Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Λιθουανός μπαμπούλας!

Λιθουανός μπαμπούλας!

Οι Λιθουανοί έπιασαν απίστευτη απόδοση στο ματς με τους Σέρβους, είχαν πάνω από 60% σε δίποντα και τρίποντα μέχρι το 37ο λεπτό και κέρδισαν με 100-90 έναν αγώνα τον οποίο ήλεγχαν με διψήφιες διαφορές στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Φοβερός ο Γιασικεβίτσιους, στο πιο καλό ματς ομάδας στο Ευρωμπάσκετ ως τώρα, καθώς ο οίστρος των Λιθουανών κράτησε και στα 40 λεπτά.

Οι Ισπανοί δυσκολεύτηκαν πολύ απέναντι στους Γερμανούς, αλλά κέρδισαν με 77-68 χάρη στα λάθη των Χάμαν και Σαφάρτζικ, αλλά και τα φάουλ που δεν δόθηκαν στον Νοβίτσκι. Στο χείλος του γκρεμού οι Γερμανοί, θα παίξουν «τελικό» με τους Τούρκους, οι οποίοι έχασαν με 68-64 από τους Γάλλους, παρότι στο 4ο δεκάλεπτο επέστρεψαν από τους 15 πόντους με άμυνα από ατσάλι.


Γερμανία – Ισπανία 68-77
(33-36)

Νοβίτζκι 19π. 7ρ., Κάμαν 15π. 12ρ., Μπένζινχ 10, Χέρμπερ 7π. 6ρ., Σαφάρτζικ 7π. 5ρ. 3ασ. // Μ. Γκασόλ 24π. 5ρ., Π. Γκασόλ 19π. 7ρ., Ναβάρο 14π. 5ασ., Σαν Εμετέριο 12π. 3ρ.

Το πάλεψαν οι Γερμανο
ί το ματς με την Ισπανία αλλά προδόθηκαν από την κακή τους περιφέρεια. Σαφάρτζικ και Χάμαν τα θαλάσσωσαν ουκ ολίγες φορές, με αποτέλεσμα να μην έρθει η νίκη, νίκη που θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν πάρει οι Γερμανοί. Ο Κάμαν έκανε αρκετά μέτρια εμφάνιση, χάνοντας τη μάχη στην άμυνα από τον Μαρκ Γκασόλ, ενώ οι Γερμανοί ουσιαστικά έχασαν από μια ομάδα δύο ατόμων στην επίθεση, καθώς οι δύο Γκασόλ έβαλαν 30 από τους τελευταίους 44 πόντους της ομάδας τους από το 19ο λεπτό και μετά.

Ο Χάμαν έκανε πολλές λάθος πάσες προς τον Νοβίτσκι, ο Γερμανός αστέρας δεν προστατεύτηκε καθόλου από τους διαιτητές, που επέτρεπαν σε Μαρκ, Παού και Ιμπάκα να τον παίζουν έξω από τα όρια του νόμου, οπότε τα πράγματα για την Ισπανία έγιναν λίγο πιο εύκολα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευαισθησία στα φάουλ, με την Ισπανία να εκτελεί 27 βολές και τη Γερμανία 14.

Όμως, όσο κι αν έβαλε το χεράκι της η διαιτησία (δίκαια ο Νοβίτσκι ωρυόταν προς το τέλος του αγώνα, καθώς όποτε τον μάρκαρε ο Μ. Γκασόλ, του έπιανε το δεξί χέρι πάνω από τον καρπό για να μην μπορέσει να πάρει την μπάλα από την πάσα!), η ανικανότητα του Χάμαν και του Σαφάρτζικ στον οργανωτικό τομέα εκτέθηκε πλήρως.

Σε κρίσιμα σημεία έκαναν τραγικά λάθη που είναι προφανώς απαράδεκτο να κάνουν παίκτες ομάδων τέτοιου επιπέδου. Βέβαια, τα ξέρουμε στη Γερμανία αυτά εδώ και χρόνια. Απ’ την άλλη, οι Ισπανοί δυσκολεύτηκαν πολύ να σπάσουν την άμυνα του Μπάουερμαν και πλην των Γκασόλ σκόραραν σπάνια. Το κακό ματς του Κάμαν βοήθησε στο να βάλουν 43 πόντους οι δύο αδερφοί και να οδηγήσουν την ομάδα τους στη νίκη. Νωρίτερα, ο Ναβάρο είχε μπει «καυτός» στο ματς, αλλά μετά τους 10 πρώτους πόντους του (ως τους 30 της Ισπανίας) κλείστηκε καλά από τη γερμανική άμυνα.

Η Ισπανία έφτασε στις 2 νίκες και πλησιάζει στην πρόκριση, κάτι που βέβαια θα αλλάξει αν χάσει από τους Σέρβους και οι Τούρκοι κάνουν μια νίκη (σε ενδεχόμενη τριπλή θα μένει τελευταία, άρα 5η). Οι Γερμανοί μπορούν να ελπίζουν μόνο με δυο νίκες επί Τουρκίας και Λιθουανίας, αλλά και πάλι τότε θα πάμε σε πολλαπλή ισοβαθμία και δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Αχ, αυτά τα παιδαριώδη λάθη του Χάμαν…


Τουρκία – Γαλλία 64-68
(27-29)

Πρέλντζιτς 11, Ιλιασόβα 10π. 10ρ., Τούρκογλου 13π. 8ρ., Ασίκ 10π. 11ρ. // Πάρκερ 20π. 6ρ. 5ασ., Μπατούμ 13, Καουντί 8π. 5ρ.


Κι άλλη νίκη για τους Γάλλους που συνεχίζουν αήττητοι στο τουρνουά και είναι πια το φαβορί για την 1η θέση του ομίλου τους, την οποία και δύσκολα θα χάσουν αν κερδίσουν τη Λιθουανία. Οι Τούρκοι είναι πια σε αρκετά δύσκολη θέση και αν χάσουν από τους Γερμανούς αποχαιρετούν την οκτάδα.

Η Γαλλία είχε τον έλεγχο σε όλο το παιχνίδι και ήταν καλύτερη από την Τουρκία, που κολλούσε πάρα πολύ επιθετικά, με αποτέλεσμα όταν στην 3η περίοδο ο Πάρκερ έκανε το ξέσπασμά του βάζοντας 10 πόντους, η Γαλλία να ξεφύγει με 15 πόντους.

Απ’ την άλλη, οι Τούρκοι έσπαγαν κόκκαλα στην άμυνα επί 40 λεπτά και αυτό που είδαμε στην 4η περίοδο είναι σπάνιο: ολόκληρη η Γαλλία να μην έχει κουράγιο ούτε για ντράιβ, ούτε για προσωπική προσπάθεια. Οι Γάλλοι κάθονταν γύρω γύρω και πετούσαν τρίποντα, 0/9 για τη Γαλλία στο 4ο δεκάλεπτο!

Οι Γάλλοι, οι οποίοι ήταν για… λύπηση, τόσο κουρασμένοι φαίνονταν, είχαν βάλει μόλις 6 πόντους στα πρώτα 9:40 της περιόδου και έβαλαν άλλους 5 με βολές του Πάρκερ στο τέλος. Έτσι, οι Τούρκοι, χωρίς να βελτιώσουν την επίθεσή τους, άρχισαν να μειώνουν τη διαφορά, με τον Τούρκογλου να τους οδηγεί.

Το πρόβλημα της Τουρκίας ήταν ότι σκόραρε με σταγονόμετρο, έτσι χρειάστηκε 9 λεπτά για να καλύψει 13 πόντους διαφοράς. Με 48 δευτερόλεπτα για το τέλος, το ματς ήταν στο 61-63 και οι Τούρκοι για πρώτη φορά άρχισαν να έχουν βάσιμες ελπίδες.

Όμως, παρότι η καλή άμυνα συνεχίστηκε, με τάπα από τον Ιλιασόβα, ο Τουντζερί στα 25 δευτερόλεπτα έχασε το τρίποντο που θα έφερνε τους Τούρκους μπροστά. Μετά άρχισαν τα φάουλ στον Πάρκερ, ο οποίος δεν έκανε λάθος από τις βολές. Ο Αρσλάν έχασε επίθεση στα 10 δευτερόλεπτα, αλλά ο Πρέλντζιτς έβαλε τρίποντο για το 64-65 στα 7. Ο Πάρκερ είχε 2 βολές και οι Τούρκοι 5 δευτερόλεπτα, αλλά δεν μπόρεσαν καν να επαναφέρουν την μπάλα στο παρκέ, στην προσπάθειά τους να κάνουν ένα πιάσιμο και σουτ χωρίς ντρίμπλα για να αποφύγουν το φάουλ και οι Γάλλοι κέρδισαν.


Σερβία – Λιθουανία 90-100
(44-54)

Κρστιτς 21π. 4ρ., Τεόντοσιτς 16π. 4ρ., Σαβάνοβιτς 16π. 4ρ., Τέπιτς 12π. 3ρ. 3ασ. // Καλνιέτις 19π. 7ασ., Βαλανσιούνας 18π. 5ρ., Γιασικεβίτσιους 14π. 3ρ. 7ασ., Γιανκούνας 13π. 7ρ., Πότσιους 13.

Μετά από ένα τρομερό επιθετικά παιχνίδι με μπάσκετ ύψιστης ποιότητας και επιπέδου, η Λιθουανία κέρδισε τη Σερβία για να τη βάλει από κάτω στη βαθμολογία του ομίλου. Οι Λιθουανοί έπαιξαν απίστευτα σε όλο το ματς και έπιασαν απόδοση που σπάνια βλέπουμε. Σίγουρα το καλύτερο ματς ομάδας στο Ευρωμπάσκετ ως τώρα, καλύτερο και από της Ισπανίας με τη Λιθουανία, καθώς τώρα ο οίστρος κράτησε ολόκληρο τον αγώνα.

Οι Σέρβοι το πάλεψαν
όσο μπορούσαν, αλλά τα εξωφρενικά ποσοστά των Λιθουανών δεν τους έδωσαν κανένα περιθώριο. Είναι αλήθεια ότι η άμυνα της Σερβίας είχε προβλήματα, αλλά περισσότερο αλήθεια είναι ότι η επίθεση των Λιθουανών ήταν από άλλο πλανήτη: 25 ασίστ, 63% στα δίποντα, 55% στα τρίποντα. Μάλιστα, το 55% στα τρίποντα είναι παραπλανητικό, καθώς οι Λιθουανοί αστόχησαν σε 3 από τα τελευταία 4 τρίποντα που επιχείρησαν, έχοντας 10/16 και 63% μέχρι το 35ο λεπτό!

Από την εικόνα του αγώνα, αν η Σερβία δεν είχε πιάσει τόσο καλή απόδοση, θα είχε διασυρθεί σίγουρα. Και πάλι, έπαιζε στο μάξιμουμ, με καλά ποσοστά (55% δίποντα, 39% τρίποντα) αλλά ήταν σε όλο τον αγώνα με διψήφια διαφορά πίσω στο σκορ, απόρροια της απίστευτης απόδοσης των Λιθουανών. Αν ο κόσμος κάνει τη λιθουανική ομάδα να «πετά» έτσι, τότε πολύ δύσκολα θα βρεθεί κανείς να τη σταματήσει στα νοκ άουτ.

Από τον αγώνα κρατάμε και τα… μόνιμα νεύρα του Τεόντοσιτς, τα ψιλοκαυγαδάκια με τον Ίβκοβιτς, αλλά και την πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση του Σαβάνοβιτς, που φαινόταν ξεκάθαρα επηρεασμένος από το άστοχο σουτ προχτές. Ο Ίβκοβιτς δεν έκανε καλή διαχείριση του υλικού του, ο Κέσελι έμεινε πολλή ώρα στον πάγκο, ενώ ο Τέπιτς δεν πρόσφερε ουσιαστικά τίποτα στο διάστημα εκείνο, ενώ οι Σέρβοι έπαιξαν και πάλι με 10 παίκτες (Πάουνιτς, Μαριάνοβιτς δεν πάτησαν παρκέ). Δεν νοείται ομάδα όπως η Σερβία να μην έχει 12 παίκτες που να τους εμπιστεύεται και να τους ρίχνει στο γήπεδο.

Από τους Λιθουανούς ο Γιασικεβίτσιους ήταν ο καλύτερος, έκανε τρομερό παιχνίδι, με απίστευτες δημιουργικές εμπνεύσεις, ενώ ο Βαλανσιούνας δεν έχασε τη μάχη από τον Κρστιτς. Οι Λιθουανοί πήραν 47 πόντους από τον πάγκο τους, δείχνοντας και πάλι τον πλουραλισμό τους, ενώ οι Σέρβοι 19. Βέβαια, και ο Κεμτζούρα έπαιξε με 9 άτομα, καθώς Λαβρίνοβιτς, Ντελινινκάιτις δεν αγωνίστηκαν. Όταν, όμως, κερδίζεις κανείς δεν λέει τίποτα.

Νίκος Κουσούλης

 

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *