Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ν. Κρεμαστής: Οι απόντες της Μόσχας, το ματς της χρονιάς και ο… Θανάσης!

Ν. Κρεμαστής: Οι απόντες της Μόσχας, το ματς της χρονιάς και ο… Θανάσης!

Σκέφτηκα πολύ σοβαρά να κάνω… «γαργάρα» το σημερινό κείμενο και να μην το στείλω στο site. Όχι γιατί έχω κόμπλεξ και δεν ήθελα να γράψω μετά από βαριά ήττα, αλλά γιατί, αν η ομάδα η ίδια έκανε «γαργάρα» το ματς στη Ρωσία και δεν κατέβηκε καν, εγώ γιατί να ασχοληθώ μαζί της και να γράψω. Όμως, με το ντέρμπι εναντίον της Γαλατά να έπεται, αποφάσισα να τα πούμε λίγο, να ανταλλάξουμε… απόψεις πρόκρισης.  

Από τη Ρωσία με… αδιαφορία!

Στη Ρωσία
ο Ολυμπιακός παρουσίασε το χειρότερο φετινό του πρόσωπο. Πραγματικά δεν έχω καμία διάθεση να ασχοληθώ με τον αγώνα, και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κάτι να πούμε. Η ομάδα μπήκε στο παρκέ πολύ χαλαρή και το πλήρωσε. Με την καλύτερη της Ευρώπης έπαιζε, το ήξερε κι ένα μικρό παιδί ότι θα έχανε πολύ αν έπαιζε έτσι.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στο παρκέ με μηδενική διάθεση για άμυνα, πήραν επιθετικά ριμπάουντ και δεν μπορούσαν να σκοράρουν, δέχονταν καλάθι όποτε ήθελε ο Κιριλένκο και η παρέα του και όταν προσπάθησαν να ανεβάσουν στροφές, προφανώς και δεν τα κατάφεραν. Κλασσικό αυτό, το ξέρουμε, ρωτήστε και τον Ομπράντοβιτς τι έπαθε η δική του ομάδα αυτή την εβδομάδα. Αν μπεις χαλαρός στο ματς, μετά, 99 στις 100 φορές, δεν μπορείς να ανακάμψεις.

Το ματς είχε τελειώσει στο 10-0 της ΤΣΣΚΑ, με τον Ολυμπιακό να έχει σουτάρει 7 φορές σε 3 επιθέσεις και να έχει ένα μηδενικό δίπλα στους πόντους του. Κι αν νομίζετε ότι κάτι άλλαξε ως το τέλος του αγώνα, προφανώς και απατάσθε. Η ΤΣΣΚΑ είχε 25/33 δίποντα, με τα 23 από τα 25 να είναι με λέι απ ή κάρφωμα. Δηλαδή σε 40 λεπτά αγώνα οι Ρώσοι χρειάστηκε να σουτάρουν εύστοχα έξω από τη ρακέτα και ως το τρίποντο δύο φορές για να κερδίσουν με 32 πόντους! Λες και έπαιζαν φιλικό με την εφηβική ομάδα της ΤΣΣΚΑ, δηλαδή.

Τέλος πάντων, ας το καταπιούμε κι αυτό, αν κερδίσει η ομάδα την Γαλατασαράι την ερχόμενη εβδομάδα θα το ξεχάσουμε. Κι ας είναι η πιο βαριά ήττα τα τελευταία 8 χρόνια (μετά το αδιανόητο 59-110 του Καζλάουσκας με την Εφές). Με τα δύο ρόστερ, βέβαια, να μην έχουν καμία σύγκριση, ακόμη και στη φετινή «ισχνή» χρονιά (ποιος να ξεχάσει επικές στιγμές με Πέρι, Γκούλιας, Όβτσινα, Νόργκαρντ και σία…).

Υπάρχει και ο Άρης

Ως το ματς με τη Γαλατά υπάρχει το παιχνίδι με τον Άρη το Σάββατο στις 17:00. Τον Άρη δεν θέλω να τον μειώνω, όλοι όσοι είμαστε μπασκετικοί και πάνω από 25-30 έχουμε μεγαλώσει με τον Άρη. Είδαμε Γκάλη, Γιαννάκη, τα δικά τους φάιναλ φορ, τον «αυτοκράτορα» να σπάει τα ρεκόρ στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Οπότε, γενικά προς τον Άρη έχω μια συμπάθεια.

That being said που λένε και οι Εγγλέζοι, ο φετινός Άρης δεν την παλεύει με τίποτα. Αν ήταν ο Κουσούλης εδώ θα σας έλεγε πόσα συνεχόμενα ματς έχει ο Άρης να δώσει πάνω από 10 ασίστ, νομίζω σίγουρα 4-5. Οι «κίτρινοι» είναι κάτω του μετρίου, το γεγονός ότι σε μια τραγική Α1 θα έπαιζαν για την παραμονή τους αν το Μαρούσι δεν είχε πέσει πριν αρχίσει η σεζόν, τα λέει όλα.

Περιφερόμενη τραγωδία είναι ο φετινός Άρης και δεν βλέπω τον τρόπο να μη συνεχιστεί το σερί των 13 συνεχόμενων νικών του Ολυμπιακού από το 2006-07 και μετά. Στην ουσία, όσο κι αν σκέφτονται οι παίκτες του Ίβκοβιτς το ματς της Γαλατά (που εννοείται ότι αυτό θα σκέφτονται), τον Άρη θα τον κερδίσουν, εύκολα ή δύσκολα. Μάλλον εύκολα. Ένα πεντάλεπτο ξέσπασμα θα είναι αρκετό. Η νίκη πρέπει να έρθει, ώστε να κρατήσει ο Ολυμπιακός την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Θεωρώ, πάντως, ότι θα έρθει εύκολα το ροζ φύλλο αν η ομάδα δείξει έστω και λίγο χαρακτήρα, όπως πρέπει.

Το ματς της χρονιάς

Την Πέμπτη ο Ολυμπιακός παίζει το παιχνίδι της χρονιάς. Όπως και να το κάνουμε, ως τον 5ο τελικό του πρωταθλήματος δεν υπήρχε ούτε υπάρχει πιο σημαντικό ματς από αυτό με τη Γαλατασαράι. Το ματς αυτό θα κρίνει αν η σεζόν του Ολυμπιακού είναι επιτυχημένη ή όχι στη φετινή Ευρωλίγκα.

Όπως είχα ξαναγράψει, το σενάριο είναι το καλύτερο δυνατό για τον Ολυμπιακό: παίζει με την ομάδα με το πιο αδύναμο ρόστερ στην έδρα του και θέλει νίκη με 2 πόντους διαφορά.

Γιατί με 2 θα μου πείτε; Γιατί αυτή είναι η συνέπεια της εμφάνισης με την ΤΣΣΚΑ. Πλέον, ο Ολυμπιακός έχει -21 συνολική διαφορά πόντων, ενώ η Γαλατά -8. Αυτό σημαίνει ότι αν ισοφαρίσει τη διαφορά του πρώτου αγώνα (το -1 δηλαδή) θα αποκλειστεί στη συνολική διαφορά πόντων. Ασχολίαστο όσον αφορά στον επαγγελματισμό της ομάδας, αν και μικρή σημασία μάλλον θα έχει.

Η Γαλατά έχει κερδίσει 3 αγώνες στον όμιλο, και γενικά κερδίζει όταν ελέγχει το ρυθμό του αγώνα, όταν μπαίνει στα τελευταία λεπτά μπροστά στο σκορ, όταν ο αντίπαλος πέφτει στην παγίδα να εγκλωβιστεί από την άμυνά της. Όταν Μπαρτσελόνα, Ουνίκς, Σιένα την έτρεξαν, την κέρδισαν πολύ εύκολα στην πρώτη φάση, ενώ το ίδιο έκανε και η ΤΣΣΚΑ στη δεύτερη.

Απ’ την άλλη, στους 62-68 πόντους οι Τούρκοι έχουν πλεονέκτημα. Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός με τον Ντόρσεϊ θα μπορέσει να ισορροπήσει τις μάχες στη ρακέτα, ενώ θα πρέπει να απελευθερώσει τον Σπανούλη και να μην προσανατολίζεται μόνο εκεί. Ο Λο, ο Σλούκας και ο Πρίντεζης θα έχουν ρόλους-κλειδί στην αναμέτρηση, ενώ αν μπορέσει ο Ολυμπιακός να βρει και ελεύθερα σουτ στον Γκεσεβίτσιους, θα έχει πλεονέκτημα. Περιμένω από τον Παπανικολάου να ματσάρει τον Λούκας που είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρτιά της Γαλατά: τον ξέρει, τον έπαιζε ένα ολόκληρο χρόνο στην προπόνηση, μπορεί να τον εγκλωβίσει.

Δεμένη ομάδα η Γαλατά
, με πολύ καλό προπονητή, αναλογικά προπονητή υψηλότερου επιπέδου από το ρόστερ της, και αυτό την έχει φτάσει ως εδώ. Ο κόσμος θα πρέπει να πάει στο ΣΕΦ, να ξεχάσει ό,τι έχουμε δει φέτος για να έρθει η πρόκριση. Και μετά, θα αρχίσουμε τη συζήτηση για τη Σιένα και το όνειρο του φάιναλ φορ.

Αν η περιφέρεια των Τούρκων πιεστεί κατάλληλα ώστε Αρσλάν και Λάκοβιτς να βγουν εκτός της ζώνης άνεσής τους, αν μπορέσει ο Ολυμπιακός να τους κουράσει στη δική του επίθεση, τότε και λιγότερα σουτ θα δεχτεί και θα μπορέσει να ξεφύγει στο σκορ. Το πιο σημαντικό; Όπως κι αν ξεκινήσει ο αγώνας, η ομάδα δεν πρέπει να χαλαρώσει. Είναι το ματς της χρονιάς, οι Τούρκοι δεν θα τα παρατήσουν ούτε αν μείνουν πίσω με 15 πόντους και θέλει 1 λεπτό. Δεν υπάρχει αύριο για κανέναν από τους δύο και θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός με τις προσωπικότητες που έχει στο ρόστερ του μπορεί να πάρει την πρόκριση. Ή μάλλον, οφείλει να πάρει την πρόκριση.

Νώντας Κρεμαστής

ΥΓ1: Κάποιος να δώσει στον Θανάση το υπογλώσσιό του. Θα πάθει και τίποτα. Μάλλον βλέπουν τον κόσμο από τη 2η θέση στο τριφύλλι και έβγαλαν έξω τη… μύγα που τσιμπάει τον Θανάση κάθε χρόνο. Όσο για τη σοβαρότητα προτάσεων όπως αυτές με τις… σεξουαλικές του επιδόσεις προς όλη την Ευρώπη, τι να σχολιάσει κανείς; Να πω ότι δεν θα έπρεπε να λέγονται τέτοια από τον πρόεδρο μιας από τις δυο πιο μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και ότι θα έπρεπε να τιμωρηθεί γιατί κάτι τέτοια έχουν κάνει τα παιδάκια κάφρους; Περιττό…

ΥΓ2: Θα ήθελα να δω τον Λάζο να παίρνει πιο πολύ χρόνο με τον Άρη για να επανέλθει, μήπως μπορέσει να βοηθήσει στο ματς με τη Γαλατά.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *