Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αμυντικό ξεγύμνωμα και ήττα

Αμυντικό ξεγύμνωμα και ήττα

Βαριά ήττα για τον Ολυμπιακό στην έδρα του με 77-90 από την Μπαρτσελόνα για τη 10η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας, σε έναν αγώνα που δεν έλεγξε σε κανένα σημείο του αν βγάλουμε το ξέσπασμα της 3ης περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κάκιστοι στην άμυνα, η Μπαρτσελόνα τελείωνε τις φάσεις όποτε και όπως ήθελε, με αποτέλεσμα να βγάλει δύο τρομερά δεκάλεπτο, 16-29 το δεύτερο και 15-27 το 4ο για να φύγει νικήτρια και να ρίξει τον Ολυμπιακό στο 6-4.

Με τη Μακάμπι να έχει πια ανέβει, τα τρία επόμενα ματς (σε Σιένα, με Μακάμπι και στη Φενέρ) θα κρίνουν πολλά για την πρόκριση, με τον Ολυμπιακό να χρειάζεται 2 νίκες για να είναι ήσυχος (εφόσον πάρει και το ματς της τελευταίας αγωνιστικής με τη Χίμκι).

Το παιχνίδι στο ΣΕΦ με την Μπαρτσελόνα ίσως έφερε πολύ πίσω τον Ολυμπιακό, που είχε να δεχτεί πάνω από 90 πόντους από το ματς με την Εφές στις 19 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ολυμπιακός ήταν κακός από την αρχή ως το τέλος του ματς (εκτός από το ξέσπασμα που έκανε), με πολλά αβίαστα λάθη στην επίθεση, ούτε καν υπόνοια άμυνας, κάνοντας το ματς πάρα πολύ εύκολο στην Μπαρτσελόνα, με τους παίκτες και τον Μπαρτζώκα να μοιράζονται τις ευθύνες της κάκιστης εμφάνισης.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού εκτέθηκε πλήρως από τους ψηλούς
της Μπαρτσελόνα, τους οποίους αποδείχτηκε ότι δεν είχε κανένα πλάνο να σταματήσει. Πήρε στη δωδεκάδα τον Σερμαντίνι, τον οποίο δεν έβαλε καθόλου να παίξει παρότι το κορμί του θα ταίριαζε σε Λόρμπεκ και Τόμιτς, με τη δικαιολογία ότι ήταν απροπόνητος επειδή ήταν άρρωστος. Δηλαδή, τον πήρε για να μην τον βάλει, αλλά ο Μαυροειδής έμεινε εκτός δωδεκάδας, προφανώς γιατί θεωρείται ότι δεν μπορεί να βοηθήσει καθόλου.

Ο περίπατος της Μπαρτσελόνα στην «ερυθρόλευκη» άμυνα
φαίνεται πολύ εύκολα αν κοιτάξουμε το 72% στα δίποντα και το 40% στα τρίποντα των Ισπανών που σούταραν ανενόχλητοι σε όλο το ματς. Γιασικεβίτσιους και Χουέρτας έβγαζαν ασίστ όποτε ήθελαν, με τον Ολυμπιακό να παίζει τελείως λάθος άμυνα σε όλο το ματς, Λόρμπεκ, Τόμις, Μάικλ είχαν 21/26 δίποντα, δηλαδή 81%, ο Τζαγουάι κέρδισε 5 φάουλ και εκτέλεσε 10 βολές. Παπανικολάου και Περπέρογλου έχασαν εντελώς το μαρκάρισμα του Μάικλ που με 9/10 δίποντα και 20 πόντους τους έκανε ό,τι ήθελε (οι δυο τους είχαν 2 πόντους με 16 σουτ), ενώ, πέραν του Χάινς όλοι οι υπόλοιποι ψηλοί του Ολυμπιακού δεν μπόρεσαν καλά καλά να βγάλουν ούτε μια άμυνα.

Άντιτς και Πάουελ ήταν το background στο… πόστερ
κάθε καλαθιού της Μπαρτσελόνα, με τον Αμερικανό να βάζει 15 πόντους με 7/8, αλλά να τρώει καλάθι κάθε φορά που η Μπαρτσελόνα επέλεγε να παίξει pick ‘n’ roll, γιατί το αντιμετώπιζε εντελώς λάθος, ενώ ο Άντιτς περίμενε τον Λόρμπεκ 1 μέτρο πιο πίσω και ο Σλοβένος έκανε πάρτι με ελεύθερα σουτάκια όλο το βράδυ.

Απ’ την άλλη, στην επίθεση, ο Ολυμπιακός είχε 0/6 τρίποντα στο πρώτο μέρος, γράφοντας 2/11 στην επανάληψη, με τον Πρίντεζη να έχει 0/5 και τον Σπανούλη 1/5. Το 12% προφανώς και του κόστισε πολύ, με τους «ερυθρολεύκους» να ζητούν από τα τρίποντα ανάσα στην επανάληψη, ανάσα που δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα (και αυτή ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση της εμφάνισης) ο Ολυμπιακός να παρατήσει πολύ εύκολα το ματς. Χωρίς ενέργεια στην άμυνα, χωρίς διάθεση για τη βρώμικη δουλειά, με ντελικάτες αλλά εύθραυστες και όχι ψύχραιμες κινήσεις στην επίθεση, η Μπαρτσελόνα πέρασε από το ΣΕΦ και δεν το ένιωσε καν.

Ο Μπαρτζώκας χρησιμοποιούσε εντελώς λάθος
(σε συνδυασμούς, χρόνο, λογική) τους ψηλούς του σε όλο το ματς, ο Ολυμπιακός πέταξε κάθε πλεονέκτημα που πήρε όταν δυσκόλευε την άμυνα της Μπαρτσελόνα, ενώ έχασε 6 βολές στο ματς (17/23) αλλά οι 4 από αυτές ήταν στην ίδια φάση και κατόπιν εορτής μπορούν να θεωρηθούν ως το κομβικό σημείο της ήττας.

Το ματς ξεκίνησε με την Μπαρτσελόνα να πηγαίνει στο 2-6 με Τόμιτς και Μάικλ, για να απαντήσουν Πάουελ και Σπανούλης για το 8-6. Ο Ναβάρο έγραψε το 8-10, ο Λο απάντησε για το 12-10, ο Πρίντεζης με τον Σπανούλη έγραψαν το 16-14, με τον Ολυμπιακό να κρατάει το προβάδισμα στην πρώτη περίοδο και να την κλείνει στο 20-17 με τον Πρίντεζη.

Στο 2ο δεκάλεπτο Σλούκας και Άντιτς έφεραν τον Ολυμπιακό στο 24-19 και στο 26-22 λίγο αργότερα, αλλά κάπου εκεί χάθηκε κάθε έλεγχος του ματς για τους πρωταθλητές Ευρώπης, ο Λόρμπεκ με Άντιτς και Πάουελ στη ρακέτα έκανε πάρτι, αυτός με τον Τόμιτς ισοφάρισαν, ενώ ο Γιασικεβίτσιους με καλάθι και φάουλ έκανε το 26-29. Ο Ολυμπιακός σε όλο το ματς έκανε το ίδιο λάθος απέναντι στον Λιθουανό, τον οποίο αντιμετώπιζε λες και ήταν κάποιο αμούστακο παιδάκι, με πολύ επιθετική άμυνα όποτε είχε την μπάλα, με αποτέλεσμα ο Σάρας με μία κίνηση να βγάζει ελεύθερο σουτ ή ασίστ, κάτι που ήταν απολύτως λογικό, μιας και μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο Ολυμπιακός μέχρι το 16ο λεπτό έβρισκε σκορ στην επίθεση, με τον Πάουελ μείωσε σε 30-31, αλλά η Μπαρτσελόνα απλώς δεν αστοχούσε, ο Χουέρτας έκανε το 30-34, ο Λόρμπεκ το 30-37 και ο Ινγκλς το 30-39, πριν διακόψουν το σερί της Πάουελ και Σπανούλης. Όμως, ο Λόρμπεκ και ο Ναβάρο, συν 2 λάθη του Σπανούλη έγραψαν το 34-44 στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, ο Ναβάρο έβαλε 5 συνεχόμενους πόντους ως το 36-46 στην ανάπαυλα.

Ο Λόρμπεκ έγραψε το 36-48 στην επανάληψη και η Μπαρτσελόνα φάνηκε να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο, αφού ο Ολυμπιακός έκανε 2 λεπτά να σκοράρει. Όμως, κάτι ο εγωισμός των παικτών του, κάτι ο κόσμος, ο Ολυμπιακός έδειξε για 5 λεπτά ένα διαφορετικό πρόσωπο. Κράτησε τους Ισπανούς στους 6 πόντους στο διάστημα αυτό, έβαλε 19 εκείνος, για να γυρίσει το ματς από το -12 στο +1. Ο Λο και ο Πάουελ έκαναν την αρχή, 43-48, ο Πρίντεζης και ο Σπανούλης έφεραν το ματς στο 47-49, ενώ το τρίποντο του Ουάλας δεν έκαμψε τον Ολυμπιακό. Ο Πρίντεζης με καλάθι και φάουλ μετά από επιθετικό ριμπάουντ έγραψε το 50-52, με τον Ολυμπιακό να είναι μαχητικός και να μην αφήνει καμία μπάλα να πάει χαμένη.

Πέρκινς και Σπανούλης έφεραν το ματς στο 55-54,
ενώ ο Χάινς και ο Σπανούλης κράτησαν μπροστά τον Ολυμπιακό, 59-58 με 2:23 για το τέλος της περιόδου. Κάπου εκεί, και συγκεκριμένα μετά το 60-59, ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να ανοίξει τη διαφορά για να ελέγξει τον αγώνα, αλλά η ευκαιρία του αποδείχτηκε η καταστροφή του.

Το φάουλ του Τόμιτς και η διαμαρτυρία του Γιασικεβίτσιους που οδήγησε σε τεχνική ποινή εις βάρος του, έφεραν 4 βολές στον Ολυμπιακό, με Χάινς και Σπανούλη να γράφουν 0/4 και τον Ολυμπιακό μετά την επαναφορά να χάνει πρώτα δίποντο και μετά από επιθετικό ριμπάουντ τρίποντο, μηδέν πόντοι αντί για το μάξιμουμ των 7 που κυνήγησε (4 βολές και το τρίποντο). Σα να μην έφτανε αυτό, η όποια αυτοσυγκέντρωση, η όποια ψυχραιμία και το όποιο καθαρό μυαλό είχαν οι παίκτες του Ολυμπιακού χάθηκαν κάπου εκεί με τις πεταμένες βολές, η Μπαρτσελόνα προσπέρασε με 62-63 ως το τέλος της περιόδου, με το ματς να τελειώνει πολύ εύκολα στο 4ο δεκάλεπτο.

Η άμυνα της 3ης περιόδου δεν εμφανίστηκε ξανά, Λόρμπεκ και Μάικλ μέσα σε 2 λεπτά είχαν βάλει 7 πόντους, 65-70 (ένα τρίποντο του Άντιτς στην αντίπερα όχθη), με τον Μάικλ να φτάνει τους 20 πόντους για το 67-74. Όσο ο Ολυμπιακός πέταγε τρίποντα και δεν μπορούσε να μαρκάρει στη ρακέτα, ο Λόρμπεκ και ο Τζαγουάι έγραφαν το 69-78 με 5:30 για το φινάλε, με τελευταία αναλαμπή για τους «ερυθρολεύκους» να είναι το 71-78 από τον Περπέρογλου.

Ένα λάθος του Σπανούλη κι ένα άστοχο τρίποντο του Πρίντεζη (το 5ο) έδωσαν την ευκαιρία σε Λόρμπεκ και Τόμιτς να κάνουν το 71-82 και σε Χουέρτας-Γιασικεβίτσιους το 71-87 σε μια φάση μετά το αντιαθλητικό φάουλ του Πάουελ. Απέμεναν 2:40 για το τέλος, η διαφορά ήταν στους 16, το ματς δεν γυρνούσε, ο Ολυμπιακός δεν τα έδωσε όλα για να μειώσει τη διαφορά, με τον Πρίντεζη πλησίασε σε 75-88 στο τελευταίο λεπτό, ενώ ο Πάουελ έγραψε το 77-90.

Σε ατομικό επίπεδο ο Σπανούλης ήταν και πάλι ο καλύτερος παρά τα 1/5 τρίποντα και τα 6 λάθη, με 23 πόντους, 3 ασίστ και 9 κερδισμένα φάουλ δημιούργησε όσα προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει. Ο Πρίντεζης ήταν καλός επιθετικά με 16 πόντους, 7 ριμπάουντ και 8 κερδισμένα φάουλ, ο Πάουελ επίσης με 15 πόντους, ενώ και ο Χάινς έδωσε πολλές μάχες. Όμως, η άμυνα ήταν «τρύπα» για όλους όσοι πάτησαν παρκέ και εκεί κρίθηκε η αναμέτρηση.

Μετά από 5 συνεχόμενες νίκες ο Ολυμπιακός προδόθηκε από την άμυνά του, το αγωνιστικό του πλάνο και την έλλειψη καθαρού μυαλού, το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει τώρα. Μια νίκη στην Ιταλία επί της Σιένα θα ήταν χρυσάφι, με τον Ολυμπιακό να νιώθει την ανάσα της Μακάμπι (5-5) πια, αλλά και της Χίμκι (5-4) και της Λαμποράλ (4-5). Στη θεωρητική διεκδίκηση της 2ης θέσης θέλει ήττα της Σιένα την Παρασκευή, εκτός από τη Χίμκι, αλλά στην ουσία, για την πρόκριση, νίκη των Ιταλών τον συμφέρει. Στα επόμενα 4 ματς του θα δείξει το φετινό του μέταλλο, χρειάζεται οπωσδήποτε τις δύο εντός έδρας νίκες, ίσως και μία εκτός.

Τα δεκάλεπτα:
20-17, 36-46, 62-63, 77-90.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 4 (6ρ. 2κλ.), Λο 6 (3ασ. 4κ.φ.), Άντιτς 7 (1), Σπανούλης 23 (1τρ. 4ρ. 3ασ. 9κ.φ.), Περπέρογλου 2 (3ρ.), Σλούκας 2, Πάουελ 15 (3ρ.), Πέρκινς 2, Πρίντεζης 16 (7ρ. 8κ.φ.), Παπανικολάου (3ρ. 2ασ. 2κλ.).

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα 2 (3ασ.), Χουέρτας 5 (1τρ. 6ασ.), Ναβάρο 10, Γιασικεβίτσιους 6 (1τρ. 4ασ.), Τοντόροβιτς, Ουάλας 6 (2τρ. 3ρ.), Ινγκλς, Ραμπασέδα, Λόρμπεκ 21 (2), Τζαγουάι 8 (8ρ. 3κ. 5κ.φ.), Μάικλ 20 (3ρ.), Τόμιτς 10 (5ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *