Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Για αριθμολάγνους και μη!

Για αριθμολάγνους και μη!

Το φάιναλ φορ έχει ήδη φτάσει στα μισά, οι ημιτελικοί τελείωσαν και μπροστά μας έχουμε τον μεγάλο τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 21:00 την Κυριακή, αλλά και, τρεις ώρες νωρίτερα, τον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα για την 3η θέση. Οι δύο ημιτελικοί τελείωσαν με σχεδόν ίδια σκορ και αμέσως… με έβαλαν σε σκέψεις. Το μικρόβιο της αριθμολαγνείας δεν πεθαίνει εύκολα.

Οι πιο κλειστοί ημιτελικοί… ever!

Με το που τελείωσαν οι ημιτελικοί μου είχε καρφωθεί στο μυαλό ότι τα δύο σκορ ήταν σίγουρα από τα πιο χαμηλά που έχουμε δει ποτέ, αλλά και ότι αυτή ήταν η πιο μικρή συνολική διαφορά. Στο συνδυασμό των δύο αυτών το φάιναλ φορ του 2012 παίρνει την… πρωτιά. Ποτέ ξανά ημιτελικοί δεν τελείωσαν με τόσο χαμηλό σκορ (262 πόντοι συνολικά) και τόσο μικρή διαφορά (6 πόντοι σύνολο). Ή το ένα ή το άλλο είχαμε ως τώρα.

Ας πούμε, το χαμηλότερο συνολικό σκορ που έχουμε δει ποτέ σε ημιτελικούς Ευρωλίγκας ήταν στο… τραγικό από πλευράς θεάματος φάιναλ φορ του 1995 στη Σαραγόσα, όταν οι δυο ημιτελικοί τελείωσαν με σύνολο πόντων 221. Βέβαια, τότε οι Έλληνες είχαμε μάτια μόνο για τον δικό μας ημιτελικό και συνηθισμένοι από τραγικές επιθετικά βραδιές (βλέπε 42-40) το 58-52 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού δεν μας έκανε εντύπωση. Στον άλλο αγώνα η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η πρώτη (και η τελευταία ως τώρα) ομάδα που κρατά αντίπαλο κάτω από τους 50 πόντους σε ημιτελικό Ευρωλίγκας, 62-49 τη Λιμόζ. Όμως, παρότι το σύνολο ήταν μόλις 221 (δηλαδή μέσο όρο 55,3 πόντους ανά ομάδα) η διαφορά ήταν 19 πόντους, ήτοι κάθε αγώνας τελείωνε με μέσο όρο διαφοράς 9,5 πόντων.

Δεύτερο χειρότερο
από πλευράς παραγωγικότητας στους ημιτελικούς ήταν το φάιναλ φορ του 2007. Ελάτε τώρα, μην κάνετε ότι δεν το θυμάστε, το 2007 είναι αρκετά κοντά και η κακοποίηση του θεάματος που είδαμε στο ΟΑΚΑ δεν ξεχνιέται εύκολα. Το χάπι «χρύσωσε» ο απίστευτος τελικός Παναθηναϊκού-ΤΣΣΚΑ και, βεβαίως, το τρόπαιο των «πρασίνων» στην έδρα τους. Αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο που από τους ημιτελικούς όλοι θυμούνται… την μπάντα της Μάλαγα και τίποτα άλλο.

Η ΤΣΣΚΑ κέρδισε τη Μάλαγα με 62-50 και ο Παναθηναϊκός την Ταού με 67-53. Δηλαδή και στους 60 πόντους και εύκολα και τα δύο ματς. Συνολικά 232 πόντοι, 58 μέσο όρο αλλά με μέση διαφορά τους 13 πόντους. Πάλι καλά που ήρθε το 93-91 σε έναν από τους καλύτερους τελικούς στην ιστορία της Ευρωλίγκας και μας αποζημίωσε.

Μετά από αυτά τα δύο, του 1995 και του 2007, τρίτο σε χαμηλή παραγωγικότητα έρχεται το φετινό φάιναλ φορ, που είδαμε δύο ημιτελικούς να κρίνονται στους 262 πόντους συνολικά, δηλαδή 65,5 ανά ομάδα. Βεβαίως, πολύ χαμηλότερα από τον γενικό μέσο όρο πόντων ανά ομάδα σε ημιτελικό Ευρωλίγκας (σε φάιναλ φορ πάντα) που είναι 75,9.

Συνολικά 4 (με το φετινό) φάιναλ φορ είχαν μονοψήφια συνολική διαφορά πόντων στους δύο ημιτελικούς. Το 2003 η διαφορά ήταν 8 πόντοι, Μπενετόν-Σιένα 65-62 και Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ 76-71.

Ένα χρόνο αργότερα (2004) στο μακράν καλύτερο από πλευράς θεάματος φάιναλ φορ στην ιστορία, είχαμε Σκίπερ Μπολόνια-Σιένα 103-102 και Μακάμπι-ΤΣΣΚΑ 93-85, συνολικά 9 πόντους και στα δύο ματς. Αυτό, βεβαίως, είναι και το φάιναλ φορ με τους περισσότερους πόντους στα ημιτελικά, 383 σύνολο, ενώ τα σκορ παρέμειναν εξίσου ψηλά και στα άλλα δύο ματς, 97-94 ο μικρός τελικός και το 118-74 με το οποίο σκόρπισε η Μακάμπι τη Σκίπερ στον τελικό.

Το τρίτο ήταν το 2009 όταν η συνολική διαφορά ήταν 6 πόντοι (όπως και φέτος). ΤΣΣΚΑ-Μπαρτσελόνα 82-78, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 84-82. Τα σκορ πολύ πιο ψηλά (326 πόντοι σύνολο, δηλαδή 81.5 ανά ομάδα).

Το 4ο ήταν το φετινό, με τους 6 συνολικά πόντους, αλλά και πολύ χαμηλότερα σκορ. Το φετινό, δηλαδή, είναι το φάιναλ φορ που συνδυάζει τα πιο κλειστά ματς με τα πιο χαμηλά σκορ, βρίσκεται στην 1η θέση της μιας λίστας και στην της άλλης.

Και για τους λάτρεις των συμπτώσεων, στο προηγούμενο φάιναλ φορ που έληξαν οι ημιτελικοί με 6 πόντους διαφορά (του 2009) στον τελικό βρέθηκαν μια ελληνική ομάδα και η ΤΣΣΚΑ και τροπαιούχος ήταν η ελληνική.

80 λεπτά αγώνων και το σκορ… ίδιο;

Οι δύο ημιτελικοί τελείωσαν με σχεδόν ίδια σκορ, 66-64 και 68-64. Κι όμως, έχουμε δει και ίδια σκορ σε ημιτελικούς.

Το 1988 που ξεκίνησαν τα φάιναλ φορ, στη Γάνδη, η Φίλιπ (τότε) Μιλάνου είχε κερδίσει τον Άρη με 87-82, ενώ η Μακάμπι Τελ Αβίβ την Παρτιζάν Βελιγραδίου επίσης με 87-82 στον άλλο ημιτελικό. Ευτυχώς δεν υπήρχε στοίχημα τότε γιατί… όλο και κάποιος θα είχε θησαυρίσει και όλοι οι υπόλοιποι θα μιλούσαν για στημένα.

Και αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που τα σκορ των ημιτελικών έμοιαζαν πολύ. Περίπου σαν και τη φετινή αλλά… 100 πόντους πιο ψηλά ήταν τα σκορ του 1990, όταν η Μπαρτσελόνα κέρδισε στον ένα ημιτελικό την Άρη με 104-83 και η Γιουγκοπλάστικα στον άλλο τη Λιμόζ με 101-83.

Νίκος Κουσούλης

ΥΓ: Ο πίνακας με τις διαφορές και τους πόντους των ημιτελικών σε όλα τα φάιναλ φορ:

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *