Home / Α1 / Η κλάση του Σάρας, η επιμονή του Μήτσου και… 1-1!

Η κλάση του Σάρας, η επιμονή του Μήτσου και… 1-1!

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει τον Ολυμπιακό στον δεύτερο τελικό της Α1 με 81-79 και να ισοφαρίσει τη σειρά σε 1-1. Πλέον, το 3ο παιχνίδι θα γίνει στο ΣΕΦ την Κυριακή (19:00), χωρίς «περιπέτειες» αφού η εκεί προγραμματισμένη απεργία αναστάλθηκε. Ο Παναθηναϊκός πήρε διαφορά στην 3η περίοδο που έφτασε ως και τους 16 πόντους, αλλά ο Ολυμπιακός επέστρεψε για να πλησιάσει στον πόντο στο τελευταίο λεπτό και να έχει και την ευκαιρία να προσπεράσει.

Όμως, ο καταπληκτικός Γιασικεβίτσιους ήταν που έδωσε στον Παναθηναϊκό το πάνω χέρι στην 3η περίοδο, με τον Διαμαντίδη να επιμένει όταν όλοι οι συμπαίκτες του ήταν εγκλωβισμένοι, για να κρατήσει την ομάδα του μπροστά και να της δώσει τη νίκη.

Μελανό σημείο στην αναμέτρηση το διαιτητικό τρίο (Τανατζής, Γκόντας, Πηλοΐδης) που σφύριζαν άλλα αντί άλλων επί σαράντα λεπτά, έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, προσπαθώντας να «διορθώσουν» κακά σφυρίγματα με νέα κακά σφυρίγματα. Ακόμη και ο τρόπος που προσέγγισαν το ματς από το πρώτο δευτερόλεπτο (φάουλ στην παραμικρή επαφή) επέτεινε τον εκνευρισμό παικτών και οπαδών, δεν πρόσφερε τίποτα από πλευράς θεάματος και δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη δουλειά τους όταν κάποια στιγμή στην 3η περίοδο αποφάσισαν ότι έπρεπε να σφυρίζουν λιγότερο για να μην αφήσουν τις ομάδες… λειψές!

Συνολικά 50 φάουλ (24-26) και 57 βολές (29-28), με πολλά λανθασμένα σφυρίγματα ακόμη και στο τελευταίο λεπτό εκατέρωθεν σε ένα ματς που θα μπορούσε να έχει πολύ πιο άγρια ομορφιά αν το είχαν αφήσει. Το «καλό» είναι ότι ήταν τόσο… τραγικός ο τρόπος που αντιμετώπισαν το ματς οι διαιτητές που κανείς δεν μπορεί πραγματικά να διαμαρτυρηθεί ότι αδικήθηκε (γιατί ο άλλος θα έχει σίγουρα κάποια απάντηση για προηγούμενη ή επόμενη φάση). Βέβαια, και οι παίκτες το “κούρασαν” πολύ με την ασταμάτητη γκρίνια επί 40 λεπτά.

Και αυτό το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες, παρότι στα μισά της 3ης περιόδου φαινόταν ότι ο Παναθηναϊκός θα το καθαρίσει. Ο Ολυμπιακός για ακόμη μία φορά όταν βρέθηκε αρκετά πίσω στο σκορ είχε τρομερή αντίδραση, δείγμα και της πολύ καλής ψυχολογίας του. Έτσι, το +16 του Παναθηναϊκού έκανε φτερά και οι δυο ομάδες έπαιζαν στην κόψη του ξυραφιού στο φινάλε. Ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία στο 79-78 με τρίποντο του Σπανούλη να κάνει δικό του το ματς, αλλά αστόχησε με αποτέλεσμα η μπίλια να κάτσει στο πράσινο στον δεύτερο τελικό.

Βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που όταν η ομάδα του βρέθηκε πίσω με 40-45 στο 23ο λεπτό είχε ξέσπασμα που την έφερε στο ρόλο του οδηγού. Με δική του ασίστ ο Καϊμακόγλου σούταρε μόνος για το 43-45, από δική του απίστευτη ασίστ ο Μπατίστ κάρφωσε για το 45-45 παίρνοντας και φάουλ (46-45), αυτός έκανε το 50-45 από τα 6 μέτρα, αυτός βρήκε με νέα ασίστ τον Καϊμακόγλου στον αιφνιδιασμό για το 52-45 και την πλήρη ανατροπή του σκηνικού μέσα σε 1:50.

Από κοντά, όπως φαίνεται και από την από πάνω παράγραφο, ο Κώστας Καϊμακόγλου που είχε 9 από τους 14 πόντους του Παναθηναϊκού στο 14-0 ως το 54-45, έχοντας παράλληλα και 4 ριμπάουντ και 1 τάπα στο δίλεπτο αυτό. Το σερί του Παναθηναϊκού έφτασε ως το 16-0 του 56-45 και οι «πράσινοι» έδειξαν να ελέγχουν το ματς. Το τρίποντο του Διαμαντίδη στο τελευταίο δίλεπτο της 3ης περιόδου τους έφερε στο +16, 63-47, αλλά εκεί που το ματς έμοιαζε χαμένο για τον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν και πάλι τρόπο να επιστρέψουν από το καναβάτσο.

Τα δύο μακρινά σουτ από Γκεσεβίτσιους και Μάντζαρη τους έφεραν στο 65-55, ενώ μέχρι να τελειώσει η 3η περίοδος ο Χάινς και ο Παπανικολάου είχαν μειώσει σε 65-59 ολοκληρώνοντας ένα 2-12 για τον Ολυμπιακό. Αυτός που κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό στις πιο δύσκολες στιγμές της 4ης περιόδου ήταν ο Διαμαντίδης. Με δικό του ντράιβ ο Παναθηναϊκός έκανε το 72-61, αυτός έδωσε ασίστ στον Μπατίστ για το 74-64, αυτός έβαλε τρίποντο για το 77-69, αυτός έπαιξε ένας εναντίον όλων την άμυνα του Ολυμπιακού για το 79-76 λίγο πριν το τέλος κρατώντας την ομάδα του μπροστά.

Ο Ολυμπιακός είχε βρει τρίποντο με τον Γκεσεβίτσιους (ασίστ του Σπανούλη) και καλάθι από τον Σπανούλη για το 77-76 νωρίτερα, ενώ ο Χάινς ήταν που μείωσε σε 79-78 με 2/2 βολές. Ο Παναθηναïκός δεν μπόρεσε να σκοράρει στην επόμενη επίθεση, ο Πρίντεζης (μετά από δύο άστοχα σουτ και επιθετικό ριμπάουντ του Καϊμακόγλου) έκλεψε και βρήκε τον Σπανούλη που στα 20 δευτερόλεπτα αστόχησε σε αυτό που ίσως ήταν το τρίποντο της νίκης.

Ο Ολυμπιακός πίεσε στην επαναφορά, έφτασε κοντά στο να κλέψει την μπάλα, αλλά την ώρα που αυτή έμοιαζε χαμένη για τον Παναθηναϊκό ο Καϊμακόγλου με πάσα 12 μέτρων βρήκε τον Μπατίστ μόνο του στη ρακέτα για να κάνει εκείνος το 81-78 με κάρφωμα. Ο Γιασικεβίτσιους σταμάτησε τον Σπανούλη πριν σουτάρει το τρίποντο-προσευχή και τον έστειλε στις βολές. Ο Σπανούλης ευστόχησε στην πρώτη, αστόχησε στη δεύτερη επίτηδες, ο Παπαδόπουλος έφτιαξε μια απίστευτα έξυπνη κομπίνα για να πάρει το επιθετικό ριμπάουντ, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την μπάλα που ήρθε λίγο πιο ψηλά απ’ όσο έφτανε για να τελειώσει το ματς με νικητή τον Παναθηναϊκό.

Νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός είχε τον πρώτο λόγο στο ξεκίνημα, αλλά σταδιακά ο Ολυμπιακός πατούσε καλύτερα στα πόδια του. Έτσι μετά το αρχικό 10-4 ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα με 16-17 για να τελειώσει η πρώτη περίοδος στο 20-19 και να ελέγξουν οι φιλοξενούμενοι πλήρως το ρυθμό του ματς στο δεύτερο δεκάλεπτο. Εκεί ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα και στα 10 λεπτά, προηγήθηκε με 28-32 από το τρίποντο του Σλούκα, πήγε στο 31-36 με τον Πρίντεζη και στο 36-41 με τον Άντιτς λιγο πριν την ανάπαυλα. Χάινς και Παπανικολάου οι καλύτεροι του Ολυμπιακού, με τους Μάντζαρη και Σπανούλη να ακολουθούν.

Κακές οι δυο ομάδες στα τρίποντα (31% και 27%) με τον Παναθηναϊκό να μην πέφτει στην παγίδα του Ολυμπιακού που ρίσκαρε αφήνοντας το μακρινό σουτ. Οι «πράσινοι» είχαν 4/13 ενώ ο Ολυμπιακός 6/22. Ο Παναθηναϊκός ήλεγξε τα ριμπάουντ (41-33) και αυτή ήταν η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το πρώτο ματς, ενώ ασίστ (13-10) και λάθη (12-10) ήταν ουσιαστικά μοιρασμένα. Τις δυο ομάδες χωρίζουν πολύ λίγα και κάθε αγώνας της σειράς αναμένεται συναρπαστικός, όπως άλλωστε ήταν και οι δύο πρώτοι.

Τα δεκάλεπτα:
20-19, 38-41, 67-59, 81-79.

Παναθηναϊκός
(Ομπράντοβιτς): Μάριτς 3, Περπέρογλου 7 (4ρ.), Μπατίστ 11 (7ρ. 2κλ.), Λόγκαν, Σάτο 4 (5ρ.), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 23 (2τρ. 4ασ.), Βουγιούκας 4, Ν. Καλάθης 4 (1), Σμιθ 4 (6ρ.), Καϊμακόγλου 11 (1τρ. 10ρ.), Γιασικεβίτσιους 8 (3ασ.).

Ολυμπιακός
(Ίβκοβιτς): Χάινς 18 (3ρ.), Άντιτς 4, Σπανούλης 10 (4ρ. 5ασ.), Ντόρσεϊ 7 (4ρ. 4κ.), Κέσελι 2, Παπαδόπουλος, Γκεσεβίτσιους 8 (2), Πρίντεζης 10 (1τρ. 3ρ.), Παπανικολάου 11 (1τρ. 9ρ.), Μάντζαρης 5 (4ασ.), Σλούκας 4 (1), Κατσίβελης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *