφορη βαθμολογικά γι’ αυτούς νίκη επί του Βελγίου, που μάλλον δεν θα έπρεπε να είναι στο Ευρωμπάσκετ.

Μετά το 8-16 οι Ουκρανοί αφυπνίστηκαν, έτρεξαν, έδειξαν ότι είναι καλύτεροι, ήλεγξαν πλήρως το ματς και έφτασαν πολύ εύκολα στο 36-21 που τελείωσε τον αγώνα από το πρώτο ημίχρονο. Αποχαιρετούν, το πείραμα Φρατέλο δεν πέτυχε, αλλά ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο την πρώτη φορά. Το Βέλγιο έδωσε ραντεβού για το επόμενο Ευρωμπάσκετ και μας… άφησε όλους κάγκελο!

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *