Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Α, ρε Αρειανάρα…

Α, ρε Αρειανάρα…

Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2008

Με έναν πολύ όμορφο αγώνα ξεκίνησε η φάση των «16» στην Ευρωλίγκα, αλλά έμελλε λίγες ώρες αργότερα να στραβώσει για τις ελληνικές ομάδες, στην πρώτη τους προσπάθεια. Βέβαια, η ήττα του Παναθηναϊκού ήταν η πιο ανώδυνη που μπορούσαν να έχουν οι τρεις ομάδες μας, δεδομένου ότι το «τριφύλλι» ήταν το μόνο που έπαιζε εκτός έδρας την εβδομάδα αυτή.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε φάντασμα του καλού του εαυτού στην Πόλη και δεν μπόρεσε από το ξεκίνημα να απειλήσει την Εφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι άπαξ και η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 10 πόντους στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, η μοναδική φορά που έπεσε σε μονοψήφια νούμερα ήταν στο 72-64 πριν το φινάλε.

Αυτή ήταν η χειρότερη εμφάνιση του Παναθηναϊκού φέτος, μαζί μ’ εκείνη στη Ρώμη, μόνο που τώρα η ήττα δεν ήταν ανώδυνη. Ο Παναθηναϊκός έχασε με 10 πόντους και, πλέον, θέλει οπωσδήποτε 3-0 εντός έδρας και νίκη επί της Παρτιζάν εκτός για να παίξει την 3η αγωνιστική στην Ιταλία την πρόκριση ή την 1η θέση. Στραβό ξεκίνημα, το οποίο έγινε χειρότερο μιας και η Εφές πήρε σημαντική διαφορά, καθώς 10 πόντοι δεν είναι εύκολο να «γυρίσουν» στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να έχει ο Παναθηναϊκός το πλεονέκτημα σε ισοβαθμία. Ελπίζω να μη δικαιωθώ, αλλά η φάση που ο Μπατίστ χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του και αντί να κάνει το 72-66 γίνεται το 74-64 και λήγει το ματς, ίσως φανεί καθοριστική.

Αν κοιτάξει κανείς την κάρτα του αγώνα, θα δει ότι οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια ποσοστά, ενώ εκτός από τη μέτρια διαφορά στα ριμπάουντ (34-28 υπέρ των Τούρκων) όλες οι άλλες κατηγορίες ήταν ισορροπημένες. Αυτό που δείχνουν οι αριθμοί είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχασε από την ενέργεια που (δεν) έβγαλε στο παρκέ. Οι «πράσινοι» δεν έπαιξαν έξυπνα, δεν εκμεταλλεύτηκαν τα νεκρά διαστήματα των Τούρκων, οι παίκτες-κλειδιά του Ομπράντοβιτς ήταν σε κακή μέρα, ενώ και ο Σέρβος έμοιαζε ώρες-ώρες να κινείται χωρίς λογική στη σκακιέρα του αγώνα. Ιδίως η επιμονή του να «γυρίσει» το ματς με τον Αλβέρτη, έδειχνε μόνο απελπισία, δικαιολογημένη βάσει της εμφάνισης των υπολοίπων. Όμως, θα μπορούσε να είχε δοκιμάσει και τον Περπέρογλου να δει μήπως πήγαιναν σε αυτόν 2-3 σουτ και ξεκόλλαγε ο Παναθηναϊκός.

Οι Τούρκοι έδειξαν πολύ βελτιωμένοι σε σχέση με την κανονική περίοδο, κάτι που άλλωστε το περιμέναμε να συμβεί. Η Εφές έχει ρόστερ φάιναλ φορ και προπονητή φάιναλ φορ. Με αυτή τη νίκη μπορεί να ξεκινήσει τον όμιλο με 3-0 και να ρίξει το άγχος στους άλλους δύο (Παναθηναϊκό, Σιένα), οι οποίοι την 3η αγωνιστική θα παίξουν το πιο σημαντικό ματς του ομίλου στην Ιταλία. Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ότι θα ξεκινήσει με 1-2 και μετά θα έχει στο καπάκι Εφές και Σιένα εντός έδρας.

Κακή εμφάνιση έχουν δικαίωμα να κάνουν όλοι, αλλά με βλέπετε να δίνω τόση σημασία στο αποτέλεσμα του αγώνα, καθότι όλα έχουν σβηστεί πλέον. Και το 12-2 του Παναθηναϊκού και το 9-5 της Εφές. Ο Παναθηναϊκός έχει 0-1 και η Εφές 1-0 και το Top-16 είναι φάση πολύ μικρή στην οποία μπορεί να αποκλειστείς χωρίς καν να το καταλάβεις. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα περάσει εν τέλει. Όμως, θα πρέπει να βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα του και γρήγορα.

Αλλάζοντας κλίμα, δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον Άρη για την ύπαρξή του, γιατί είναι η μόνη ομάδα που κρατάει… ψηλά τη γαλανόλευκη απέναντι σε Τούρκους, οι οποίοι έχουν κάνει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό σχεδόν πελάτες! Βεβαίως, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο Άρης είναι ο Αυτοκράτορας Τουρκοφάγος. Αρκεί να το δείξει και την Πέμπτη.

Μιας και μιλάμε για τον Άρη, μια χαρά τους έκατσε των «κιτρίνων» το διπλό της Ταού στη Λιθουανία. Γιατί κακά τα ψέματα, αν ο Άρης κυνηγάει μια ομάδα για την πρόκριση, αυτή είναι η Λιέτουβος, όχι η Ταού. Και για να πάμε στα του προγράμματος που λέγαμε και πριν για τον Παναθηναϊκό, η Λιέτουβος είχε την τύχη να ξεκινάει με δύο εντός έδρας αγώνες. Όμως, χάνοντας από την Ταού, αν την κερδίσει ο Άρης την ερχόμενη εβδομάδα (δεδομένου ότι θα πάρει και τη Φενέρ) οι Λιθουανοί θα κυνηγούν χίμαιρες και το πρόγραμμα θα τους έχει γυρίσει μπούμερανγκ.

Για να κλείσω όπως ξεκίνησα. Όσοι είδαν τον αγώνα της ΤΣΣΚΑ με τη Ρόμα, ήταν τυχεροί. Τρομερό ματς, με τη Ρόμα να δείχνει ότι δεν θα είναι ο φτωχός συγγενής του ομίλου, αλλά να μην αντέχει ως το τέλος. Συγκεκριμένα, άντεξε για 39:59. Γιατί τότε σηκώθηκε ο Λάνγκντον και έδωσε στην ομάδα του τη νίκη.

Δύο σημεία από το ματς: η ΤΣΣΚΑ ήταν άθλια, η Ρόμα προηγήθηκε με 55-66 με λιγότερο από 4 λεπτά να μένουν, αλλά μετά «έφαγε» σερί 17-5. Ο Παπαλουκάς ήταν ο καλύτερος των Ρώσων στην ανατροπή, αλλά παρά τρίχα να «πετάξει» το ματς με τη χαμένη βολή. Πάντως, αν δεν ήταν οι 8 πόντοι του Έλληνα στο τέλος, οι Ρώσοι θα έψαχναν τώρα γιατί παίζουν 5 ματς με την πλάτη στον τοίχο. Ο Τζάαμπερ ήταν ο καλύτερος της Ρόμα (μαζί με τον Λόρμπεκ), αλλά δυστυχώς ντύθηκε μοιραίος στο τέλος αστοχώντας στη βολή που έκρινε τον αγώνα. Το φωνάζαμε για το 69% του Αμερικανού από τις βολές και δυστυχώς έμελλε να τον κυνηγήσει στο πρώτο του ματς στην Ευρωλίγκα.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *