Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ήττα από τη γραμμή των βολών…

Ήττα από τη γραμμή των βολών…

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε, το πάλεψε απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά η «Αρκούδα» ήταν πιο δυνατή και τον γονάτισε με 78-86 στο ΣΕΦ για την 1η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας. Πλέον, η εκτός έδρας νίκη στην Τουρκία επί της Γαλατασαράι πρέπει να θεωρείται μονόδρομος, ώστε να ρεφάρει ο Ολυμπιακός την ήττα στην έδρα του.

Ο Ίβκοβιτς προσπάθησε να πάρει το ματς χωρίς τον Σπανούλη στο τέλος, αλλά δεν τα κατάφερε και η ΤΣΣΚΑ έφυγε με το ροζ φύλλο, με πρωταγωνιστές τους Σισκάουσκας, Κρστιτς, Χριάπα και Κιριλένκο, παίζοντας πανέξυπνα στην 4η περίοδο, όταν και είχε 18/20 βολές απέναντι σε μια ανήμπορη «ερυθρόλευκη» άμυνα.

Ο Ολυμπιακός ήλεγξε το ξεκίνημα του αγώνα, ευτύχησε να… μη χάνει τρίποντο και μπόρεσε να μείνει κοντά στο σκορ. Ως το 7λεπτο είχε κρατήσει και το ρυθμό του ματς χαμηλά, αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ο αγώνας θα πάει πάνω από τους 80-85 πόντους για να κριθεί ο νικητής, κάτι που προφανώς και συνέφερε την ΤΣΣΚΑ. Τα τρίποντα ήταν 6/7 στο ξεκίνημα για τους «ερυθρολεύκους» που μετά το 5-9 από τον κεφάτο Σισκάουσκας μπόρεσαν να απαντήσουν από μακριά με Άντιτς και Σπανούλη για να ισοφαρίσουν τον αγώνα σε 13-13. Το προβάδισμα το πήραν με τον Γκεσεβίτσιους στο 15-14, με το δεκάλεπτο να κλείνει με βολές του Γκόρντον, αφού προηγουμένως ο Σλούκας είχε πετύχει τρίποντο για το 21-20.

Το δεύτερο τρίποντο του Σλούκα στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό, που κράτησε τον έλεγχο του αγώνα ως 32-30 του 15ο λεπτού με τα δύο συνεχόμενα λέι απ του Χάινς. Κάπου εκεί η ΤΣΣΚΑ μπόρεσε να τρέξει και να σκοράρει, τρίποντο με τον Τεόντοσιτς, τρίποντο από τον Σβεντ και 34-38, για να κάνει ο Χριάπα με κάρφωμα από την τρομερή ασίστ του Κιριλένκο το 36-40.

Ο Ολυμπιακός έσφιξε την άμυνά του, κράτησε τη ρωσική ομάδα χωρίς πόντο για 3 λεπτά ως το τέλος της περιόδου, διάστημα στο οποίο έτρεξε σερί 8-0 με δύο τρίποντα από Γκεσεβίτσιους και Σπανούλη για να πάει στο 44-40 στην ανάπαυλα. Η ΤΣΣΚΑ έμεινε άλλο 1,5 λεπτό χωρίς πόντο στην 3η περίοδο, αλλά ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να σκοράρει και ο Ίβκοβιτς δεν μπόρεσε να δει νωρίς τον κίνδυνο.

Χωρίς πλέι μέικερ στο παρκ
έ, με τον Σπανούλη στον άσο, η μπάλα δεν κυκλοφορούσε καθόλου καλά, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να σκοράρει με τίποτα, η άμυνά του δυσκολευόταν απέναντι στον Χριάπα και πολύ γρήγορα το ματς γύρισε. Ο Ολυμπιακός έκανε 3 λεπτά να σκοράρει και είχε 4 λάθη και 2 άστοχα σουτ στο διάστημα αυτό, με την ΤΣΣΚΑ να έχει ισοφαρίσει το ματς και τον Ίβκοβιτς να αλλάζει ψηλούς, αλλά όχι περιφερειακούς. Σισκάουσκας και Καούν πήγαν την ΤΣΣΚΑ στο 48-52 για να κάνει ο Τεόντοσιτς το 48-55 ολοκληρώνοντας ένα 4-15 των Ρώσων.

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε περίπου άλλα 2-3 λεπτά για να βρει τις ισορροπίες στην πεντάδα του, αλλά τουλάχιστον είχε αρχίσει να σκοράρει, μείωσε με τον Πρίντεζη και τον Παπανικολάου σε 55-58 για να κάνει ο Σπανούλης με πολύ δύσκολο καλάθι και φάουλ το 58-60 στο τέλος της 3ης περιόδου και τους «ερυθρολεύκους» να μην μπορούν να κλείσουν τη ρακέτα τους στην τελευταία επίθεση (8 δευτερολέπτων) για να δεχτούν λέι απ από τον Γκόρντον, που έκλεισε την περίοδο στο 58-62.

Στην 4η περίοδο η ΤΣΣΚΑ, δυστυχώς, πήρε πολύ εύκολα τη νίκη, κάνοντας επί 10 λεπτά το ίδιο ακριβώς πράγμα: ντράιβ στη ρακέτα για να πάρει φάουλ και να πάει στις βολές. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τον Έισι Λο στην πεντάδα του, ο Αμερικανός φάνηκε να μην θέλει να πιέσει καταστάσεις, οπότε δεν μπόρεσε και να βοηθήσει, εκτός από την πρώτη του ενέργεια, που έκανε το 60-64.

Από εκεί και πέρα και ως το 77-84 η ΤΣΣΚΑ έβαλε 18 από τους 20 πόντους της με βολές, έχοντας 18/20 με τον Ολυμπιακό να πέφτει σε κάθε φάση στην ίδια λακκούβα. Οι «ερυθρόλευκοι» «τσιμπούσαν» σε κάθε ντράιβ του Χριάπα, σε κάθε πλάτη του Κρστιτς και πρόσφεραν στους Ρώσους απλόχερα ξεκούραστους πόντους: 8/8 ο Κρστιτς, 6/6 ο Χριάπα και 4/4 ο Κιριλένκο, με τον Ολυμπιακό να παίζει σα να… χαρίζει το ματς στους αντιπάλους του. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 8 αυτά λεπτά οι Ρώσοι έκαναν 6 σουτ έχοντας 1/6 (0/5 τρίποντα) για να βάλουν 20 πόντους πάρα, μα πάρα πολύ εύκολα.

Αν σε αυτά βάλουμε και τον Σπανούλη που έμεινε στον πάγκο στο τελευταίο τετράλεπτο του ματς (ακόμη και όταν στο 77-82 ο Ολυμπιακός είχε επίθεση με 57 δευτερόλεπτα για το τέλος) τότε έχουμε την εικόνα του ματς και γιατί οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τόσο εύκολα στο φινάλε έναν αγώνα που η εικόνα του έδειχνε ότι θα μπορούσαν να έχουν χτυπήσει πολύ περισσότερο.

Η ΤΣΣΚΑ είχε πάει στο 67-78 με το μόνο της δίποντο στην περίοδο (ως το τελευταίο της καλάθι) στο 36ο λεπτό και δεν κοίταξε ξανά πίσω παρά τις προσπάθειες του Άντιτς και του Γκεσεβίτσιους.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με 6/7 τρίποντα στο ματς, αλλά είχε 3/13 στον υπόλοιπο αγώνα (όσα και η ΤΣΣΚΑ σε όλο το παιχνίδι), ενώ δυσκολευόταν πάρα πολύ στα δίποντα, μόλις 41% με τους Ρώσους να δείχνουν πόσο καλοί είναι στο ψηλό παιχνίδι, έχοντας παράλληλα και 26/41 δίποντα (63%). Τα ριμπάουντ ήταν ο βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός έμεινε μέσα στο ματς ως το τέλος, 31-27 με τα επιθετικά 12-8, ενώ οι ασίστ ήταν 13-9 για τον Ολυμπιακό, που με τέτοια στατιστικά θα περίμενε κανείς να έχει καλύτερη τύχη. Τα λάθη ήταν 15-12 και τα κλεψίματα 4-6.

Σε ατομικό επίπεδο ο Σλούκας ήταν πολύ καλός και σίγουρα άξιζε περισσότερα από τα 15 λεπτά που έπαιξε (αλάνθαστος, χωρίς χαμένο σουτ και με 3 ασίστ), ενώ ο Χάινς και ο Άντιτς προσπάθησαν αρκετά. Ο Γκεσεβίτσιους βρήκε σουτ και τα έβαλε, ο Παπανικολάου έδωσε πάρα πολλές μάχες με Κιριλένκο και Χριάπα. Ο Σπανούλης ήταν άστοχος, αλλά θα έπρεπε να είναι μέσα στο φινάλε, ο Πρίντεζης έκανε ένα από τα χειρότερά του ματς επηρεασμένος από τη φροντλάιν των Ρώσων, ο Γλυνιαδάκης δεν βρήκε ούτε μια ευκαιρία να ολοκληρώσει στην επίθεση, ενώ ο Πελεκάνος ήταν κακός επιθετικά και οι ΝτόρσεϊΛο εκτός λογικής ομάδας, όπως και ο Μάντζαρης, που ήταν κακός.

Απ’ την άλλη, Κρστιτς και Χριάπα έκαναν ό,τι ήθελαν όποτε το ήθελαν, είχαν μαζί 18/20 βολές και 14 κερδισμένα φάουλ, ενώ Κιριλένκο και Σισκάουσκας βοήθησαν πάρα πολύ σε διάφορους τομείς, ώστε η ΤΣΣΚΑ να πάει στο 11-0 και να δείξει για ακόμη μία εβδομάδα ότι είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει.

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 44-40, 58-62, 78-86.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 13 (6ρ. 3κ.φ.), Άντιτς 13 (2τρ. 3ρ. 4κ.φ.), Σπανούλης 11 (2/7τρ. 4κ.φ.), Ντόρσεϊ 2 (5ρ.), Πελεκάνος 3 (1), Γκεσεβίτσιους 14 (2), Γλυνιαδάκης 1, Πρίντεζης 4 (6ρ.), Παπανικολάου 6 (4ρ.), Μάντζαρης 1, Σλούκας 8 (2τρ. 3ασ. 3κ.φ.), Λο 2.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεοόντοσιτς 8 (2τρ. 3ασ.), Λαβρίνοβιτς, Σισκάουσκας 12 (4ρ. 3κλ.), Κρστιτς 18 (4ρ. 8κ.φ.), Κιριλένκο 11 (4ρ. 3ασ. 3κ. 5κ.φ.), Βορόνοφ, Βορόντσεβιτς, Σβεντ 7 (1), Καούν 4, Χριάπα 16 (7ρ. 6κ.φ.), Γκόρντον 10.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *