Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Κερδίστε Παρτιζάν και Ρεάλ!

Κερδίστε Παρτιζάν και Ρεάλ!

Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2008

Ανάμεικτα συναισθήματα για τους δύο «αιωνίους», με την 5η αγωνιστική να μην κρύβει τα καλύτερα γι’ αυτούς.

Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε και πάλι να πιάσει πολύ υψηλή απόδοση, εκτός από ένα μικρό διάστημα στο πρώτο μέρος. Οι «πράσινοι» μπήκαν πολύ άσχημα στο ματς και έμεινα πίσω με 0-11 και 7-20. Η αντεπίθεση στηρίχτηκε στις πλάτες του Μάικ Μπατίστ, ο οποίος δεν απογοήτευσε την ομάδα του. Από εκεί και πέρα, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη Σιένα, η οποία είναι πολύ καλή ομάδα και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Αν οι Ιταλοί κερδίσουν την Εφές την ερχόμενη εβδομάδα στην έδρα τους (που θα την κερδίσουν) τότε μπορούν από τώρα να πανηγυρίζουν ότι προκρίθηκαν στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης (και ο BEN να τη λέει σε όλους για το στοίχημα που κέρδισε όταν το έλεγε από την αρχή της χρονιάς). Η Σιένα έμεινε ζωντανή σε ομίλους με μεγαθήρια (ΤΣΣΚΑ, Ταού, Ολυμπιακός, Ζαλγκίρις, Παναθηναϊκός, Εφές οι αντίπαλοί της που ξεχωρίζουν ως τώρα) και θα φτάσει στο σημείο να έχει το πιο εύκολο έργο στην οκτάδα, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει τη Φενερμπαχτσέ.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τον τελικό του Βελιγραδίου, όπου θα είναι το πρώτο από τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια που θα πρέπει να κερδίσει αν θέλει να φτάσει στη Μαδρίτη. Οι «πράσινοι» πληρώνουν την ήττα από την Εφές και θα την πληρώνουν μέχρι το φάιναλ φορ, αν φτάσουν. Όσο κι αν η Παρτιζάν είναι σαφώς υποδεέστερη ομάδα, κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τους Σέρβους. Έχουν πολύ καλό προπονητή, ακόμα καλύτερη φροντ λάιν, σημείο που ο Παναθηναϊκός υστερεί, δεμένη ομάδα, οργανωμένο σύνολο που παίζει στρωτό μπάσκετ και πάρα πολύ «καυτό» γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός έχει γλιτώσει τρεις φορές φέτος από του Χάρου τα δόντια με την Παρτιζάν και θα είναι κρίμα να την πατήσει στο 4ο και κρισιμότερο παιχνίδι των δυο τους. Πάντως, είναι ένας αγώνας-μια χρονιά και για τους δύο και οι Σέρβοι δεν υπάρχει περίπτωση να καμφθούν εύκολα. Εξάλλου 40 λεπτά είναι…

Ιδίως αν το «τριφύλλι» δεν δείξει σημάδια βελτίωσης. Ο Ομπράντοβιτς «ψάχνεται» και αυτό είναι σαφές σε κάθε αγώνα. Με τη Σιένα, Μπετσίροβιτς και Ζίζιτς δεν αγωνίστηκαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο, ενώ ο Περπέρογλου πήρε 16 λεπτά συμμετοχής. Όμως είναι Μάρτης και θα πούμε ό,τι είχαμε πει και για τον Ολυμπιακός πριν από δύο εβδομάδες. Χρόνος για δοκιμές δεν υπάρχει. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο Παναθηναϊκός (και ο Ολυμπιακός) θα παίξουν τους δύο πρώτους τίτλους της χρονιάς (Ευρωλίγκα και Κύπελλο).

Πριν φύγω από το ΟΑΚΑ θα σχολιάσω δύο πράγματα: πρώτον τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που όταν η επίθεση (ή το δεκάλεπτο ή ο αγώνας) θέλει κάτω από 3 δευτερόλεπτα για να τελειώσει ανεβάζει τα ποσοστά του πάνω από το 95%, κάτι που έδειξε και το εξωφρενικό τρίποντο από το κέντρο του γηπέδου στο τέλος της τρίτης περιόδου με τη Σιένα. Δεύτερον, η Σιένα είναι ομάδα με τρομερή εμπειρία και το έδειξε στο 75-70 και στο 77-74. Κανείς δεν παρασύρθηκε να πάει για τη νίκη, οι Ιταλοί έχουν προπονητή που σκέφτεται σωστά (σε αντίθεση με κάποιους άλλους, θα δείτε πιο κάτω στο ματς Ρεάλ-Μακάμπι). Όσο για τα δύο χαμένα φόλοου στο τέλος, μάλλον δεν πείραξαν κανέναν, εκτός κι αν η Σιένα χάσει από την Εφές. Σε αυτή την περίπτωση, αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει στο Βελιγράδι είναι 1ος και περιμένει τη Φενέρ. Αλλιώς… δύο ταξίδια στη φωλιά της Ταού. Και για να περάσεις Μαδρίτη πρέπει να δείξεις απίστευτο χαρακτήρα.

Ο Ολυμπιακός στο Κάουνας πιστοποίησε την άνοδό του, πείθει ολοένα και περισσότερο και δείχνει ικανός να κάνει τα πάντα. Ο Γιαννάκης έκανε πλάκα με τον Γκρίγκας αφού του πήγε το παιχνίδι εκεί ακριβώς που το ήθελε. Στους 50 πόντους! Βλέποντας ότι η ομάδα του για ακόμη μία φορά δεν την… πάλευε επιθετικά, ο Δράκος έσφιξε τις τανάλιες και ο Ολυμπιακός έδωσε αμυντικό ρεσιτάλ. Εκεί που θα επιστήσω εγώ την προσοχή σας είναι ότι μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να ήταν άστοχοι, αλλά είχαν ως επί το πλείστον πολύ σωστές επιλογές. Ακόμη, όμως, δεν έχουν καταφέρει να συνηθίσουν την ενέργεια που ξοδεύουν στην άμυνα με αποτέλεσμα να αστοχούν μπροστά. Στα 49 παιχνίδια που έχει δώσει φέτος η Ζαλγκίρις για την Ευρωλίγκα, τη Βαλτική λίγκα και το Λιθουανικό πρωτάθλημα, καμία ομάδα δεν μπόρεσε να την κρατήσει κάτω από τους 60 πόντους. Και ο Ολυμπιακός το έκανε με χαρακτηριστική άνεση. Τεράστιο κατόρθωμα που πιστώνεται αποκλειστικά και μόνο στον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος πλέον έχει πείσει τους παίκτες του Ολυμπιακού να θέλουν να ματώνουν στην άμυνα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, να θες να κάνεις κάτι.

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είναι πολύ χαρούμενος, αλλά του τη χάλασε η νίκη της Μακάμπι στη Μαδρίτη, που ουσιαστικά τον φέρνει 2ο στον όμιλο. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν νίκη επί της Ρεάλ στο ΣΕΦ στον δικό τους “τελικό”, πλέον χωρίς να παίζει κανέναν ρόλο η διαφορά. Αν η Μακάμπι κερδίσει στο γήπεδό της την αδιάφορη Ζαλγκίρις, ο Ολυμπιακός θα τερματίσει 2ος στον όμιλο και θα κληθεί στα προημιτελικά να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ με μειονέκτημα έδρας. Στο απόλυτο κρας-τεστ για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ έστω και επιγραμματικά στα όσα έγιναν στη Μαδρίτη. Δεν γίνεται να προηγείσαι με 89-86 να θέλει το ματς 8 δευτερόλεπτα, να έχει την μπάλα ο Χαλπερίν στα 7 μέτρα και να επιλέγεις να τον αφήσεις να σουτάρει τρίποντο. Ο Πλάθα έχασε τον αγώνα μόνος του, ο Σερφ είπε «ευχαριστώ», έβαλε τον Σαρπ για να πετύχει 6/6 βολές στην παράταση, έκανε φάουλ πριν το τρίποντο δύο φορές, έστειλε τη Ρεάλ να παίζει τη ζωή της απέναντι στον Ολυμπιακό και εξέθεσε τον Πλάθα στα μάτια όλης της Ευρώπης. Η Ρεάλ παίζει την πιο κρίσιμη σεζόν των τελευταίων 15 χρόνων της με έναν απολύτως μέτριο προπονητή στον πάγκο. Το αποκορύφωμα ήταν όταν αποφάσισε να βάλει τον Παπαδόπουλο στο ματς για να του γυρίσει τον αγώνα ένα λεπτό πριν το τέλος, χωρίς βέβαια να του δίνει κανείς πάσα στην επίθεση. Και όλοι οι σοβαροί προπονητές της Ευρώπης τραβάνε τα μαλλιά τους που ο Πλάθα έχει ένα μπαζούκα στην ομάδα και το χρησιμοποιεί σαν σφεντόνα! Και ο Γιαννάκης την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ο επόμενος που θα εκθέσει τον Ισπανό, εκτός κι αν η Ρεάλ… φροντίσει σε άλλο επίπεδο τον αγώνα.

Κλείνω με τον Άρη, ο οποίος για να περάσει θέλει νίκη επί της Λιέτουβος με τουλάχιστον 31 πόντους και ταυτόχρονα ήττα της Φενέρ από την αδιάφορη Ταού. Ήττα της Φενέρ θέλουν και οι Λιθουανοί για να περάσουν.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *