Home / NCAA / Ένα μονό με τον Τσάμπερλεν ήταν αρκετό…

Ένα μονό με τον Τσάμπερλεν ήταν αρκετό…

Από τις ιστορίες που έχουμε ακούσει για το πόσο καλοί ήταν ορισμένοι από τους θρύλους του μπάσκετ, υπάρχει μία που μπορεί πραγματικά να φοβίσει. Βεβαίως και αφορά τον πιθανότατα καλύτερο παίκτη όλων των εποχών, τον Ουίλτ Τσάμπερλεν. Μπορεί μετά από ένα και μόνο παιχνίδι one-on-one με ένα παιδί που πηγαίνει Λύκειο να πειστεί ο Καλύτερος Παίκτης του τελικού τουρνουά του NCAA και βασικός σέντερ της εθνικής Η.Π.Α. να παρατήσει το μπάσκετ ενώ έχει ήδη επιλεγεί και στο ντραφτ του NBA; Κι όμως…

Ο Μπερτ «B.H.» Μπορν ήταν ο σέντερ του πανεπιστημίου του Κάνσας από το 1951 ως το 1954. Κι ενώ ξεκίνησε μέτρια την καριέρα του, αλλαγή στην πρώτη του χρονιά και παίζοντας λίγο (έχοντας μόλις 1.6 πόντους μέσο όρο), από τη δεύτερη σεζόν εξερράγη και ήταν από τους καλύτερους ψηλούς στο πρωτάθλημα. Οι Jayhawks του Κάνσας εκείνη τη χρονιά ονομάστηκαν ομάδα-θαύμα, κυρίως επειδή “παρότι είχαν χάσει 4 βασικούς παίκτες (σ.σ. είχαν αποφοιτήσει) εξαιτίας του Μπορν κέρδιζαν κάθε αντίπαλο”, όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.

Πράγματι, τη δεύτερη χρονιά του είχε 19.0 πόντους και 11.2 ριμπάουντ μέσο όρο και έφτασε στον τελικό με το Κάνσας. Εκεί, η ομάδα του έχασε με 69-68, αλλά ο ίδιος παρόλα αυτά πήρε το MOP (Most Outstanding Player), το αντίστοιχο στο κολεγιακό μπάσκετ του MVP, του τελικού τουρνουά. Στον τελικό έκανε αδιανόητα πράγματα, ολοκληρώνοντας με triple-double: 26 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 13 τάπες!

Ο Μπορν, μάλιστα, βγήκε με φάουλ από το ματς 5:36 πριν το τέλος του, αφού η εντολή του αντίπαλου προπονητή (της Ιντιάνα) ήταν οι παίκτες του να πηγαίνουν πάνω του σε όλο το ματς όσες τάπες κι αν έτρωγαν, μέχρι να τον αποβάλουν με φάουλ. Τα κατάφεραν και μάλλον η τακτική αυτή δικαιώθηκε, αφού κέρδισαν. Ο Μπορν ήταν ο 1ος παίκτης στην ιστορία του NCAA που ψηφίζεται MVP τελικού ενώ η ομάδα του έχασε το τρόπαιο!

Το κατόρθωμα του Μπορν ήταν το πρώτο triple-double στην ιστορία του πανεπιστημίου του Κάνσας, αλλά δεν μέτρησε ποτέ (όπως δεν μέτρησαν ούτε τα αντίστοιχα του Τσάμπερλεν), καθώς τότε το NCAA δεν δεχόταν όλα τα στατιστικά ως επίσημα, παρά μόνο πόντους και ριμπάουντ.

Η επόμενη χρονιά ήταν εξίσου καλή για τον Μπορν, που είχε 18.9 πόντους και 9.6 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ επιλέχθηκε ως ένας από τους 12 καλύτερους κολεγιόπαιδες και έπαιξε με την εθνική Η.Π.Α. στο Μουντομπάσκετ του 1954. Οι Η.Π.Α. πήραν το χρυσό μετάλλιο, ο Μπορν ήταν ο σέντερ της ομάδας, είχε συνολικά στα 9 ματς 10.5 πόντους μέσο όρο, ενώ σε τρεις (συνεχόμενους) αγώνες ήταν 1ος σκόρερ της ομάδας του.

Το καλοκαίρι του 1954 επελέγη από τους Ντιτρόιτ Πίστονς (τότε Φορτ Ουέιν Πίστονς) στο νούμερο 22 του ντραφτ, αλλά τα νούμερα δεν έχουν και τόση σημασία, αφού η κατάσταση με τις επιλογές τότε ήταν αρκετά μπλεγμένη. Ας πούμε, μόνο ένας παίκτης από τους 21 που ήταν πάνω από τον Μπορν στο ντραφτ είχε περισσότερους πόντους μέσο όρο από αυτόν. Ο Μπορν δεν ήταν τυχαίος παίκτης, όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ήταν στην αφρόκρεμα των ψηλών στη χώρα, όμως δεν έμελλε ποτέ να ποτέ να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ.

Εκείνη την εποχή ο Ουίλτ Τσάμπερλεν πήγαινε ακόμα Λύκειο, στη Φιλαντέλφια. Το καλοκαίρι του 1954 ο Ρεντ Άουερμπαχ πήρε τον Μπορν μαζί του στη Νέα Υόρκη, καθώς ήθελε να τον βοηθήσει (ο Μπορν) για να «τσεκάρει» ένα ψηλό σέντερ που είχε αρχίσει να αποκτά μεγάλο όνομα στο σχολικό μπάσκετ, τον Τσάμπερλεν.

Ο Τσάμπερλεν, τα καλοκαίρια δούλευε ως γκρουμ στο ξενοδοχείο Κούτσερ της Νέας Υόρκης, κάτι που πολλοί παίκτες κολεγίων και Λυκείων συνήθιζαν την εποχή εκείνη. Έτσι, έβγαζαν χαρτζιλίκι, ενώ έπαιζαν σε κάθε ευκαιρία και εναντίον των άλλων παικτών που επίσης δούλευαν στα ξενοδοχεία, πολλές φορές και ως θέαμα για τους θαμώνες των ξενοδοχείων.

Το καλοκαίρι του 1954 ο Άουερμπαχ έβαλε τον κατά τεκμήριο καλύτερο σέντερ του NCAA (πολυτιμότερος του τελικού τουρνουά την προηγούμενη σεζόν και πλέον διεθνής με την εθνική Η.Π.Α.) να παίξει ένα μονό εναντίον του 18χρονου (πριν καν τα κλείσει) Τσάμπερλεν. Το αποτέλεσμα ήταν 25-10 για τον Τσάμπερλεν, ενώ ο Μπορν αναφέρει ότι έμεινε κάποιες ημέρες στη Νέα Υόρκη και έπαιζαν αντίπαλοι σε πολλές ασκήσεις προπόνησης που τους έβαζε ο Άουερμπαχ.

Τότε στο NBA υπήρχαν τα «territorial draft picks», δηλαδή οι ομάδες είχαν δικαίωμα να πάρουν παίκτες στο νταφτ λόγω εντοπιότητας. Ο Άουερμπαχ ήθελε να παίξει ο Τσάμπερλεν σε κάποιο κολέγιο της Νέας Αγγλίας (στην οποία υπάγεται και η Μασαχουσέτη) ώστε να τον επιλέξουν με τον κανονισμό αυτόν μετά οι Σέλτικς στο ντραφτ. Ο Τσάμπερλεν αρνήθηκε και αυτό δεν έγινε ποτέ (φανταστείτε Τσάμπερλεν και Ράσελ μαζί στους Σέλτικς…).

Ο Μπορν μόλις γύρισε από τις προπονήσεις στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε στους Πίστονς ότι παρατά το μπάσκετ και δεν θα παίξει στο NBA, λόγω των προπονήσεων με τον Τσάμπερλεν. Τότε είχε πει ότι ο Τσάμπερλεν τον είχε διαλύσει στις ασκήσεις που έκαναν και ότι «αν αυτόν τον τύπο και τον Μπιλ Ράσελ πρέπει να αντιμετωπίζω στο NBA, τότε καλύτερα να μείνω μακριά από αυτό, και να παίξω στο AAU».

Το αν ο Μπορν ούτως ή άλλως δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός με το ενδεχόμενο να παίξει στο NBA και αναζητούσε μια μεγαλύτερη εργασιακή σταθερότητα (τότε οι μισθοί στο NBA δεν είχαν μεγάλη διαφορά από τα λεφτά που έπαιρναν οι άλλοι εργαζόμενοι) και απλώς η κόντρα με τον Τσάμπερλεν τον… έπεισε, ή αν ήταν μόνο ο Τσάμπερλεν που τον έκανε να παρατήσει το επαγγελματικό μπάσκετ, δεν θα το μάθουμε μάλλον ποτέ. Βέβαια, αν τότε ο Μπορν ήξερε ότι έχανε 25-10 από τον πιθανότερα καλύτερο παίκτη όλων των εποχών και σίγουρα από τον καλύτερο στατιστικά παίκτη όλων των εποχών, μάλλον δεν θα τα παρατούσε, καθώς, από αυτή την άποψη το 25-10 είναι παράσημο και όχι διασυρμός…

Ο Μπορν έπαιξε μόνο στο AAU (ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, καλού επιπέδου τότε, αλλά όχι πρωτοκλασάτο) με την ομάδα της εταιρείας που τον προσέλαβε, της Caterpillar, των γνωστών τρακτέρ. Στη συγκεκριμένη εταιρεία δούλεψε για 43 ολόκληρα χρόνια, ενώ το πανεπιστήμιο του Κάνσας έχει αποσύρει τη φανέλα του, με τον Μπορν πια να έχει εισαχθεί στο Hall of Fame του Κάνσας.

Μια τελευταία κίνηση (ή χάρη αν προτιμάτε) που έκανε ο Μπορν για το κολέγιό του ήταν ότι κράτησε επαφή με τον Τσάμπερλεν και λίγο αργότερα τον έπεισε να φοιτήσει στο κολέγιο του Κάνσας πριν πάει στο NBA!

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το παραμυθένιο «αντίο» του γίγαντα!

Η τελευταία βραδιά του Κόμπι Μπράιαντ ήταν καλύτερη και πιο μαγική απ’ ό,τι θα μπορούσε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *