Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Και νίκη και καλή διαφορά και ωραία απόδοση!

Και νίκη και καλή διαφορά και ωραία απόδοση!

Όσα πράγματα μπορεί να είχε στο μυαλό του ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ότι μπορεί η ομάδα του να πάρει από το ματς με την Αναντόλου Εφές, όλα τα πήρε ο Ολυμπιακός κι ακόμα περισσότερα. Το τελικό 83-65 και το +18 είναι «χρυσάφι» για τους «ερυθρολεύκους» σε έναν όμιλο που είπαμε ότι μπορεί να κριθεί και στις 2 νίκες. Θα γίνει ακόμα σημαντικότερο αν η ΤΣΣΚΑ πάρει τη Γαλατά την Πέμπτη.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλά, Ντόρσεϊ και Λο βοήθησαν, η ομάδα αντέδρασε σωστά και με ωριμότητα όταν η Εφές έκανε την αντεπίθεσή της και στο τέλος ο μεν Ολυμπιακός έπαιζε ώριμα, η δε Εφές σπασμωδικά από τον πρώτο παίκτη, ως τον Σαρίτσα και τον τελευταίο που καθόταν στον πάγκο. Έτσι, δεν γλίτωσε τη βαριά ήττα, με τον Ολυμπιακό να πρέπει, πρώτο και κυριότερο, να προφυλάξει τη διαφορά την ερχόμενη εβδομάδα και, δεύτερο, να παλέψει για τη νίκη, αφού απέδειξε ότι μπορεί να ματσάρει καλά την Εφές στην άμυνά του.

Ο Ολυμπιακός έκανε πολύ καλό ξεκίνημα στον αγώνα και ακόμα καλύτερο τελείωμα, κρατώντας την Εφές στους 12 πόντους στην 1η και 4η περίοδο, ελέγχοντας πλήρως το ρυθμό στο διάστημα αυτό και σκοράροντας κατά βούληση στην επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 50% στα δίποντα και 47% στα τρίποντα (51% και 13% αντίστοιχα η Εφές), τα ριμπάουντ ήταν μοιρασμένα (33-32), οι ασίστ 16-11, τα κλεψίματα 6-5, με τον Ολυμπιακό να κάνει μόλις 8 λάθη στο ματς (11 η Εφές).

Μοναδικό πρόβλημα για τους «ερυθρολεύκους» η παρουσία του Στάνκο Μπάρατς στο παρκέ, αλλά ο Σαρίτσα τον άφησε μέσα μόλις 22 λεπτά, έχοντας τον Σαβάνοβιτς (-3 ranking με 2/9 σουτ) 36 λεπτά στο παρκέ και τον Μπατίστα 23 (καλούτσικος με 11 πόντους και 6 ριμπάουντ).

Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός είδε τον Σπανούλη να παίζει πολύ ώριμα και σωστά, τον Ντόρσεϊ να προσφέρει πάρα πολλά σε άμυνα και επίθεση, τον Άντιτς να παίζει μεστά, τον Χάινς επίσης, τον Παπανικολάου να είναι πολύ καλός και τον Κώστα Σλούκα να ανεβάζει ψυχολογία φάση με τη φάση, όντας ασταμάτητος στην 4η περίοδο (15 πόντους σε 18 λεπτά). Καλός και ο Έισι Λο, δεν έκανε λάθη, έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει και ότι σταδιακά μπαίνει στη λογική της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ καλά στο παιχνίδι. Εκμεταλλευόμενος τα προβλήματα στη ρακέτα των Τούρκων χτύπησε από κοντά και κατάφερε μετά από 4 λεπτά να ξεφύγει με 10-4 με το καλάθι και φάουλ του Ντόρσεϊ. Ο ίδιος ήταν που στην επόμενη επίθεση έκανε το 12-4 με κάρφωμα, την ώρα που η Εφές προσπαθούσε με ατομικές ενέργειες του Σαβάνοβιτς να διασπάσει την «ερυθρόλευκη» άμυνα και αποτύγχανε. Ο Παπανικολάου έκανε το 16-6 δίνοντας για πρώτη φορά διψήφιο προβάδισμα στον Ολυμπιακό που πήγε στο 20-10 με τον Χάινς λίγο πριν το τέλος της 1ης περιόδου.

Συνολικά ο Ολυμπιακός στην πρώτη περίοδο έβαλε 14 πόντους μέσα από τη ρακέτα, 4 από βολές και μόλις 2 έξω από τη ρακέτα της Εφές (και αυτούς ο Άντιτς), παίζοντας ακριβώς όπως θα έπρεπε, κι αυτό φάνηκε στο σκορ. Η κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ματς ουσιαστικά συνεχίστηκε και στη 2η περίοδο, με τους «ερυθρολεύκους» να κρατούν τη διαφορά της πρώτης περιόδου και να την ανεβάζουν και πάνω από τους 10 πόντους με τον Χάινς και τον Άντιτς να κάνουν πάρτι. Ο Σπανούλης έγραψε το 32-20 με λέι απ και φάουλ, ενώ λίγο αργότερα ο Ολυμπιακός πήγε στο 36-22 με 4 συνεχόμενους πόντους από τον Αντρέα Γλυνιαδάκη, που πρόσφερε πολύτιμα λεπτά στη ρακέτα. Το τρίποντο του Σλούκα τον έφερε στο 39-30 αλλά η μικρή χαλάρωση στο τελευταίο λεπτό και οι 4 πόντοι του Βούγιατσιτς σε 25 δευτερόλεπτα έφεραν το ματς στο 41-36 στο ημίχρονο.

Η 3η περίοδος δεν ήταν καλή για τον Ολυμπιακό, που είδε την Εφές να ελέγχει τα ριμπάουντ, να παίζει πιο στρωτά και να αρχίσει να ψαλιδίζει τη διαφορά. Ο Τουντζερί και ο Μπατίστα την έφεραν στο 43-40 στο ξεκίνημα με τον Ολυμπιακό να παίρνει ανάσα από το σουτ του Λο και το τρίποντο του Παπανικολάου (51-43) αλλά να μην έχει διάρκεια και να σκοράρει μόλις 2 πόντους στα τελευταία 6 λεπτά της 3ης περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» έφταναν στο σουτ σχεδόν σε κάθε επίθεση (μόλις 1 λάθος), αλλά το σουτ αυτό δεν ήταν καλό, συνολικά 1/10 στο διάστημα αυτό, με τον Ίβκοβιτς να μην μπορεί να βρει τρόπο για να σπάσει την επιστροφή της Εφές.

Οι Τούρκοι δεν ήταν… διαστημικοί στα 6 αυτά λεπτά, αλλά ο χρόνος ήταν πολύς και με τον Μπάρατς οδηγό μπόρεσαν στο τέλος της 3ης περιόδου να ισοφαρίσουν σε 53-53. Κι όμως, εκεί που το momentum έμοιαζε να αλλάζει πλευρά, ήρθε η διακοπή της 3ης περιόδου, ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε ότι ηρέμησε και άρχισε και πάλι να παίζει καλά.

Εκτός από αυτό, τα τρίποντα μπήκαν, η ψυχολογία ανέβηκε και η Εφές δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Η 4η περίοδος άρχισε με τρίποντο του Γκεσεβίτσιους. Όταν ο Λαφαγιέτ και ο Σαβάνοβιτς αστόχησαν στην προσπάθειά τους να τον μιμηθούν ο Σλούκας πήρε καλάθι και φάουλ για το 59-53. Ο Ολυμπιακός έβγαλε την άμυνα, ο Σλούκας ξανασκόραρε, η Εφές τα έχασε και ο Σλούκας έφτασε τους 8 συνεχόμενους πόντους με τρίποντο για να κλείσει ένα 11-0 του Ολυμπιακού ως το 64-53.

Οι Τούρκοι δεν είχαν την ωριμότητα και την ηρεμία να επιστρέψουν ύστερα από αυτό, ήρθαν και τα δύο τρίποντα από Σπανούλη και Γκεσεβίτσιους σε συνεχόμενες επιθέσεις για να γράψουν το 70-58 στο 35ο λεπτό και να καθαρίσουν το ματς για τον Ολυμπιακό. Ο Σαβάνοβιτς συνέχισε να πετά τούβλα, ο Σπανούλης έβαλε κι άλλο τρίποντο, 73-58, και ο Ολυμπιακός σκεφτόταν ήδη τη διαφορά. Διαφορά που πήρε και με το παραπάνω στα τελευταία λεπτά αφού έφτασε ως το +19 του 77-58 για να κερδίσει τελικά με 18 πόντους χάρη σε 2 βολές του Σπανούλη στο τέλος.

Η Εφές ήταν σε σύγχυση και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις επιλογές του Σαρίτσα. Μάλλον ήθελε να μπορεί να βάλει… 8 μέσα στο ματς, αφού επέλεξε να το γυρίσει χωρίς Κινσέι, Βούγιατσιτς, Τουντζερί στο παρκέ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να βάλει την μπάλα στο καλάθι από την περιφέρειά του. Εκτός αυτού, η Εφές που είχε 0/2 τρίποντα στα πρώτα 30 λεπτά και δεν είχε σουτάρει τρίποντο στην 3η περίοδο, που ήταν και η καλύτερή της στο ματς, είχε 1/6 στο 4ο δεκάλεπτο κάνοντας λάθος επιθέσεις. Η νίκη ήρθε για τον Ολυμπιακό, η καλή διαφορά επίσης, και το ραντεβού των δύο ομάδων ανανεώθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Τα δεκάλεπτα: 20-12, 41-36, 53-53, 83-65.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 6 (3ρ. 3ασ.), Άντιτς 8 (2τρ. 5ρ. 2ασ. 2κ.), Σπανούλης 18 (2τρ. 4ασ. 9κ.φ.), Ντόρσεϊ 10 (5ρ. 3κ.), Πελεκάνος, Γκεσεβίτσιους 6 (2τρ. 4ρ.), Γλυνιαδάκης 4, Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 8 (1τρ. 7ρ.), Μάντζαρης, Σλούκας 15 (2τρ. 2ασ.), Λο 4 (2ρ. 2ασ.).

Αναντόλου Εφές (Σαρίτσα): Κινσέι 4, Τουντζερί 4 (4ασ.), Ακιόλ 3 (1), Μπατίστα 11 (6ρ.), Βούγιατσιτς 12 (3ρ. 3κ.φ.), Σαβάνοβιτς 4 (3ρ.), Γκιουλέρ 2 (3ασ.), Λαφαγιέτ 11 (4ρ. 4κ.φ.), Μπάρατς 14 (8ρ. 7κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *