Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Βραδιά προσωπικοτήτων!

Βραδιά προσωπικοτήτων!

Σε μια νύχτα που οι συγκινήσεις και τα ντέρμπι δεν έλειψαν, τέσσερις ήταν οι προσωπικότητες που ξεχώρισαν: ο Μπέρνι που χάρισε στη Μάλαγα τη νίκη και εκθρόνισε τη Ρεάλ από την κορυφή του ομίλου, ο Γιαγκόντνικ που έδειξε και πάλι πόσο μεγάλος σκόρερ είναι για να δώσει στην Ολίμπια τη νίκη με τεράστια ανατροπή επί της Αρμάνι και οι Έιντσον-Σχορτσανίτης που γύρισαν ένα χαμένο παιχνίδι κατά της Ζαλγκίρις για να δώσουν στη Μακάμπι την πρόκριση (και μαθηματικά) και την πρωτιά του ομίλου (εκτός απίθανου ενδεχομένου).

Χαμόγελα και στη Βαρκελώνη, με την Μπαρτσελόνα να γίνεται η 4η ομάδα που προκρίνεται και μαθηματικά στο Top-16, ενώ τεράστια νίκη πέτυχε η Βαλένθια επί της Εφές Πίλσεν και έκανε… «κόλαση» τον 4ο όμιλο. Περισσότερο απ’ όσο ήταν δηλαδή.

 

Όμιλος Α

Ζαλγκίρις Κάουνας-Μακάμπι Τελ Αβίβ 68-71 (34-35)
Μπέγκιτς 10π. 5ρ., Πότσιους 10π. 4ασ., Ντελινινκάιτις 10π. 3ασ. // Σχορτσανίτης 22π. 6ρ. 3ασ. 2κλ. (8/12δ. 6/10β.), Πέρκινς 20π. 7ρ., Έιντσον 8π. 2ρ. 4ασ. 5κλ.
Μεγάλη ανατροπή πέτυχε η Μακάμπι στη Λιθουανία, σε ένα ματς που φαινόταν χαμένο στα τελευταία του λεπτά. Την ώρα που ο κόσμος στις εξέδρες πανηγύριζε τη νίκη της Ζαλγκίρις, Σχορτσανίτης και Έιντσον δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και γύρισαν τον αγώνα για να χαρίσουν στην ομάδα τους τη νίκη και να δείξουν ότι η φετινή Μακάμπι έχει και χαρακτήρα μεγάλης ομάδας.

Η Μακάμπι ανέτρεψε την κατάσταση στην 4η περίοδο, όταν κράτησε τη Ζαλγκίρις στους 12 πόντους, παρότι ξεκίνησε άθλια με 1 πόντο στα πρώτα 6,5 λεπτά της περιόδου. Κράτησε τη Ζαλγκίρις στους 6 πόντους από το 35 και μετά και πήρε τον αγώνα. Το έναυσμα για την αντεπίθεση έδωσε ο Σχορτσανίτης με 6 πόντους, 1 ασίστ κι ένα κλέψιμο, που μετέτρεψαν το 62-54 σε 66-67 στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Πότσιους έδωσε ξανά προβάδισμα στη Ζαλγκίρις, αλλά το τρίποντο του Έιντσον 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έκανε το 68-70 και χάρισε στη Μακάμπι τη νίκη, αφού Ντελινινκάιτις και Μπέγκιτς τα θαλάσσωσαν στο τέλος.

Ο Πέρκινς ήταν πάρα πολύ καλός στο ματς, αλλά πήγε να τα καταστρέψει στην 4η περίοδο δείχνοντας τη ροπή του προς το μη οργανωμένο παιχνίδι. Η Ζαλγκίρις κατάφερε να φτάσει ένα σουτ μακριά από τη νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως η Μακάμπι σε ματς που είχε 28 λάθη (11 η Μακάμπι) δείχνοντας πόσο σκληρό καρύδι θα είναι φέτος για κάθε αντίπαλο. Βέβαια, οι παίκτες της… δεν μαζεύονταν με τίποτα με τους Πότσιους, Καλνιέτις, Γιανκούνας, Μπέγκιτς, Μιλάκνις, Ουάτσον και Κόλινς να κάνουν 2 ή περισσότερα λάθη (ο Καλνιέτις… 6).

Η νίκη αυτή φέρνει τη Μακάμπι στην 1η θέση του ομίλου και οι Ισραηλινοί είναι σχεδόν αδύνατο πια να χάσουν την πρωτιά, ενώ η Ζαλγκίρις ξέρει ότι θέλει νίκη επί της Προκόμ την ερχόμενη εβδομάδα για να μην μπλέξει σε περιπέτειες μετά με Λαμποράλ και Χίμκι της τελευταίες δύο αγωνιστικές.

Όμιλος Β

Ρόμα-Σαρλερουά 95-83 (41-45)
Ουάσινγκτον 27π. 4ρ. 10κ.φ., Ντζέντοβιτς 16π. 5ρ. 4ασ. 3κλ., Τραορέ 12π. 5ρ. // Γκομί 19π. 5ρ. 4ασ., Γκριν 13, Ράιτ 11π. 6ρ.
Κι όμως… αναστήθηκε! Ο λόγος για τη Ρόμα, η οποία έκανε μακράν το καλύτερο επιθετικά παιχνίδι της φέτος σε Ευρωλίγκα και Ιταλία, περνώντας τους 90 πόντους για πρώτη φορά μετά από 13 αγώνες στη χρονιά. Μάλιστα, οι Ρωμαίοι ήταν πολύ καλοί στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και ανέτρεψαν την κατάσταση του αγώνα, προσπερνώντας και κερδίζοντας με επιμέρους σκορ 54-38. Οι 29 πόντοι της τελευταίας περιόδου ήταν περίπου όσοι συνήθιζε η Ρόμα να βάζει σε… ολόκληρα ημίχρονα ως τώρα.

Η Ρόμα ουσιαστικά καθάρισε τον αγώνα στην 4η περίοδο, ξεκινώντας με 7-0 και σκοράροντας κατά βούληση σε όλο το δεκάλεπτο, μετατρέποντας το 66-66 του 30ου λεπτού σε 86-68 και τελειώνοντας το ματς στα μισά της περιόδου.

Με τη νίκη αυτή, ουσιαστικά κλείδωσε τη θέση της στην επόμενη φάση, καθώς είναι πάνω από Σαρλερουά και Μπαμπέργκ σε κάθε ισοβαθμία, διπλή ή τριπλή. Μόνος τρόπος για να αποκλειστεί είναι να χάσει και τα 3 εναπομείναντα ματς της (πιθανό) και να κερδίσει μια από τις άλλες δύο και τα 3 δικά της (απίθανο). Πάντως, στο δεύτερο ημίχρονο έδειξε μερικές από τις αρετές της ως ομάδα όταν της βγαίνει το ματς. Τώρα πρέπει ο Μπονιτσιόλι να βρει τρόπο να γίνεται πιο συχνά αυτό.

Ουνικάχα Μάλαγα-Ρεάλ Μαδρίτης 75-71 (33-39)
Φρίλαντ 15π. 10ρ., Μπλάκνεϊ 13π. 4ασ. 3κλ., Μπλάνκο 17π. 6ρ. // Λιουλ 16π. 3ασ., Τάκερ 11π. 3ρ., Τόμιτς 10π. 3ρ.
Η φετινή Ρεάλ έχει καταντήσει μια τελείως αφερέγγυα ομάδα, που δεν μπορεί να κερδίσει ούτε «δικά της» παιχνίδια. Στο ματς με τη Μάλαγα ήταν καλύτερη, είχε το προβάδισμα συνεχώς και όλη την ώρα από το 2-3 του 2ου λεπτού ως το 68-69 του 38ου λεπτού, κι όμως κατάφερε να χάσει.

Προηγήθηκε μέχρι και με 10 πόντους διαφορά και είχε τον έλεγχο ως το 63-69. Κάπου εκεί «στέρεψε» και επέτρεψε στη Μάλαγα να περάσει μπροστά. Η Ρεάλ προσπέρασε για τελευταία φορά στο 70-71, αλλά μετά μίλησε ο Μπέρνι. Τι κι αν δεν είχε βάλει ούτε έναν πόντο ως τότε σε όλο το ματς, ανύπαρκτος επιθετικά; Πήρε την μπάλα όταν έκαιγε και σηκώθηκε πάνω σε άμυνα, πετυχαίνοντας αυτό που ουσιαστικά ήταν το τρίποντο της νίκης για την ομάδα του.

Η νίκη της Μάλαγα φέρνει τριπλή ισοβαθμία στον όμιλο, η οποία, όμως, πολύ δύσκολα θα διατηρηθεί ως το τέλος. Πάντως, σε περίπτωση ισοβαθμίας, η Ρεάλ έχει το πλεονέκτημα από τη Μάλαγα.

Όμιλος Γ

Μπαρτσελόνα-Σολέ 76-62 (44-28)
Εντόνγκ 15π. 6ρ., Πέροβιτς 13π. 4ρ., Ίνγκλς 8π. 5ρ. 3ασ. 2κλ. // Λέοναρντ 9π. 6ρ., Νέλσον 14
Εύκολη βραδιά είχε η Μπαρτσελόνα, ή τουλάχιστον έτσι ήταν από το ημίχρονο και μετά. Η Σολέ άντεξε την πρώτη περίοδο, η οποία τελείωσε με τους Γάλλους να προηγούνται με 18-20. Η Μπαρτσελόνα έσφιξε την άμυνά της στο δεύτερο δεκάλεπτο, απάντησε με 11-1 και πήρε τον έλεγχο του ματς. Η διαφορά ανέβηκε ως τους 16 πόντους στο ημίχρονο, αλλά η Σολέ άντεξε και την περιόρισε στους 14 στο φινάλε, παρότι βρέθηκε πίσω και με 20 πόντους. Πάντως, για να τα λέμε όλα, η Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε ξανά να βρει καλό ρυθμό, δείγμα του πόσο την έχουν επηρεάσει οι πολύ σημαντικές απουσίες που έχει.

Με τη νίκη αυτή, οι «μπλαουγκράνα» πέρασαν και μαθηματικά στο Top-16 και πλέον στον 3ο όμιλο υπάρχει μία εκκρεμότητα για το ποιος θα προκριθεί, με τη Σολέ να έχει το πάνω χέρι έναντι της Λιέτουβος. Πολύ καλός ήταν και πάλι ο Ινκγλς, που έχει αρπάξει από τα μαλλιά την τεράστια αυτή ευκαιρία για την καριέρα του.

Όμιλος Δ

Βαλένθια-Εφές Πίλσεν 62-56 (24-28)
Ντε Κολό 13π. 5ρ., Σαβάνοβιτς 13π. 6ρ., Κλαβέρ 10, Γιαφτόκας 7π. 12ρ. // Γκονλούμ 12π. 8ρ., Ρακόσεβιτς 7π. 5ρ. 3ασ. 3κλ.
Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς το έχει στείλει το μήνυμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε για το πώς θα παίζει η Βαλένθια. Μέχρι να περάσει το στίγμα του στην ομάδα, οι Ισπανοί θα «σπάνε κόκκαλα» στην άμυνα και όποιος αντέξει. Ως τώρα… κανείς δεν έχει αντέξει.

Τελευταίο θύμα η Εφές Πίλσεν, που έμεινε στους 56 πόντους απέναντι σε μια ψυχωμένη Βαλένθια, η οποία μπόρεσε σε δύο εβδομάδες να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση και πλέον να παλεύει επί ίσοις όροις για την πρόκριση. Η Εφές ακόμη ψάχνει να βρει γιατί πέτυχε 9 πόντους στην πρώτη περίοδο και… 8 στην τέταρτη, που σαφώς της κόστισαν τη νίκη.

Η Βαλένθια του Πέσιτς είναι πάρα πολύ σκληρή ομάδα και το 19-8 του τελευταίου δεκαλέπτου το δείχνει ξεκάθαρα. Σε αυτό το διάστημα οι Ισπανοί εξουδετέρωσαν κάθε όπλο και κάθε πλεονέκτημα των Τούρκων και άλλαξαν την εικόνα του ματς. Το 43-48 του 30ου λεπτού έγινε 53-51 και όσο η Εφές συνέχιζε να σκοράρει με το σταγονόμετρο η Βαλένθια ένιωθε και πιο σίγουρη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελικό 62-56 διαμορφώθηκε 2 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα με την Εφές να αδυνατεί να σκοράρει από το 38΄ και μετά!


Ολίμπια Λιουμπλιάνας-Αρμάνι Μιλάνο 82-75 (42-32)
Γκρέγκορι 17π. 11ρ., Ιλιέφσκι 14π. 4ασ., Γιαγκόντνικ 15π. 3ρ. // Φίνλεϊ 16, Μέλι 13π. 5ρ., Χόκινς 14π. 3ρ.
Ματς με μεγάλες συγκινήσεις. Η Ολίμπια μπήκε πολύ δυνατά και κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο κερδίζοντας με 21-9 την πρώτη περίοδο και έχοντας διψήφια διαφορά στο ημίχρονο. Εκεί που οι Ιταλοί έμοιαζαν χαμένοι, έδειξαν μέρος των φετινών τους δυνατοτήτων τρέχοντας ένα 0-13 για να προσπεράσουν με 46-47.

Μετά από αυτό η Αρμάνι φαινόταν να έχει πάρει το momentum του αγώνα και να πλησιάζει ολοένα προς τη νίκη. Η διαφορά ανέβηκε στους 5 πόντους και μετά στους 6 (51-57) για να φτάσει στη μεγαλύτερη τιμή της στο 58-66. Λίγο πριν το τέλος η Αρμάνι κέρδιζε με 64-71 και φαινόταν ότι θα πάρει τη νίκη.

Όμως, κάπου εκεί μίλησε ο Γκόραν Γιαγκόντνικ. Ο τεράστιος αυτός σκόρερ μάλλον δεν είχε συμβιβαστεί με την ήττα και σχεδόν μόνος του άλλαξε τη ροή του ματς. Η Ολίμπια έτρεξε ένα 10-0 για να προσπεράσει με 74-71, ενώ κέρδισε με 18-4 τα τελευταία 3,5 λεπτά! Ο Γιαγκόντνικ είχε 9 από τους 12 πόντους της Ολίμπια από το 66 ως το 78 και η Αρμάνι δεν ξέρει ακόμα… από πού τη χτύπησε. Όταν σταμάτησε ο Γιαγκόντνικ, ο Ιλιέφσκι είχε 4/4 βολές και ο Φίνλεϊ έκανε 2 λάθη για να τελειώσει και τυπικά το ματς.

Με τη νίκη αυτή, η Ολίμπια παρέμεινε στην κορυφή του ομίλου της (μαζί με τον Παναθηναϊκό) μετά από 7 αγωνιστικές και την επόμενη εβδομάδα λογικά παίζει την πρωτιά στο ΟΑΚΑ. Τεράστιο κατόρθωμα για μια ομάδα του μπάτζετ της Ολίμπια, ακόμη μεγαλύτερο κατόρθωμα του Γιούρι Ζντοβτς, που έχει φτιάξει φέτος μια καταπληκτική ομάδα.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *