Home / NBA / Οι μάχες των πλέι οφς αρχίζουν!

Οι μάχες των πλέι οφς αρχίζουν!

Η κανονική περίοδος τελείωσε στο NBA και το βράδυ του Σαββάτου (20:00 ώρα Ελλάδας) ξεκινούν τα πλέι οφς. Πλέον, τα ψέματα τελείωσαν, όσοι… έπιαναν απλά χώρο πήγαν σπίτια τους και 16 ομάδες θα παλέψουν για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Θα έρθει στη φετινή κουτσουρεμένη σεζόν ο πρώτος τίτλος για τον ΛεΜπρον Τζέιμς και τους Χιτ του, θα πάρει ο Κέβιν Ντουράντ το πρώτο του δαχτυλίδι ανατέλλοντας τη δυναστεία του στο NBA, ή θα μιλήσει η εμπειρία;

Θα δώσει ο Κόμπι Μπράιαντ μία από τις τελευταίες τεράστιες παραστάσεις του για το 6ο δαχτυλίδι του μετά το αχρείαστο trash-talking της τελευταίας ημέρας, μήπως θα μεγαλώσει το μύθο του ο Ντιρκ Νοβίτσκι και οι Μαβς του, ή οι Σπερς θα κλείσουν τον κύκλο τους με τον πλέον μαγικό τρόπο; Μήπως η Big-four της Βοστόνης θα θυμηθεί παλιά μεγαλεία; Ή, ακόμη, κάποιος άλλος θα ζήσει το δικό του μύθο; Η απάντηση θα έρθει στο επόμενο δίμηνο, καθώς ως τις 26 Ιουνίου το αργότερο θα ξέρουμε τον φετινό πρωταθλητή!

Με την τελευταία βραδιά της κανονικής περιόδου ελάχιστοι ασχολήθηκαν, καθώς οι περισσότεροι είτε δεν έπαιζαν καν (βλέπε Κόμπι Μπράιαντ) ή έπαιζαν πιο χαλαρά και από την κυτταρίτιδα (βλέπε Μάβερικς).

Τέλος πάντων, τα 8 ζευγάρια είναι γεγονός και έχουν ως εξής με πρώτη την ομάδα που έχει πλεονέκτημα έδρας:

Στην Ανατολή

Σικάγο Μπουλς (1) – Φιλαντέλφια Σίξερς (8)
Ατλάντα Χοκς (5) – Μπόστον Σέλτικς (4)
Ιντιάνα Πέισερς (3) – Ορλάντο Μάτζικ (6)
Μαϊάμι Χιτ (2) – Νιου Γιορκ Νικς (7)

Στη Δύση

Σαν Αντόνιο Σπερς (1) – Γιούτα Τζαζ (8)
Μέμφις Γκρίζλις (4) – Λος Άντζελες Κλίπερς (5)
Λος Άντζελες Λέικερς (3) – Ντένβερ Νάγκετς (6)
Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ (2) – Ντάλας Μάβερικς (7)

Το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς το έχουν οι Σικάγο Μπουλς, που ξέρουν ότι αν κερδίσουν τα ματς στην έδρα τους θα είναι πρωταθλητές. Οι μάχες, είναι αλήθεια, μοιάζουν πιο σκληρές στη Δύση, όπου οι περσινοί πρωταθλητές αντιμετωπίζουν τους Θάντερ σε επανάληψη του περσινού τελικού Δύσης. Οι Λέικερς αναμένεται να δυσκολευτούν με τους Νάγκετς, ενώ τελείως ανοιχτό μοιάζει το ζευγάρι των Γκρίζλις με τους Κλίπερς. Οι Σπερς έχουν σαφές πλεονέκτημα με τη Γιούτα και θα περάσουν αν δεν διαλυθούν από τραυματισμούς ή… γηρατειά.

Απ’ την άλλη, ανοιχτές σειρές έχει και η Ανατολή, αλλά δεν ξέρω αν το ελληνικό κοινό στην πρώτη φάση του το ελκύουν τόσο, εκτός βεβαίως από το Χιτ-Νικς, που απ’ τη μία έχει ΛεΜπρον και απ’ την άλλη τους Νικς, για τους οποίους όλοι έχουν ένα… soft spot στην μπασκετική καρδιά τους. Οι Χιτ, βεβαίως, είναι το απόλυτο φαβορί της σειράς, όπως φαβορί είναι και οι Μπουλς στη δική τους. Οι Πέισερς έχουν τον πρώτο λόγο με τους Μάτζικ, αλλά δεν το έχουν και σίγουρο, ενώ το Χοκς-Σέλτικς μάλλον θα μας κρατήσει συντροφιά για αρκετά παιχνίδια, χωρίς να μπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το πώς θα πάει.

Εν τω μεταξύ, ο Κόμπι Μπράιαντ πριν το τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου είχε την ευκαιρία να βγει πρώτος σκόρερ, αλλά μάλλον είχε ξυπνήσει στραβά το πρωί εκείνο και επέλεξε να μην πάει για τον τίτλο αλλά να κάνει απλώς άσκοπο trash-talking προς κάθε ενδιαφερόμενο. Πάνε οι ωραίες εποχές του 1978

Ήθελε 38 πόντους για να βγει πρώτος σκόρερ πάνω από τον Ντουράντ, αλλά δεν έπαιξε, για να πάρει ο παίκτης των Θάντερ τον τίτλο. Ο Κόμπι δήλωσε: «Δεν είναι καν πρόκληση για μένα να βάλω 38 πόντους, έτσι δεν είναι. Αν αυτό είναι το θέμα, αν αυτό πρέπει να κάνω, τότε δεν είναι καθόλου δύσκολο να το κάνω. Ο τίτλος του πρώτου σκόρερ δεν είναι καθόλου σημαντικός. Όλοι ξέρουμε ότι μπορώ να το κάνω. Όλοι ξέρουμε ότι μπορώ να βγω και να βάλω 38 πόντους. Το σημαντικό είναι να στείλω μήνυμα στην ομάδα, ότι το πρωτάθλημα είναι πάνω απ’ όλα. Και γι αυτό επέλεξα να ξεκουραστώ».

Ο Κόμπι είχε 27.86 πόντους μέσο όρο και ο Ντουράντ 28.03, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ντουράντ χρειαζόταν πολύ λιγότερα σουτ για να το κάνει. Ο Μπράιαντ σούταρε 7.8 βολές ανά αγώνα και 23 σουτ εντός παιδιάς, ενώ ο Ντουράντ 7.6 βολές και 19.7 σουτ. Και έπαιξε και 8 παιχνίδια περισσότερα (που όσο πιο πολύ παίζεις τόσο πιο δύσκολο είναι να κρατήσεις το μέσο όρο σου).

Τέλος πάντων, σε τελική ανάλυση το μόνο που έγινε είναι ότι ο Μπράιαντ απλώς βρήκε έναν ακόμα τρόπο για να διχάσει τον μπασκετικό φίλαθλο κόσμο με τους μισούς να λένε ότι έδειξε πόσο ανταγωνιστικός είναι και ότι θυσιάζει τα πάντα για τον τίτλο του πρωταθλητή, και τους άλλους μισούς ότι φοβήθηκε την πρόκληση και άρχισε τα γνωστά μεγάλα λόγια που δείχνουν μικρότητα χαρακτήρα όταν δεν ακολουθούνται από πράξεις.

Το σημαντικό είναι ένα:
Σάββατο 20:00 ώρα Ελλάδας γίνεται το πρώτο τζάμπολ στα πλέι οφς με το Σικάγο-Φιλαντέλφια. Στις 22:30 παίζουν οι Χιτ με τους Νικς, ενώ στις 04:30 τα ξημερώματα της Κυριακής ξεκινά η σειρά των Θάντερ με τους περσινούς πρωταθλητές Μάβερικς.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *