Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Μπλόκο στο όνειρο

Μπλόκο στο όνειρο

Δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου 2008

Ας αρχίσουμε τη συζήτηση με μία ιστορία. Ένας κυνηγός βγαίνει από το σπίτι, παίρνοντας και τον μικρό του γιο μαζί για να πιάσουν μια τεράστια αρκούδα. Ο κυνηγός με εκπληκτικές ικανότητες την προηγούμενη ημέρα είχε στήσει φάκα στην αρκούδα και είναι σίγουρος ότι την έχει τραυματίσει. Ο γιος του δεν είναι κακός, αλλά πολύ μικρός ακόμη για να επωμιστεί μόνος του το βάρος του να πιάσει την αρκούδα.

Βγαίνουν στο δάσος και μετά από λίγη ώρα, μοιραία συναντούν το τεράστιο ζώο. Η αρκούδα τους επιτίθεται, αλλά ο κυνηγός με έξυπνες κινήσεις καταφέρνει να της πετύχει σημαντικό χτύπημα και να της εγκλωβίσει το πόδι σε μια παγίδα. Πώς πρέπει να συνεχιστεί η ιστορία; Βάζω δύο συνέχειες και διαλέγετε αυτή που θεωρείτε ως την καλύτερη και λογικότερη.

α) Ο κυνηγός βλέποντας την αρκούδα τραυματισμένη και παγιδευμένη βάζει όλη του τη δύναμη, χρησιμοποιεί όλη του την εξυπνάδα, όλα του τα όπλα και τις ικανότητες και καταφέρνει να αποτελειώσει το λαβωμένο ζώο.

β) Ο κυνηγός απομακρύνεται, αφού πρώτα ελευθερώσει το πόδι της τραυματισμένης αρκούδας και, θέλοντας να ξαποστάσει, ζητάει από το γιο του να αποτελειώσει το ζώο, το οποίο εκμεταλλευόμενο την κατάσταση, τρώει πρώτα το γιο και μετά, έχοντας ανακάμψει, και τον κυνηγό.

Προφανώς, λογική εξέλιξη στην ιστορία θα ήταν η πρώτη. Όμως, στο ΣΕΦ είδαμε τη δεύτερη. Με τον Ολυμπιακό να προηγείται 27-15, την ΤΣΣΚΑ να χάνει 1-0, τον κόσμο να έχει δημιουργήσει απίστευτη ατμόσφαιρα, ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποφάσισε να ξεκινήσει τη δεύτερη περίοδο ξεκουράζοντας τους βασικούς του. Τεόντοσιτς, Καυκής, Βασιλειάδης, Μπουρούσης και Μαυροκεφαλίδης στο παρκέ. Γκριρ, Τσακαλίδης, Γουντς, Βασιλόπουλος, Μπλάκνεϊ, ακόμη και Πρίντεζης, Ματσιγιάουσκας, στον πάγκο. Η στιγμή χάθηκε, το πλεονέκτημα εξαφανίστηκε, η “αρκούδα” ανέκαμψε.

Το ματς ήταν λογικό που γύρισε. Η ΤΣΣΚΑ είναι, τα είπαμε και τις προάλλες, η καλύτερη ομάδα του 21ου αιώνα. Και με τεράστια εμπειρία. Χωρίς σκορ για τα πρώτα 3 λεπτά, με τους βασικούς να μπαίνουν ένας ένας και να έχουν χάσει το ρυθμό τους, ο Ολυμπιακός σ’ εκείνο το σημείο έχασε τον μπούσουλα.

Αν κοιτάξουμε το παιχνίδι, δεν ήταν τόσο διαφορετικό από το πρώτο στη Μόσχα. Η μία ομάδα (η χαμένη) είχε 1 δεκάλεπτο να της ανήκει και η άλλη (η νικήτρια) είχε 3. Μόνο που η ΤΣΣΚΑ είχε την εμπειρία και το «ψήσιμο» να μην επιτρέψει στους «ερυθρολεύκους» να επιστρέψουν στο σκορ. Απολύτως φυσιολογικό. Για να ανατρέψεις διαφορά που παίρνει η «αρκούδα» πρέπει να είσαι πολύ τυχερός και πολύ εύστοχος. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Και πλέον καλείται να κάνει το αδιανόητο: Να κερδίσει σε δύο συνεχόμενους αγώνες στη Μόσχα, δύο φορές την ΤΣΣΚΑ. Ποιος το έχει κάνει αυτό τη… σύγχρονη εποχή; Κανείς. Η ΤΣΣΚΑ, πρώτον δεν χάνει στην έδρα της, αλλά κι όταν χάνει… δεν το επαναλαμβάνει στο αμέσως επόμενο εντός έδρας παιχνίδι.

Στα του παιχνιδιού, οι Ρώσοι εμφανίστηκαν όπως τους περιμέναμε, με συνεχείς παγίδες, νταμπλ- και τριπλ-τιμ στον Γκριρ κι έκαναν στον Ολυμπιακό ότι τους είχε κάνει αυτός στο πρώτο ματς: απέκοψαν το μυαλό από το σώμα. Στρέφοντας αποκλειστικά την προσοχή τους στον Γκριρ, άφησαν τον Μπλάκνεϊ μόνο του κι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο Τεόντοσιτς δεν μπορούσε και ο Ματσιγιάουσκας είναι εμφανώς ανέτοιμος.

Και για να σχολιάσω και κάτι (δεν άντεξα…) οι μόνοι δύο στην Ευρώπη που δεν κατάλαβαν τι γινόταν στο ματς ήταν ο Παπαδογιάννης με τον Καρύδα που εκνευριστικά επέμεναν ότι οι Ρώσοι «έχουν προσαρμόσει την άμυνά τους στον Γουντς και όχι στον Γκριρ»! Και μας άφησαν όλους να ψαχνόμαστε ποιο ματς έβλεπαν…

Μπορεί ο Ολυμπιακός; Αν ναι, τότε θα έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Η λογική λέει πως όχι, αλλά ο Γιαννάκης στη συνέντευξη Τύπου φάνηκε παραδόξως (για Γιαννάκης) αισιόδοξος. Βέβαια, θεωρώ ότι το έκανε για τους παίκτες του, καθώς η δυσκολία της αποστολής είναι δεδομένη και ηλίου φαεινότερη. Όμως, μένει μια εβδομάδα και κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στον Ολυμπιακό να ελπίζει ότι τελικά θα «σκοτώσει» την αρκούδα.

Στα άλλα ματς έγινε ό,τι λίγο πολύ περιμέναμε. Ο Σόλομον δεν έπαιξε καλά και η Σιένα έκανε περίπατο στην Τουρκία και επιβεβαίωσε τον BEN τόσο πανηγυρικά σε όσα έλεγε πριν καν ξεκινήσει η χρονιά, που εμείς οι υπόλοιποι απλώς κάνουμε τους… Κινέζους. Οι δηλώσεις των παικτών της Ταού περί επιστροφής στην Ισπανία αντικατόπτριζαν πλήρως την θέλησή τους να πάρουν το 2ο ματς (γι’ αυτό και είχαμε επιλέξει αυτή προχτές να γράψουμε ότι θα έχει 3ο αγώνα). Μοναδικό αξιοσημείωτο ήταν αυτό που έγινε στη Βαρκελώνη, που η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε ότι είναι πλέον… αμυντική ομάδα (καλύτερη άμυνα στο Top-16). Περιόρισε την Μακάμπι και με τον Μπαζίλε να κάνει αυτό για το οποίο όλοι τον θεωρούμε… nice to watch παίκτη, πήρε τη νίκη. Στους 34 σταμάτησε το κοντέρ του Ιταλού και όσοι δεν είδατε το ματς και έχετε supersport, προσπαθήστε να το κάνετε στην επανάληψη…

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *