Home / ΔΙΑΦΟΡΑ / Α. Λεωτσάκος: «Γνώμονας ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός, στοίχημα η αλληλεγγύη»

Α. Λεωτσάκος: «Γνώμονας ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός, στοίχημα η αλληλεγγύη»

Στο πλαίσιο του all-star game του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος «Πάνος Ζαχαρογιάννης» μίλησε στο Age of Basketball ο εντεταλμένος σε θέματα Αθλητισμού δημοτικός σύμβουλος της Αγίας Βαρβάρας, Ανδρέας Λεωτσάκος.

Με σύνθημα την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο στις δύσκολες παρούσες συγκυρίες, ο κ. Λεωτσάκος μίλησε για τη σημασία της εκδήλωσης: «Έχοντας στο μυαλό μου τη σημερινή εκδήλωση, θέλω να συγχαρώ την πρωτοβουλία και ελπίζω να υπάρχουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες. Ένα καινούργιο στοίχημα είναι η αλληλεγγύη, πρέπει να φανούμε άνθρωποι. Μιλάω για το φιλανθρωπικό κομμάτι της εκδήλωσης».

Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του δήμου να συνεχίσει να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, παρά τα προβλήματα της εποχής, μίλησε για τα αναγκαία στοιχεία, φιλότιμο, μεράκι και εθελοντισμό, για να συνεχίσουν να υπάρχουν πρωτοβουλίες αθλητισμού και πολιτισμού στο δήμο, τους στόχους του δήμου όσον αφορά στον αθλητισμό, αλλά και τις προτεραιότητες που υπάρχουν.

AoB: Πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται με τη σημερινή εκδήλωση και γενικότερα τέτοιου είδους εκδηλώσεις για το δήμο της Αγίας Βαρβάρας;

Πρωτίστως θέλω να πω ότι είναι μεγάλη μας χαρά που από αθλητικά σωματεία της πόλης μας παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες για την αλληλεγγύη και το κοινωνικό καλό. Αποδεικνύουμε σήμερα ότι η αλληλεγγύη είναι μια παράμετρος του πολιτισμού. Τόσα χρόνια έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά, υπέρογκα ποσά για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αποδεικνύουμε σήμερα ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός δεν χρειάζονται χρήματα. Χρειάζεται μεράκι, χρειάζεται φιλότιμο, χρειάζεται εθελοντισμός, χρειάζεται απλά να βγουν οι νέοι έξω και να τρέξουν.

AoB: Η εκδήλωση του all-star game ξεφεύγει από τα όρια του δήμου, καθώς εκτός του ότι εκτείνεται πέρα από το μπάσκετ με τα κορίτσια της ρυθμικής, οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα είναι ουσιαστικά απ’ όλες τις περιοχές της Αττικής. Είναι κι ένα μέσο προβολής για το δήμο και τις προσπάθειες που γίνονται στον αθλητισμό;

Σίγουρα. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, ειδικά όσον αφορά στις υποδομές, τις εγκαταστάσεις και όλα αυτά. Θεωρώ ότι τέτοια τουρνουά ανεβάζουν το επίπεδο, ανεβάζουν τον πήχη του αθλητισμού και αξιοποιώντας τις δικές μας υποδομές, βοηθάμε και τα σωματεία μας, προχωράμε και βρίσκουμε παράλληλα και καινούργια, καινοτόμα στοιχεία.

AoB: Οι στόχοι οι δικοί σας και του δήμου για τον αθλητισμό της Αγίας Βαρβάρας στο εγγύς μέλλον;

Είναι λίγο περίπλοκα τα πράγματα. Πρώτα απ’ όλα γνωρίζετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, στην οποία έχει περιέλθει όλο το κράτος και όχι μόνο ο δήμος μας. Το θέμα είναι να διαφυλάξουμε και να διασφαλίσουμε αυτά που έχουμε. Εμάς γνώμονάς μας είναι ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός, να τον προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε ακόμα περισσότερα προγράμματα με περισσότερους αθλούμενους και θα προστατεύσουμε τα σωματεία μας. Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Δύσκολα συντηρούνται οι εγκαταστάσεις, αλλά θα προσπαθήσουμε να τα διαφυλάξουμε όλα και πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει ως τώρα.

AoB: Μιλήσατε για λαϊκό μαζικό αθλητισμό. Ένα λάθος που γίνεται, κατά τη γνώμη μου, στην Ελλάδα είναι ότι τα σωματεία ασχολούνται περισσότερο με το βγάλουν έναν δύο αθλητές που θα φτάσουν σε επαγγελματικό επίπεδο και όχι τόσο πολύ με τα μικρά παιδιά, την πλειοψηφία των αθλούμενων και τα σχολεία. Το όραμά σας είναι τα αντιστρέψετε αυτά στην Αγία Βαρβάρα;

Μα νομίζω ότι το έχουμε κάνει ήδη αυτό στην Αγία Βαρβάρα. Έχουμε προωθήσει πολύ το μαζικό αθλητισμό, ο παλιός δημοτικός αθλητικός οργανισμός και τα τμήματά του έχουν περίπου 1.500 αθλούμενους. Αυτό σημαίνει ότι είναι στην καθημερινότητα πολίτη του δήμου αυτή η διαδικασία. Συνάμα, προσπαθούμε να προστατεύσουμε και το θεσμό του συλλόγου και του σωματείου. Απλά κάποιες φορές παρερμηνεύονται πράγματα. Παρερμηνεύονται θέσεις και διαδικασίες. Ίσως πρέπει να βάλουμε καινούργια όρια σε όλα αυτά τα πράγματα.

AoB: Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να κάνετε τη δουλειά σας, σε σχέση με το παρελθόν, στις παρούσες οικονομικές συνθήκες της χώρας;

Σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο. Σίγουρα. Δεν είναι μόνο το οικονομικό στοιχείο. Όπως σας είπα και πριν, εγώ πάντα αντιλαμβανόμουν ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός δεν θέλουν χρήματα. Θέλουν ανθρώπους με φιλότιμο, με τεχνογνωσία, με μεράκι. Αυτό που τώρα μας απασχολεί είναι όλο το θέμα με τον Καλλικράτη που δεν μας αφήνει να είμαστε ευέλικτοι με κάποιες ρυθμίσεις. Σίγουρα όλα έχουν περικοπεί, αλλά εμείς προσπαθούμε, ενώ έχουν περικοπεί κονδύλια, έχουν περικοπεί προγράμματα, έχουν περικοπεί τα πάντα, εμείς προσφέρουμε τα ίδια πράγματα και σε ποιότητα, και σε αριθμό, αυτό προσπαθούμε να το κρατήσουμε.

About nikolask11

Check Also

Αποχαιρετώντας το Ρίο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ολοκληρώθηκαν και στις δύο εβδομάδες τους ζήσαμε αρκετές συγκινήσεις και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *