Home / ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ / Κάταγμα κόπωσης

Κάταγμα κόπωσης

Δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου 2008

Όλη την υπόλοιπη σεζόν του NBA θα χάσει ο Κινέζος σούπερ σταρ, Μινγκ Γιάο, αφού την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η τελική διάγνωση που είναι κάταγμα κόπωσης στο αριστερό πόδι.

 

Έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε σε κατάγματα μετά από μία βίαιη σύγκρουση ή πτώση κατά την οποία υφίσταται πολύ μεγάλη δύναμη στο οστό. Τα κατάγματα κόπωσης παρατηρούνται σε οστά φυσιολογικών ατόμων, απαιτούν μικρότερα ποσά δύναμης για να συμβούν και είναι η απάντηση σε επανειλημμένη καταπόνηση ή stress. Αποτελούν δηλαδή αποτέλεσμα μια συνεχούς άσκησης μικρής δύναμης σε συγκεκριμένο σημείο του σκελετού.

Ιστορικά, αυτού του τύπου τα κατάγματα παρατηρήθηκαν στα μετατάρσια και τα δάχτυλα ποδιών νεοσύλλεκτων του Αμερικανικού στρατού (τη δεκαετία του 1970), οι οποίοι παραπονούνταν για πόνους στα πόδια μετά από μακρά πορεία. Γι’ αυτό η βλάβη είχε αρχικά πάρει την ονομασία «κάταγμα πορείας». Σήμερα, αναφέρεται ως «κάταγμα κόπωσης» ή και «stress fracture».

Συμβαίνουν πιο συχνά σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων, σε χορεύτριες μπαλέτου και, από ομαδικά αθλήματα, κυρίως στους μπασκετμπολίστες και εντοπίζονται συνηθέστερα στο κατώτερο 1/3 της κνήμης και της περόνης.

Η αντιμετώπιση των καταγμάτων κόπωσης συνίσταται είτε σε εγχείρηση κατά την οποία τοποθετούνται βίδες στο οστό για να το κρατούν σταθερό, είτε με τοποθέτηση του ποδιού σε γύψο και υποστήριξη του περπατήματος με πατερίτσες. Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος αποθεραπείας, ειδικά για τους γυμνασμένους επαγγελματίες αθλητές, υπολογίζεται σε περίπου 4 μήνες.

Ο Γιάο στην παρούσα φάση και αφού συνειδητοποίησε ότι το NBA έχει τελειώσει για φέτος γι’ αυτόν, έστρεψε όλη την προσοχή του, όπως είναι λογικό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Πεκίνο ο Κινέζος γίγαντας θα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ατραξιόν των διοργανωτών (μαζί με τον εμποδιστή Λιού) και θα είναι τεράστιο πλήγμα ενδεχόμενη απουσία του. Προς το παρόν, οι γιατροί του, και ιδίως αυτός των Ρόκετς, Τομ Κλάντον, είναι αισιόδοξοι ότι δε θα χάσει τους Αγώνες, αφού θα επιλεγούν τα καταλληλότερα προγράμματα αποθεραπείας.

Ο ίδιος ο Γιάο δήλωσε μετά τον τραυματισμό του: «Αν δεν μπορέσω να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα μου, θα είναι η μεγαλύτερη ήττα που θα έχω δεχθεί στην καριέρα μου»…

About nikolask11

Check Also

Οι τραυματισμοί της εβδομάδας

  Το Age of Basketball σας παρουσιάζει τους σημαντικότερους τραυματισμούς (αυτούς που αποτελούν την πιο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *