Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Σύγκρουση αστέρων

Σύγκρουση αστέρων

Δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου 2008

Το ζευγάρι ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός δεν είναι ένα απλό ζευγάρι δύο ομάδων. Στην πραγματικότητα συγκρούονται 2 από τις ομάδες με τα μεγαλύτερα μπάτζετ φέτος στην Ευρώπη, δύο ομάδες με σπουδαίους παίκτες και προπονητές που, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, θέλουν πολύ να είναι στο final-4. Ο Ολυμπιακός για επιστρέψει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ μετά από πολλά χρόνια απουσίας και η ΤΣΣΚΑ για να κάνει ρεκόρ ταξιδεύοντας για έκτη συνεχόμενη φορά στη γιορτή της Ευρωλίγκας.

Η ΤΣΣΚΑ μοιάζει να είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που έχει 9 παίκτες πρώτης γραμμής. Το παιχνίδι της περνάει από τα σίγουρα χέρια του Θοδωρή Παπαλουκά, που ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του στο top-16, ενώ δύο παίκτες που θεωρούνται οι καλύτεροι στη θέση τους στην Ευρώπη, καλύπτουν τις θέσεις των φόργουορντ: ο Σισκάουσκας και ο Σμόντις: αστέρια μεγάλης κλάσης χωρίς φανερές αδυναμίες. Οι Μοσχοβίτες έχουν σημαντικούς παίκτες ακόμη τόσο στη ρακέτα (Άντερσεν, Γκόρι, Χριάπα), όσο και στην περιφέρεια (Χόλντεν, Ζήσης, Λάνγκντον) που μπορούν υπό προϋποθέσεις να ηγηθούν σε μία νίκη.

Μπορεί το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ να μοιάζει παντοδύναμο, αλλά ο Ολυμπιακός έχει μεγαλύτερο βάθος. Οι «ερυθρόλευκοι» «ακουμπούν» πολύ το παιχνίδι τους στους γκαρντ με τον χαρισματικό – ασταμάτητο στη μέρα του – σκόρερ Λιν Γκριρ, τον έμπειρο Μπλάκνεϊ που πρέπει να είναι αλάνθαστος στην οργάνωση. Στα σημαντικά «συν» η επιστροφή του καλύτερου κλασικού σούτινγκ-γκαρντ στην Ευρώπη, του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας. Κάτω από τα καλάθια υπάρχει «πολυκοσμία» από παίκτες με ποικίλα προσόντα. Ιδιαίτερα ο Βασιλόπουλος είναι παίκτης με πολύ σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Η ουσία είναι ότι ο Γιαννάκης έχει ακόμη 10 αξιόλογους παίκτες και αυτό μπορεί να αποτελέσει κλειδί, είτε στη… μοιρασιά της κούρασης, είτε ακόμη και για να μπερδέψει τον Μεσίνα ο οποίος δε θα μπορεί με σιγουριά να προβλέψει ούτε τη δωδεκάδα του αντιπάλου του.

Τα ματς στον πρώτο γύρο ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπα και έδειξαν ότι ο Ολυμπιακός μπορεί. Τα ερωτηματικά είναι πολλά: αν θα μετρήσει η φυγή του Τζάκσον, καθώς δεν υπάρχει άλλος παίκτης στο ρόστερ που να παίζει με τέτοια ικανότητα με πλάτη στο καλάθι, αν θα είναι σε καλή κατάσταση ο Γουντς, σε τι ψυχολογία θα βρεθεί ο Μπουρούσης και πόσο θα έχει δέσει ο Μάτσε. Όποιος βιαστεί να ξεγράψει τους Πειραιώτες ίσως βρεθεί προ εκπλήξεως, καθώς ο Ολυμπιακός χτίζει χαρακτήρα και μαθαίνει σιγά σιγά να κερδίζει τα μεγάλα ματς. Η ΤΣΣΚΑ είναι φαβορί λόγω έδρας και εμπειρίας αλλά η ομάδα του Γιαννάκη είναι μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και σκοπεύει να… ζήσει για να φτάσει μέχρι τέλους…

Τα υπόλοιπα ζευγάρια των προημιτελικών έχουν πιο σαφή φαβορί και αουτσάιντερ και θα είναι σημαντική έκπληξη αν περάσει κάποια από τις ομάδες με μειονέκτημα. Η Σιένα με το δυνατό σύνολο σκοπεύει να καθαρίσει νωρίς τη Φενέρ που στηρίζεται στις ορέξεις του σπουδαίου Σόλομον. Η έμπειρη Ταού θα πρέπει να προσέξει για να μην την «πατήσει» από τα «τρομερά μωρά» της Παρτιζάν. Τέλος, στο Μακάμπι-Μπαρτσελόνα, οι Ισραηλινοί μοιάζουν έτοιμοι για τη νέα πρόκληση, με τον τεράστιο Νίκολα Βούισιτς να έχει επιστρέψει, απέναντι στους… αλλοπρόσαλλους Καταλανούς. 

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *