Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Κακό ξεκίνημα και ήττα…

Κακό ξεκίνημα και ήττα…

Κακός ήταν ο Ολυμπιακός στο Μπιλμπάο, όπου έχασε με 76-61 από μια ψυχωμένη γηπεδούχο, που έπαιζε το πρώτο της παιχνίδι στη διοργάνωση. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν ότι θέλουν πολλή πολλή δουλειά ακόμα για να έρθουν στο επιθυμητό επίπεδο. Κακές συνεργασίες, εντελώς λάθος αλλαγές, πάθος αλλά κακή ανάπτυξη παιχνιδιού, ήταν τα χαρακτηριστικά του Ολυμπιακού. Πάνω απ’ όλα, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έδειξε ότι ακόμα δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά το ρόστερ του. Οι αλλαγές του ήταν λανθασμένες και καθυστερημένες, πολλές φορές χωρίς να βγάζουν νόημα.

Ο Γκεσεβίτσιους που ήταν μακράν ο καλύτερος περιφερειακός του Ολυμπιακού έπαιξε 25 λεπτά στο ματς, μόλις τα 12 από αυτά στην ίδια πεντάδα με τον Βασίλη Σπανούλη! Ο Σπανούλης έμεινε εκτός αγώνα στα πρώτα 9,5 λεπτά χωρίς κανέναν λόγο, ενώ οι αλλαγές στους ψηλούς απλώς δεν έβγαζαν νόημα. Ο Ολυμπιακός στην αρχή έπαιζε με Άντιτς, Παπαδόπουλο και τον Πρίντεζη στο «3», ενώ στη δεύτερη περίοδο έπαιζε με Γκεσεβίτσιους, Χάουαρντ, Χάινς στο 3-5, χωρίς να έχει κανένα ύψος και κανένα δυνατό κορμί στη ρακέτα. Ο Χάουαρντ έμεινε 15 λεπτά στο ματς και μόνο ο Ίβκοβιτς ξέρει γιατί, ενώ ο Γλυνιαδάκης δεν πάτησε το παρκέ ούτε για ένα δευτερόλεπτο απέναντι σε μια ομάδα που Ντ’Ορ Φίσερ και Μάρκο Μπάνιτς έβαλαν 38 πόντους με 12/16 σουτ εντός παιδιάς!

Στους περιφερειακούς, η απουσία του Λούκας και η έκτακτη απουσία του Κέσελι έκανε τον Ίβκοβιτς να ψάχνεται, όπως φάνηκε. Τον άσο μοιράστηκαν ο Μάντζαρης με τον Κατσίβελη κατά βάση, κανείς τους δεν ήταν ιδιαίτερα αρνητικός (σε 37 λεπτά συνολικά έκαναν 2 λάθη και 4 κλεψίματα), αλλά κανείς τους δεν πρόσφερε κάτι ουσιαστικό στην ομάδα (1 ασίστ, 6 πόντοι με 3/8 εντός παιδιάς). Με τον άσο να είναι σε τέτοια κατάσταση, το δίδυμο Σπανούλης-Γκεσεβίτσιους δεν μοιράστηκε παρά ελάχιστα λεπτά (λιγότερα από 5) το ασόδυο, έπαιξαν μαζί στο… 2-3, ενώ ο Σλούκας δεν δοκιμάστηκε καν στο ματς, ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Όλα τα παραπάνω προφανώς και προσάπτονται στον Ίβκοβιτς. Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός ήταν ούτως ή άλλως ανέτοιμος για έναν τέτοιο αγώνα και αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα. Άστοχος, με πάθος και διάθεση, αλλά χωρίς να μπορεί να ρολάρει. Ο Παπαδόπουλος και ο Άντιτς είχαν 9 πόντους με 3/15 σουτ, με τον Άντιτς να έχει 0/4 τρίποντα μέχρι που ο Ίβκοβιτς… τον έβγαλε και δεν τον ξανάβαλε στο ματς!

Οι παίκτες έδειξαν ότι δεν έχουν βρει τους ρόλους τους ακόμα, κάτι που είναι λογικό αν σκεφτούμε το πόσο δύσκολο ήταν αυτό το ματς και το γεγονός ότι το πρωτάθλημά μας ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά σε κακή μέρα εκτός από τους παίκτες ήταν και ο Ίβκοβιτς (ίσως και σε χειρότερη από τους παίκτες του).

Ένας άλλος βασικός λόγος της ήττας του Ολυμπιακού ήταν το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήλεγξαν καθόλου τα ριμπάουντ, που ήταν 36-23. Δεν επέτρεψαν πολλά επιθετικά στην Μπιλμπάο (7) αλλά αυτά που πήραν οι Ισπανοί ήταν περίπου το 30% των ριμπάουντ στην άμυνα του Ολυμπιακού, ενώ το αντίστοιχο νούμερο στην άλλη ρακέτα ήταν 12%.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη του αγώνα ήταν και τα λάθη. Η απειρία και το άγχος της Μπιλμπάο φάνηκαν στο πρώτο ημίχρονο, όταν οι Ισπανοί έκαναν 12 λάθη. Όμως, ο Ολυμπιακός δεν το εκμεταλλεύτηκε καθόλου (απλώς έμεινε κοντά στο σκορ παρότι έπαιζε άθλια). Στην επανάληψη, η άμυνά του δεν μπόρεσε να πιέσει το ίδιο σωστά, η Μπιλμπάο βρήκε τον τρόπο να ηρεμήσει πνευματικά και να χτίσει διαφορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα λάθη των Ισπανών μειώνονταν στο μισό σε κάθε δεκάλεπτο όσο η Μπιλμπάο πατούσε καλύτερα στα πόδια της και το πίστευε περισσότερο: 8 στο πρώτο, 4 στο δεύτερο, 2 στο τρίτο και 1 στο τέταρτο.

Ο Ολυμπιακός έμεινε κοντά στο σκορ μέχρι που η Μπιλμπάο σταμάτησε να πετά επιθέσεις. Έτσι το 41-39 στην 3η περίοδο έγινε 54-39 με σερί 13-0 για τους Ισπανούς με 10 πόντους από τους ψηλούς, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έπαιζε με Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Χάινς και Άντιτς, δηλαδή χωρίς τον καλύτερό του παίκτη (Γκεσεβίτσιους) και τον πιο δυνατό ψηλό του (Παπαδόπουλος).

Ο Ντ’Ορ Φίσερ και ο Μπάνιτς έκαναν την πλάκα τους με 38 πόντους, 13 ριμπάουντ, 9 κερδισμένα φάουλ, 12/16 δίποντα και 14/15 βολές και ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία απάντηση. Απ’ την άλλη, ο Γκεσεβίτσιους είχε βοήθεια μόνο από τον Χάινς ουσιαστικά, καθώς οι πάσες του Παπαδόπουλου και τα 2-3 καλάθια του Σπανούλη δεν έφταναν. Αρχή είναι ακόμα και ο Ολυμπιακός έχει το χρόνο να συνέλθει και να αντιστρέψει την κατάσταση, αρχής γενομένης από το ματς της άλλης εβδομάδας με τη Φενέρ στο ΣΕΦ.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 37-31, 60-49, 76-61.

Μπιλμπάο (Κατσικάρης): Τζ. Φίσερ 2, Τζάκσον 11 (1τρ. 3ρ. 5ασ.), Χαμπλ 2, Μπάνιτς 22 (5ρ., 7/9δ. 8/8β.), Μουμπρού 4 (1τρ. 7ρ.), Στέβιτς, Ερβέλ, Φίσερ 16 (8ρ., 5/7δ. 6/7β.), Λόπεθ, Βασιλειάδης 9 (2ρ. 2ασ. 0/3δ. 2/5τρ. 3/4β.), Γκριμάου 7 (1), Μπλουμς 3 (1).

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 14 (4ρ. 3ασ.), Άντιτς 4, Σπανούλης 9 (1τρ. 3κλ.), Παπαδόπουλος 5 (3ρ. 3ασ.), Γκεσεβίτσιους 15 (2τρ. 3ρ.), Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 2, Κατσίβελης 4 (3ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *