Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Οι νέοι κανονισμοί

Οι νέοι κανονισμοί

Ορισμένοι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν φέτος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, η άμεση εφαρμογή τους, όμως, θα είναι κυρίως στην Ευρωλίγκα, καθώς ορισμένοι δε θα ακολουθηθούν άμεσα από τη FIBA, ενώ σε ορισμένα πρωταθλήματα με προβλήματα οργάνωσης (σας έρχεται κάτι στο μυαλό;) ίσως επικρατήσει μπέρδεμα. Για να καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τι βλέπουμε και πότε πρέπει να… διαμαρτυρόμαστε για τις διαιτητικές αποφάσεις, το Age of Basketball σας παρουσιάζει σήμερα τις σημαντικότερες αλλαγές.

ΑΝΤΙΑΘΛΗΤΙΚΑ ΦΑΟΥΛ: Θα δίνεται αντιαθλητικό φάουλ σε άμυνα ενός παίκτη (είτε από πίσω, είτε από πλάγια) εναντίον ενός επιτιθέμενου που κινείται προς το καλάθι, εφόσον δεν υπάρχει άλλος αμυντικός στην πορεία του. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχουν άλλοι αμυντικοί δίπλα στον επιτιθέμενο, οι οποίοι είναι σε θέση να μαρκάρουν, το φάουλ δε θα δίνεται αντιαθλητικό (εκτός πια και αν είναι σκληρό). Επίσης, αν ο αμυντικός προσπαθήσει να ανακόψει αιφνιδιασμό με φάουλ και δεν υπάρχει άλλος αμυντικός πίσω του, το φάουλ θα είναι αντιαθλητικό. Επιπλέον, θα δίνεται αντιαθλητικό το φάουλ κατά το οποίο ο παίκτης χρησιμοποιήσει τους αγκώνες του και χτυπήσει κάποιον αντίπαλό του. Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει τους αγκώνες του επιθετικά χωρίς, όμως, να συγκρουστεί με αντίπαλό του, θα τιμωρείται με τεχνική ποινή. Θυμίζουμε, ακόμη, ότι ένας παίκτης αποβάλλεται απευθείας από έναν αγώνα εάν κάνει δύο αντιαθλητικά φάουλ.

ΒΗΜΑΤΑ: Δεν είναι πια βήματα όταν ένας παίκτης διεκδικώντας την μπάλα πέσει στο παρκέ και κυλήσει ή συρθεί χωρίς να πατάει τα πόδια του στο παρκέ ή να κάνει ντρίμπλα.

ΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ: Για να σφυριχθεί μπρος-πίσω πρέπει ολόκληρο το σώμα με τα πόδια του παίκτη να έχει περάσει τη γραμμή του κέντρου, μαζί με την μπάλα. Αν, δηλαδή, ο παίκτης, υπό πίεση, έχει ένα πόδι στη μια πλευρά και το άλλο στην πίσω πλευρά του παρκέ δε θα είναι μπρος-πίσω. Επιπλέον, δεν είναι μπρος-πίσω αν, στην προσπάθεια για κλέψιμο ή στο τζάμπολ, ένας παίκτης πιάσει την μπάλα από τη μία πλευρά του γηπέδου και προσγειωθεί στην άλλη.

ΗΜΙΚΥΚΛΙΟ: Τέλος, η Ευρωλίγκα (σε αντίθεση με την FIBA που θα το κάνει σε δύο χρόνια) εισαγάγει από φέτος το, γνωστό από το NBA, ημικύκλιο εντός της ρακέτας. Αυτός δηλαδή είναι ο χώρος κάτω από το καλάθι, εντός του οποίου η επαφή μεταξύ επιτιθέμενου με την μπάλα και αμυνόμενου δε σφυρίζεται επιθετικό ή αμυντικό φάουλ (εκτός εάν πρόκειται για σκληρό ή βίαιο φάουλ). Απαραίτητη διευκρίνιση αποτελεί το ότι ο αμυντικός παίκτης θεωρείται εντός του ημικυκλίου ακόμη και εάν πατάει με το ένα του μόνο πόδι τη γραμμή.

Οι ανωτέρω είναι οι σημαντικότεροι κανόνες που θα επηρεάσουν το παιχνίδι. Εισάγονται και ορισμένοι άλλοι που αφορούν το πότε μια ομάδα μπορεί να πάρει τάιμ-άουτ ή να κάνει αλλαγή, ή ότι δεν επιτρέπεται πια οι αθλητές να φοράνε κοντομάνικα μπλουζάκια κάτω από τις φανέλες. Για να κάνουμε και ένα σχόλιο, προσωπικά θεωρώ σημαντική βελτίωση το ημικύκλιο, θετικό το μπρος-πίσω, μάλλον ανόητο το ότι καταργούνται τα βήματα όταν ένας παίκτης κυλάει στο παρκέ, ενώ για το αντιαθλητικό φάουλ, εφόσον εφαρμοστεί στο ακέραιο, ίσως να αποβεί θετικό σε ένα βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό με τους κανονισμούς είναι αφενός να εφαρμόζονται στο ακέραιο, ώστε να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες και, αφετέρου, να φέρνουν στο επίκεντρο του αγώνα τον παίκτη και όχι τον διαιτητή. Το άμεσο μέλλον θα δείξει.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *