Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Σχολιασμός της προεπιλογής της εθνικής

Σχολιασμός της προεπιλογής της εθνικής

Ο Ηλίας Ζούρος ανακοίνωσε τους 14 παίκτες που θα πάρει μαζί του για την προετοιμασία ενόψει τους προολυμπιακού τουρνουά (2-8 Ιουλίου) που θα διεξαχθεί στο Καράκας. Λόγω του μικρού διαστήματος ενόψει των αγώνων, αλλά και τραυματισμών, ο Ζούρος επέλεξε μόλις 14 παίκτες, ενώ μαζί του θα πάρει και άλλους δύο από την εθνική Β΄, οι οποίοι θα προπονούνται με τους υπόλοιπους μέχρι τις 17/6 και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

Αναλυτικά οι 14 που επέλεξε ο Ζούρος:

Κώστας Βασιλειάδης
(Μπιλμπάο)
Ίαν Βουγιούκας (Παναθηναϊκός)
Νίκος Ζήσης (Σιένα)
Κώστας Καϊμακόγλου (Παναθηναϊκός)
Νικ Καλάθης (Παναθηναϊκός)
Βαγγέλης Μάντζαρης (Ολυμπιακός)
Δημήτρης Μαυροειδής (Μπιλμπάο)
Γιάννης Μπουρούσης (Αρμάνι Μιλάνο)
Μάικ Μπράμος (Γκραν Κανάρια)
Κώστας Παπανικολάου (Ολυμπιακός)
Γιώργος Πρίντεζης (Ολυμπιακός)
Κώστας Σλούκας (Ολυμπιακός)
Βασίλης Σπανούλης (Ολυμπιακός)
Αντώνης Φώτσης (Αρμάνι Μιλάνο)

Τα ονόματα που απουσιάζουν σίγουρα είναι πολλά, με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, τον Κώστα Κουφό και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη να είναι τραυματίες και να είναι και αυτός ένας λόγος που δεν κλήθηκαν. Ο Κουφός υπεβλήθη σε αρθροσκόπηση στα μέσα Μαΐου και θα μείνει εκτός για 6 εβδομάδες (περίπου ως το τέλος του προολυμπιακού) και είναι πολύ αμφίβολο αν μετά ο Ζούρος επιλέξει να τον εντάξει στην ομάδα. Ο Σχορτσανίτης (που πέρσι είχε αποχωρήσει από την προετοιμασία) αποφάσισε να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση στα τέλη Μαΐου για να αποκαταστήσει ένα πρόβλημα στο μηνίσκο που τον ταλαιπωρούσε 4 μήνες και θα χρειαστεί 4 εβδομάδες αποκατάστασης, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμος να επιστρέψει στα παρκέ στις αρχές Ιουλίου. Βέβαια Σχορτσανίτης και Μαυροκεφαλίδης ήταν ούτως ή άλλως δύσκολο να κληθούν.

Στους 14 υπάρχουν 2 «νέα» πρόσωπα σε σχέση με το Ευρωμπάσκετ του 2011, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης, ενώ ακόμη έχουμε τους 10 από τους 12 παίκτες της Λιθουανίας συν τους Βαγγέλη Μάντζαρη και Ίαν Βουγιούκα (είχαν κοπεί πέρσι).

Την προετοιμασία θα ακολουθήσουν ο Ζήσης Σαρικόπουλος και ο Βασίλης Καββαδάς του Πανιωνίου, ουσιαστικά για να βοηθήσουν στις προπονήσεις. Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στις 11 Ιουνίου.

Σχολιασμός της προεπιλογής

Οι 6 «Ιταλοί και Ισπανοί» είναι μέσα όλοι και είναι πολύ πιθανό να βρεθούν και στη δωδεκάδα. Η λογική λέει ότι από τους Βουγιούκα-Μαυροειδή θα είναι ο ένας στη δωδεκάδα (ή οι δύο από Μπουρούση, Βουγιούκα, Μαυροειδή αν προτιμάτε), ενώ από τους περιφερειακούς πιο πιθανός για να κοπεί είναι ένας από τους Βασιλειάδη, Μάντζαρη, Σλούκα (και Μπράμο;) με την επιλογή να εξαρτάται και από την κατάσταση των παικτών, αλλά και από το στιλ μπάσκετ που θα θέλει ο Ζούρος να παίζει η εθνική.

Αν, ας πούμε, θέλει να στηριχτεί στον κορμό του Ολυμπιακού, που έδειξε ότι έχει απίστευτη ομοιογένεια κατακτώντας Ευρωλίγκα και Α1 στο τέλος της χρονιάς, τότε είναι λογικό να μπουν και οι 5 του Ολυμπιακού στο ρόστερ. Θα δώσουν ταχύτητα, δύναμη, πάθος και ενέργεια, χαρακτηριστικά που είχε και ο Ολυμπιακός. Αν, απ’ την άλλη, θέλει πιο καλό μακρινό σουτ για να σπάσει τις κλειστές άμυνες, τότε οι Μπράμος, Βασιλειάδης φαντάζουν πιο λογικές επιλογές για να μπουν στη δωδεκάδα και να κοπεί ένας εκ των Σλούκα, Μάντζαρη.

Με βάση το παρελθόν και τη λογική (μάντεις δεν είμαστε…) Καλάθης, Ζήσης, Σπανούλης, Καϊμακόγλου, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Φώτσης, Μπουρούσης, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου βαθμού αν κοπούν από το τελικό ρόστερ.

Το γεγονός ότι ο Παπανικολάου είναι το μόνο καθαρό τριάρι του ρόστερ κάνει σχεδόν βέβαιη την επιλογή του, καθώς δείχνει ότι ο Ζούρος δεν χρειάστηκε καν να τον δει σε αντιπαραβολή με κάποιον άλλο για να αποφασίσει.

Απουσιάζουν…

Στα ονόματα που απουσιάζουν εκτός των τραυματιών και των Διαμαντίδη-Παπαλουκά που είναι γνωστό ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους (ο πρώτος επίσημα, ο δεύτερος με το να το αφήνει κάθε σεζόν για την επόμενη, έως ότου να μην τον καλέσουν καν), θα βρούμε αυτά των Κώστα Τσαρτσαρή, που λογικά δεν θα ξανακληθεί και τελείωσε με την εθνική, αλλά και του Στράτου Περπέρογλου, παρά το καλό φίνις που έκανε στη σεζόν.

Αν θέλουμε να δούμε ανά θέση τις απουσίες που έρχονται πρώτες στο νου θα βρούμε τον Ξανθόπουλο στον άσο, τους Γιαννόπουλο, Γιάνκοβιτς, Περπέρογλου στο «2-3» (με τον Π. Καλάθη να χάνει τη θέση, αφού ουσιαστικά έχασε τη χρονιά χωρίς να παίξει), τον Ταπούτο και τον Μπάρλο (που έκανε εκπληκτική χρονιά) στο «4». Προσθέστε σε αυτούς τους Κουφό, Σχορτσανίτη, Μαυροκεφαλίδη και θα δείτε ότι ο Ζούρος έχει μια πολύ καλή μαγιά για το μέλλον της εθνικής.

Προφανώς παίκτες όπως ο Κόμματος και ο Χαραλαμπίδης έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας που θα μπορούσε να τους κάνει επιλογές για την εθνική, ενώ οι Τσάμης και Χαρίσης του Κολοσσού δεν φαίνεται να απασχολούν (τουλάχιστον ακόμα) τη σκέψη του ομοσπονδιακού.

Η λογική της 14μελούς κλήσης
είναι ξεκάθαρα στη βάση του να φτιάξει η ομάδα ομοιογένεια γρήγορα, να βασιστεί σε δυάδες, τριάδες, τετράδες παικτών που έχουν ήδη μάθει να συνεργάζονται από τις ομάδες τους και να μην χρειαστεί πολύς χρόνος για να αφομοιωθεί η φιλοσοφία του παιχνιδιού της εθνικής. Γιατί το καλοκαίρι είναι δύσκολο, ενώ οι πρώτοι αγώνες είναι μόλις 20 μέρες μετά την πρώτη συνάντηση της ομάδας.

Απ’ την άλλη, βλέπουμε μια προεπιλογή με απίστευτα χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, που μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίσει για το μέλλον της εθνικής. Ουσιαστικά στο «κλαμπ των 30ηδων» είναι μόνο ο Αντώνης Φώτσης, που είναι 31, ενώ φέτος θα μπει και ο Βασίλης Σπανούλης, που φτάνει τα 30.

Κοντά τους θα έχουν 5 παίκτες μικρότερους από 25 ετών (Παπανικολάου 22, Μάντζαρης 22, Σλούκας 22, Καλάθης 23, Μπράμος 25) και άλλους 7 παίκτες 26-29 (Μαυροειδής 27, Βουγιούκας 27, Πρίντεζης 27, Βασιλειάδης 28, Καϊμακόγλου 29, Ζήσης 29, Μπουρούσης 29).

Και από τους 14 οι 13 (πλην του Μπράμου) είχαν εμπειρία Ευρωλίγκας τη σεζόν που μας πέρασε, με ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής όλοι τους, ενώ οι 8 έπαιξαν και στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης! Δηλαδή, παρά το νεαρό της ηλικίας της η εθνική έχει αρκετές εμπειρίες και παραστάσεις.

Ο Ζούρος είχε μιλήσει για σταδιακή ανανέωση της εθνικής και ήδη από την προεπιλογή… μυρίζει φρεσκάδα και ενέργεια σε όλους μας! Εσάς ποια η γνώμη σας για την προεπιλογή της εθνικής; Είναι κάποιος που θα έπρεπε να βρίσκεται ανάμεσα στα ονόματα αλλά δεν είναι; Κάποιος που είναι αλλά θεωρείτε ότι δεν θα έπρεπε;

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *