Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Euroleague 2011-12 on ΑοΒ! – Όμιλος Δ

Euroleague 2011-12 on ΑοΒ! – Όμιλος Δ

Ο 4ος όμιλος της Ευρωλίγκας αποτελείται από δύο μεγάλα φαβορί, την Μπαρτσελόνα και τη Σιένα του Νίκου Ζήση, και 4 ομάδες που θα παλέψουν για δύο θέσεις, έχοντας λίγο πολύ τις ίδιες πιθανότητες. Γαλατασαράι, Ούνικς Καζάν, Προκόμ και Ολίμπια θα τα δώσουν όλα για την πρόκριση, σε έναν όμιλο που αναμένεται να κρατήσει το ενδιαφέρον μας ως το τέλος της κανονικής περιόδου.


Όμιλος Α
Όμιλος Β
Όμιλος Γ
Όμιλος Δ

Όμιλος Δ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Το ρόστερ: Πέρσι αποκλείστηκε στην οκτάδα από τον Παναθηναϊκό. Μη φανταστεί κανείς ότι το έχει ξεπεράσει. Η Μπαρτσελόνα φέτος έχει μόνο έναν στόχο: επιστροφή στην κορυφή. Και έχει το ρόστερ για να το καταφέρει. Και κάτι παραπάνω. Στην περιφέρεια βρίσκουμε τη σαπουνόπερα του καλοκαιριού, Μαρσελίνιο Χουέρτας, συν τον μεγάλο Χουάν Κάρλος Ναβάρο και τον Βίκτορ Σάδα. Μετά το πράγμα ψηλώνει πολύ και πάμε στη μετεγγραφή του καλοκαιριού, Τσακ Έιντσον, στον Πιτ Μάικλ που επιστρέφει μετά από μια χαμένη χρονιά, τον Τζο Ινγκλς, τον Σι Τζέι Ουάλας και τον Χαβιέ Ραμπασέδα, το νέο μεγάλο ταλέντο του ισπανικού μπάσκετ. Στη ρακέτα οι γνωστοί μας, Κόστα Πέροβιτς, Μπονιφάς Εντόνγκ, Έραζεμ Λόρμπεκ και ο Φραν Βάσκες. Απίστευτη ομάδα, χωρίς ουσιαστική αδυναμία, με ρόστερ που μπορεί να τα σαρώσει όλα. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γίνει αν το λοκ άουτ δεν λήξει και τα αδέρφια Γκασόλ εκτός από προπονήσεις (που ήδη κάνουν) αποφασίσουν να παίζουν και αγώνες με την Μπαρτσελόνα…

Το σημείο αφετηρίας: Είναι ένα από τα 2-3 φαβορί της Ευρωλίγκας, ίσως μαζί με την ΤΣΣΚΑ τα δύο πρώτα. Έχει τρομερό ρόστερ, το οποίο θα μείνει ως το τέλος ως έχει και μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει (αν το λοκ άουτ τραβήξει). Βέβαια, μετά θα καταντήσει… αστείο το πράγμα (αν ο Ρούμπιο επιστρέψει, ο Ζακ Ράντολφ κάνει πράξη αυτό που είπε και πάει λέγοντας…).

Ο πάγκος: Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια ομάδα που κάθε σεζόν παλεύει για το τρόπαιο και το ίδιο θα γίνει και φέτος. Σίγουρα πεισμωμένος από την κατά κράτος ήττα του πέρσι από τον Ομπράντοβιτς, θα θέλει να πάρει άτυπη εκδίκηση στη φετινή Ευρωλίγκα, οδηγώντας ξανά την Μπαρτσελόνα στην κορυφή.

Η πρόβλεψη: Αν δεν είναι στο φάιναλ φορ θα είναι αποτυχημένη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι στην οκτάδα, θα μιλάμε για απίστευτη έκπληξη. Στον όμιλο της κανονικής περιόδου είναι το φαβορί για την πρωτιά. Μπορεί να πάει ως το τέλος και να χαμογελά όταν τα φώτα θα σβήνουν τον Μάιο…

ΜΟΝΤΕΠΑΣΚΙ ΣΙΕΝΑ

Το ρόστερ: Πάρα πολύ καλό ρόστερ, η Σιένα φέτος μοιάζει ένα σκαλί πιο πάνω από πέρσι και έχει στόχο τον τίτλο, ξεκάθαρα. Στην περιφέρεια ο υγιής ΜακΚάλεμπ είναι μακράν ο καλύτερος Αμερικανός πλέι μέικερ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ενώ δίπλα του έχει τη σιγουριά του Νίκου Ζήση. Μάρκο Καραρέτο, Ριμάντας Καουκένας, Πιέτρο Αραντόρι και Ντέιβιντ Μος τους συνεπικουρούν, με τον Νταχουάν Σάμερς και τον Αντρέα Μικελόρι να αποτελούν τη σύνδεση με τη ρακέτα. Εκεί δεσπόζει η φιγούρα του Ντέιβιντ Άντερσον, μαζί του ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς και οι Σον Στόουνρουκ, Λούκα Λεχτάλερ και Τόμας Ρες. Πλήρης ομάδα, καλύτερη από την περσινή που ήταν στο φάιναλ φορ.

Το σημείο αφετηρίας: Είναι ένα από τα 5-6 φαβορί της διοργάνωσης σίγουρα. Πέρσι, χωρίς τον ΜακΚάλεμπ έφτασε στο φάιναλ φορ, ενώ ο Αμερικανός είχε το 1ο ranking της διοργάνωσης μέχρι να τραυματιστεί. Φέτος, θέλει να μείνει υγιής και να φτάσει ως το τέλος. Έχει τα φόντα να το καταφέρει.

Ο πάγκος: Ο Σιμόνε Πιανιτζάνι είναι από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη. Εκπρόσωπος της νέας γενιάς, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ή να μην υπολογίσει τη Σιένα ανάμεσα στις ομάδες που θα παίζουν ως το τέλος για την κούπα.

Η πρόβλεψη: Θα είναι στα νοκ άουτ αν δεν έχει ατυχίες. Έχει πολύ δυνατή ομάδα, έμπειρη και πλήρη. Οκτάδα ο μίνιμουμ στόχος της, φάιναλ φορ για να είναι επιτυχημένη πλήρως, η κούπα για την απόλυτη καταξίωση.

ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ

Το ρόστερ: Πολλοί Αμερικανοί (και Αυστραλοί) συνθέτουν ένα πολύ δυνατό ρόστερ στην Ούνικς, που μπορεί να προχωρήσει στη διοργάνωση. Ο Τερέλ Λαϊντέι είναι εγγύηση στον άσο, μαζί του ο Λιν Γκριρ, ο πάρα πολύ καλός Χένρι Ντόμερκαντ και ο Κέλι ΜακΚάρτι είναι οι 4 Αμερικανοί της περιφέρειας. Δίπλα τους ο Ζακχάρ Πασούτιν στα 37 του, ο Ντμίτρι Γκολόβιν, ο Πετρ Σαμοϊλενκο και ο Εβγκένι Τσερνιάβσκι. Στη ρακέτα υπάρχουν οι Μάικ Ουίλκινσον, Νέιθαν Τζαγουάι, συν τον Αλεξέι Σαβρασένκο, τον Βλάντιμιρ Βερεμεένκο, τον Πετρ Γκουμπάνοφ και τον Ιγκόρ Ζαμάνσκι (και στο «3»).

Το σημείο αφετηρίας: Είναι κάτω από τις δύο καλές του ομίλου, αλλά είναι ψηλά και θα παλέψει για την πρόκριση. Όποιος νομίσει ότι θα την πάρει εύκολα θα χάσει, ενώ είναι από τις δυνατές γενικά ομάδες της διοργάνωσης.

Ο πάγκος: Ο Εβγκένι Πασούτιν στον πάγκο της ομάδας, καλύτερος χρόνο με τον χρόνο, ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί ξανά στην Ευρωλίγκα, αυτή τη φορά με χειρότερη ομάδα, αλλά με καλύτερους όρους. Ελπίζει αυτή τη φορά να τα καταφέρει λίγο καλύτερα από την προηγούμενη που βγήκε… 3ος. Όμως πολύ πολύ δύσκολα…

Η πρόβλεψη: Μπορεί να είναι στην επόμενη φάση, αν δεν είναι θα έχει αποτύχει. Εκεί, όμως, θα είναι αουτσάιντερ, αλλά θα το παλέψει, καθώς έχει ποιοτική ομάδα. Δεν είναι σίγουρη ότι θα περάσει πάντως, αν και ξεκινά ως ένα από τα 4 φαβορί.

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ

Το ρόστερ: Γιατί να ονειρεύονται μόνο οι άλλες δύο τουρκικές ομάδες αναρωτιέται η Γαλατά και με το ρόστερ της έχει απόλυτο δίκιο να το κάνει. Χωρίς φανφάρες και καραγκιοζιλίκια (βλέπε Μπεσίκτας) κατάφερε να δυναμώσει πάρα πολύ και κανείς δεν θα πει τίποτα αν τη δει στην οκτάδα της Ευρωλίγκας. Στην περιφέρεια έχει τον Γιάκα Λάκοβιτς, τον Εντέρ Αρσλάν, τον Τζαμόν Λούκας του Ολυμπιακού, τον Τουτκού Ατσίκ, τον Εβρέν Μπούκερ και τον Τζόσουα Σιπ, μεγάλο κεφάλαιο στην περσινή της πορεία, μαζί με τον Πρέστον Σούμπερτ. Ο Χαλούκ Γιλντιρίμ είναι ακόμα εδώ στα 39 του, μαζί με τον Κανέρ Τοπάλογλου ενώ στη ρακέτα θα δούμε τον Ντάριους Σονγκάιλα, τον φοβερό Ζάζα Πατσούλια, πιο πρόσφατο απόκτημα της ομάδας για όσο διαρκέσει το λοκ άουτ, τον Λούκσα Άντριτς, αλλά και τους Σετάκ Σανλί, Φουρκάν Αλντεμίρ, Τσεβχέρ Οζέρ. Πολύ δυνατό ρόστερ, ικανό να προβληματίσει κάθε αντίπαλο. Πέρασε στους ομίλους από τα προκριματικά και μόλις τώρα της ανοίγει η όρεξη.

Το σημείο αφετηρίας: Είναι μαζί με την Ούνικς κάτω από τις δύο καλές του ομίλου. Μπορεί να βγει 3η, μπορεί και καλύτερα αν μείνει σταθερή στα εντός έδρας παιχνίδια της και δείξει χαρακτήρα εκτός. Πάντως, είναι από τις καλές ομάδες της διοργάνωσης, χωρίς αμφιβολία.

Ο πάγκος: Ο Οκτάι Μαχμουτί είναι πολύ έμπειρος προπονητής και μπορεί να οδηγήσει ψηλά τη Γαλατασαράι. Έχει δείξει ότι μπορεί να ελέγξει το ρόστερ του ενώ η προσθήκη του Πατσούλια μετά την πρόκριση στους ομίλους της Ευρωλίγκας και όχι πριν δείχνει πόσο σοβαρά έχει πάρει το θέμα η Γαλατά, που δεν θέλει να της ξεφύγει η ευκαιρία.

Η πρόβλεψη: Πατσούλια και Σονγκάιλα μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ένα πολύ δυνατό ρόστερ. Η λογική λέει ότι θα προκριθεί στο Top-16 κι εκεί κανείς δεν θα τη θέλει στον όμιλό του (αν θεωρήσουμε ότι δεν θα έρθει ως 1η ή 2η). Μπορεί και οκτάδα. Αν μείνει στην πρώτη φάση είναι αποτυχημένη.

ΑΣΕΚΟ ΠΡΟΚΟΜ

Το ρόστερ: Δυνατή ομάδα, με 7 ξένους και 4 διεθνείς Πολωνούς η Προκόμ. Θα είναι σκληρό καρύδι, ιδίως αν βρει ψυχολογία κερδίζοντας τη Γαλατά στην έδρα της στην πρεμιέρα. Στην περιφέρεια έχει 4 Αμερικανούς, τους Όλιβερ Λαφαγιέτ, Ντεβίν Μπράουν, Τζερέλ Μπλεσινγκέιμ, Μάικλ Κούμπλερ με τους Σλάβομιρ Σικόρα, Λούκατζ Σέβεριν, Πρέμισλαβ Ζαμοΐσκι και τον Πιοτρ Στσότκα να τους συνεπικουρούν. Ο Πρέμισλαβ Φρασουνκίεβιτς, με τον Αλόνζο Γκι ξεκινούν τα φόργουορντ, με τον Ντονάτας Μοτιεγιούνας να κάνει ουσιαστικό ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα (είχε παίξει 3 ματς το 2007 σε ηλικία 17 ετών), συν τον Άνταμ Λάπετα, τον Άνταμ Χρίτσανιουκ, αλλά και τον Φεντόρ Ντμιτρίεφ.

Το σημείο αφετηρίας: Καλή ομάδα, με καλό προπονητή, όπως πάντα στηρίζεται σε πολλούς Αμερικανούς, αν της βγουν είναι πολύ επικίνδυνη, όπως πριν δυο χρόνια όταν βρέθηκε στην οκτάδα της διοργάνωσης. Σίγουρα η παρουσία του Μοτιεγιούνας την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς μιλάμε για το κατά τεκμήριο καλύτερο ταλέντο της Ευρώπης.

Ο πάγκος: Ο Τόμας Πατσέσας έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία, είναι σε μια μέτρια ομάδα, οπότε η σταθερότητα από σεζόν σε σεζόν απουσιάζει, αλλά το γεγονός ότι έχει δείξει ικανός να εκμεταλλευτεί πλήρως τα όπλα του όταν η χρονιά πάει καλά και να φτάσει πολύ μακριά την Προκόμ, δείχνει ότι είναι εξαιρετικά προικισμένος προπονητής.

Η πρόβλεψη: Δεν ξεκινά ως φαβορί η Προκόμ, καθώς Ούνικς και Γαλατά έχουν καλύτερα ρόστερ. Όμως, δεν απέχει πολύ και θα παλέψει στα ίσα για την πρόκριση. Αν τα καταφέρει θα είναι απόλυτα επιτυχημένη. Αν όχι δεν θα την κατηγορήσει κανείς. Κι αυτό την κάνει πολύ επικίνδυνη, καθώς ομάδα με τόσους Αμερικανούς, όταν παίζει χωρίς ιδιαίτερο άγχος και πίεση, είναι πάντα επικίνδυνη.

ΟΛΙΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ

Το ρόστερ: Η Ολίμπια ξεκάθαρα πέρσι γλυκάθηκε από την τρομερή πορεία της στην Ευρωλίγκα και αποφάσισε να προσπαθήσει να ανέβει επίπεδο φέτος. Έχει 8 ξένους στους 12 πρώτους παίκτες της, ακολουθώντας την περσινή επιτυχημένη συνταγή (9 ξένοι πέρσι). Στην περιφέρεια υπάρχει ο Αλεξάνταρ Τσάπιν, ο Γιάκα Μπλάζιτς, ο Μπεν Γούντσαϊντ, ο πολύ καλός Ντάνι Γκριν, ο ταλαντούχος Σασού Σαλίν και ο Ντίνο Μούριτς, ο Ντιόν Τόμπσον με τον αειθαλή Γκόραν Γιαγκόντνικ που θα παίζει και στο «4». Στη ρακέτα η Ολίμπια είναι πολύ δυνατή, με τον 2.17 μέτρων Ρόμπερτ Ρόθμπαρτ, τον Ράτκο Βάρντα, τον Νταμίρ Μάρκοτα και τον πολύ καλό και ταλαντούχο Λετονό Ντάβις Μπέρτανς. Πολύ καλό ρόστερ, που της δίνει τη δυνατότητα να ελπίζει.

Το σημείο αφετηρίας: Σίγουρα δεν είναι για πέταμα. Έχει και απίστευτο γήπεδο που συνήθως της δίνει φτερά στα πόδια, έχει μπει εξαιρετικά στη σεζόν και ελπίζει σε πρόκριση. Δεν είναι εύκολο, θεωρητικά είναι πιο κάτω από Ούνικς και Γαλατά, μαζί με την Προκόμ. Όμως, οι αποστάσεις των τεσσάρων δεν είναι τόσο μεγάλες και η Ολίμπια δικαιολογημένα ελπίζει σε κάτι καλό.

Ο πάγκος: Ο Σάσο Φιλιπόφσκι τελείωσε την περσινή χρονιά στη Ρόμα και χρεώνεται εν μέρει την παταγώδη αποτυχία της. Θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη Σλοβενία με την Ολίμπια και η ομάδα του προσφέρει το περιβάλλον να το πετύχει. Μένει να δούμε αν μπορεί να την κάνει να ανέβει επίπεδο.

Η πρόβλεψη: Δεν είναι το φαβορί για πρόκριση, αλλά δεν απέχει και πολύ από αυτά. Μπορεί να περάσει δύο από τις Ουνίκς, Γαλατά, Προκόμ και να βρεθεί στην επόμενη φάση. Όλα θα κριθούν στο αν η έδρα της αποτελέσει κάστρο όπως και πέρσι. Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να τη δούμε και τον φετινό Φλεβάρη στην Ευρωλίγκα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *