Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Χαλαρή νίκη και… υπομονή ως την Πέμπτη

Χαλαρή νίκη και… υπομονή ως την Πέμπτη

Η Ελλάδα κέρδισε τη Γεωργία με 73-60 σε ένα ματς πολύ χαλαρό, στο οποίο οι δύο ομάδες δεν… πιέστηκαν ιδιαίτερα. Η νίκη σίγουρα μας κάνει καλό, ο αγώνας μας κράτησε σε εγρήγορση ως την Πέμπτη και τον προημιτελικό με τη Γαλλία, αλλά ως εκεί. Τίποτα άλλο από το παιχνίδι αυτό δεν κερδίσαμε, εκτός ίσως απ’ το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες πάτησαν παρκέ για τουλάχιστον 7 λεπτά.

Λόγω της μικρής σημασίας του ματς, το σχόλιο του Γιώργου Σκιά θα έρθει τις επόμενες ημέρες και θα αφορά στον αγώνα με τους Γάλλους, το πρώτο νοκ άουτ για την εθνική μας στο Ευρωμπάσκετ.

Βέβαια, υπήρχαν και τα… άσχημα για την εθνική μας, κυρίως λόγω της χαλαρότητας. Όπως το 25-39 στα ριμπάουντ, με τους Γεωργιανούς να έχουν 16 επιθετικά και την εθνική μας 22 αμυντικά, δηλαδή οι παίκτες του Ζούρου κατέβασαν μόλις το 58% των ριμπάουντ στη ρακέτα τους. Όποιος είδε το ματς, θα πρόσεξε ότι τις περισσότερες φορές οι παίκτες μας… βαριόντουσαν να πηδήξουν και δεν ήθελαν να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά.

Στα άσχημα της χαλαρότητας και τα 7 λάθη στην πρώτη περίοδο, αλλά αυτό μπορούμε να πούμε ότι διορθώθηκε στη συνέχεια, καθώς η Ελλάδα έκανε 8 στο υπόλοιπο παιχνίδι.

Στα θετικά τα 11 κλεψίματα και οι 5 τάπες, αλλά 11 κλεψίματα είχαν και οι Γεωργιανοί. Λίγα φάουλ στο ματς (μόλις 35), ελάχιστες βολές (20 συνολικά και οι δύο ομάδες), γενικά το παιχνίδι κύλησε γρήγορα και χωρίς παρατράγουδα.

Εκτός ίσως από τη συμπεριφορά του Μπουρούση και την άτυπη κόντρα με τον Ζούρο στο πρώτο ημίχρονο. Ο Μπουρούσης ξεκάθαρα επίτηδες έκανε 3 φάουλ στο πρώτο τρίλεπτο του ματς, ενώ ο Ζούρος δεν τον έβγαλε μετά το 2ο όπως θα έκανε εννοείται κάθε άλλη στιγμή της καριέρας του με παίκτη που κάνει 2ο φάουλ στο 2ο λεπτό του ματς. Το αν βαριόταν ο Μπουρούσης ή αν ήθελε να «πικάρει» τον προπονητή του δεν το ξέρουμε, πάντως και στο δεύτερο ημίχρονο αρπάχτηκε χωρίς λόγο με τον Μαρκοϊσβίλι, σε φάση που ξεκάθαρα δεν είχε δίκιο. Ότι φέτος υπάρχουν απαιτήσεις και στο… μυαλό για ωριμότητα από τους 3 πιο έμπειρους τα έχουμε πει. Πάντως, ο Μπουρούσης επιμένει να κάνει τέτοιου είδους βλακείες που μόνο κακό κάνουν στην ομάδα, θυμάστε και το ματς με τη Φινλανδία και την κοκορομαχία με τον Ράνικο.

Το ματς δεν ήταν περίπατος για την Ελλάδα, αφού δεν πάτησε το πόδι στο γκαζι. Στο πρώτο δεκάλεπτο είχαμε μικρό προβάδισμα, αλλά στο τέλος αρχίσαμε να χάνουμε τα ριμπάουντ στην άμυνα και το 12-7 έγινε 12-13 με 6 πόντους από τη ρακέτα. Αυτό συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο με τον Χέινς να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και με 5 συνεχόμενους πόντους να κάνει το 19-20, αφού ο Σλούκας στο ενδιάμεσο είχε σκοράρει για 3.

Η ρακέτα της Ελλάδας έμπαζε από παντού, με αποτέλεσμα το 25-29 στο 17ο λεπτό και το 32-35 στο ημίχρονο. Χαρακτηριστικό ότι οι Γεωργιανοί είχαν 18 πόντους με λέι απ ή κάρφωμα στο πρώτο ημίχρονο, από τους 32 που έβαλαν εντός παιδιάς. Αυτό συνεχίστηκε και στην 3η περίοδο, άλλοι 8 πόντοι εξ επαφής για τη Γεωργία, αλλά η Ελλάδα βρήκε διάθεση με Καλάθη, Ζήση και Μπουρούση για να προσπεράσει με 51-47. Τσκιτισβίλι και Σανικίτζε πέταξαν αρκετές επιθέσεις στην αρχή της 4ης περιόδου και η Ελλάδα με τον Ζήση και τον Βασιλειάδη έφτασε στο +10, 57-47, για να τελειώσει το ματς, καθώς κανείς δεν είχε διάθεση για να παλέψει για ανατροπή.

Ο Σανικίτζε μείωσε σε 59-53, αλλά τότε ήρθε τα δύο τρίποντα του Βασιλειάδη και το λέι απ του Κουφού για το 67-55 και το οριστικό τέλος. Συνολικά οι Γεωργιανοί έβαλαν 34 πόντους με λέι απ ή κάρφωμα στο ματς από τους 55 που έβαλαν εντός παιδιάς, δείγμα του πόσο χαλαρή ήταν η άμυνα της Ελλάδας στη ρακέτα.

Η εθνική μας σούταρε με 63% στα δίποντα, ενώ είχαμε και 38% στα τρίποντα, με την άμυνά μας να βελτιώνεται ξεκάθαρα στο δεύτερο ημίχρονο, ιδίως στην περιφέρεια. Αυτό που θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό στο ματς είναι ο χρόνος συμμετοχής του Μαυροειδή (9 λεπτά), ο οποίος ήταν πολύ καλός και θα έπρεπε να μείνει στο παρκέ παραπάνω, αφού με τη Γαλλία σίγουρα θα τον χρειαστούμε.

Τα σπουδαία έρχονται την Πέμπτη
, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Γαλλία στις 18:00 αν δεν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα ως το βράδυ. Νίκη μας δίνει πρόκριση στο προολυμπιακό και στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ. Ήττα μας πηγαίνει στη μάχη για τις θέσεις 5-8 και θέλουμε μετά νίκη εκεί (στο πρώτο ματς) για το προολυμπιακό. Σίγουρα οι Γάλλοι είναι το φαβορί, αλλά μιλάμε για ένα ματς, 40 λεπτά και μια Γαλλία που ποτέ δεν έχει πείσει στα νοκ άουτ.

Τα δεκάλεπτα: 12-13, 32-35, 51-47, 73-60.

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 13 (1τρ. 3ρ.), Ζήσης 5 (3κλ.), Βασιλειάδης 15 (3), Καλάθης 7 (1), Φώτσης 10 (4ρ. 3κλ.), Παπανικολάου 4, Μαυροειδής 6, Μπράμος (3ασ.), Κουφός 6 (3ρ.), Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου 4.

Γεωργία (Κοκόσκοφ): Γκαμκρελίτζε 9 (1τρ. 3ρ. 3ασ.), Β. Μπόισα, Α. Μπόισα 2, Σερμαντίνι 10 (14ρ.), Παργκαλάβα, Μαρκοϊσβίλι 8, Χέινς 11 (1τρ. 4κλ.), Σανικίτζε 6 (5ρ.), Σενγκέλια 11 (1τρ. 5ρ.), Τσκιτισβίλι 3 (3ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *