Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ανάλυση: το νικητήριο καλάθι του Μίροτιτς καρέ-καρέ

Ανάλυση: το νικητήριο καλάθι του Μίροτιτς καρέ-καρέ

Έχει ανοίξει συζήτηση από την Πέμπτη σχετικά με το σύννομο του καλαθιού που έβαλε ο Νίκολα Μίροτιτς στο ματς της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ανδαλουσία με τη Μάλαγα για την 1η αγωνιστική του Top-16. Το καλάθι διαμόρφωσε το 80-81 υπέρ της Ρεάλ και ήταν το νικητήριο για τους Μαδριλένους. Το βίντεο ξεγελά και «δείχνει» ότι ίσως ο Νίκολα Μίροτιτς έκανε βήματα στην προσπάθειά του. Είναι, όμως έτσι; Ή η φάση ήταν καθαρή, όπως τη θεώρησαν και οι διαιτητές;

Η αλήθεια είναι ότι η φάση είναι καθαρή. Ο Μίροτιτς δεν κάνει βήματα, σκοράρει μετά από δύο βήματα και το καλάθι σωστά μέτρησε. Άλλωστε κανένας από τη Μάλαγα δεν διαμαρτύρεται στη διάρκεια του ματς για βήματα (η όλη συζήτηση ξεκίνησε, δυστυχώς, από δημοσιογράφους).

Το Age of Basketball, αφού και δικοί μας αναγνώστες εξέφρασαν απορία, «έσπασε» τη φάση σε 8 καρέ, συνολικής διάρκειας ενός δευτερολέπτου, και σας την παρουσιάζει παρακάτω (μετά την ανάλυση), ξεκινώντας, δηλαδή, από τη στιγμή που ο Μίροτιτς κάνει την τελευταία ντρίμπλα, ως την ώρα που σηκώνεται για το καλάθι της νίκης.

Στην 1η φωτογραφία (στα 3.2 δευτερόλεπτα) ο Μίροτιτς μόλις έχει ξεκινήσει να κάνει την τελευταία του ντρίμπλα, ενώ στη(στα 3.1 δευτερόλεπτα) η μπάλα είναι την ώρα που επανέρχεται από το έδαφος στο χέρι του. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις δύο αυτές φωτογραφίες, το βήμα που κάνει με το δεξί πόδι είναι βήμα ντρίμπλας, αφού έχει ξεκινήσει (δείχνουν και η 1η και η 2η φωτογραφία) όσο ο παίκτης κάνει ακόμα ντρίμπλα και όχι μετά που πιάνει την μπάλα για ντράιβ.

Η 3η φωτογραφία (στα 2.9 δευτερόλεπτα) είναι μόλις ο Μίροτιτς πιάνει την μπάλα και ξεκινά το μπάσιμο. Απ’ ότι βλέπουμε στον αέρα είναι το αριστερό πόδι, άρα από αυτό ξεκινάμε να μετράμε, αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Η 4η και η 5η φωτογραφία (στα 2.8 και στα 2.6 δευτερόλεπτα αντίστοιχα) δείχνουν τη στιγμή που πατά το αριστερό κάτω και αλλάζει το βήμα για να έρθει το δεξί στον αέρα, δηλαδή η αλλαγή για να ξεκινήσει το 2ο βήμα του Μίροτιτς.

Η 6η και η 7η φωτογραφία (στα 2.5 και στα 2.4 δευτερόλεπτα αντίστοιχα) δείχνουν τη στιγμή που πατά το δεξί κάτω (ολοκλήρωση δεύτερου βήματος) και ανεβαίνει πάλι το αριστερό στον αέρα. Εδώ ο παίκτης έχει μόλις κάνει τα δύο βήματα που δικαιούται.

Στην 8η φωτογραφία (στα 2.2 δευτερόλεπτα) ο Μίροτιτς δεν κάνει άλλο βήμα, αλλά ανεβαίνει στον αέρα και σουτάρει, ολοκληρώνοντας καθόλα νόμιμα την κίνησή του.

Το όλο «ζουμί» της υπόθεσης και το σημείο στο οποίο υπήρξε το μπέρδεμα είναι προφανώς στην 1η και τη 2η φωτογραφία, δηλαδή το βήμα πριν τα δύο τελευταία. Όμως, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, το βήμα έχει ξεκινήσει και η μπάλα είναι ακόμη στην ντρίμπλα, άρα δεν μπορεί να μετρήσει για βήμα μπασίματος, αλλά μετρά για βήμα ολοκλήρωσης προσπάθειας ντρίμπλας. Οπότε ο Μίροτιτς κάνει δύο βήματα και σουτάρει, δηλαδή οι διαιτητές είχαν απόλυτο δίκιο που μέτρησαν το καλάθι και δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω με τη φάση.

Το βίντεο της φάσης:

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *