Home / NBA / NBA on AoB: Ανατολή

NBA on AoB: Ανατολή

Το NBA ξεκινά, κάτι σαν Χριστουγεννιάτικο δώρο στους μπασκετόφιλους και το Age of basketball είναι εδώ με την παρουσίαση των 30 ομάδων που στέκονται στην αφετηρία. Κουτσουρεμένη η σεζόν, 66 αγώνες, αλλά σχεδόν χωρίς κενά, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και βαρύ πρόγραμμα, το οποίο θα παίξει κι αυτό το ρόλο του. Φαβορί κι αουτσάιντερ, αστέρες και ρολίστες ξεπηδούν μέσα από τις γραμμές του AoB στις οθόνες σας. Καλή μπασκετική χρονιά στον άλλο πλανήτη, ξεκινώντας από την Ανατολή.

Εδώ κυριαρχούν οι φιναλίστ της περσινής σεζόν, Μαϊάμι Χιτ, που φέτος ξέρουν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Όμως, δεν είναι μόνοι τους. Οι Νιου Γιορκ Νικς θέλουν να επανέλθουν σε περασμένα μεγαλεία, οι Σικάγο Μπουλς νιώθουν κάθε χρόνο και πιο δυνατοί, ενώ πάντα υπάρχουν οι Χοκς, οι Μάτζικ, οι Σέλτικς και… εσχάτως οι Νετς. Πάμε λοιπόν:

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

Μποστον Σέλτικς

Αυτοί είναι:
Η συνταγή γνωστή, Ντοκ Ρίβερς στον πάγκο, Ρέι Άλεν, Κέβιν Γκαρνέτ, Πολ Πιρς, Ρέιτζον Ρόντο στο παρκέ. Τουλάχιστον έτσι ξεκινούν γιατί τα σενάρια για ανταλλαγή του Ρόντο δίνουν και παίρνουν. Μαζί τους ο φιλότιμος Μπράντον Μπας, ο Ε’Τον Μουρ μετά την ευρωπαϊκή εμπειρία, ο Σάσα Πάβλοβιτς, ο Κίγιον Ντούλινγκ, βεβαίως ο Ζερμέν Ο’ Νιλ, ο Κρις Ουίλκοξ, και εσχάτως ο Μικαέλ Πιετρούς, που υπέγραψε στη λογική του «έρχομαι να πάρω τίτλο, ας πάρω πενταροδεκάρες». Θα έλεγα και Τζεφ Γκριν, αλλά το παλικάρι περνά τεράστια περιπέτεια με την υγεία του και θα χάσει όλη τη σεζόν (ανεύρυσμα αορτής). Καλό ρόστερ, μεγάλο σε ηλικία, όχι τόσο γεμάτο, πολλά θα εξαρτηθούν από τους τυχόν τραυματισμούς και το πόσο θα κατορθώσουν να κάνουν συντήρηση δυνάμεων. Ήδη, πάντως, έχουν αρχίσει οι γκρίνιες, με τον Γκαρνέτ μέρα παρά μέρα να τα «χώνει» στο NBA που έβαλε τόσο πολλούς αγώνες σε τόσο χρονικά περιορισμένο πρόγραμμα.

Αυτός ξεχωρίζει:
Φέτος είναι η χρονιά του Ρέιτζον Ρόντο. Το παλικάρι που πριν λίγα χρόνια ξεκίνησε ως ανέκδοτο, ως «ο τύπους που πρέπει να περνά το κέντρο με την μπάλα για να τη δίνει», πλέον έχει βουλώσει κάθε στόμα με την αξία του. Πέρσι τελείωσε τη σεζόν με double-double, 10.6 πόντους και 11.2 ασίστ έχοντας και 2.3 κλεψίματα με 4.4 ριμπάουντ. Φέτος; Μόνο καλύτερα μπορεί να πάει, αρκεί να βελτιώσει λίγο και τις βολές του. Και… αρκεί να μείνει στη Βοστόνη, βέβαια.

Αυτό θέλουν: Θέλουν να μπουν στα πλέι οφς απολύτως υγιείς. Εκεί δεν θα είναι το φαβορί, αλλά είναι απίστευτα έμπειροι και αν η αστεράτη τετράδα τους είναι στα καλά της, ξέρουν ότι δύσκολα θα τους αποκλείσει οποιοσδήποτε. Αν οι μισοί λείπουν και οι άλλοι μισοί παίζουν τραυματίες, τότε θα περάσουν και δεν θα ακουμπήσουν.

Πρόβλεψη:
Όλα εξαρτώνται από τους τραυματισμούς. Είναι πολύ έμπειρη ομάδα και μπορεί ακόμα και αν μπει 8η στα πλέι οφς να κάνει τη ζημιά. Τα πλέι οφς είναι προφανής στόχος, δεν νομίζω να κινδυνεύσουν, εκτός κι αν έχουμε… δράματα όσον αφορά στους τραυματισμούς. Εκεί, με τους 4 υγιείς θα παλέψουν σκληρά, ακόμη και με το Μαϊάμι. Υγιείς έχουν μια από τις 3-4 καλύτερες ομάδες της Ανατολής και σίγουρα την πιο έμπειρη.

Νιου Τζέρσεϊ Νετς

Αυτοί είναι: Με τον Έιβερι Τζόνσον στον πάγκο, οι Νετς θέλουν να αναγεννηθούν. Το ρόστερ τους μόνο για πέταμα δεν είναι. Ο Ντερόν Ουίλιαμς ηγείται μιας πλειάδας καλών παικτών, με τον Τζόρνταν Φάρμαρ, τον Κρις Χάμφρις, τον Μπρουκ Λόπεζ, τον Ίμε Ουντόκα, τον Στέφεν Γκρέιαμ, αλλά και τον Άντονι Μόροου, τον Πετρό, τον Ντέιμιον Τζόουνς, έχοντας τον εσχάτως αφιχθέντα Μεχμέτ Οκούρ ως… σημαντικότερο μετεγγραφικό περουσιακό στοιχείο (11 εκατομμύρια δολάρια στην τελευταία χρονιά είναι αυτά…) οι Νετς αρχίζουν και φαίνονται στο χάρτη ξανά.

Αυτός ξεχωρίζει: Προφανώς ο Ντερόν Ουίλιαμς. Είναι το νέο αφεντικό της πόλης, πέρσι τελείωσε με 20.1 πόντους, 10.3 ασίστ και 4.0 ριμπάουντ ανά αγώνα. Φέτος οι Νετς του είναι ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θα ήθελε και ο ίδιος να είναι. Έμπειρος, βελτιωμένος, στα 27 του θέλει να ανεβάσει την ομάδα του επίπεδο.

Αυτό θέλουν: Κατ’ αρχήν, πλέι οφς. Ας μην κοροϊδευόμαστε, μιλάμε για μια ομάδα που τις τελευταίες 4 σεζόν έχει μείνει εκτός πλέι οφς. Τελευταίο ταξίδι στην postseason ήταν όταν ο Τζέισον Κιντ ήταν ακόμα κάτοικος Νιου Τζέρσεϊ. Ο Ουίλιαμς το ξέρει και θέλει να το αλλάξει. Θα καταφέρουν μετά από 4 χρονιές να πάνε στο θετικό πρόσημο; Πέρσι είχαν 24-58, θα χρειαστεί μεγάλη δουλειά για να πάνε πάνω από το 50%.

Πρόβλεψη: Μπορούν να μπουν πλέι οφς. Χαμηλά μεν και χωρίς να είναι φαβορί για να τα καταφέρουν, μπορούν δε. Δεν είναι ακόμα έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. Ίσως με έναν πρωτοκλασάτο παίκτη στη θέση του Μεχμέτ Οκούρ από το καλοκαίρι ή ακόμη και μέσα στη σεζόν. Πάντως, δεν θα είναι εύκολη λεία για κανέναν.


Νιου Γιορκ Νικς

Αυτοί είναι: Οι νέοι Νικς είναι η ομάδα που όλοι θα κοιτούν φέτος. Προφανώς. Μιλάμε για την πιο σημαντική ομάδα μπάσκετ του πλανήτη, καθώς είναι η ομάδα της «πρωτεύουσας του κόσμου». Με το που κουνιέται ένα φύλλο στη Νέα Υόρκη, αμέσως τα βλέμματα όλων στρέφονται εκεί. Φέτος, θα έχουν και λόγο, καθώς η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι, μοιάζει σταδιακά να βρίσκει συνέχεια. Καρμέλο Άντονι και Αμάρε Στανταμάιρ είναι τα αφεντικά της πόλης. Ο πρωταθλητής Τάισον Τσάντλερ, με τον Μπαρόν Ντέιβις ακολουθούν, Μάικ Μπίμπι, Λάντρι Φιλντς, Τόνι Ντάγκλας, Ρενάλντο Μπάλκαν επίσης στο ρόστερ. Τα καλά νέα; Είναι καλύτεροι από πέρσι. Τα κακά; Ο Μπαρόν χάνει τους πρώτους 3 μήνες της σεζόν.

Αυτός ξεχωρίζει: Ο Καρμέλο Άντονι είναι ένας από τους πιο γλυκούς σκόρερ της λίγκας. Δεν έχει τη διαφημιστική προβολή του ΛεΜπρον Τζέιμς αλλά έχει σαφέστατα καλύτερα επιθετικά προσόντα. Πέρσι σταμάτησε στους 25.6 πόντους με 7.3 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ, έχοντας 46% εντός παιδιάς. Στην άμυνα δεν πολυασχολείται, αλλά σε ομάδα του Μάικ Ντ’ Αντόνι παίζει, αν βάζει 120 μπροστά μόνο οι δημοσιογράφοι θα γκρινιάζουν για την άμυνα. Είναι από τα πρώτα ονόματα της λίγκας, θέλει να αναγκάσει τους πάντες να το παραδεχτούν και να τον παραδεχτούν.

Αυτό θέλουν: Θέλουν τίτλο. Ίσως όχι φέτος, αλλά γι’ αυτό μαζεύονται. Βέβαια, Νικς είναι, όλο και κάποια χαζομάρα θα κάνουν, οπότε κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Καρμέλο και Αμάρε πρέπει να είναι ακόμα καλύτεροι από πέρσι, ενώ ένας υγιής Μπαρόν Ντέιβις αυτομάτως θα έκανε το ντουέτο τριπλέτα. Ίδωμεν στα πλέι οφς, αν και με τον Μπαρόν να μπαίνει στην ομάδα τον Μάρτη, δεν θα έχουν προλάβει να δέσουν ακόμα.

Πρόβλεψη: Πλέι οφς θα είναι. Το πού θα φτάσουν θα κριθεί από πολλά πράγματα. Αν το ντουέτο δεν έχει τραυματισμούς και οι γκρίνιες εκλείψουν (Αμάρε: «Δεν με ενδιαφέρει αν θα πάρουμε τον Μπαρόν» είπε πει ο μέγας, προφανώς επειδή ο Μπαρόν έχει γίνει σαν τουλουμπάκι, όπως κάθε σεζόν που δεν τελειώνει το συμβόλαιό του, ενώ εκείνος κάνει διατροφή) τότε μπορούν να πάνε μακριά. Τελικούς Ανατολής; Τελικούς NBA; Το αντίπαλο δέος των Χιτ είναι πολύ πιο έτοιμο, αλλά από πληρότητα ρόστερ μια από τα ίδια…


Φιλαντέλφια Σίξερς

Αυτοί είναι: Δεν αγχώνεται ο Νταγκ Κόλινς. Ο Νικόλα Βούτσεβιτς είναι στην 1η του σεζόν, άρα ακόμα δεν θα κάνει τη διαφορά, ο Έλτον Μπραντ και ο Αντρέ Ιγκουοντάλα δεν μπορούν μόνοι τους. Αντρές Νοτσιόνι, Μαρίζ Σπέιτς, Έβαν Τέρνερ, Θέιντους Γιανγκ, Λου Ουίλιαμς, Τόνι Μπατί, Λαβόι Άλεν, συμπληρώνουν ένα ρόστερ όχι κακό, αλλά ούτε και καλό. Πάλι ξύλο στην άμυνα, πάλι πρώτος σκόρερ με… 15 πόντους; Πάντως, άλλη συνταγή δεν τους παίρνει να έχουν.

Αυτός ξεχωρίζει: Ας πούμε ο Αντρέ Ιγκουοντάλα επειδή είναι και 27 αλλά είναι και αυτός που έχει συνδέσει το όνομά του με τους Σίξερς τα τελευταία χρόνια. Πέρσι είχε 14.1 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 6.3 ασίστ, δηλαδή και φέτος οι Σίξερς θα ψάχνουν το καλάθι με το δίκαννο. Εκτός κι αν βοηθήσουν οι Μπραντ-Νοτσιόνι. Αλλά πόσο;

Αυτό θέλουν: Θέλουν πλέι οφς. Πέρσι μπήκαν ως 7οι, έχασαν 4-1 από τους Χιτ, φέτος θέλουν τουλάχιστον να επαναλάβουν τα ίδια.

Πρόβλεψη: Συζητήσιμο. Δεν θεωρώ ότι είναι φαβορί για την 8η θέση, μάλλον ως αουτσάιντερ θα παλέψουν φέτος. Πάντως, έχουν σκληρό σύνολο και δεν θα καταρρεύσουν εύκολα, ούτε θα είναι εύκολη λεία για κανέναν. Η σεζόν έχει ιδιαιτερότητες, αν αντέξουν τα πόδια του Μπραντ, μπορεί να εμφανιστούν στην postseason.


Τορόντο Ράπτορς

Αυτοί είναι: Εξακολουθούν να είναι η πιο «ευρωπαϊκή» ομάδα του NBA, οπότε έχουν τη συμπάθειά μας. Λίνας Κλέιζα, Αντρέα Μπαρνιάνι, Χοσέ Καλντερόν ηγούνται της ομάδας, με τον Κλέιζα να θέλει να επανέλθει μετά την περσινή καταστροφική σεζόν, Λεάντρο Μπαρμπόσα, αλλά και ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, Εντ, Ντέιβις, Άαρον Γκρέι, Αμίρ Τζόνσον, Τζαμάαλ Μαγκλόιρ. Καλούτσικο ρόστερ, ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι θα δούμε τον Κλέιζα να κάνει μια γεμάτη και καλή σεζόν.

Αυτός ξεχωρίζει: Θα έπρεπε να πω τον Αντρέα Μπαρνιάνι που πέρσι είχε 21.4 πόντους και 5.2 ριμπάουντ, αλλά θα πω τον Λίνας Κλέιζα. Όχι επειδή πέρασε και από τα μέρη μας, αλλά επειδή μετά την περσινή σεζόν που είχε τον τραυματισμό, φέτος ξέρει ότι μπορεί να κάνει την έκρηξη. Μακάρι, γιατί είναι παίκτης με τεράστιο ταλέντο, κυρίως στην επίθεση.

Αυτό θέλουν: Θέλουν πλέι οφς, αλλά δεν μπορούν όλοι να περάσουν εκεί. Οι Ράπτορς έχουν πιθανότατα μια λανθασμένη λογική στησίματος, ομάδας με παίκτες με ευρωπαϊκή εμπειρία, με Αμερικανούς να της ηγούνται. Δεν έχει λογική αυτό, ενώ και το ρόστερ τους δεν είναι για μεγάλα πράγματα.

Πρόβλεψη: Δεν το βλέπω να τους βλέπουμε στα πλέι οφς. Μέτριο ρόστερ, θα έχουν κάποιες εκλάμψεις μέσα στη σεζόν, αλλά δυστυχώς θα είναι και πάλι ο… φτωχός συγγενής από τον Καναδά. Κάτι πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν θα γίνει φέτος.


ΣΕΝΤΡΑΛ


Σικάγο Μπουλς

Αυτοί είναι: Η Σεντράλ είναι και πάλι η περιφέρεια των Μπουλς. Φέτος, το Σικάγο θέλει να φτάσει ακόμα πιο ψηλά και η παρουσία του Ντέρικ Ρόουζ εγγυάται ότι θα έχει μέλλον. Μαζί του ο Λούολ Ντενγκ, ο Γιοακίμ Νοά, ο Κάρλος Μπούζερ, αλλά και ο Ριπ Χάμιλτον πλέον, σε ένα γεμάτο ρόστερ που συμπληρώνουν ο Ρόνι Μπρούερ, ο Τάι Γκίμπσον, ο Σι Τζέι Ουάτσον, ο Ομέρ Ασίκ, ο Κάιλ Κόρβερ και, βεβαίως, ο μεγάλος Μπράιαν Σκαλαμπρίνι. Πολύ καλό ρόστερ που φέτος μόνο καλύτερο από πέρσι μπορεί να είναι με τον Τομ Θιμποντό στον πάγκο.

Αυτός ξεχωρίζει: Ο Ντέρικ Ρόουζ είναι το αφεντικό της πόλης που κάποτε είχε τη γιγαντοαφίσα του Τζόρνταν στην είσοδό της. Στα 23 του είναι εκείνος που πρέπει να φέρει παλιά μεγαλεία στο Σικάγο, είναι εκείνος που όλοι πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει. Πέρσι είχε 25.0 πόντους, 7.7 ασίστ και 4.1 ριμπάουντ. Φέτος, λογικά, θα τα πάει ακόμα καλύτερα, ασχέτως αριθμών. Οι δικοί του Μπουλς έπαιξαν 16 παιχνίδια στα περσινά πλέι οφς, φέτος θέλουν περισσότερα (και όχι να… προκρίνονται και να αποκλειστούν πιο δύσκολα για να παίξουν πιο πολλά).

Αυτό θέλουν: Θέλουν τίτλο. Είναι η 4η ομάδα της Ανατολής μετά από Χιτ, Σέλτικς, Νικς που κυνηγά τον τίτλο και είναι ομάδα με μέλλον. Λογικοί οι στόχοι τους, αν και πολύ δύσκολοι.

Πρόβλεψη:
Πέρσι είχα πει ότι δεν είναι έτοιμοι για τίτλο. Φάνηκε στα πλέι οφς ξεκάθαρα αυτό. Φέτος θα είναι ένα σκαλί πιο ψηλά από πέρσι. Τώρα, αν αυτό το σκαλί (και ο Ριπ) είναι τα στοιχεία που τους έλειπαν πέρσι, μένει να το μάθουμε. Ένα από τα 3 φαβορί της Ανατολής, λογικά ξεκινούν από τη 2η θέση. Μια μονομαχία με Νικς ή Χιτ στα πλέι οφς θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουν πιο πλήρη ομάδα και από τους δύο άλλους, αλλά ίσως λιγότερο ψημένη, λιγότερο έτοιμη, με λιγότερους αστέρες και λιγότερo διαφημισμένη (με ό,τι συνεπάγεται το τελευταίο στο NBA).


Κλίβελαντ Καβαλίερς

Αυτοί είναι: Όταν το μεγαλύτερό σου συμβόλαιο είναι ο Άντον Τζέιμσον και ο πιο καλός σου παίκτης ο… Βαρεζάο, καταλαβαίνεις πόση δουλειά θες. Ο Γκίλμπερτ είχε πει πέρσι ότι θα πάρει πρωτάθλημα πριν τον ΛεΜπρον, μέχρι στιγμής το έχει πετύχει, αλλά μάλλον και φέτος θα βασιστεί σε… Μπουλς, Λέικερς, Μαβς για να επαναλάβει τον θρίαμβό του. Όμρι Κάσπι, Αλόνζο Τζι, Ντάνιελ Γκίμπσον, Ράιαν Χόλινς, Άντονι Πάρκερ, Ρέιμον Σέσιονς, Σεμίχ Ερντέν και αναμένονται πολλές δύσκολες βραδιές στην Κουίκεν Λόανς Αρένα. Βέβαια, δεν είναι όλα μαύρα. Υπάρχει φως στον ορίζοντα. Ρωτήστε στο Κλίβελαντ: Κάιρι Έρβινγκ και Τρίσταν Τόμπσον είναι το μέλλον των Καβαλίερς. Δύο ρούκις που θα έχουν όλη την πόλη στην πλάτη τους. Ευτυχώς και πίστωση χρόνου σε ομάδα που φέτος δεν θα απαιτήσει κανείς να κερδίζει. Τουλάχιστον, ο Μπάιρον Σκοτ θα βρει έναν λόγο να χαμογελά φέτος.

Αυτός ξεχωρίζει:
Πριν καν παίξει έστω κι ένα παιχνίδι στο NBA, ο Κάιρι Έρβινγκ ήδη ξεχωρίζει στους Καβαλίερς. Μάλλον, πριν καν τον επιλέξουν, από τη δήλωση: «Δεν είμαι ο ΛεΜπρον, αλλά πιστεύω ότι οι Καβαλίερς θα κάνουν πολύ καλά να με επιλέξουν γιατί θα τους βοηθήσω να τον ξεχάσουν» ο Έρβινγκ ξεχωρίζει. Το… μόνο που μένει τώρα είναι να πατήσει παρκέ και να παίξει και μπάσκετ. Λεπτομέρειες θα πείτε.

Αυτό θέλουν:
Να παίξει καλά ο Έρβινγκ και να τους «βγει» ο Τόμπσον; Να δουν ότι μπορούν να έχουν μέλλον; Να τελειώσει η σεζόν και να λήξει το συμβόλαιο του Τζέιμσον; Να βρουν ομάδα να πάρει τα επόμενα 3 χρόνια συμβολαίου του Βαρεζάο; Γιατί κάτι άλλο δεν μπορεί να θέλουν για φέτος.

Πρόβλεψη:
Δεν θα είναι στα πλέι οφς. Αν είναι θα μιλάμε για την μπασκετική αποκάλυψη του 21ου αιώνα στο πρόσωπο του Κάιρι Έρβινγκ. Αλλά δεν θα είναι. Αν βελτιωθούν από το περσινό 19-63, θα είναι ικανοποιημένοι. Να κάνουν δηλαδή πάνω κάτω τις ίδιες νίκες με 16 ήττες λιγότερες στη μικρή φετινή σεζόν ή λίγο καλύτερα…


Ντιτρόιτ Πίστονς


Αυτοί είναι:
Μέτριοι αλλά σκληροί, όχι για πολλά, αλλά ούτε και για λίγα. Οι φετινοί Πίστονς είναι σε μεταβατική σεζόν, κάτι σαν να ξέρουν ότι τα περασμένα μεγαλεία δεν θα έρθουν χωρίς σημαντικές αλλαγές, αλλά να μην τις τολμούν ακόμα. Τους την έκανε και ο Κάιλ Σίνγκλερ, που δεν μπόρεσε να πει «όχι» στη Ρεάλ και έχουν έναν λόγο λιγότερο να χαμογελούν. Μπεν Γκόρντον, Ταϊσόν Πρινς, Ρόντνεϊ Στάκι, Τσάρλι Βιλανουέβα, Μπεν Ουάλας, Ντέιμιεν Ουίλκινς, Τζόνας Γερέμπκο, Ουίλ Μπάινουμ, Όστιν Ντέι, Τζέισον Μαξίελ. Αν ο Λόρενς Φρανκ καταφέρει φέτος να συνδυάσει τον… παλιοχαρακτήρα των μισών με τη διάθεση για δουλειά των άλλων μισών, τότε ίσως δουν άσπρη μέρα.

Αυτός ξεχωρίζει:
Από ένα ισορροπημένο ρόστερ, μάλλον ο Ταϊσόν Πρινς. Πλήρης παίκτης, με καλούτσικο σουτ, ξέρει να σκοράρει, αλλά και να παίζει άμυνα. Δεν είναι ο ηγέτης που θα θέλατε στην ομάδα σας, αλλά αυτόν διαθέτει το Ντιτρόιτ. Με 14.1 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ πέρσι ο Πρινς θα μπορούσε φέτος να «ψήσει» αρκετά τον Σίνγκλερ, αλλά εκείνος θα γαλουχηθεί στην Ισπανία.

Αυτό θέλουν:
Πλέι οφς μάλλον, με τη σεζόν να είναι υπέρ τους, καθώς με λιγότερα παιχνίδια θα φανούν και λιγότερο οι αδυναμίες τους. Βέβαια, αυτές είναι πολλές. Και δύσκολα θα δουν πλέι οφς.

Πρόβλεψη:
Κακά τα ψέματα, οι 5 θέσεις για τα πλέι οφς είναι ήδη κλεισμένες και για τις άλλες 3 οι Πίστονς δεν είναι φαβορί. Μάλλον… μεταβατική θα την πουν κι αυτή τη σεζόν, χαρούμενοι που θα τελειώσει συντομότερα λόγω λοκ άουτ.


Ιντιάνα Πέισερς


Αυτοί είναι:
Ο Φρανκ Φόγκελ έχει ένα αρκετά καλό ρόστερ στα χέρια του, με τον Ντάνι Γκρέιντζερ και τον Ντέιβιντ Ουέστ να ηγούνται. Τζορτζ Χιλ, Ρόι Χίμπερτ, Ντάντε Τζόουνς, Λούις Αμούντσον, Ντάρεν Κολισον, Τζεφ Φόστερ, Πολ Τζορτζ, Τάιλερ Χάνσμπρο μαζί τους και οι Πέισερς θέλουν να μπουν στην postseason.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Ντάνι Γκρέιντζερ στα 28 του δεν είναι μάλλον ο ιδανικός ηγέτης ομάδας, αλλά με 20.5 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ είναι ό,τι καλύτερο έχουν οι Πέισερς. Και πέρσι κατάφερε να τους βάλει στα πλέι οφς, έστω και από την 8η θέση.

Αυτό θέλουν:
Θέλουν άλλη μια παρουσία στην postseason. Δεν είναι για περισσότερα, δεν μπορούν να προχωρήσουν, αλλά το να παίξουν στα πλέι οφς θα είναι σίγουρα παράσημο.

Πρόβλεψη:
Είναι μια από τις ομάδες που θα παλέψουν για την 8η θέση της Ανατολής. Είναι ψημένη ομάδα, μπορεί να τα καταφέρει, αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο, σε τόσο μικρή σεζόν, μάλλον οριακό θα είναι αν το πετύχουν.


Μιλγουόκι Μπακς


Αυτοί είναι:
Κάθε χρόνο ξεκινούν με όνειρα, κάθε χρόνο μένουν στην πορεία από τραυματισμούς. Φέτος δεν θα έχουν πια τον Μάικλ Ρεντ, αλλά θα έχουν τους Άντριου Μπόγκατ, Κάρλος Ντελφίνο, Μάικ Ντανλίβι, Ντρου Γκούντεν, Στέφεν Τζάκσον, Μπράντον Τζένινγκς, Μπένο Ούντριχ, Λάρι Σάντερς, Σον Λίβινγκστον, αλλά και τον Σον Λεούρ, με τον… «γκρινιάρη» Ερσάν Ιλιασόβα και τον Λουκ Ρικάρ Μπα α Μουτέ.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ας επιλέξουμε τον Μπράντον Τζένινγκς. Είναι μικρός, είναι ταλαντούχος, έχει μέλλον. Θα κάνει κάποια έκρηξη στη σεζόν, αλλά θα τα σπάσει κιόλας. Ακόμα δεν είναι όσο ώριμος πρέπει, αλλά έχει το χρόνο για να γίνει. Με 16.2 πόντους, 4.8 ασίστ, 3.7 ριμπάουντ και 1.5 κλέψιμο πέρσι, έκανε μια καλή αρχή. Φέτος οφείλει να εμφανιστεί πιο έτοιμος.

Αυτό θέλουν:
Θέλουν πλέι οφς, αλλά πλέι οφς δεν θέλουν όλοι; Δεν τα κατάφεραν πέρσι, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν και φέτος. Ο Σκοτ Σκάιλς συνεχίζει στον πάγκο και θα έχει μια ακόμη ευκαιρία.

Πρόβλεψη:
Μοιάζουν να έχουν περάσει την καλή πλευρά του λόφου με το υπάρχον ρόστερ και να αρχίζουν την κοιλιά τους. Δεν είναι φαβορί για την 8η θέση, αλλά θα παλέψουν, αν ο Μπόγκατ μείνει υγιής και είναι σε καλή κατάσταση μετά το διαλυμένο χέρι της περσινής σεζόν, μπορεί να έχουν ελπίδες. Αν όχι, πολύ δύσκολα.


ΣΑΟΥΘΙΣΤ



Ατλάντα Χοκς


Αυτοί είναι:
Γεμάτο ρόστερ, ομάδα με πολλούς παίκτες, πολλές λύσεις και πολλά ρίσκα. Μόνο μια ματιά σε Τζανέρο Πάργκο, Βλάντιμιρ Ραντμάνοβιτς, Τρέισι ΜακΓκρέιντι, Τζέισον Κόλινς, φτάνει για να δούμε ότι ο Λάρι Ντρου θα έχει πολλά να σκεφτεί φέτος. Ευτυχώς υπάρχει ο Τζο Τζόνσον, ο Τζος Σμιθ, ο Μάρβιν Ουίλιαμς, ο Αλ Χόρφορντ, η βασική τετράδα της ομάδας, μαζί με τους Κερκ Χάινριχ, Ζάζα Πατσούλια, Ουίλι Γκριν, Πάπε Σί.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Τζο Τζόνσον είναι ο… Καρμέλο των φτωχών ως τώρα στην καριέρα του. Υποτιμημένος από πολλούς, έχει περάσει στα ψιλά πολλές φορές, έχει δείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε μικρότερο ρόλο (αντί για 25 σουτ ανά αγώνα 16-17). Πέρσι είχε 18.2 πόντους, 4.0 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ, φέτος θα είναι και πάλι ο ηγέτης των Χοκς.

Αυτό θέλουν:
Θέλουν μια καλή πορεία στα πλέι οφς. Το να φτάσουν εκεί δεν τους φτάνει και λογικό είναι. Το να περάσουν 1-2 γύρους θα ήταν το καλύτερο δυνατό.

Πρόβλεψη:
Θα είναι στα πλέι οφς αν δεν έχουν ατυχίες, αλλά είναι ένα σκαλί πιο κάτω από Νικς, Χιτ, Μπουλς και υγιείς Σέλτικς. Λογικά, όποιον από τους 4 βρουν, θα μείνουν εκτός. Βέβαια, παίζει και το ενδεχόμενο, επειδή είναι σοβαρή και καλοστημένη ομάδα να τερματίσουν πιο ψηλά από Σέλτικς και Νικς (για διαφορετικούς λόγους από τον καθένα) και να έχουν πιο καλό διασταύρωμα στον πρώτο γύρο. Δύσκολα…


Σάρλοτ Μπόμπκατς


Αυτοί είναι:
Η ομάδα του Τζόρνταν και φέτος θα έχει να ονειρεύεται… την επιστροφή της Αυτού Αέρινης Μεγαλειότητας στα παρκέ ως πιο σημαντική στιγμή στη σεζόν. Βέβαια, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, υπάρχει μέλλον. Ο Τζόρνταν το καλοκαίρι επέλεξε Μπισμάκ Μπιγιομπό και Κέμπα Ουόκερ στο ντραφτ, αμφότεροι «τρελάθηκαν» που έγινε αυτό, αμφότεροι είναι παίκτες με πολύ ταλέντο και μπορούν προσφέρουν. Από την πρώτη σεζόν; Ίδωμεν. Ματ Κάρολ, Ντι Τζέι Όγκουστιν, Τζέραλντ Χέντερσον, Κόρεϊ Μαγκέτι, Μπορίς Ντιο, Μπάιρον Μιούλενς, Εντουάρντο Ναχέρα, Τάιρους Ρόμας, Μπεν Ούζο, Ρέτζι Ουίλιαμς, Μέλβιν Έλι, ΝτεΣαγκάνα Ντιοπ, Ντι Τζέι Ουάιτ συνθέτουν τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ που ο Πολ Σίλας θα έχει να διαχειριστεί. Χμμ…

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Κόρεϊ Μαγκέτι είναι η προφανής επιλογή, ο Μπορίς Ντιο η επιλογή του Ευρωπαίου, αλλά θα πάω με τον Ντι Τζέι Όγκουστιν από την ομάδα με ρολίστες που έχει φτιάξει ο Τζόρνταν, αφού οι δυο ρούκις δεν έχουν παίξει ακόμα. Ο Όγκουστιν είναι μικρός (24), είναι καλός με 14.4 πόντους και 6.1 ασίστ και έχει μέλλον. Βέβαια, θα πρέπει να κάνει βήμα προς τα εμπρός φέτος, αλλά οι Μπόμπκατς είναι ομάδα που ενδείκνυται για κάτι τέτοιο.

Αυτό θέλουν:
Πλέι οφς; Να τους βγουν οι ρούκις; Μάλλον το δεύτερο θέλει ο Τζόρνταν περισσότερο, αφού ξέρει ότι η ομάδα του δεν είναι για μεγάλα πράγματα. Όσο ακόμα όλοι νιώθουμε ότι μπορεί στα σαρανταφεύγα του να μαζευτεί με παλιούς του συμπαίκτες και να κερδίσει τους νυν παίκτες του, πάει να πει ότι η ομάδα του θέλει δουλειά.

Πρόβλεψη:
Δύσκολα θα μπουν πλέι οφς για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Μάλλον η χρονιά θα περάσει και δεν θα ακουμπήσει κανέναν. Αν βγει ο Ουόκερ και δείξει ο Μπιγιομπό ότι θα είναι υπολογίσιμη αξία στις ρακέτες στο μέλλον, τότε είναι σαν να πήραν τίτλο.


Μαϊάμι Χιτ


Αυτοί είναι:
Οι δεύτεροι της περσινής σεζόν και… όλοι το ευχαριστηθήκαμε. Άλλοι γιατί ήμασταν με τον Ντιρκ, άλλοι γιατί απλώς δεν χωνεύουν τον ΛεΜπρον, άλλοι γιατί τους είχαν πειράξει τα μεγάλα λόγια. Φέτος, οι Χιτ δεν έχουν καν τη δικαιολογία της πρώτης φοράς και το ξέρουν και οι ίδιοι. ΛεΜπρον Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος, με έναν πιο ήρεμο Έρικ Σπέλστρα στον πάγκο, αφού πέρασε το πρώτο μισό της περσινής σεζόν κοντράροντας τους αστέρες του μέχρι να τον σεβαστούν και να μην περνούν δίπλα του σκουντώντας τον στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μάριο Τσάλμερς θα έχει την ευκαιρία να δείξει αν αντέχει στον άσο, ο Έντι Χάουζ και ο Μάικ Μίλερ θα πρέπει να βοηθήσουν στο σκοράρισμα, ο Τζολ Άντονι, ο Σέιν Μπατίερ, ο Έντι Κάρι, ο Γιουντόνις Χάσλεμ και ο Ζουάν Χάουαρντ συνθέτουν μια φροντ λάιν καλύτερη από την περσινή και ο Τζέιμς Τζόουνς θέλει απλά να πατήσει παρκέ και να πάρει σουτ…

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο ΛεΜπρον Τζέιμς ξεχωρίζει, έστω κι αν ο Ντουέιν Ουέιντ ήταν για πολλούς ο ηγέτης και ο καλύτερος πέρσι. Με 26.7 πόντους, 7.5 ριμπάουντ, 7.0 ασίστ και 1.6 κλεψίματα ο ΛεΜπρον είναι «stats stuffer» που λένε και οι Αμερικάνοι, αλλά ως τώρα στα δύσκολα εξαφανίζεται. Το είχε πρωτοκάνει με τους Σπερς, είπαν… είναι μικρός δικαιολογείται, το έκανε με τους Σέλτικς, είπαν… θέλει να φύγει δικαιολογείται, το έκανε και πέρσι, είπαν… μήπως δεν είναι για τα δύσκολα; Φέτος δεν θα έχει πια περίοδο χάριτος, θα συνεχίσει να είναι ο πιο διαφημισμένος παίκτης στον κόσμο, αλλά πια στο παιχνίδι έχει μπει και η αρνητική διαφήμιση, αφού όλοι είδαν ότι πουλάει. Ο ίδιος πρέπει να δώσει απαντήσεις στο παρκέ και εννοώ στα πλέι οφς, όχι στα φιλικά της κανονικής περιόδου, όπου οι Χιτ θα κάνουν περίπατο. Αν το κάνει ίσως αλλάξει τις αντιλήψεις πολλών γι’ αυτόν, αν όχι, πολύ δύσκολα θα τα καταφέρει στο μέλλον να καθιερωθεί στις συνειδήσεις ως αυτό που διαφημίστηκε.

Αυτό θέλουν:
Προφανώς τον τίτλο, την εκδίκηση, το σκαλπ των Μάβερικς, την κατατρόπωση των Νικς, των Μπουλς, των Λέικερς, όλων. Είναι οι… «κακοί» του NBA, επειδή μοιάζουν τόσο δυνατοί που αυτομάτως (και λόγω χαρακτήρα) είναι η ομάδα που όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να κερδίσουν. Ο πρώτος τίτλος είναι πάντα ο πιο γλυκός και αυτόν κυνηγούν Τζέιμς, Μπος, αλλά και οι Χιτ με αυτή τους τη  μορφή.

Πρόβλεψη:
Θα κάνουν περίπατο στην κανονική περίοδο, σε σημείο που αν τους κάτσει το ξεκίνημα, ίσως κάνουν και λιγότερες από 10 ήττες για να αρχίσουν τα κλασσικά… πρηξίματα για την καλύτερη ομάδα ever, αλλά κάποια στιγμή θα σταματήσουν να κερδίζουν… με τη φανέλα. Δεν νομίζω να έχουν κοιλιά όπως την περσινή, αλλά στα πλέι οφς δεν θα καλοπεράσουν. Σέλτικς, Μπουλς, Νικς ξέρουν ότι αυτούς πρέπει να κερδίσουν, ενώ η Δύση είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο και αυτό τα λέει όλα, αλλά δεν είναιι τόσο γεμάτοι όσο θα έπρεπε για να μην ανησυχούν. Η περιφέρειά τους είναι χειρότερη από πέρσι, ο άσος που θα τους καθοδηγήσει στα δύσκολα λείπει, η ρακέτα τους όμως καλύτερη. Τους (και μας) περιμένει μια πολύ δύσκολη και μακρά σεζόν, παρότι είναι… συντομότερη. Άλλωστε, έτσι είναι ο δρόμος προς τον τίτλο για όλους.


Ορλάντο Μάτζικ


Αυτοί είναι:
Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι, οι Μάτζικ μπαίνουν σε μια ακόμα δυσκολότερη σεζόν. Ο Ντουάιτ Χάουαρντ έχει ήδη κουνήσει μαντήλι και θα χρειαστούν πολλά για να μείνει. Τα «η καρδιά μου είναι στο Ορλάντο» τα έχουμε ακούσει απ’ όλους, τα «υπογράφω συμβόλαιο μακράς διαρκείας μόνο σε Μαβς, Λέικερς, Νετς» είναι αυτά που κρατάμε. Το περσινό «αντίο» στον Λιούις δεν του άρεσε, το φετινό στον Αρίνας του έκατσε στο στομάχι, ο Χάουαρντ έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει, εκτός κι αν οι Μάτζικ πάρουν κάποιον παικταρά, κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται. Η διάθεσή του για μπάσκετ θα εξαρτηθεί από πολλά, το αν θα μείνει ως το τέλος της σεζόν από ακόμα περισσότερα. Μαζί του στο ρόστερ οι Τζαμίρ Νέλσον, Χέντο Τούρκογλου, Τζέισον Ρίτσαρντσον, Κουέιντιν Ρίτσαρντσον, Κρις Ντιούχον, Λάρι Χιουζ, Τζέι Τζέι Ρέντικ, Ερλ Κλαρκ, Γκλεν Ντέιβις και ο απαραίτητος Βον Ουέιφερ με τον Σταν Βαν Γκάντι στον πάγκο.

Αυτός ξεχωρίζει:
Προφανώς, όσο μπάσκετ και να (μην) ξέρει, όταν στο παρκέ υπάρχει ένα κορμί όπως του Χάουαρντ, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στον αγώνα. Πέρσι είχε 22.9 πόντους και 14.1 ριμπάουντ με 2.4 τάπες. Αν ήξερε και να βάζει βολές ή να σουτάρει πίσω από τα 2 μέτρα (και όχι με κάρφωμα) θα ήταν ο καλύτερος σέντερ στον κόσμο. Κάθε καλοκαίρι μαλλιάζει η γλώσσα του Χακίμ και του Γιούιν, αλλά προς το παρόν τζάμπα. Ο Ντουάιτ, πάντως, ξεχωρίζει. Από κάθε άποψη.

Αυτό θέλουν:
Να ανανεώσει ο Χάουαρντ; Μάλλον αυτό είναι που θέλουν πιο πολύ απ’ όλα οι Μάτζικ, αλλά μάλλον είναι και το πιο δύσκολο. Θα πρέπει να ξεπουλήσουν (Τούρκογλου, Νέλσον, κτλ) για να τον πείσουν να μείνει, αν και ήδη το μυαλό του Χάουαρντ δείχνει να ταξιδεύει σε άλλες πολιτείες. Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκινά η σεζόν και οι Μάτζικ από αυτή ζητούν μια καλή πορεία στα πλέι οφς.

Πρόβλεψη:
Πλέι οφς θα είναι με το υπάρχον ρόστερ. Αν φύγει ο Χάουαρντ για… χώρο στο σάλαρι καπ του καλοκαιριού, τότε θα αλλάξουν τα πράγματα. Όμως, και με το υπάρχον ρόστερ, δεν έχουν ομάδα για τίτλο. Ξεκάθαρα. Άλλωστε, γι’ αυτό φεύγει ο ψηλός. Επειδή η διοίκηση δεν του δείχνει ότι κάνει ό,τι μπορεί για τον τίτλο. Ένας-δυο γύροι και πολλοί είναι, ανάλογα με το πλασάρισμα. Ξεκάθαρα πίσω από Χιτ και Μπουλς, αλλά και Νικς μάλλον πλέον.


Ουάσινγκτον Ουίζαρντς


Αυτοί είναι:
Ο Φλιπ Σόντερς έχει στη διάθεσή του τον Τζον Ουόλ ως νέο franchise παίκτη και τους ΤζαΒέιλ ΜακΓκι, Μορίς Έβανς, Ρασάρντ Λιούις, Ρόνι Τουριάφ, Νικ Γιανγκ, Τζόρνταν Κρόφορντ, Αντρέι Μπλάτσε, Ρότζερ Μέισον και Γιαν Βέσελι μαζί του. Από το ντραφτ πήραν τον Βέσελι, ρίσκο, αλλά παίκτης που ταιριάζει στο στιλ του NBA. Μέτριο ρόστερ, αλλά όχι πολύ κακό, ίσως έχει μέλλον με μερικές διορθώσεις.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Τζον Ουόλ είναι το νέο αφεντικό της πόλης. Γύρω του φτιάχνεται η ομάδα, αυτός είναι ο αστέρας της νέας εποχής στην οποία μπαίνουν οι Ουίζαρντς. Πέρσι είχε 16.4 πόντους, 8.2 ασίστ, 1.8 κλεψίματα και 4.6 ριμπάουντ, φέτος, που έχει φάει και την πρώτη κρυάδα, οφείλει να πάει καλύτερα, αλλά να βοηθήσει και τους Ουίζαρντς να κάνουν καμιά νίκη.

Αυτό θέλουν:
Πέρσι, η σεζόν κύλησε τραγικά, οι 23 νίκες τους έφεραν πολύ χαμηλά στην Ανατολή. Φέτος, έχουν καλύτερο ρόστερ, ο Λιούις σίγουρα θα βοηθήσει, ο ΜακΓκι θα είναι καλύτερος, αλλά και πάλι δεν μοιάζουν έτοιμοι για πλέι οφς.

Πρόβλεψη:
Δύσκολα θα μπουν πλέι οφς, λογικά, όμως, θα πάνε καλύτερα από πέρσι. Αν παίξουν στο μάξιμουμ και ο Βέσελι είναι αποκάλυψη, τότε ίσως παίξουν στην postseason, αλλιώς απλώς θα πανηγυρίζουν αν κάνουν 23 νίκες σε σεζόν 66 αγώνων.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *