Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Τρόπαιο ζητά ιδιοκτήτη…

Τρόπαιο ζητά ιδιοκτήτη…

Δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου 2008

Η έναρξη του φάιναλ φορ απέχει μόλις λίγες ώρες και μετά τα αφιερώματα των προηγούμενων ημερών, ήρθε η ώρα να δούμε από κοντά τους τέσσερις μονομάχους. Μακάμπι, Σιένα, Ταού και ΤΣΣΚΑ, περιμένουν όλες στην αφετηρία, όμως μόνο δύο θα περάσουν στον τελικό γύρο της κούρσας και, φυσικά, μία θα τερματίσει και θα φύγει από την Ισπανία με το τρόπαιο στις αποσκευές της.

Η Μακάμπι έχει την καλύτερη επίθεση από τις τέσσερις με 83.0 πόντους μέσο όρο στα 23 παιχνίδια που έδωσε ως τώρα, ενώ χειρότερη είναι η Σιένα με 78.0 πόντους ανά αγώνα. Πιο εύστοχη στα δίποντα είναι και πάλι η Μακάμπι (57%) με το ίδιο ποσοστό με την Ταού, ενώ στα τρίποντα προηγούνται οι Ρώσοι με 41%. Η ΤΣΣΚΑ είναι καλύτερη και στις βολές (74%) με τις 4 ομάδες να κυμαίνονται από το 71 μέχρι το 74%. Πρώτη στα ριμπάουντ η Μακάμπι με 33 ανά ματς και τελευταία η Σιένα με 28, στις ασίστ πρώτη η Μακάμπι με 18 και τελευταία η Ταού με 13. Στα κλεψίματα η Σιένα είναι 1η με 14 ανά ματς με τελευταίους τους Ρώσους με 7 μέσο όρο. Τέλος, τα λιγότερα λάθη απ’ όλους κάνει η ΤΣΣΚΑ με 10, ενώ τα περισσότερα οι παίκτες της Μακάμπι με 13. Τα στατιστικά λένε ότι κάθε ομάδα έχει πλεονεκτήματα έναντι των άλλων, τα οποία αν εκμεταλλευτεί θα φτάσει στο τρόπαιο. Η λογική λέει ΤΣΣΚΑ, η έδρα λέει Ταού, το επιθετικό ταλέντο λέει Μακάμπι, η ομαδικότητα λέει Σιένα. Ας δούμε όμως τι λόγους έχει η καθεμία για να «απαιτήσει» το τρόπαιο και τι για να το «παραχωρήσει» πιο εύκολα:

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Θα το πάρει γιατί… απλώς είναι «η καλύτερη ομάδα του κόσμου εκτός NBA», όπως πρόσφατα έγραψε το Sports Illustrated. Οι Ρώσοι έχουν ένα παντοδύναμο σύνολο με 9 πρωτοκλασάτους παίκτες. Ποιος στοιχηματίζει εναντίον τους; Θα το χάσει γιατί… έχει φτάσει για 6η συνεχόμενη φορά με παρεμφερές ρόστερ σε φάιναλ φορ και πλέον δεν είναι όσο «διψασμένη» ήταν παλιότερα. Το θέλει γιατί… πιθανότατα είναι το κύκνειο άσμα αυτής της ομάδας, αφού το καλοκαίρι οι φήμες λένε ότι θα διαλυθεί για να ξαναχτιστεί από την αρχή, με τουλάχιστον 4-5 παίκτες, αλλά και τον Μεσίνα, να αποχωρούν. Μπόνους… η ήττα στον περσινό τελικό από τον Παναθηναϊκό, με τους Ρώσους να μην το έχουν χωνέψει ακόμη. Η εκδίκηση δεν θα έρθει φέτος, αφού οι «πράσινοι» δεν είναι εδώ, αλλά το τρόπαιο θα τους δώσει «παρηγοριά».

ΤΑΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΑ: Θα το πάρει γιατί… παίζει στην έδρα της και νιώθει ισχυρή γι’ αυτό. Ακόμη και τα 300 εισιτήρια της τελευταίας στιγμής δικά της θα βαφτούν, ενώ είναι βέβαιο ότι το «Βισταλέγκρε» θα θυμίζει λίγο από «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα», καθώς οι Βάσκοι θα είναι πλειοψηφία. Θα το χάσει γιατί… είναι η Ταού. Κάθε χρόνο στο φάιναλ φορ θυμάται πόσο loser ομάδα είναι και απλώς αποτυγχάνει. Το θέλει γιατί… δεν γίνεται τόσες επενδύσεις, τόσοι παικταράδες, να μην έχουν μπορέσει να σηκώσουν ένα τρόπαιο όλα αυτά τα χρόνια. Ο εγωισμός των Βάσκων έχει θιγεί και ζητούν απόδοση δικαιοσύνης. Μπόνους… η φυγή του Σκόλα. Στην Ταού έχασαν τον καλύτερό τους παίκτη, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουν ότι ξέφυγαν από την παγίδα που έπεφταν κάθε χρόνο στο φάιναλ φορ, όταν όλα περιστρέφονταν γύρω από τον Αργεντινό. Λέτε να έφταιγε ο Σκόλα για τις ήττες;

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Θα το πάρει γιατί… είναι μακράν η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης στην επίθεση και η ομάδα με το περισσότερο ταλέντο. Οι 7 Αμερικανοί (με την έννοια της… ηπείρου) συν τους Βούισιτς, Χάλπεριν, μπορούν να «σκοτώσουν» οποιονδήποτε αντίπαλο όταν είναι στη μέρα τους. Θα το χάσει γιατί… αν οι 9 προαναφερθέντες δεν είναι στη μέρα τους, δεν έχει μάθει να κερδίζει από την άμυνά της. Έτσι και βραχυκυκλώσει η επίθεση των Ισραηλινών, λύση δεν υπάρχει. Και οι Αμερικανοί δεν… φημίζονται για το καθαρό μυαλό τους στα δύσκολα. Το θέλει γιατί… ζητάει με όλο της το είναι να αποδείξει ότι επιτέλους μπορεί να σηκώσει την κούπα και χωρίς τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο ρόστερ της. Του 2001 ήταν… μαϊμού, οπότε από το 1977 και μετά μένουν μόνο τα τρόπαια που είχαν υπογραφή «Σάρας». Μπόνους… έδειξε ήδη φέτος ότι της… αρέσουν τα στεφάνια στο «Βισταλέγκρε», αφού εκεί φιλοδώρησε τη Ρεάλ με 103 πόντους στη φάση των «16».

ΣΙΕΝΑ: Θα το πάρει γιατί… είναι η πιο ομάδα από τους «4». Δεν έχει βεντέτες και από απλώς καλούς παίκτες καταφέρνει να παίρνει το 100% σε άμυνα κι επίθεση. Θα το χάσει γιατί… δεν έχει βεντέτα. Στα δύσκολα μιλάνε οι παίκτες με προσωπικότητα. Ποιος μπορεί να τη σηκώσει στις πλάτες του και να πάρει το βάρος της νίκης ή της αποτυχίας στα χέρια του; Άλλωστε, γι’ αυτό δεν έχασε και το Κύπελλο Ιταλίας; Το θέλει γιατί… επιθυμεί να είναι η απόδειξη ότι το ιταλικό μπάσκετ δεν πέθανε και ότι δεν χρειάζεσαι 20+ εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ για να κατακτήσεις την κορυφή. Μπόνους… η ομάδα έχει εθιστεί στις νίκες. Τα τελευταία 3 χρόνια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο ιταλικό πρωτάθλημα, όπου χάνει μόνο με το σταγονόμετρο. Ομάδα που έχει μάθει να κερδίζει… δύσκολα χάνει.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *