Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη ελπίδας με Λάζο-Σπανούλη!

Νίκη ελπίδας με Λάζο-Σπανούλη!

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε πολύ καλός και κέρδισε σχετικά εύκολα στο ΣΕΦ τη Νανσί του Νικολά Μπτούμ με 91-78. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν τρομερά διαβασμένοι, έπαιξαν καταπληκτική άμυνα στους πρωταγωνιστές των Γάλλων και στην επίθεση ήταν καταιγιστικοί, σκοράροντας πάνω από 90 πόντους, παρότι είχαν 23 λάθη στον αγώνα! Καλύτερος όλων ο Σπανούλης, μεγάλο ματς από Παπαδόπουλο, με τον Ολυμπιακό να αφήνει υποσχέσεις με την απόδοσή του, δείχνοντας σαφή σημάδια βελτίωσης.

Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός βρίσκεται μαζί με Μπιλμπάο και Νανσί στο 2-3, ενώ απέχει μία νίκη από την κορυφή, που απαρτίζουν η τριάδα των Κάχα Λαμποράλ, Καντού και Φενέρ, μετά τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής για τον όμιλο, του οποίου οι αγώνες ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη.


Καταπληκτική ήταν η άμυνα του Ολυμπιακού
σε όλο τον αγώνα στα αστέρια της Νανσί, ιδίως στα πιο δυνατά τους σημεία. Ο Νικολά Μπατούμ έκανε το χειρότερό του παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, ενώ έμεινε στους 3 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, όλους με βολές, χάρη κυρίως στην τρομερή άμυνα του Πελεκάνου, αλλά και τις βοήθειες της υπόλοιπης άμυνα. Ο Ακίν Ακινγκμπαλά έβαλε μόλις 5 πόντους στο ματς, 1 στο πρώτο ημίχρονο, ασφυκτιώντας υπό την πίεση του Παπαδόπουλου και του Γλυνιαδάκη, ενώ ο Τζον Λίνεχαν έδωσε 1 ασίστ όλη κι όλη στον αγώνα!

Ακινγκμπαλά και Μπατούμ είχαν ως τώρα μαζί 54 ranking μέσο όρο ανά αγώνα και έκαναν στο ματς… 15 (1 και 14)! Έχοντας κλείσει τόσο καλά τα ατού των Γάλλων, ο Ολυμπιακός ήταν αδύνατο να χάσει αυτόν τον αγώνα. Ο τρόπος με τον οποίο έπαιξε ο Παπαδόπουλος στην πρώτη περίοδο, ουσιαστικά ήρθε κι έδεσε κουτί, ο Λάζος ήταν καταπληκτικός, μοίρασε 6 ασίστ στο δεκάλεπτο, κατέβασε ριμπάουντ, έπαιξε καλή άμυνα, δείχνοντας ακριβώς πόσο πολύτιμος θα είναι στην ομάδα όταν αποθεραπευτεί πλήρως.

Ο Ολυμπιακός μπήκε καλά στο ματς και μπόρεσε στην αρχή να προηγηθεί με 12-8, σε έναν αγώνα που πήγαινε σε απίστευτα γρήγορο ρυθμό, με τις δύο ομάδες να είναι αρκετά εύστοχες. Η Νανσί αντέδρασε και με τους Μόρμαν και Λίνεχαν προσπέρασε (15-16), αλλά ο Λάζαρος Παπαδόπουλος ήταν άντρας ανάμεσα σε παιδιά μέσα στη ρακέτα, και με 2 πόντους, 3 ασίστ και 2 ριμπάουντ πήγε σχεδόν μόνος του τον Ολυμπιακό στο 23-17!

Το δεκάλεπτο έκλεισε με τον Παπαδόπουλο να δίνει την 6η ασίστ του για το τρίποντο του Σπανούλη, που έγραψε το 30-22 υπέρ των «ερυθρολεύκων». Με Λάζο και Σπανούλη στον πάγκο, ο Ολυμπιακός είχε βάλει μόλις 5 πόντους στα πρώτα σχεδόν 6 λεπτά της δεύτερης περιόδου, αλλά κρατούσε πολύ χαμηλά τη Νανσί, με τρομερή άμυνα, οπότε η διαφορά δεν μειωνόταν, παρότι ήταν εμφανές ότι… δεν τσουλούσε το πράγμα.

Το σκορ έγινε 37-26 με τις δύο βολές του Πελεκάνου την ώρα που μπήκε ο Παπαδόπουλος (και βγήκε ο Σπανούλης μετά από 1,5 λεπτό στο παρκέ), αλλά τα λάθη από Γκεσεβίτσιους και Κατσίβελη στοίχισαν, με τους Γάλλους να πηγαίνουν στο 37-33 πολύ γρήγορα, σε λιγότερο από 1,5 λεπτό. Το 2ο τρίποντο του Μόρμαν στην περίοδο μείωσε σε 38-36, με τον Ολυμπιακό να κάνει το σκορ 40-36 στο ημίχρονο.

Η διακοπή ήρθε την κατάλληλη ώρα για τον Ολυμπιακό, που είχε κολλήσει επιθετικά (μόλις 10 πόντοι στη 2η περίοδο) και πέταγε στα σκουπίδια την καλή του άμυνα. Ο φόβος ήταν ότι ο Μπατούμ, που ήταν εκτός αγώνα στο πρώτο μέρος θα έπαιρνε την ομάδα στις πλάτες του στην επανάληψη, κάτι που εν μέρει έγινε, αλλά όχι με τρόπο που να πληγώσει τους «ερυθρολεύκους».

Ως το 46-44 του 25ου λεπτού ο Ολυμπιακός έδειχνε τα ίδια σημάδια όπως και στο δεύτερο δεκάλεπτο, κακές επιθέσεις που έφερναν τη Νανσί όλο και πιο κοντά. Κάπου εκεί «σεληνιάστηκε» ο Βασίλης Σπανούλης, που έβαλε 9 πόντους στα 4 λεπτά ως το τέλος της περιόδου και 15 ως το φινάλε του ματς. Ο Σπανούλης άρχισε με 3/3 βολές για το 51-44, συνέχισε με τρίποντο για το 54-46 και όταν ολοκλήρωσε τον οίστρο του με νέο τρίποντο, η Νανσί ήταν πίσω 9 πόντους (57-48).

Ο Γλυνιαδάκης πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής για πρώτη φορά και έδειξε στον Ίβκοβιτς πόσο μπορεί να βοηθήσει. Οι ψηλοί της Νανσί, όσο αθλητικοί κι αν είναι, δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ στο καλάθι με τον Γλυνιαδάκη, που έβαλε 10 πόντους στο ματς, τους 8 σε διάστημα 5 λεπτών στο τέλος της 3ης περιόδου και στην αρχή της 4ης.

Με τον Γλυνιαδάκη να δημιουργεί εφιάλτες στους αντίπαλους ψηλούς, τον Ακινγκμπαλά και τον Μπατούμ αποκομμένους και τον Λίνεχαν να μπορεί μόνο να εκτελέσει και να μην μπορεί να δει πάσες, ο Ολυμπιακός πήγε στο 71-57 στο 34ο λεπτό και κράτησε με ευκολία αυτή τη διαφορά ως το τέλος, παρά τις προσπάθειες του Μόρμαν. Ο Πελεκάνος έβαλε το τρίποντο του σφράγισε τα πράγματα για το 77-65 με 3:21 για το τέλος, με τον Ολυμπιακό να παίζει ωραίο μπάσκετ, γρήγορο και ουσιαστικό τις περισσότερες φορές.

Βέβαια, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν πολλά λάθη, λάθη που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να τους έχουν κοστίσει. Όσο καλό μπάσκετ κι αν παίζεις τα 23 λάθη είναι πάρα πολλά. Όμως, οι 22 ασίστ (6 η Νανσί), ο απόλυτος έλεγχος στα ριμπάουντ (37-27), τα πολύ καλά ποσοστά εντός παιδιάς (53% στα δίποντα και 46% στα τρίποντα) και το τρομερό 89% στις βολές με 27 εκτελεσμένες (24/27), κράτησαν τον Ολυμπιακό σε απόσταση ασφαλείας στο ματς.

Ο Σπανούλης σχεδόν όποτε σηκωνόταν έγραφε, 26 πόντοι με 7/9 εντός παιδιάς και 8/9 βολές, ο Παπαδόπουλος έκανε φοβερό ματς με 6 πόντους, 9 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ο Γλυνιαδάκης βοήθησε πολύ, ο Πελεκάνος ήταν πάρα πολύ καλός σε άμυνα και επίθεση, ενώ και οι Παπανικολάου-Πρίντεζης βοήθησαν πολύ. Μόρμαν και Σούλερ οι καλύτεροι για τη Νανσί, με τον Λίνεχαν και τον Μπατούμ να ακολουθούν.

Εντός με Μπιλμπάο
το επόμενο ματς του Ολυμπιακού, που θα έχει την ευκαιρία να ανέβει ακόμα πιο ψηλά στον όμιλο.

Τα δεκάλεπτα: 30-22, 40-26, 67-52, 91-78.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 3, Λούκας 5 (1), Άντιτς 7 (1τρ. 4ρ.), Σπανούλης 26 (3/3δ. 4/6τρ. 8/9β. 6ασ. 7κ.φ. 9λ.), Πελεκάνος 11 (3τρ. 5ρ.), Παπαδόπουλος 6 (9ρ. 7ασ.), Γκεσεβίτσιους 7 (1), Γλυνιαδάκης 10 (3ρ. 4κ.φ.), Πρίντεζης 9 (5ρ. 3ασ. 5κ.φ.), Παπανικολάου 7 (1τρ. 3ρ.), Κατσίβελης.

Νανσί (Μονσό): Ακινγκμπαλά 5 (3ρ. 5κ.φ.), Γκραντ, Μπαντιάν 2, Σούλερ 15 (3ρ.), Σίλα 2, Λίνεχαν 17 (4), Σαμνίκ 6, Πίντα, Αμαγκού 2, Μόρμαν 20 (2τρ. 6ρ.), Μπατούμ 9 (6ρ. 3κλ. 7κ.φ.)

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *