Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Να μας Ζήση ο ηγέτης!

Να μας Ζήση ο ηγέτης!

Νίκη για την Ελλάδα επί της Σλοβενίας, με 69-60, σε αγώνα που είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μας βοηθήσει βαθμολογικά, αλλά ψυχολογικά θα πρέπει να μας ανεβάσει πολύ. Η εθνική ήταν πολύ μπροστά στο πρώτο ημίχρονο, είχε ένα μεγάλο νεκρό διάστημα στο 3ο δεκάλεπτο, έμεινε πίσω προς το τέλος του αγώνα, αλλά με τρομερά τρίποντα από Παπανικολάου, Ζήση και Φώτση κέρδισε τον αγώνα στο φινάλε.

Η Ελλάδα δεν ήλεγξε τις μάχες στη ρακέτα, αλλά εκμεταλλεύτηκε την παράλογη αστοχία των Σλοβένων στα τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο. Οι παίκτες του Μάλκοβιτς είχαν 1/12 τρίποντα, οπότε το 37-25 για την Ελλάδα ήρθε φυσιολογικά. Όμως, τα πράγματα έδειχναν από τότε πώς θα πάνε, αφού η Ελλάδα δεν μπορούσε να πάρει τα αμυντικά της ριμπάουντ, έχανε τις μάχες στη ρακέτα από τον Μπέγκιτς, ενώ πέταγε και αρκετές καλές επιθέσεις στα σκουπίδια.

Όταν οι Σλοβένοι άρχισαν να βελτιώνονται στα τρίποντα, το ματς άλλαξε πλήρως μορφή και ήρθε στα μέτρα τους. Το 1/12 έγινε 5/13 στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Μπέγκιτς να ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία και να κατεβάζει συνολικά 12 ριμπάουντ, κάνοντας και 3 τάπες. Το +15 της Ελλάδας από το 32-17 έγινε 42-37 από τον Μπέγκιτς με 10-20 σερί για τους Σλοβένους, που ως το τέλος της 3ης περιόδου είχαν προσπεράσει, 44-46, με σερί 12-29!

Η Ελλάδα έμοιαζε να τα έχει χαμένα, δεν μπορούσε να σκοράρει από τη ρακέτα και όσο πλησίαζαν οι Σλοβένοι, οι περιφερειακοί της έκαναν αρκετά λάθη. Το πράγμα έμοιαζε ότι θα ξεφύγει από τον έλεγχο της εθνικής, αλλά τότε ήρθαν δύο συνεχόμενα τρίποντα από τον Κώστα Παπανικολάου για το 47-46 και το 50-49, που έδωσαν μεγάλη ανάσα στην εθνική.

Ο Ζούρος πέρασε τον Μαυροειδή στο παρκέ, ο οποίος κέρδισε μάχες σε άμυνα και επίθεση, κάτι που οι ψηλοί μας είχαν να κάνουν από το πρώτο ημίχρονο. Αυτός ισοφάρισε σε 52-52 το τρίποντο του Λόρμπεκ, ενώ έβγαλε και καλή άμυνα αμέσως μετά με τάπα στον Μούριτς για να έρθει το 54-52 από τον Ζήση.

Η τύχη μας ήθελε όταν ο Φώτσης πέταξε την μπάλα μετά από φάουλ κι εκείνη κατέληξε στο καλάθι 3:45 για το τέλος, 56-52, αλλά ο Λάκοβιτς σκόραρε για 3 πόντους και ο Γκ. Ντράγκιτς πήρε φάουλ για το προσπέρασμα της Σλοβενίας, 57-56 με 2,5 λεπτά στο ρολόι.

Τότε είναι που μίλησαν οι παλιοί. Ο Μπουρούσης μας έδωσε προβάδισμα, ο Ζήσης έβαλε τρομερό τρίποντο για το 61-57 που ουσιαστικά άλλαξε το ματς και μας έβαλε στο τελευταίο λεπτό με διαφορά 4 πόντων και μετά ο Φώτσης έκανε το 64-58 με νέο τρίποντο. Την ίδια ώρα οι Σλοβένοι είχαν 1/5 βολές με Μπέγκιτς και Γκ. Ντράγκιτς και πετούσαν στα σκουπίδια τις πιθανότητες νίκης τους. Αντί για ισόπαλο το ματς ήταν στους 4 πόντους, 64-60 στα 30 δευτερόλεπτα, ενώ ο Ζήσης μετά έγραψε ξανά για 3, 67-60 και η Ελλάδα πρόλαβε μετά τα άστοχα σουτ των Ντράγκιτς να σκοράρει για το 69-60. Η διαφορά βέβαια δύσκολα θα τη βοηθήσει να περάσει την ΠΓΔΜ σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας, καθώς θέλαμε διψήφια, αλλά και πάλι…

Η Ελλάδα έκανε τρομερό παιχνίδι έξω από τα 6.75 μέτρα, με 9/17 σουτ, ενώ είχε 18/43 δίποντα, που δείχνουν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στη ρακέτα με τον Μπέγκιτς. Μπορεί στα ριμπάουντ να κέρδισε με 37-36, αλλά οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αν κοιτάξουμε τα ποσοστά, πήρε 28 από τα 39 ριμπάουντ στην άμυνά της, δηλαδή το 72% (βέβαια, απάντησε με κατέβασμα του 25% των ριμπάουντ στην άλλη πλευρά του γηπέδου).

Είχε μόλις 10 λάθη, αλλά 10 είχαν και οι Σλοβένοι, που έκαναν πιο πολλά αβίαστα (μόλις 4 κλεψίματα η εθνική μας), ενώ και οι ασίστ ήταν λίγες για τις δύο ομάδες, από 12.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Νίκος Ζήσης έκανε μεγάλο ματς με 19 πόντους, 5 ριμπάουντ και μόλις 1 λάθος σε 26 λεπτά συμμετοχής. Ο Ζήσης είχε 3/4 τρίποντα και 4/4 βολές και στα κρίσιμα ήταν εκείνος που κράτησε την Ελλάδα όρθια, με καθαρό μυαλό και παίρνοντας την μπάλα όταν έκαιγε.

Πολύ καλός ο Μαυροειδής με την ενέργειά του άλλαξε την εικόνα του ματς, δείχνοντας ότι πρέπει να παίρνει πιο πολύ χρόνο, καθώς αν δεν είχε μπει στο ματς ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό, ο Παπανικολάου ήταν καλός με 6 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ και ο Κουφός (6 πόντοι, 8 ριμπάουντ) με τον Μπουρούση (8 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ) βοήθησαν, αν και έχασαν πολλές μάχες από τον Μπέγκιτς.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η νίκη θα βοηθήσει την ψυχολογία της ομάδας στα δύσκολα σημεία ενός αγώνα, καθώς στο τέλος του ματς οι παίκτες φοβόντουσαν να σουτάρουν πίσω από τα 2 μέτρα, με αποτέλεσμα πολλές κακές επιθέσεις, ως το τρίποντο του Ζήση. Τέτοιες νίκες φτιάχνουν το μέταλλο μιας ομάδας και η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύναμη από το πώς κύλησαν τα τελευταία λεπτά του αγώνα, καθώς αυτό ήταν ουσιαστικά το πρώτο της δύσκολο ντέρμπι που κέρδισε (πρώτη φορά έμεινε πίσω έστω και με 1 πόντο μετά το 37ο λεπτό και κέρδισε).

Η λογική (που δεν πάει να πει ότι θα επιβεβαιωθεί) είναι ότι η Ελλάδα με μια ακόμα νίκη θα βγει 4η στον όμιλο, μετά τη νίκη της ΠΓΔΜ επί της Γεωργίας, με τον εξής συνδυασμό: ΠΓΔΜ χάνει από Σλοβενία, Ρωσία και οι Σλοβένοι παίρνουν και τη Φινλανδία. Τέταρτη η εθνική αν η Σλοβενία κερδίσει με 4-20 πόντους την ΠΓΔΜ. Βέβαια, η θεωρία είναι για να καταρρίπτεται. Όπως θα καταρριφθεί αν η Ελλάδα νικήσει τη Ρωσία (και τη Γεωργία εννοείται).

Τα δεκάλεπτα: 18-13, 37-25, 44-46, 69-60.

Σλοβενία (Μάλκοβιτς): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 14 (3τρ. 3ασ.), Όζμπολτ 3 (1τρ. 5ρ.), Σμόντις 5 (1), Ούντριχ, Μούριτς 1, Γκ. Ντράγκιτς 9, Γιαγκόντνικ, Ζ. Ντράγκιτς 10 (5ρ.), Μπέγκιτς 8 (12ρ.), Λόρμπεκ 10 (1τρ. 5ρ.).

Ελλάδα
(Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρουσης 8 (7ρ. 3ασ.), Ζήσης 19 (3τρ. 5ρ.), Βασιλειάδης 5 (1τρ. 4ασ.), Καλάθης 7 (1), Φώτσης 7 (1), Παπανικολάου 6 (6ρ. 3τρ.), Μαυροειδής 2, Μπράμος 7 (1), Κουφός 6 (8ρ.), Καϊμακόγλου 2.

Νίκος Κουσούλης

 

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *