Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Άρπαξε τη νίκη, όχι και τη διαφορά

Άρπαξε τη νίκη, όχι και τη διαφορά

Ο Ολυμπιακός πήρε ένα τεράστιο διπλό μέσα στην Ιταλία επί της Σιένα, το 67-68 του αγώνα δείχνει πόσο σκληρό ήταν το ματς, με τις άμυνες των δύο ομάδων να δίνουν ρεσιτάλ και στα 40 λεπτά της αναμέτρησης. Η ιστορία ουσιαστικά επαναλήφθηκε στο τέλος του ματς, αλλά χωρίς το χρονόμετρο να κολλάει, με τη Σιένα να έχει επίθεση 6 δευτερολέπτων μετά το άστοχο σουτ του Λο, αλλά η κατάληξη ήταν πολύ καλύτερη για τον Ολυμπιακό, αφού οι Ιταλοί δεν πρόλαβαν να σουτάρουν εντός χρόνου! Δυστυχώς για τους «ερυθρολεύκους», που πια είναι στο 7-4 μαζί με τη Σιένα, δεν ανέτρεψαν και το -2 της διαφοράς, κάτι που σημαίνει ότι σε ενδεχόμενη ισοβαθμία στο τέλος η ιταλική ομάδα θα έχει το πλεονέκτημα.

Τα… μαντάτα στον όμιλο είναι μετά από 11 αγώνες ακριβώς όπως τα περιμέναμε, η Μακάμπι έδειξε πλέον το ανάστημά της, ανέτρεψε την εις βάρος της κατάσταση και οι 3 τελευταίες αγωνιστικές προμηνύονται δραματικές. Εκτός από την Μπαρτσελόνα που έχει ήδη χτυπήσει το εισιτήριο της πρόκρισης στα προημιτελικά, Ολυμπιακός και Σιένα είναι στο 7-4, ενώ Μακάμπι, Χίμκι και Λαμποράλ στο 6-5. Από αυτές τις 5 μόλις οι 3 θα βρεθούν στα προημιτελικά, οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η δουλειά του Ολυμπιακού για την πρόκριση δεν έχει τελειώσει.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κλείσει το Top-16 με 3 νίκες στα 3 ματς, κάτι που και επιβάλλεται να κάνει βάσει προγράμματος, και είναι στις δυνατότητές του. Αν το καταφέρει, η λογική λέει ότι θα είναι αυτός 2ος στον όμιλο. Όποια ήττα, όμως, μπορεί να αποδειχτεί οδυνηρή βαθμολογικά. Οι «ερυθρόλευκοι» την ερχόμενη εβδομάδα υποδέχονται τη Μακάμπι και μάλλον πρέπει να δουν το ματς σαν τελικό, μετά παίζουν στην Τουρκία με την ήδη αποκλεισμένη και αδιάφορη Φενέρμπαχτσε, ενώ τελευταία αγωνιστική αγωνίζονται στο ΣΕΦ με τη Χίμκι.

Το πιο καλό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς για τον Ολυμπιακό, είναι ότι εφόσον τερματίσει στην 3η ή την 4η θέση, δηλαδή χωρίς πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, είναι ομάδα που μπορεί να κερδίσει σε κάθε έδρα της Ευρώπης. Το έκανε στην Τουρκία με την Εφές, το έκανε στη Βιτόρια με τη Λαμποράλ, στο Κάουνας με τη Ζαλγκίρις, στην Ιταλία με την Αρμάνι, στο Ισραήλ με τη Μακάμπι, στη Μόσχα με τη Χίμκι και στην Ιταλία με τη Σιένα (συν Τσεντεβίτα, Μπεσίκτας).

Στο παιχνίδι, το πιο σημαντικό στοιχείο του ήταν οι άμυνες των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να εξαφανίσει τον Μπόμπι Μπράουν, 8 πόντοι και 4 ασίστ σε 34 λεπτά, αλάνθαστος μεν, αλλά με 3/13 σουτ. Όλη η «ερυθρόλευκη» άμυνα ήταν προσαρμοσμένη πάνω του και η αποστολή προφανώς και στέφθηκε με επιτυχία. Απ’ την άλλη, κάτι αντίστοιχο προσπάθησε να κάνει και η Σιένα με τον Σπανούλη, που είχε 10 πόντους και 5 ασίστ (μόλις 1 λάθος) σε 29 λεπτά με 3/11 σουτ. Δηλαδή, ουσιαστικά, οι δυο ομάδες κατάφεραν να καταστρέψουν το πιο φονικό όπλο του αντιπάλου ή, αν όχι να το καταστρέψουν, να το περιορίσουν όσο περισσότερο ήταν εφικτό.

Με τους δύο καλύτερους παίκτες του γηπέδου να μένουν στα «ρηχά» ήταν εκ προοιμίου βέβαιο ότι το παιχνίδι θα ήταν από εκείνα με την… άσχημη ομορφιά, αυτή της άμυνας, του ξύλου στις ρακέτες, των συνεχόμενων φάσεων με καλά μαρκαρίσματα και του χαμηλού σκορ. Έτσι κι έγινε, το 67-68 το δείχνει απόλυτα αυτό. Όπως το δείχνουν και τα ποσοστά: ο Ολυμπιακός είχε 41% στα δίποντα και 28% στα τρίποντα, η Σιένα 35% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα.

Η ισορροπία στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίε
ς δείχνει ότι το ματς κρινόταν από μια κλωστή και ότι οι στιγμές υπεροχής κάθε ομάδας στον αγώνα, ήταν μοιρασμένες. Τα ριμπάουντ ήταν 43-43 με τα επιθετικά στο 14-16, οι ασίστ 14-12, τα κλεψίματα 4-5, τα λάθη 11-10, μέχρι και οι τάπες 3-3 και τα φάουλ 21-21.

Ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα στο ματς, με Λο και Σπανούλη προηγήθηκε με 2-6 για να πάει με τον Αμερικανό στο 2-8. Ο Σερμαντίνι έγραψε το 4-12 με 4 πόντους, αλλά κάπου εκεί το ματς ισορρόπησε και το τρίποντο του Κανγκούρ, το λάθος του Σερμαντίνι και το λέι απ του Μος έφεραν τον αγώνα στο 9-12. Ο Κανγκούρ μείωσε στον πόντο, με τον Ολυμπιακό να κρατάει το προβάδισμα με Παπανικολάου και Σερμαντίνι, 13-17, αλλά τη Σιένα να παίρνει τρίποντο από τον Τζάνινγκ στην εκπνοή του δεκαλέπτου μετά το επιθετικό φάουλ του Χάινς για το 18-17 και το πρώτο της προσπέρασμα στο ματς.

Στη δεύτερη περίοδο οι ρόλοι αντιστράφηκαν, αφού μετά το 20-21 του Περπέρογλου, ο Κανγκούρ και ο Σανικίτζε έφεραν το ματς στο 25-21 για τη Σιένα. Χάκετ και Χάινς σκόραραν για το 28-25, αλλά τα τρίποντα από Καραρέτο και Τζάνινγκ έφεραν τη Σιένα στο +8 του 34-26, με τον Έζε να σκοράρει μετά από επιθετικό ριμπάουντ για το 36-26. Ο Άντιτς πέτυχε τρίποντο ακριβώς την ώρα που ο Ολυμπιακός δεν είχε άλλη πολυτέλεια να μην σκοράρει, ο Χάινς μείωσε σε 36-31, για να γράψει δεύτερο τρίποντο του Άντιτς, μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, το 37-34, και ο Σπανούλης να μειώσει στον πόντο στην τελευταία επίθεση.

Ο Άντιτς συνέχισε στο δεύτερο ημίχρονο όπως είχε κλείσει το πρώτο για το 40-39 με το 3ο του τρίποντο, αλλά ο Ολυμπιακός δεν είχε σταθερό σκορ, ο Κανγκούρ και ο Μπράουν έφεραν τη Σιένα στο 47-39 στο 25ο λεπτό. Η αλήθεια είναι ότι οι Ιταλοί είχαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, από το 11ο λεπτό ως και το 32ο περίπου, ο Μος με τρίποντο απάντησε στο τρίποντο του Σλούκα, γράφοντας το 50-42.

Ο Έζε πιο μετά έγραψε το 53-44,
τη μεγαλύτερη διαφορά της Σιένα στην επανάληψη, αλλά το τρίποντο του Παπανικολάου και το λέι απ του Λο στο τέλος της περιόδου μείωσαν σε 54-49 στο 30ο λεπτό. Ο Χάινς μείωσε σε 54-53 με το ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου με 4 πόντους, για να γράψει τρίποντο ο Σπανούλης για το 54-56 στη συνέχεια.

Η Σιένα ισοφάρισε, αλλά η άμυνα του Ολυμπιακού έσπαγε κόκαλα και το τρίποντο του Παπανικολάου με 5:22 για το φινάλε, έφερε τους πρωταθλητές Ευρώπης στο 56-61. Μέχρι Κανγκούρ και Σλούκας να ανταλλάξουν καλάθια είχαν περάσει 2 λεπτά, με τον Μος να σκοράρει από τη γωνία για το 61-63 με τρίποντο. Ο Σλούκας με βολές έφερε τον Ολυμπιακό στο 61-65, με τον Σπανούλη να γράφει καλάθι και φάουλ μετά τη χαμένη επίθεση της Σιένα, με 1:50 για το τέλος το σκορ πήγε στο 61-68 για τους «ερυθρολεύκους».

Εκεί ο Ολυμπιακός είχε φαινομενικά τον έλεγχο του ματς, αλλά και το πλεονέκτημα. Βέβαια, το γεγονός ότι δεν ξανασκόραρε ως το φινάλε έκανε το ματς «θρίλερ» στο τέλος του. Ο Τζάνινγκ απάντησε στην αμέσως επόμενη επίθεση με τρίποντο, ο Ολυμπιακός έχασε δύο ευκαιρίες στη δική του (με επιθετικό ριμπάουντ στο ενδιάμεσο), για να έρθει κι άλλο τρίποντο, αυτή τη φορά από τον Μος για το 67-68 στα 31 δευτερόλεπτα.

Ο Σπανούλης πήρε την μπάλα, την κράτησε μέχρι 3 δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή της επίθεσης του Ολυμπιακού, τότε βρήκε μόνο του τον Λο στο τρίποντο, αλλά εκείνος αστόχησε στο σουτ και ο Τζάνινγκ κατέβασε το ριμπάουντ με 5.8 δευτερόλεπτα για το τέλος του ματς. Η Σιένα βγήκε στην επίθεση, αλλά οι Ιταλοί μάλλον… μπερδεύτηκαν από το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων και νόμισαν ότι έχουν απεριόριστο χρόνο, το παράκαναν με τις πάσες και τους έμεινε η μπάλα στα χέρια, με το σουτ τριών πόντων να έρχεται περίπου μισό δευτερόλεπτο μετά τη λήξη του αγώνα!

Σε ατομικό επίπεδο, ο Χάινς ήταν ο καλύτερος του Ολυμπιακού (double double με 10 πόντους και 11 ριμπάουντ), ο Παπανικολάου, ο Σερμαντίνι, ο Σλούκας, ο Λο και ο Άντιτς ήταν όλοι αρκετά καλοί, όπως και ο Σπανούλης που μίλησε όταν έπρεπε (το τρίποντο και το καλάθι και φάουλ του ήταν καθοριστικά). Ο Μπαρτζώκας δεν έβαλε Μαυροειδή, Γκεσεβίτσιους, δεν είχε υπομονή με τον Πάουελ (4 λεπτά, μηδενική προσφορά), ενώ ο Πέρκινς δεν είχε ρόλο, με τον Περπέρογλου να βοηθά μόνο στην άμυνα.

Ο Ολυμπιακός πήρε μια πολύ σημαντική νίκη (αν είχε χάσει θα βρισκόταν τώρα σε τετραπλή ισοβαθμία) με τον… άσχημο τρόπο, αλλά κάποιες βραδιές η άμυνα είναι αυτή που πρέπει να σε βγάζει ασπροπρόσωπο και σίγουρα είναι κέρδος για τον πρωταθλητή Ευρώπης που μετά τους 90 πόντους που δέχτηκε από την Μπαρτσελόνα έδειξε ότι μπορεί να παίρνει παιχνίδι με την άμυνά του.

Επόμενη μάχη την ερχόμενη Παρασκευή στο ΣΕΦ με τη Μακάμπι. Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει εκτός έδρας, άρα δεν χρειάζεται ούτε διαφορές ούτε τίποτα. Απλώς μια νίκη, έστω και με μισό πόντο. Η Μακάμπι είχε μπει άσχημα, αλλά πια έχει ανέβει πολύ με 5 νίκες στα τελευταία 6 ματς της (αναμενόταν άλλωστε αυτό, δεν θα έχανε την πρόκριση από τα πρώτα 5 ματς), ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στην επίθεση των Ισραηλινών.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 37-35, 54-49, 67-68.

Μοντεπάσκι Σιένα
(Μπάνκι): Μπράουν 8 (4ρ. 4ασ. 4κ.φ.), Έζε 6 (9ρ. 3κ.φ.), Καραρέτο 3 (1), Κανγκούρ 14 (2τρ. 6ρ. 4κ.φ.), Σνικίτζε 2 (5ρ.), Όρτνερ 5 (3ρ.), Τζάνινγκ 14 (3τρ. 4ρ. 4ασ.), Χάκετ 4, Μος 11 (3τρ. 6ρ.).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 10 (11ρ. 3κ.φ.), Λο 7, Άντιτς 9 (3τρ. 4ρ.), Σπανούλης 10 (1τρ. 5ασ. 3κ.φ.), Περπέρογλου 2, Σερμαντίνι 8 (4ρ.), Σλούκας 11 (1τρ. 5ρ.), Πάουελ, Πέρκινς, Παπανικολάου 11 (3τρ. 7ρ. 2κ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *