Home / ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ / Η αλήθεια για τον Ματσιγιάουσκας

Η αλήθεια για τον Ματσιγιάουσκας

 

Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου 2008

Πολύς λόγος έχει γίνει φέτος για τον νέο τραυματισμό του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας και οι φίλαθλοι αναρωτιούνται τι ακριβώς έχει ο Λιθουανός σούπερ σταρ το οποίο τον κρατάει για τόσο καιρό εκτός γηπέδων. Αυτό θα προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε παρακάτω. Το πρόβλημα για το οποίο ο γκαρντ του Ολυμπιακού επισκέπτεται αυτόν τον καιρό εξειδικευμένο γιατρό στη Γερμανία, οι διάφορες πηγές αναφοράς στα ελληνικά άρθρα το αναφέρουν ως «μετατόπιση δίσκου».

 

Αυτό που αναφέρεται στο διαδίκτυο ως μετατόπιση δίσκου («slipped disc») δεν είναι σαφές το τι σημαίνει, στην ελληνική ιατρική ορολογία, ακριβώς γιατί δεν αποτελεί το ακριβή ιατρικό όρο. Στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση είναι συγγενής με την «κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου» και ο επικρατέστερος ελληνικός όρος με τον οποίο αποδίδεται είναι «κήλη του πηκτοειδούς πυρήνα» (στα αγγλικά: herniated nucleus pulposus). Πριν δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο εμποδίζει τον Ματσιγιάουσκας από το να παίζει, θα πρέπει να εξηγήσουμε τα ανατομικά στοιχεία που διαταράσσονται και οδηγούν στην πάθηση.

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από τους σπονδύλους. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μια επίπεδη δομή, που θυμίζει «μαξιλάρι», ανάμεσα στα σώματα των σπονδύλων. Ο δίσκος αποτελείται εσωτερικά από ένα μαλακό, παχύρρευστο υλικό, τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος περιβάλλεται εξωτερικά από ένα πιο στερεό (αυτό που λέμε ινοχόνδρινο) υλικό, τον ινώδη δακτύλιο. Μέσα στη σπονδυλική στήλη δημιουργείται μία κοιλότητα, εντός της οποίας περιέχεται ο νωτιαίος μυελός, ο οποίος είναι συνέχεια του εγκεφάλου, αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και από αυτόν «βγαίνουν» νεύρα που καταλήγουν σε ολόκληρο το σώμα.

Η «κήλη του πηκτοειδούς πυρήνα» είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει χάσει τη θέση του, έχει μετατοπιστεί από τη φυσιολογική πορεία της σπονδυλικής στήλης. Ειδικότερα, αναφέρεται σε ρήξη ή πρόπτωση (από ένα πιο εξασθενημένο σημείο του δακτυλίου) του πηκτοειδούς πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου εντός του νωτιαίου μυελού.

Όταν συμβαίνει αυτό, η κήλη πιέζει τα νεύρα του νωτιαίου μυελού και προκαλεί τα συμπτώματα της πάθησης που είναι (για την περίπτωση του Ματσιγιάουσκας όπου η κήλη εντοπίζεται στην οσφυϊκή περιοχή, τη «μέση»): πόνος χαμηλά στην πλάτη που αντανακλά στους γλουτούς και τα πόδια, επιδεινώνεται με την άσκηση και την προσπάθεια και συνοδεύεται από μούδιασμα στα πόδια και κάποιου βαθμού σπασμό των μυών.

Η κήλη του πηκτοειδούς πυρήνα, όπως άλλωστε και οι περισσότερες παθήσεις, προκαλεί πρόβλημα σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με την περίπτωση. Η ενημέρωση σχετικά με το βαθμό της έντασης του προβλήματος του Λιθουανού σούτινγκ γκαρντ δεν είναι επαρκής, πάντως η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να δικαιολογεί αποχή εάν είναι σχετικά σοβαρή. Μια τέτοια κήλη στην οσφυϊκή περιοχή είναι πιο συνηθισμένη σε ανθρώπους που ασχολούνται με εντατική άσκηση και παρατηρείται πιο συχνά σε άντρες μέσης ηλικίας, αλλά δεν είναι πολύ σπάνια και σε πιο νέους αθλητές. Η βασική θεραπεία είναι μία περίοδος ξεκούρασης με λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που θα ακολουθηθεί από την κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Σε πιο βαριές περιπτώσεις προβλέπονται και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης. Η διαδικασία επαναφοράς στην προηγούμενη φυσική κατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αλλά πάνω από το 95% των παθόντων θα συνέλθουν και θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους δραστηριότητα.

Η ιατρική μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλύψει κάποιου είδους αξιόπιστο «πονόμετρο» (!), συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τη βαρύτητα των ενοχλήσεων του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, κάτι που άλλωστε είναι και αρκετά υποκειμενικό. Είναι φυσικό, οι φίλοι του Ολυμπιακού κυρίως, να ενοχλούνται από τη μακρά αποχή του ακριβοπληρωμένου σταρ, ωστόσο τα δεδομένα δεν αποκλείουν να είναι δικαιολογημένη η απουσία του. Ο αυξημένος φόβος του ίδιου του αθλητή, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του οργανισμού του από τους τραυματισμούς στα πόδια και τις συνεχείς φυσικοθεραπείες σαφώς επιβαρύνουν την κατάσταση.

About nikolask11

Check Also

Ανασκόπηση 2009: Κοιτώντας όσους… έλειψαν

  Δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2009 Το Age of Basketball, προσπαθώντας να ξεφύγει από τα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *