Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Προελαύνει η ΠΓΔΜ, ονειρεύεται η Φινλανδία!

Προελαύνει η ΠΓΔΜ, ονειρεύεται η Φινλανδία!

Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, ζούμε σε έναν κόσμο που η Φινλανδία θα κερδίζει στο μπάσκετ και η ΠΓΔΜ θα παίξει στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Οι Φινλανδοί κέρδισαν με 87-73 την απογοητευτική Γεωργία και χάρισαν από νωρίς το απόγευμα την πρόκριση στα νοκ άουτ στην εθνική μας. Τρελό πάρτι από το τρίποντο για τη Φινλανδία, καμία απάντηση από τους Γεωργιανούς. Ελπίδες πρόκρισης για Φινλανδούς.

Λίγο αργότερα, οι Σκοπιανοί κέρδισαν πολύ εύκολα με 68-59 μια απαράδεκτη Σλοβενία, η οποία μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες. Αν χάσει από τη Φινλανδία τη Δευτέρα μένει εκτός προημιτελικών, επιστρέφοντας στη μετριότητα των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας. Ο Μάλκοβιτς έχει φτιάξει μια ομάδα-έκτρωμα, ο ΜακΚάλεμπ κάνει ό,τι θέλει, η ΠΓΔΜ έχει 4-0 στον όμιλο και αν η Ελλάδα χάσει από τους Ρώσους τότε είναι σίγουρα 1η ή 2η πριν την οκτάδα.

Α, κι όσο για τα ματς της Κυριακής, ο Ντιρκ Νοβίτσκι έδωσε το στίγμα του τι θα δούμε: «Νίκη ή πάμε σπίτια μας, μπροστά σε ένα γήπεδο γεμάτο από οπαδούς τους; Αυτό θα έχει πλάκα…».    


ΣΤ Όμιλος

Γεωργία – Φινλανδία 73-87 (33-36)

Σανικίτζε 16π. 9ρ., Σενγκέλια 12π. 6ρ., Σερμανίντι 13π. 3ρ., Μαρκοϊσβίλι 10π. 5ρ. 4ασ. // Κοϊβίστο 14, Μουούρινεν 11π. 9ρ., Κότι 12π. 7ρ. 2ασ., Κοπόνεν 12π. 3ασ., Χαφ 10π. 3ρ., Ράνικο 10π. 3ρ. 6ασ.

Το όνειρό τους ζουν οι Φινλανδοί και μην τους ξυπνήσει κανείς. Οι παίκτες του Χένρικ Ντέτμαν απέχουν μια νίκη από την πανηγυρική πρόκρισή τους στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ και κανείς δεν θεωρεί σίγουρο ότι θα χάσουν από τους Σλοβένους τη Δευτέρα. Ο Ντέτμαν και πάλι στην καριέρα τυ αποδεικνύει πόσο μεγάλος προπονητής είναι, έχοντας φτιάξει μια ομάδ αάκρως ανταγωνιστική… με το τίποτα.

Εναντίον των Γεωργιανών επιβεβαίωσαν και πάλι ότι είναι μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης από μακριά, με 13/26 τρίποντα, που σκότωσαν τον αντίπαλό τους. Ο Κοϊβίστο είχε 4/9 και ο Κοπόνεν 3/7, αλλά συνολικά 6 παίκτες σκόραραν από τη γραμμή του τριπόντου.

Οι Γεωργιανοί χωρίς Πατσούλια, Τσιτσάντζε είχαν πολύ λίγες αντιστάσεις και από νωρίς παραδόθηκαν, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν το ματς. Οι Φινλανδοί είχαν ξεφύγει με 11-18 ήδη από το 8ο λεπτό του ματς και έφτασαν στους 9 πόντους στο τέλος του δεκαλέπτου. Οι Γεωργιανοί αντέδρασαν και μπόρεσαν με Σερμαντίνι και Μαρκοϊσβίλι να πλησιάσουν και να ισοφαρίσουν με τον Σενγκέλια σε 30-30.

Ξανά στους 9 η διαφορά από τους Φινλανδούς με τον Ράνικο να γράφει για 3 για το 37-46, αλλά οι Γεωργιανοί και πάλι μπόρεσαν να μειώσουν με σερί 9-2 σε 46-48 στο 26ο λεπτό. Ως εκεί, όμως, από τους Γεωργιανούς, καθώς μετά τα τρίποντα από Ράνικο και Κοϊβίστο και τις βολές από Μουούρινεν και Νίκιλα, η Φινλανδία έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά, 50-61 και οι Γεωργιανοί δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν 3η φορά.

Η διαφορά έφτασε στους 15 πόντους στο 52-67 και τους 16 στο 61-77, ενώ κάτω από τους 10 δεν έπεσε σε κανένα σημείο του 4ου δεκαλέπτου. Οι Φινλανδοί είχαν μόλις 12 λάθη (14 η Γεωργία), ενώ το 50% στα τρίποντα ήταν ο βασικός λόγος νίκης, αφού στα δίποντα σούταραν με 38% (59% οι Γεωργιανοί). Βέβαια, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και τα 17 επιθετικά ριμπάουντ, με τους Φινλανδούς να παίρνουν το 43% των ριμπάουντ στην πλευρά της επίθεσής τους!

Οι Γεωργιανοί αποκλείστηκαν
, ενώ η Φινλανδία θέλει νίκη επί της Σλοβενίας για να προκριθεί στην επόμενη φάση, χωρίς να την ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

ΠΓΔΜ – Σλοβενία 68-59 (39-31)

ΜακΚάλεμπ 19π. 4ρ. 4ασ. 3κλ., Ιλιέφσκι 14π. 4ρ. 5ασ., Β. Στογιανόφσκι 11 // Γκ. Ντράγκιτς 20π. 5ρ. 3ασ., Λάκοβιτς 9.

Ασταμάτητη η ΠΓΔΜ, έκανε την 4η νίκη της στον όμιλο, είναι 1η και περιμένει τη Ρωσία για το ματς που θα κρίνει την πρωτιά στη δεύτερη φάση και το ποιος θα συναντήσει τον 4ο του άλλου ομίλου. Ο Μπο ΜακΚάλεμπ κάνει ένα απίστευτο Ευρωμπάσκετ, καμιά άμυνα δεν έχει μπορέσει να τον σταματήσει, ενώ με τους Σλοβένους και ο Ιλιέφσκι ήταν πάρα πολύ καλός, με αποτέλεσμα να καλύψουν οι δυο τους το μέτριο ματς από τον Άντις και τον τραυματισμό του Γκεσέφσκι.

Αυτό είναι και το μόνο κακό για την ΠΓΔΜ, ο Γκεσέφσκι προς το τέλος του ματς έπεσε άτσαλα στο παρκέ από σύγκρουση με τους αδερφούς Ντράγκιτς και χτύπησε χαμηλά στο χέρι του. Οι Σκοπιανοί περιμένουν πώς και πώς τις εξετάσεις για να δουν αν θα τον… ξαναδούν στο παρκέ κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ, κάτι που είναι αμφίβολο.

Το ματς τους Σλοβένους ήταν για την ΠΓΔΜ… πιο εύκολο απ’ όσο μπορούσε και ο Ντοκουζόφσκι να φανταστεί. Βέβαια, ο βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Μάλκοβιτς, που έχει φέτος φτιάξει μια ομάδα-έκτρωμα. Η Σλοβενία έχει βάλει στα τελευταία 3 ματς της 64, 60 και 59 πόντους και έχει χάσει και τα τρία. Όταν παίζεις στους 60 πόντους τότε οι όποια ποιοτική διαφορά ανάμεσα στις δύο αντιπάλους εκμηδενίζεται. Όλες οι ομάδες μπορούν να βάλουν 60 πόντους. Οι Σλοβένοι χάνουν το όποιο πλεονέκτημα θα είχαν από την περιφέρειά τους με το μπάσκετ-πασατέμπο που παίζουν (σ.σ. μπάσκετ-πασατέμπος = μπάσκετ τσούκου-τσούκου).

Οπότε οι Σκοπιανοί είχαν εξαρχής περισσότερες πιθανότητες νίκης απ’ όσες θα είχαν υπό νορμάλ συνθήκες. Καλά όλα αυτά, βέβαια, αλλά δεν νομίζω κανείς να περίμενε οι Σλοβένοι να έχουν προβάδισμα για… 37 δευτερόλεπτα συνολικά στο ματς: 15 δευτερόλεπτα στο 20-22 και άλλα 22 δευτερόλεπτα στο 23-24!

Σε όλο τον υπόλοιπο αγώνα οι Σκοπιανοί είχαν το προβάδισμα, 7-0 στο ξεκίνημα, 19-9 στο 7ο λεπτό, 39-29 στο 20ο λεπτό του αγώνα. Ακόμα πιο εύκολα στο δεύτερο ημίχρονο, 41-33 στο 23ο λεπτό, 49-37 στο 26ο, 54-42 στο 3ο δεκάλεπτο, 61-44 με το τρίποντο του Τσεκόφσκι στο 34ο λεπτό, και μετά από το ξέσπασμα Γκ. Ντράγκιτς και Μούριτς (63-57) είχαν απάντηση με τον Β. Στογιανόφσκι από το τρίποντο (66-57) και καθάρισαν οριστικά το ματς. Οι Σλοβένοι συνεχίζουν τις οικοδομικές εργασίες τους στη Λιθουανία: 4/23 τρίποντα και 17% στο ματς.

Οι Σλοβένοι μπήκαν σε περιπέτειες, πλέον περνούν μόνο αν κερδίσουν τους Φινλανδούς, ενώ μπορούν να τερματίσουν μόνο στην 4η θέση του ομίλου και όχι ψηλότερα. Απ’ την άλλη η ΠΓΔΜ είναι αήττητη ακόμα και ανάλογα με το αποτέλεσμα του της Ελλάδας με τη Ρωσία θα μπορεί από τώρα να είναι ή 1η ή 3η.

Ελλάδα – Ρωσία 67-83 (39-42)

Το σχόλιο του Γιώργου Σκιά για την εθνική

Η περιγραφή του αγώνα

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Τα «οι Σκοπιανοί οπαδοί δεν είναι στις θέσεις τους, έχουν πάει πίσω από την μπασκέτα, απορώ γιατί τους αφήνουν οι διοργανωτές» θα μπορούσαν να λείπουν από την αναμετάδοση της ΕΡΤ. Τους… αφήνουν όπως άφηνες κι «εσύ» τους οπαδούς της Αυστραλίας στον τελικό γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να κατέβουν πίσω από τη μια μπασκέτα παρότι τα εισιτήρια που είχαν ήταν… για το πάνω διάζωμα του ΟΑΚΑ. Γνωστά αυτά, θεμιτά και τα κάνουν όλοι. Οπότε καλό θα ήταν να μη βγάζουμε τα κόμπλεξ μας στις αναμεταδόσεις.

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *