Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Εύκολη νίκη και πρόκριση!

Εύκολη νίκη και πρόκριση!

Πολύ εύκολη αποδείχτηκε η βραδιά για τον Ολυμπιακό στην 9η αγωνιστική, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 86-61 της Καντού, κάνοντας πολύ καλό ματς, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο. Χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να παλέψουν οι Ιταλοί, που έχουν ήδη πάρει την πρόκριση. Ο Ολυμπιακός έχει προκριθεί μαθηματικά πια, αλλά ξέρει ότι με νίκη επί της αδιάφορης Νανσί την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει καλύτερο πλασάρισμα στη βαθμολογία του ομίλου. Οι «ερυθρόλευκοι» κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους, ενώ ακόμα και με ήττα προκρίνονται.

Η Καντού στο πρώτο δεκάλεπτο μπόρεσε να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα και μαζί με αυτόν και το σκορ. Ο Ολυμπιακός σε πάρα πολλές περιπτώσεις έμοιασε εγκλωβισμένος στην άμυνα των Ιταλών, που πήγαιναν το ματς για το 55-65 πόντους, ακριβώς δηλαδή στην ζώνη άνεσής τους.

Στα πρώτα 7,5 λεπτά του αγώνα ο Ολυμπιακός είχε βάλει 9 πόντους όλους κι όλους και η επίθεσή του ήταν πολύ στατική. Όμως, στο τελευταίο τρίλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» έτρεξαν ένα 9-0 για να πάνε στο 18-12 του δεκαλέπτου, ξεκινώντας με τον Σπανούλη, το κλέψιμο του Λούκας στη συνέχεια και τους Παπανικολάου και Χάινς στο τέλος της περιόδου. Η Καντού στο διάστημα αυτό είχε 2 λάθη και 0/4 σουτ.

Γενικά το ματς ήταν πάνω απ’ όλα θέμα διάθεσης. Και όσο κι αν προσπάθησαν να το κρύψουν, οι Ιταλοί δεν είχαν και ιδιαίτερα αποθέματα. Μόλις άρχιζε ο Ολυμπιακός να πιέζει, έχαναν την μπάλα, δεν είχαν αυτοσυγκέντρωση για να σουτάρουν καλά, ούτε την απαιτούμενη προσοχή στην άμυνα. Όμως, στο δεύτερο δεκάλεπτο, με την είσοδο του Σλούκα και μέχρι ο πλέι μέικερ του Ολυμπιακού να πάρει την πρώτη κρυάδα (2 άστοχα σουτ και 1 λάθος συνεχόμενα), αλλά και με τις χαμένες βολές η Καντού μπόρεσε να κάνει το μοναδικό της σερί στο ματς και με 0-9 να μετατρέψει το 24-16 σε 24-25.

Αυτό, όμως, ήταν και το τελευταίο προβάδισμα της Καντού στο ματς, ακριβώς στο 15ο λεπτό, καθώς ο Ολυμπιακός αντέδρασε πολύ καλά. Ο Σπανούλης έβαλε 3 πόντους αμέσως μετά, ο Σλούκας βελτιώθηκε αρκετά, ο Πρίντεζης είχε 4/4 βολές, ενώ στην εκπνοή του ημιχρόνου ο Πρίντεζης έκανε το 38-29 μετά από ένα 11-2 του Ολυμπιακού.

Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός σκόραρε στο τελευταίο δευτερόλεπτο κάθε περιόδου του αγώνα, δείχνει εύγλωττα την αμυντική διάθεση της Καντού. Μικρή λεπτομέρεια, αλλά ήταν 9 πόντοι που θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί από τους Ιταλούς, αλλά όμως λειτούργησαν στη ροή του αγώνα για να ανεβάσουν την ψυχολογία του Ολυμπιακού (πανηγυρίστηκαν και τα τρία πρώτα καλάθια δεόντως).

Κι αν το 38-29 άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς θεωρητικά, τα 6 λεπτά που έκανε η Καντού να σκοράρει από το 32-29 του 18ου λεπτού, ως το 24ο που ο Λέουνεν μείωσε σε 44-31, είχαν κάνει τον Ολυμπιακό απόλυτο αφεντικό στον αγώνα. Ο Παπαδόπουλος έλεγξε απόλυτα τους αντίπαλούς του στην 3η περίοδο, πάσαρε σωστά απελευθερώνοντας ακόμα περισσότερο την επίθεση του Ολυμπιακού, σκόραρε κιόλας (6/8 δίποντα ως το 28 λεπτό) με τον Ολυμπιακό να ξεφεύγει με 52-34 και να καθαρίζει το ματς.

Η διαφορά πέρασε για πρώτη φορά πάνω από τους 20 πόντους στο 57-36 από το τρίποντο του Λούκας μετά από πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας από τον Ολυμπιακό και ήταν πια εμφανές ότι η Καντού είχε δεχτεί ρόλο κομπάρσου στην ταινία του αγώνα. Ο Παπανικολάου σκόραρε για 3 στην εκπνοή της περιόδου, έγραψε το 63-44, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και το ματς έγινε πάρτι στο 4ο δεκάλεπτο.

Η διαφορά έφτασε στους 25 πόντους του 78-53 στο 37ο λεπτό, με τον Σπανούλη να σκοράρει και τον Ίβκοβιτς να θέλει να κρατήσει τους παίκτες του σε εγρήγορση ως το φινάλε, παίρνοντας τάιμ άουτ 1:41 πριν το τέλος με το σκορ στο 79-59. Το ματς τελείωσε με λέι απ του Πρίντεζη στην εκπνοή από την 6η ασίστ του Σπανούλη.

Ο Ολυμπιακός σούταρε πολύ καλύτερα, 63% στα δίποντα και 33% στα τρίποντα (47% και 13% τα αντίστοιχα νούμερα των Ιταλών), ενώ ήλεγξε τα ριμπάουντ (35-30), είχε περισσότερες ασίστ (12-9), περισσότερα κλεψίματα (6-4) και λιγότερα λάθη (10-12). Οι δυο ομάδες κέρδισαν τα ίδια φάουλ (από 22) αλλά οι «ερυθρόλευκοι» σούταραν 10 περισσότερες βολές, αφού έπαιζαν πιο σωστά από τους αντιπάλους τους, που δεν επιζητούσαν την επαφή.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν και πάλι πολύ καλός, ο Βασίλης Σπανούλης επίσης, όπως και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ενώ οι Λούκας, Χάινς και Άντιτς βοήθησαν πολύ. Ανύπαρκτος ο Κέσελι στα 16 λεπτά που έπαιξε, εκτός κλίματος ο Γκεσεβίτσιους, ενώ ο Σλούκας έπαιξε 15 λεπτά και ήταν καλός.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 38-29, 63-44, 86-61.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 12, Λούκας 7 (1τρ. 2κλ. 3κ.φ.), Άντιτς 8 (1τρ. 6ρ. 3κ.φ.), Σπανούλης 22 (1τρ. 5ασ. 4κ.φ.), Κέσελι (3ρ.), Παπαδόπουλος 12 (4ρ.), Γκεσεβίτσιους, Γλυνιαδάκης, Πρίντεζης 14 (5ρ.), Παπανικολάου 5 (1τρ. 3ρ.), Μάντζαρης 2, Σλούκας 4 (3ρ.).

Καντού (Τριντσιέρι): Μίτσοφ 17 (3ρ. 4κ.φ.), Όρτνερ 2, Μαρκοϊσβίλι 6 (3ρ.), Λέουνεν 9 (1τρ. 3ρ.), Μαρκονάτο 6, Ματσαρίνο 4, Τζιανέλα 8 (3ρ. 3κ.φ.), Σερμαντίνι 4 (6ρ. 5κ.φ.), Τσιντσιαρίνι 2, Μπαζίλε 3 (1τρ. 3ρ. 3ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *