Home / Α1 / Ν. Κρεμαστής: Πρόκριση, Νανσί και… μετεγγραφές;

Ν. Κρεμαστής: Πρόκριση, Νανσί και… μετεγγραφές;

Πρόκριση, λοιπόν, για τον Ολυμπιακό στο ματς με την Καντού, η οποία ήρθε στην Αθήνα για τουρισμό και μόλις χρειάστηκε να ιδρώσει λίγο, σήκωσε τα χέρια ψηλά και έδειξε ικανοποιημένη που πέτυχε την Ακρόπολη ανοιχτή. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Top-16, αν και έχει μόλις 5-4, το ματς με τη Νανσί είναι σχετικά αδιάφορο, αλλά παρακάτω θα προσπαθήσω να σας πείσω γιατί πρέπει να το κερδίσουμε, πέραν της υποχρέωσης απέναντι στην ιστορία του συλλόγου.

Αλλά πριν πάω σε αυτά, οφείλω να ξεκινήσω και πάλι από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, γιατί νομίζω ότι ο Ντούντα έχει βαλθεί να μας τρελάνει όλους φέτος. Εκεί που λες ότι έχει ήδη κάνει τη δήλωση της χρονιάς, έρχεται η αμέσως επόμενη αγωνιστική και τα δίνει όλα για να σε διαψεύσει.

«Δεν υπολογίζω ποτέ τη διαφορά πόντων, γιατί ο μόνος στόχος για τον οποίο ενδιαφέρομαι είναι να καταφέρει η ομάδα να φτάσει στο Top-16», είπε ο Ίβκοβιτς στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και μας άφησε όλους ξερούς. Δηλαδή, μία η άλλη να βγεις 1ος ή 4ος, έτσι; Έτσι…

Η ομάδα δεν μπορούσε να κερδίσει στην κανονική περίοδο
, και μιλάμε για όμιλο με Καντούδες, Νανσίδες και Μπιλμπάουες. Και μετά μου λες, δεν με νοιάζει αν θα παίξω με την Γαλατά ή την Μπαρτσελόνα στο Top-16. Έλεος φέτος…

Για να μην φτάσω και στον άκρον άωτον του παραλογισμού. Την περασμένη εβδομάδα χάσαμε τη διαφορά από την Κάχα Λαμποράλ επειδή ο Ίβκοβιτς, όπως δήλωσε μετά, «δεν ήθελα να προσβάλω τον Ιβάνοβιτς».

Αφού, λοιπόν, δεν θες να προσβάλλεις τους άλλους προπονητές, γιατί πήρες τάιμ άουτ 1:40 πριν το τέλος με τη διαφορά στους 20 πόντους; Ο Τριντσιέρι δεν… προσβάλλεται; Νομίζω ότι ή μας δουλεύει ο Ίβκοβιτς ή απλώς το κάνει επίτηδες για να ασχολούμαστε μαζί του. Το τρίτο σενάριο για το λόγο που τα κάνει αυτά δεν είναι και τόσο καλό για τον Ολυμπιακό…

Σενάρια πλασαρίσματος

Και πάμε στη Γαλλία
. Εκεί θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα που έχει βάλει όλους κι όλους 108 πόντους στα δύο τελευταία της ματς και χάνει με μέσο όρο 27.5 πόντων διαφοράς. Εκτός του ότι είναι ντροπή να χάνεις από τέτοια ομάδα όσο αδιάφορος κι αν είσαι, εκτός του ότι θα είναι το τελευταίο ματς πριν τις γιορτές, εκτός του ότι αν θες να λέγεσαι σοβαρή ομάδα πρέπει να κερδίσεις τον τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου, υπάρχει και η βαθμολογική σημασία του πράγματος.

Μπορεί να λέμε ότι είμαστε Ολυμπιακός και δεν μας νοιάζουν οι αντίπαλοι, ή ότι… αν θες να πάρεις το τρόπαιο πρέπει να τους κερδίσεις όλους και διάφορα άλλα τέτοια τσιτάτα, αλλά ο φετινός Ολυμπιακός καλά θα κάνει να προσπαθήσει να έχει όσο το δυνατόν πιο βατό δρόμο μπροστά του.

Τα ματς είναι Νανσί-Ολυμπιακός, Μπιλμπάο-Λαμποράλ, Καντού-Φενέρ. Ας δούμε τα σενάρια:

– Με δική του νίκη, νίκη της Μπιλμπάο και νίκη της Καντού, ο Ολυμπιακός είναι 1ος στον όμιλο.
– Με δική του νίκη, νίκη της Λαμποράλ και νίκη της Καντού, ο Ολυμπιακός είναι 1ος στον όμιλο, με 2η της Λαμποράλ και 3η την Καντού.
– Με δική του νίκη, νίκη της Μπιλμπάο και νίκη της Φενέρ, ο Ολυμπιακός είναι 2ος στον όμιλο, πίσω από τη Φενέρ.
– Με δική του νίκη, νίκη της Λαμποράλ και νίκη της Φενέρ, ο Ολυμπιακός είναι 2ος στον όμιλο, με 1η τη Λαμποράλ και 3η τη Φενέρ.

Άρα, αν ο Ολυμπιακός κερδίσει, δεν μπορεί να πέσει κάτω από 2ος στον όμιλο (και το χάσιμο της διαφοράς από τη Λαμποράλ δεν μετράει σε αυτά τα σενάρια, αλλά μετράει το χάσιμο της διαφορά από τη Φενέρ στο 3ο σενάριο).

Αν τώρα χάσει ο Ολυμπιακός:

– Με δική του ήττα, νίκη της Μπιλμπάο και νίκη της Καντού, έχουμε τετραπλή ισοβαθμία στη 2η θέση, από την οποία ο Ολυμπιακός βγαίνει 4ος και αποκλείεται η Φενέρ.
– Με δική του ήττα, νίκη της Μπιλμπάο και νίκη της Φενέρ, έχουμε τετραπλή ισοβαθμία στη 2η θέση, από την οποία ο Ολυμπιακός βγαίνει 4ος και αποκλείεται η Λαμποράλ.
– Με δική του ήττα, νίκη της Λαμποράλ και νίκη της Καντού, ο Ολυμπιακός βγαίνει 4ος και αποκλείεται προφανώς η Μπιλμπάο.
– Με δική του ήττα, νίκη της Λαμποράλ και νίκη της Φενέρ, ο Ολυμπιακός βγαίνει 3ος πάνω από την Καντού και αποκλείεται η Μπιλμπάο.

Δηλαδή, από τα παραπάνω φαίνεται ότι αν ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει στη Γαλλία, τότε ταβάνι του είναι η 3η θέση, ενώ αν κερδίσει, θα είναι ή 1ος ή 2ος. Δηλαδή, ποιον θα πείραζε να γλιτώσει ο Ολυμπιακός τις Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ αν είναι πρώτος, ή τις Σιένα, Μακάμπι αν είναι δεύτερος;

Αν βγει 4ος, είναι πιθανό να πέσει σε όμιλο με ΤΣΣΚΑ, Σιένα, Εφές ας πούμε ή Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Μάλαγα. Είναι το ίδιο αυτό με το να πέσεις με Μακάμπι, Μάλαγα, Γαλατά ή Σιένα, Εφές, Ζαλγκίρις; (τα παραδείγματα είναι τυχαία δεν έκατσα να κάνω την κλήρωση, μην με αρχίσετε στα… δεν γίνεται αυτό ή δεν γίνεται το άλλο. Απλώς έβαλα ομάδες που τερματίζουν στις σωστές θέσεις, δεν έπαιζαν μαζί στην πρώτη φάση και δεν είναι από την ίδια χώρα).

Νομίζω ότι έχει τεράστια διαφορά να ξεκινάς το Top-16 ξέροντας ότι θα πρέπει να κάνει υπέρβαση και να ξεκινάς ξέροντας ότι είναι δύσκολα αλλά μπορείς να προκριθείς. Ίσως η νίκη στη Γαλλία είναι η διαφορά της επιτυχημένης από την αποτυχημένη σεζόν φέτος στην Ευρώπη για τον Ολυμπιακό. Άρα, τη θεωρώ επιτακτική, αναγκαία και το ματς καθοριστικότατο και όχι… εορταστικό πριν τα Χριστούγεννα, διακοπές στη Γαλλία και λοιπά. Ελπίζω να το καταλάβουν και οι παίκτες του Ολυμπιακού αυτό.

Η Καντού

Για την Καντού είχα αποφασίσει να μη μιλήσω, καθώς οι Ιταλοί ήρθαν στην Αθήνα για τουρισμό, ξεκάθαρα. Δεν πίεσαν, δεν ήλεγξαν το ρυθμό, δεν πάλεψαν στην άμυνα, δεν μάτωσαν, δεν προσπάθησαν καν. Όσο ο Ολυμπιακός έπαιζε σαν υπνωτισμένος επειδή απλώς οι άλλοι έκαναν επιθέσεις στα 22 δευτερόλεπτα, το ματς ήταν ντέρμπι. Μόλις οι «ερυθρόλευκοι» κατάλαβαν ότι δεν τους υποχρέωνε κανείς να παίζουν έτσι την ώρα που ο αντίπαλος δεν πίεζε καν, το ματς πήγε στο 20+.

Καλή νίκη, αυτονόητη βέβαια όπως ήταν ο αντίπαλος, αλλά καλή νίκη. Για όσους δεν το κατάλαβαν ήταν η μεγαλύτερη σε εύρος φέτος στην Ευρώπη, η μόνη πάνω από το +20. Και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ομάδα.

Χρόνοι παικτών

Δεν θα διαφωνήσω με τα 2 λεπτά του Γλυνιαδάκη στο συγκεκριμένο ματς, ο ψηλός ήταν εκτός τόπου και χρόνου όταν μπήκε και μπήκε σε δύσκολο σημείο, οπότε λογικά δεν τον δοκίμασαν και πάλι.

Αλλά θα σχολιάσω τα 16,5 λεπτά του Κέσελι που απλώς περιφερόταν σε άμυνα και επίθεση χωρίς λόγο. Δηλαδή, γιατί να είναι το παλικάρι αυτό στη δωδεκάδα και όχι ο Πελεκάνος; Λιγότερα θα έδινε στην ομάδα; Ρητορικό το ερώτημα, ο Κέσελι αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος βυσματίας στο ελληνικό μπάσκετ. Αλλά όταν είναι επιλογή σου, τον βάζεις πεντάδα στην εθνική Σερβίας, δεν μπορείς να τον αφήσεις έξω στον Ολυμπιακό για τον Πελεκάνο. Αυτό πληρώνει η ομάδα.

Όσον αφορά στον Γκεσεβίτσιους, όσο ο Ίβκοβιτς επιμένει να του φέρεται σα να είναι ο Σπανούλης, δεν θα παίξει μπάσκετ το παιδί. Ας του δώσει κάποιος μια κασέτα με παλιούς αγώνες του Λιθουανού, να δει τι παίκτης είναι και πώς του αρέσει να παίζει. Δεν θα μάθει από την αρχή τώρα μπάσκετ. Το πολύ, επειδή είναι καλό παιδί, να κάνει υπομονή ως το καλοκαίρι και μετά να πάει κάπου να παίξει μπάσκετ. Αλλά δεν το θεωρώ λύση αυτό, είχα ενθουσιαστεί με την απόκτησή του, αν χρησιμοποιηθεί σωστά ο Γκεσεβίτσιους μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.

Νώντας Κρεμαστής

Υ.Γ.: Τώρα που ξέρεις ότι θα παίζεις μπάσκετ τον Γενάρη και τον Φλεβάρη στην Ευρώπη, δεν πρέπει να πάρεις 2 παίκτες; Λέω εγώ…

Υ.Υ.Γ.: Τον Σλούκα 15 λεπτά στο παρκέ σε αγώνα Ευρωλίγκας τον είδατε όλοι, έτσι; Δεν το φαντάστηκα εγώ; Κάποιος φούρνος γκρεμίστηκε…

Υ.Υ.Υ.Γ.: Να μην πω πάλι για τον Γιάριτς, θα γίνω γραφικός. Εξάλλου, όπως κινείται ο Ολυμπιακός θα τον προλάβει ο Ερυθρός Αστέρας, παρότι ο Μάρκο θέλει να έρθει στον Πειραιά.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *