Home / ΙΤΑΛΙΑ / Το ιταλικό όνειρο για Κόμπι…

Το ιταλικό όνειρο για Κόμπι…

Κοντά σε συμφωνία με τη Βίρτους Μπολόνια είναι ο Κόμπι Μπράιαντ, συμφωνία που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό πολλά σημεία του παγκόσμιου μπάσκετ φέτος. Πρώτα απ’ όλα, βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε τη συνάντηση της Ένωσης Παικτών με τους ιδιοκτήτες του NBA την Τρίτη μιας και ουσιαστικά βρισκόμαστε ελάχιστες ημέρες πριν την πρώτη καθυστέρηση στη σεζόν. Αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή την Τρίτη, τότε η χρονιά δεν θα αρχίσει όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς πια δεν βγαίνουν οι μέρες.

Προς το παρόν, τις δύο πλευρές χωρίζει τεράστιο χάσμα, αλλά ο Στερν υπονόησε ότι ήρθε η ώρα για βελτιωμένη πρόταση από πλευράς ιδιοκτητών. Ίσως στη συνάντηση που θα σημάνει την πρώτη καθυστέρηση αν αποβεί άκαρπη να έχουν όλοι διάθεση σύγκλισης και όχι διάθεση για καυγά (όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα σε Στερν και Ουέιντ).

Τα του λοκ άουτ θα τα δούμε αναλυτικά την Τρίτη, καθώς τότε θα έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό στα χέρια μας, οπότε ας επιστρέψουμε στα του Κόμπι. Μετά το ταξιδάκι… αναψυχής στην Ευρώπη, ο Μπράιαντ δείχνει ξεκάθαρα να έχει «γλυκαθεί», ενώ κι εκείνος παίρνει τα μηνύματα όπως αυτό του Μπίλι Χάντερ ότι «η χρονιά θα χαθεί ολόκληρη, δεν υποχωρούμε» από το μέτωπο του λοκ άουτ.

Με τη Βίρτους συζητά πια πολύ σοβαρά
, αλλά ακόμα τους χωρίζουν αρκετά στο οικονομικό. Η ιταλική ομάδα λέγεται ότι έχει προτείνει 3.2 εκατομμύρια δολάρια στον Κόμπι για 10 αγώνες, αλλά πια γίνεται λόγος για συζήτηση για συμβόλαιο ως το τέλος της σεζόν, αν το λοκ άουτ δεν λήξει. Αν έπρεπε να διαλέξουμε προς ποια πλευρά γέρνει τώρα η ζυγαριά, αυτή τη στιγμή ο Κόμπι είναι πιο κοντά στην Ιταλία απ’ ότι είναι μακριά της. Ιδίως αν αύριο ανακοινωθεί ότι η χρονιά δεν θα αρχίσει στην ώρα της και το λοκ άουτ συνεχίζεται (αν όχι, τότε… αντίο Ευρώπη για πολλούς NBAερς).

Οι δεσμοί του Κόμπι με την Ιταλία είναι γνωστοί (έζησε εκεί 7 χρόνια, μιλάει ιταλικά), αλλά προφανώς δεν φτάνει μόνο αυτό για να επέλθει η συμφωνία. Ο Μπράιαντ είναι υπομονετικός και δείχνει διάθεση, ενώ οι Ιταλοί δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν άνω κάτω το πρωτάθλημά τους για να υποδεχτούν τον Μπράιαντ.

Το θέμα έχει δύο πλευρές: αξίζει τον κόπο να γίνουν όλα αυτά στο ιταλικό πρωτάθλημα μόνο και μόνο για να παίξει ο Μπράιαντ 10 αγώνες εκεί; Απ’ την άλλη, δεν αξίζει κάθε θυσία το να έχεις τον διασημότερο παίκτη του κόσμου «κράχτη» στο πρωτάθλημά σου για 2 μήνες; Διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια και προώθηση προϊόντων αναμένεται να εκτοξευθούν αν ο Μπράιαντ παίζει στην Μπολόνια.

Βέβαια, το να γίνει αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Η Μπολόνια ζήτησε να αλλάξει το πρόγραμμά της, ώστε να έχει 5 εντός έδρας παιχνίδια στα πρώτα 10 της σεζόν, ενώ θέλει και τα 5 εκτός να είναι στις μεγαλύτερες έδρες της Ιταλίας (και σε κάθε εκτός έδρας παιχνίδι της ζήτησε να παίρνει το 50% των εσόδων της αντίπαλης ομάδας). Ενώ αρκετές ομάδες ακόμα διαφωνούν με την πρόταση αυτή, η ιταλική λίγκα έχει ήδη επέμβει για να βρει λύση, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα της Μπολόνια.

Προφανώς η λίγκα σκέφτεται την προβολή που θα έχει αν ο Μπράιαντ παίξει στη LegaBasket έστω και 10 ματς. Απ’ την άλλη, οι ομάδες που καλούνται να αλλάξουν το πρόγραμμά τους δικαιολογημένα έχουν πρόβλημα. Και από τις δύο πλευρές. Ας πούμε, και η Κρεμόνα που δεν θα υποδεχτεί την Μπολόνια με τον Κόμπι στη σύνθεσή της, κάτι που θα της εγγυούταν τηλεοπτική κάλυψη, διαφημίσεις στο γήπεδο και στην τηλεόραση, γεμάτες κερκίδες, αλλά και, φερ’ ειπείν, η Αρμάνι (τυχαίο παράδειγμα ομάδας με μεγάλο γήπεδο) που θα πρέπει να αντιμετωπίσει εντός έδρας μια Μπολόνια που θα έχει τον καλύτερο Αμερικανό παίκτη του κόσμου στη σύνθεσή της.

Δηλαδή, χάρη στα χρήματα (γιατί όποια ομάδα υποδεχτεί την Μπολόνια με τον Μπράιαντ στη σύνθεσή της θα βγάλει πολλά χρήματα) ίσως θυσιαστεί το πρόγραμμα, ο υπολογισμός νικών-ηττών, ίσως θυσιαστεί μια νίκη μέσα στη χρονιά, από ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό!

Η LegaBasket, μετά την είσοδο της Βενέτσια στη λίγκα ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πλήρες πρόγραμμα, το οποίο λογικά θα αλλάξει αν ο Μπράιαντ υπογράψει. Για να παίξει ο Μπράιαντ την Κυριακή εναντίον της Ρόμα, στην πρεμιέρα, θα πρέπει να έχει υπογράψει ως την Παρασκευή, αν και οι άνθρωποι της Βίρτους λένε ότι δεν τους νοιάζει ακόμη κι αν παίξει από το 2ο παιχνίδι.

Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα της Βίρτους έχει ως εξής: Ρόμα, Αβελίνο (εκτός), Αρμάνι Μιλάνο (εκτός) στις 3 πρώτες αγωνιστικές και ως την 11η έχει ακόμα Κρεμόνα, Βαρέζε και Σασάρι εντός και Τέραμο, Μοντεγκρανάρο και Μπιέλα εκτός, συν ένα ρεπό την 8η αγωνιστική (η LegaBasket έχει 17 ομάδες φέτος).

Ο ομάδα εξέδωσε ανακοίνωσε ότι «όλοι θέλουν θετική εξέλιξη στη συμφωνία, ο στόχος της παρουσίας του Κόμπι στην Ιταλία ενδιαφέρει οικονομικά και τις 17 ομάδες, αλλά από άποψη προβολής ολόκληρο το ιταλικό μπάσκετ».

«Όλοι» θέλουν τον Κόμπι στη Βίρτους; Όχι.
Αρκετοί παίκτες έχουν ήδη δηλώσει ότι διαφωνούν, όχι με την απόκτηση του Μπράιαντ από την Μπολόνια, αλλά από τους όρους της συμφωνίας. Λένε ότι στο βωμό του Κόμπι θυσιάζεται το ιταλικό μπάσκετ.

Πιο σημαντικό όνομα που έχει ήδη μιλήσει δημόσια εναντίον της συγκεκριμένης κίνησης, και μάλιστα με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς, είναι ο διεθνής Ντάνιελ Χάκετ, παίκτης της Σκαβολίνι. Ο Χάκετ έγραψε στο Facebook: «Πραγματικά ελπίζω ο Κόμπι Μπράιαντ να μην μειώσει τον εαυτό του για διαφημιστικούς και οικονομικούς λόγους. Το να τον δω υπό τέτοιες συνθήκες θα είναι τεράστια απογοήτευση για μένα, θα χάσω πλήρως το σεβασμό μου απέναντι σε έναν παίκτη που θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλος για να λερώσει τον εαυτό του και την εικόνα του με αυτό το (πλαστό;) πρωτάθλημα. Αν, κατά τύχη, τον δω στο παρκέ του Πέζαρο, ελπίζω η ομάδα μας, η Σκαβολίνι, να μη δεχτεί να δώσει το 50% των εσόδων στη Βίρτους, για να παίξει και να πληρώσει περισσότερα απ’ όσα αξίζει έναν παίκτη που δεν χρειάζεται τα λεφτά του λαού μας. Θα πρέπει να κάνω 5 φάουλ και θα είναι τα πιο σκληρά που έχω κάνει ποτέ, αν δω τον τύπο με το νούμερο 24 μπροστά μου».

Σίγουρα τα όσα λέει ο Χάκετ είναι πολύ σκληρά και ακραία, και προς τη λίγκα και προς τον Κόμπι, αλλά δείχνουν μια από τις τάσεις που θα υπάρχει στο πρωτάθλημα αν ο Μπράιαντ υπογράψει. Μπορεί όλο το ιταλικό μπάσκετ να… στηθεί όπως θα αρέσει στον Κόμπι, αλλά πολλοί παίκτες, με μπασκετικό εγωισμό, θα το θεωρήσουν υποτιμητικό αυτό, και γι’ αυτούς, και για την καριέρα τους, την προσπάθειά τους, τη λίγκα στην οποία παίζουν, την υστεροφημία τους. Και η επιλογή είναι είτε να θελήσουν να μην γίνουν μέρος του πανηγυριού, είτε να δώσουν στον Κόμπι μια-δυο βραδιές που θα τις θυμάται (το κορμί του) όλη του τη ζωή. Ακραίο; Ναι. Υπερβολικό; Όχι. Αδύνατο να συμβεί; Σίγουρα όχι.

Όλα αυτά ο Κόμπι πρέπει να σκεφτεί. Με 3 χρόνια ακόμα συμβόλαιο με τους Λέικερς και σχεδόν 84 εκατομμύρια δολάρια να τον περιμένουν, το ρίσκο ενός τραυματισμού ίσως είναι πολύ μεγάλο, όποια κι αν είναι η ασφάλιση που θα έχει για να παίξει. Ο Κόμπι φαίνεται διατεθειμένος να ρισκάρει έναν σοβαρό τραυματισμό, τουλάχιστον ως τώρα αυτό δείχνει η στάση του.

Κάπου μέσα στο όλο δίλημμα βρίσκεται και η Nike, που ετοιμάζει τα Zoom Kobe VII για κυκλοφορία σύντομα. Με το NBA σε λοκ άουτ, η Nike δεν θα πλήρωνε όλο το μισθό του Κόμπι. Όμως, τώρα που αυτός θα παίζει και θα διαφημίζει τα παπούτσια, θα πληρωθεί όλο το μισθό; Παρότι είναι σε άλλο πρωτάθλημα, σε μικρότερη αγορά, χωρίς 82 αγώνες; Απ’ την άλλη… η Ιταλία ανοίγει διάπλατα όλη την αγορά της Ευρώπης για τη Nike, πολύ πιο ισχυρά απ’ ότι αν ο Μπράιαντ έπαιζε στο NBA. Κι αυτό σίγουρα είναι ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Η συζήτηση για το αν ο Μπράιαντ μείνει τελικά όλη τη χρονιά στην Μπολόνια είναι πρώιμη, καθώς εξαρτάται βασικά από το λοκ άουτ. Όμως, υπάρχουν και άλλες παράμετροι: όπως το να δει ο Μπράιαντ πόσο σκληρό είναι το ευρωπαϊκό μπάσκετ, πόσο σκληρά θα τον παίζουν οι αντίπαλοι και πόσο θα καταπονηθεί από τα πρώτα ματς. Αυτό είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ή το να αρχίσει η… γκρίνια από το σπίτι ότι δεν πρέπει να μείνει όλη τη χρονιά στην Ιταλία. Αυτό είναι ίσως… πιθανότερο.

Τέλος, υπάρχει και το θέμα του πόσους, πόσα και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει ο Μπράιαντ. Αν η συμφωνία δεν έρθει την Τρίτη και ο Μπράιαντ υπογράψει στην Ιταλία, πόσο θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι αστέρες του NBA; Όταν ο καλύτερος Αμερικανός παίκτης, ο διασημότερος παίκτης του κόσμου γυρίσει την πλάτη του στο NBA και πει ουσιαστικά «δεν με νοιάζει, όποτε θέλει ας αρχίσει», πόσοι άλλοι θα ξεπεράσουν το δισταγμό τους και θα κάνουν το βήμα προς την Ευρώπη;

Κι εννοώ, προφανώς, πριν την οριστική ακύρωση της σεζόν το Γενάρη, όταν και θα έρθουν… όλοι. Είναι σίγουρα αδύνατο να ακολουθήσουν τον Μπράιαντ οι ΛεΜπρον, Ουέιντ, Καρμέλο, Ντουράντ, Νας, Νοβίτσκι, και όλοι οι υπόλοιποι αστέρες της λίγκας;

Κι αν αρχίσει να γίνεται αυτό, πόσο θα επηρεαστούν οι συνομιλίες; Οι ιδιοκτήτες, ιδίως ομάδες σε μικρές αγορές, πόσο θα πιεστούν από την εξέλιξη αυτή να κάνουν πίσω; Αν ο Ντουράντ παίζει στην Ισπανία (ας πούμε) θα συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση του ο ιδιοκτήτης των Θάντερ;

Σίγουρα, μια κίνηση όπως αυτή του Μπράιαντ να παίξει στην Ιταλία, είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Ντερόν Ουίλιαμς στην Τουρκία, ή των Τσάντλερ, Σμιθ να παίξουν στην Κίνα. Κι αν ολοκληρωθεί, είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλές επιπτώσεις στη φετινή χρονιά, όχι μόνο στο ιταλικό μπάσκετ…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Π. Ισιγώνης: Στο γήπεδο με… επικίνδυνες αποστολές!

Καλησπέρα φίλοι μου, Σήμερα θα σας διηγηθώ μία μικρή ιστορία τρέλας και γκαντεμιάς. Ενά μεγάλο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *