Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Εφτά…σφαιρος Μήτσος!

Εφτά…σφαιρος Μήτσος!

Με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να βάζει δυο τεράστια τρίποντα στο τέλος και 7 συνολικά, ο Παναθηναϊκός πέρασε από την Ανδαλουσία κερδίζοντας τη Μάλαγα με 76-77, σοκάροντας τους Ισπανούς, επιστρέφοντας από το 75-71 μέσα σε 13 δευτερόλεπτα. Οι «πράσινοι» δεν ήταν καλοί στο δεύτερο ημίχρονο, φλέρταραν επικίνδυνα με την 3η σερί ήττα τους στην Ευρωλίγκα, αλλά στο τέλος ευτύχησαν να έχουν στις τάξεις τους τον πιο clutch Έλληνα παίκτη του 21ου αιώνα.

Ο Διαμαντίδης πήρε την μπάλα δυο φορές, έγραψε και τις δύο, και η Μάλαγα θα κάνει μέρες να συνέλθει από τον τρόπο που έχασε. Ίσως ο Παναθηναϊκός να οφείλει κι ένα «ευχαριστώ» στον Τσους Ματέο, που χειρίστηκε άθλια το τελευταίο μισό λεπτό του αγώνα.

Οι «πράσινοι» πήγαν στο 4-2, η Μάλαγα έμεινε στο 3-3, ενώ και η ισοβαθμία είναι υπέρ του Παναθηναϊκού, που δύσκολα θα κινδυνεύσει για τη 2η θέση του ομίλου αν κάνει τα αυτονόητα στο εξής στα ματς που απομένουν.

Το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο ματς ήταν πάρα πολύ καλό, με τους «πρασίνους» να παίρνουν κεφάλι από την αρχή, με τον Σμιθ και τον Σάτο να μπαίνουν δυνατά και τον Διαμαντίδη να δίνει το ρυθμό από το ξεκίνημα πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Ο Μήτσος έβαλε το πρώτο του τρίποντο για το 5-11 με τον Παναθηναϊκό να χτυπά μέσα από τη ρακέτα συνέχεια ως το τέλος του δεκαλέπτου, για να πάει στο +10, στο 9-19 με τον Σάτο και το +14 στο 13-27 με τον Λόγκαν. Μετά τους πρώτους 11 πόντους των «πρασίνων» τα επόμενα 7 καλάθια τους ως το τέλος της περιόδου ήταν μέσα από τη ρακέτα με τη Μάλαγα να παίρνει ρόλο κομπάρσου.

Ο Φρίλαντ ήταν ξεκάθαρα ανέτοιμος λόγω του τραυματισμού του, πρόσθεσε άλλη μία άθλια εμφάνιση εναντίον του Παναθηναϊκού (αλλά αυτή τη φορά είχε και… δικαιολογία), με τον Άγγλο να έχει πλέον μέσο όρο στα 4 ματς που έχει παίξει με τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα 3.0 ranking και στα υπόλοιπα 17 τα τελευταία δυο χρόνια 18.4! Η Μάλαγα έδειξε να δυσκολεύεται πάρα πολύ να ξεπεράσει το κακό ματς του καλύτερού της παίκτη, αλλά από τα μισά της δεύτερης περιόδου αυτό άλλαξε.

Ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατο και με το δεύτερο τρίποντο του Διαμαντίδη πήγε στο νταμπλ-σκορ, 17-34. Οι «πράσινοι» συνέχισαν να ελέγχουν την αναμέτρηση μέχρι το 23-38 του 14ου λεπτού, τυχαία σύμπτωση ή όχι, το σημείο που ο Ματέο έβγαλε τον Φρίλαντ και πέρασε τον Λούκα Ζόριτς στη θέση του.

Από τότε ως και το τέλος του ημιχρόνου το επιμέρους σκορ ήταν 20-7 για τη Μάλαγα, με τον Ζόριτς να βάζει 8 πόντους, τους ψηλούς του Παναθηναϊκού να μην μπορούν να τον σταματήσουν και τον Βάλτερς να ανοίγει και να κλείνει το σερί της Μάλαγα με δύο τρίποντα, το δεύτερο από το κέντρο στην εκπνοή του ημιχρόνου για το 43-45.

Η Μάαγα ισοφάρισε (με ποιον άλλον;) με τον Ζόριτς στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους και από εκεί και στο εξής είχαμε σκληρό ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 48-54 και 51-58, αλλά στο 30ο λεπτό η Μάλαγα ήταν στο 57-58 και στο 32ο ισοφάρισε και πάλι σε 60-60.

Οι δυο ομάδες αντάλλασσαν πόντους στα επόμενα λεπτά, μέχρι τις βολές του Μπέρνι για το 68-67 με 2:47 για το τέλος, που έδωσαν στη Μάλαγα το 2ο της προβάδισμα στον αγώνα (μετά το… 3-2). Δύο λάθη από Βάλτερς και Διαμαντίδη και 2/2 βολές του Μήτσου έφεραν το ματς στο 68-69 για να γράψει ένα δικό του 4-0 ο Ζόριτς και να πάει η Μάλαγα στο 72-69 με 1:17 για το τέλος από το σου του Κροάτη από τα 5,5 μέτρα.

Ο Βουγιούκας πήρε τεράστιο επιθετικό ριμπάουντ για το 72-71 στα 57 δευτερόλεπτα, αλλά ο Βάλτερς έβαλε μεγάλο τρίποντο για το 75-71 στα 15 δευτερόλεπτα! Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε με την πλάτη στο καναβάτσο να έχει χάσει ήδη, αλλά λίγο ο Ματέο… πολύ ο Διαμαντίδης, μας πρόσφεραν ένα εκπληκτικό φινάλε.

Η Μάλαγα επέλεξε να μην κάνει φάουλ αλλά να παίξει καθαρή άμυνα, όμως… ξέχασε να παίξει άμυνα στο τρίποντο, εντελώς ελεύθερος ο Διαμαντίδης έγραψε το 75-74 με 11 δευτερόλεπτα. Η επαναφορά των Ισπανών δεν πήγε εκεί που ήθελαν λόγω της πολύ καλής άμυνας του Παναθηναϊκού, ο Ντάρντεν πήρε την μπάλα μπροστά από το κέντρο, δεν πάσαρε, επέλεξε (ως κλασσικός Αμερικανός) να δεχτεί αυτός το φάουλ και δεν δικαιώθηκε. Ο Αμερικανός είχε 13/16 βολές ως τότε στην Ευρωλίγκα, αλλά αστόχησε στην πρώτη και έβαλε τη 2η για το 76-74 με 9.5 δευτερόλεπτα για τη λήξη.

Μετά το τάιμ άουτ ο Παναθηναϊκός είδε τη Μάλαγα να θέλει να παίξει και πάλι καθαρή άμυνα, αλλά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι Ισπανοί έκλειναν τη ρακέτα και όχι το τρίποντο. Ο Διαμαντίδης πήρε την μπάλα, με μια ντρίμπλα έμεινε εντελώς ελεύθερος και «σκότωσε» την ισπανική ομάδα με τρίποντο για το 76-77.

Η Μάλαγα, που είχε και τάιμ άουτ (δηλαδή αν είχε επιλέξει να κάνει κατευθείαν φάουλ θα είχε ισόπαλο σκορ στη χειρότερη με επαναφορά από το κέντρο!), προσπάθησε να βγάλει ένα κάτι σαν σύστημα, η μπάλα πήγε προς τον Φρίλαντ που ήταν στον πάγκο στα τελευταία 7,5 λεπτά του ματς, ο κρύος Άγγλος δεν μπόρεσε να την ελέγξει χάρη στην άμυνα του Καϊμακόγλου, ο οποίος τη χτύπησε, σήκωσε τις γροθιές ψηλά και ο Παναθηναϊκός έφυγε με τη νίκη από την Ισπανία!

Οι «πράσινοι» είδαν τη Μάλαγα να είναι λίγο καλύτερη στα ριμπάουντ (39-35) και στα κλεψίματα (5-2), με τα λάθη να είναι μόλις (10-10) σε ένα ωραίο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερες ασίστ (11-16), είχε πρόβλημα στην άμυνα και έδωσε πολλές βολές στους Ισπανούς (27-17 οι βολές), αλλά εκμεταλλεύτηκε πλήρως την αστοχία της Μάλαγα στο τρίποντο (6/24 οι Ισπανοί, 10/24 ο Παναθηναϊκός με δύο τρίποντα να γράφουν την ιστορία του αγώνα).

Σε ατομικό επίπεδο ο Διαμαντίδης ήταν και πάλι ο καλύτερος για τον πρωταθλητή Ευρώπης, ο Σάτο ακολούθησε, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Στίβεν Σμιθ. Ο Καϊμακόγλου ήταν καλός αμυντικά, Λόγκαν και Μπατίστ βοήθησαν, με τον δεύτερο να φαίνεται ότι ακόμα δεν πατάει καλά, ενώ καλός ήταν και ο Βουγιούκας. Εκτός αγώνα και πάλι ο Μάριτς.

Τα δεκάλεπτα: 17-27, 43-45, 57-58, 76-77.

Ουνικάχα Μάλαγα
(Ματέο): Φιτς 9 (1/6τρ.), Μπέρνι 2 (2ρ. 4ασ.), Βάλτερς 11 (3/8τρ. 3ρ. 5ασ. 3κ.φ.), Πέριτς 2, Ντάρντεν 13 (1τρ. 7ρ. 4κ.φ.), Γκαρμπαχόσα 9 (1/4τρ. 4ρ.), Φρίλαντ 1 (3ρ.), Ζόριτς 21 (8/13δ. 6ρ. 7κ.φ.), Σινάνοβιτς 2, Μπλάνκο 6 (0/3τρ.).

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς, Μπατίστ 8 (4/7δ. 3ρ.), Λόγκαν 8, Σάτο 13 (1τρ. 6ρ.), Διαμαντίδης 23 (7/11τρ. 3ρ. 4ασ. 5κ.φ.), Βουγιούκας 7 (4ρ.), Ν. Καλάθης (3ρ. 5ασ.), Σμιθ 13 (2τρ. 6ρ.), Καϊμακόγλου 1 (3ρ.), Γιασικεβίτσιους 4 (3ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *