Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Περίπατος Ρώσων, νέα παράσταση ΜακΚάλεμπ!

Περίπατος Ρώσων, νέα παράσταση ΜακΚάλεμπ!

Η Ρωσία έκανε την πλάκα της με τη Φινλανδία, που επίσης… δεν πιέστηκε ιδιαίτερα, με το τελικό 79-60 να έρχεται φυσιολογικά, με τις δύο ομάδες να κάνουν συντήρηση δυνάμεων για τη συνέχεια του τουρνουά. Απ’ την άλλη, η ΠΓΔΜ κέρδισε με buzzer-beater του ΜακΚάλεμπ με 65-63 την αποδεκατισμένη Γεωργία, που εκτός από τον Πατσούλια, έχασε στην αρχή του ματς και τον Τσιντσάντζε, αλλά πάλεψε ως το τέλος.

ΣΤ Όμιλος

Γεωργία – ΠΓΔΜ 63-65 (26-29)

Τσκιτισβίλι 20π. 10ρ., Σανικίτζε 15π. 7ρ., Μαρκοϊσβίλι 8π. 3ρ., Σενγκέλια 7π. 4ρ. // ΜακΚάλεμπ 27π. 4ρ. 4ασ., Άντιτς 8π. 7ρ. 4κλ., Σαμαρτζίσκι 5π. 6ρ.

Ο αδιαφιλονίκητος MVP του τουρνουά είναι ως τώρα ο Μπο ΜακΚάλεμπ, που οδηγεί την ΠΓΔΜ σε μια τρελή κούρσα ως την οκτάδα. Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά μετά τη νίκη τους επί της Γεωργίας, νίκη που ήρθε χάρη στην απίστευτη κλάση του ΜακΚάλεμπ, που είναι πραγματικά ασταμάτητος.

Ο ΜακΚάλεμπ είχε 27 πόντους, 4 ασίστ και 4 κλεψίματα μαζί με το νικητήριο καλάθι 2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα, με 10/13 δίποντα και 7/9 βολές! Ανίκητος ως τώρα στο τουρνουά, ο ΜακΚάλεμπ εκθέτει κάθε άμυνα που προσπαθεί να τον σταματήσει.

Η ΠΓΔΜ είχε απέναντί της μια Γεωργία που παρατάχθηκε χωρίς τον καλύτερό της παίκτη, καθώς ο τραυματισμός του Πατσούλια αποδείχτηκε αρκετά σοβαρός για να τον κρατήσει εκτός συνέχειας τουρνουά. Σαν να μην τους έφτανε αυτό, μετά από 12 λεπτά έχασαν και τον Τσιντσάντζε που είναι από τους παίκτες που ξεχωρίζουν στην ομάδα.

Όμως, πάλεψαν και με οδηγό τον Τσκιτισβίλι έφτασαν κοντά σε μια σημαντική νίκη. Ο Τσκιτισβίλι είχε 20 πόντους και 10 ριμπάουντ, με τον σπορκάστερ της ΕΡΤ να… τον βλέπει μάλλον για πρώτη φορά, καθώς στα 28 χρόνια του Τσκιτισβίλι του φαινόταν πολύ περίεργο ότι έπαιζε έξω από το καλάθι με ύψος 2.12 και τον… προέτρεπε να πλησιάσει στη ρακέτα. Ό,τι κάτσει…

Αρκετά σκαμπανεβάσματα είχε η απόδοση των δύο ομάδων. Η Γεωργία είχε μικρό προβάδισμα στην αρχή, αλλά από το τέλος της πρώτης περιόδου και μετά η ΠΓΔΜ είχε τον πρώτο λόγο. Πολύ γρήγορα (16ο λεπτό) έφτασε στο +10 του 14-24, αλλά οι Γεωργιανοί με τον Τσκιτισβίλι και τον Μαρκοϊσβίλι πλησίασαν στο -3 στο ημίχρονο και προσπέρασαν στο 23ο λεπτό με 35-34.

Και πάλι έμειναν πίσω με διψήφια διαφορά όμως καθώς στο 29ο λεπτό ο Στογιανόφσκι πήγε το ματς στο 38-49 για να πάει μετά η ΠΓΔΜ στο +14 (38-52). Κάπου εκεί πήρε μπρος ο Τσκιτισβίλι, που φαινόταν ασταμάτητος και βοήθησε την ομάδα του σε μια… σχεδόν επική αντεπίθεση ως το 52-54 με τη βοήθεια του Σενγκέλια και σερί 14-2.

Ο Τσκιτισβίλι ήταν που με 4 συνεχόμενους πόντους ισοφάρισε σε 63-63 με 16 δευτερόλεπτα για το τέλος, αλλά μετά ήρθε η ώρα του ΜακΚάλεμπ. Κράτησε την μπάλα, ξεκίνησε μόνος απέναντι σε όλους και ολοκλήρωσε με ντράιβ και λέι απ στη ρακέτα της Γεωργίας. Άφησε μόλις 2 δευτερόλεπτα στους Γεωργιανούς, που δεν είχαν τάιμ άουτ και έχασαν.

Οι Σκοπιανοί είχαν μόλις 10 λάθη, έναντι 21 των αντιπάλων τους, ενώ έκαναν και 13 κλεψίματα, έναντι 7 της Γεωργίας.

Η ΠΓΔΜ έχει ήδη προκριθεί στα προημιτελικά, ενώ αν κερδίσει τους… Ρώσους, τότε είναι πρώτη στον όμιλο! Αλλιώς το πιθανότερο είναι να τερματίσει 2η, εκτός κι αν καταρρεύσει απέναντι στη Σλοβενία (ήττα με πάνω από 20 πόντους). Απ’ την άλλη, οι Γεωργιανοί κυνηγούν εμάς και τη Σλοβενία και αν χάσουμε από τους Ρώσους (και αυτοί κερδίσουν τη Φινλανδία) τότε θα θέλουν νίκη επί της εθνικής μας για να περάσουν οκτάδα.


Φινλανδία – Ρωσία 60-79
(20-33)

Χαφ 14, Λι 11, Κοπόνεν 10, Κότι 6π. 7ρ., Ράνικο 11 // Κιριλένκο 14π. 4ρ. 4κλ., Χριάπα 7π. 5ρ. 11ασ. 3κλ., Σβεντ 12π. 6ασ., Μοζγκόφ 11π. 4ρ., Βορόντσεβιτς 11, Μόνια 6π. 5ρ.

Με τον Χριάπα να έχει τη… διεύθυνση της μπάντας στο ματς με τη Φινλανδία και να τα κάνει όλα, οι Ρώσοι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα να κερδίσουν τους αντιπάλους τους. Μάλιστα, αν δεν είχαν χαλαρώσει αμυντικά μετά το ημίχρονο θα ήταν πολύ δύσκολο για τους Φινλανδούς να φτάσουν τους 50 πόντους. Η άμυνα των Ρώσων έχει το χάρισμα να πνίγει τον αντίπαλό της τελείως και η εθνική μας θα πρέπει να προσέξει πολύ το Σάββατο για να μη χάσει το ματς.

Από νωρίς οι διάδρομοι είχαν κλείσει και οι Φινλανδοί σούταραν έξω από το τρίποντο και μάλιστα υπό κακές προϋποθέσεις. Το 29.7% που είχαν στα δίποντα με 11/37 τα λέει όλα, ενώ οι Ρώσοι σούταραν με 31/44. Με τον Χριάπα να μοιράζει 11 ασίστ (9 έδωσε ολόκληρη η Φινλανδία) οι Ρώσοι στην επίθεση έκαναν ό,τι ήθελαν με 22 ασίστ και 70.5% στα δίποντα. Έκαναν και 14 κλεψίματα και 6 τάπες, νούμερα θεαματικά, παρά τη μικρή δυναμικότητα του αντιπάλου.

Μέχρι το 14-14 του 8ου λεπτού άντεξαν οι Φινλανδοί, που μετά είδαν τους Ρώσους να τους επιτρέπουν μόλις 6 πόντους στα επόμενα 12,5 λεπτά για το 20-33 του ημιχρόνου. Για να σκοράρουν ξανά οι Φινλανδοί έπρεπε να περάσουν 6 ολόκληρα λεπτά στον αγώνα και η διαφορά είχα αγγίξει πια τους 10 πόντους.

Το 20-33 έγινε 30-50 μετά από 6 λεπτά στην 3η περίοδο, με τους Ρώσους να έχουν ήδη χαλαρώσει και τους Φινλανδούς να μπορούν να βάλουν 40 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο (και να δεχτούν 46). Το ματς χαλάρωσε μετά, είτε ο Κιριλένκο, είτε ο Χριάπα έκαναν μάγκες τους Μοζγκόφ και Σβεντ και οι Ρώσοι πήγαν χωρίς πρόβλημα ως το τελικό 60-79.

Η άμυνά τους είναι πολύ σκληρή
, μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε φροντλάιν, ενώ και στην περιφέρεια έχουν πολλές λύσεις, αλλά κάνουν και λάθη εύκολα, κάτι που μάλλον είναι το μόνο τους ξεκάθαρο αδύναμο σημείο. Όμως, απέναντι στην καλύτερη αμυντική τριάδα του τουρνουά των Χριάπα-Κιριλένκο-Μοζγκόφ (αλλά και με Μόνια ή Βορόντσεβιτς στη θέση του Μοζγκόφ) η επίθεση κάθε ομάδας του τουρνουά μπορεί να δεινοπαθήσει στην προσπάθειά της να σκοράρει, κάτι που αποδεικνύεται ως τώρα, με τους Ρώσους να έχουν βραχυκυκλώσει κάθε ομάδα που έχουν βρει απέναντί τους. Ας ελπίσουμε ότι η εθνική μας θα αντιδράσει σωστά και δεν θα πάθει τα ίδια το Σάββατο.

Ελλάδα – Σλοβενία 69-60 (37-25)

Το σχόλιο του Γιώργου Σκιά για την εθνική
Η περιγραφή του αγώνα

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *