Home / Α1 / Νίκη με έκρηξη στη 2η περίοδο!

Νίκη με έκρηξη στη 2η περίοδο!

Ο Ολυμπιακός μπήκε νικηφόρα στο φετινό πρωτάθλημα, περνώντας από την Πυλαία, κερδίζοντας με 52-65 τον ΠΑΟΚ, παρά τις απουσίες του. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κακοί ως τα μισά της δεύτερης περιόδου, αλλά τότε είχαν μια έκρηξη με πρωταγωνιστές τους Σπανούλη και Χάινς, πήγαν από το -9 στο +12 και μετά ήλεγξαν απόλυτα τον αγώνα. Καλός ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα, αλλά ήταν σίγουρα ακόμα ανέτοιμος, ενώ το γεγονός ότι το ματς έγινε κεκλεισμένων των θυρών δεν τον βοήθησε στο να προσπαθήσει για την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, όταν έμεινε πίσω στο σκορ.

Το ματς ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να είναι καλύτερος, τον Ολυμπιακό να έχει πρόβλημα στο ριμπάουντ με την απουσία του Παπαδόπουλου και, γενικά, να ψάχνει να βρει τους ρόλους του κάθε παίκτη στο παρκέ. Έτσι, ο ΠΑΟΚ το εκμεταλλεύτηκε και μετά το 8-8 άνοιξε σχετικά τη διαφορά και προηγήθηκε με 22-16 στο δεκάλεπτο για να πάει στο 25-16 λίγο μετά στο 12ο λεπτό.

Ως τότε ο «δικέφαλος» ήλεγχε πλήρως το ματς και έδειχνε πιο δυνατός από τον Ολυμπιακό στις φάσεις στην επίθεσή του. Όμως, κάπου εκεί ανέλαβαν δράση ο Σπανούλης και ο Χάινς και η εικόνα του αγώνα αντιστράφηκε. Ως το τέλος του ημιχρόνου ο ΠΑΟΚ έβαλε 5 πόντους με 2/12 σουτ και 3 λάθη.

Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός σκόραρε 20 πόντους στα 8 αυτά λεπτά έχοντας πολύ καλά ποσοστά, 7/14, ξεκινώντας με 4/4 το σερί του. Έτσι, με το τρίποντο του Μάντζαρη στην εκπνοή του ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός είχε πια το προβάδισμα με 30-36, σε μια πλήρη ανατροπή του σκηνικού του αγώνα. Σπανούλης και Χάινς έβαλαν 14 από τους 20 πόντους στο ξέσπασμα του Ολυμπιακού, το οποίο ουσιαστικά έκρινε το ματς, αυτό το 5-20 (που ξεκίνησε με 0-14 σερί) ήταν καταδικαστικό για τον ΠΑΟΚ, που δεν μπόρεσε να ανακάμψει στο δεύτερο μέρος.

Στην αρχή της επανάληψης ο Ολυμπιακός πήγε στο 30-42 φτάνοντας το σερί του στο 5-26 για να ξεφύγει με διψήφια διαφορά από τους αντιπάλους του. Η διαφορά, όταν καταλάγιασε ο κουρνιαχτός από το ξέσπασμα του Ολυμπιακού ήταν στους 17 πόντους, με το επιμέρους σκορ να είναι στο 7-33 (32-49). Ο Ολυμπιακός είχε ελέγξει πλήρως το ρυθμό του αγώνα, ο ΠΑΟΚ είχε εγκλωβιστεί επιθετικά και δεν μπόρεσε να ξεκολλήσει ως το τέλος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα πρώτα 12 λεπτά του αγώνα είχε βάλει 25 πόντους, ενώ στα υπόλοιπα 28 λεπτά έβαλε όλους κι όλους 27. Ένα νεκρό διάστημα του Ολυμπιακού επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να τρέξει ένα 11-0 και να μειώσει σε 43-49, όλα αυτά τα σερί χαρακτηριστικά της χρονικής στιγμής της σεζόν και της δεδομένης αγωνιστικής αστάθειας των δύο ομάδων.

Όμως, στα υπόλοιπα 11 λεπτά του ματς, ο ΠΑΟΚ έβαλε 9 πόντους όλους κι όλους, οπότε δεν ήταν δυνατόν να κερδίσει, ούτε καν να απειλήσει τον Ολυμπιακό. Μετά το 47-54 η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 10 πόντους με το τρίποντο του Παπανικολάου και το τελευταίο πεντάλεπτο κύλησε χωρίς ουσιαστικό άγχος για τον Ολυμπιακό.

Ο ΠΑΟΚ είχε πάρα πολλά προβλήματα απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού, που μετά το 12ο λεπτό ήταν απίστευτα σκληρή και αποτελεσματική. Οι γηπεδούχοι τελείωσαν με 36% στα δίποντα (16/45) και 20% στα τρίποντα (3/15), ενώ ο Ολυμπιακός είχε 55% στα δίποντα (21/38) και 24% στα τρίποντα (4/17).

Τα ριμπάουντ ήταν 42-34 για τον ΠΑΟΚ, νούμερο που δείχνει το πρόβλημα του Ολυμπιακού, με τον ΠΑΟΚ να κατεβάζει 17 επιθετικά ριμπάουντ. Όμως, σε ασίστ (7-10), λάθη (14-13) και κλεψίματα (3-10) ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα.

Σε ατομικό επίπεδο ο ΠΑΟΚ είδε ότι μπορεί μέσα στη χρονιά να πάρει μεγάλη βοήθεια από Γκόρι, Στίγκερς, Ντικούδη, Καλαμπόκη, αλλά και Γκίντενς (2/9 στο ματς), ενώ προβλημάτισε ο Αντριουσκεβίτσιους, που έδειξε άγουρος και ωμός στις κινήσεις του (βέβαια, όσοι διαβάζετε καιρό Age of Basketball θα το ξέρατε ήδη αυτό, από τα blogs της Λιθουανής δημοσιογράφου, Ραμίντα Καμινσκάιτε, κατά τη διάρκεια του Μουντομπάσκετ του 2010).

Από τον Ολυμπιακό, Σπανούλης και Χάινς ήταν πολύ καλοί, ακολούθησε ο Πρίντεζης, βοήθησαν ο Άντιτς και ο Παπανικολάου, ενώ καλός ήταν και ο Μάντζαρης. Ανέτοιμος ο Σλούκας, ίσως λόγω της συμμετοχής του στην εθνική, με τον Κέσελι να επιστρέφει στις… γνωστές χειμερινές κακές του εμφανίσεις. Ο Ίβκοβιτς δεν έβαλε καθόλου τον Χάουαρντ (και σε ματς που έλειπε ο βασικός σέντερ της ομάδας του), πράγμα που δείχνει ότι ίσως ήδη σκέπτεται την αντικατάστασή του.

Τα δεκάλεπτα: 22-16, 30-36, 43-50, 52-65.

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Γκίντενς 7 (1τρ. 11ρ.), Στίγκερς 11 (1τρ. 3ασ.), Αράπης, Γκόρι 11 (12ρ.), Ντικούδης 11 (6ρ.), Καλαμπόκης 7, Αντριουσκεβίτσιους, Ράιτ 5 (1τρ. 5ρ.), Γιαννακίδης, Καλές.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ίβκοβιτς): Χάινς 16 (7ρ. 4κ.), Άντιτς 2 (7ρ.), Σπανούλης 18 (2τρ. 6ρ. 6ασ. 5κ.φ.), Κέσελι 2, Γκεσεβίτσιους 3, Γλυνιαδάκης 6, Πρίντεζης 8 (3ρ.), Παπανικολάου 3 (1τρ. 7ρ.), Μάντζαρης 7 (1τρ. 3κλ.), Σλούκας, Κατσίβελης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *