Home / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012 / Νίκη με επίθεση «φωτιά» – Νιγηρία στους «8»!

Νίκη με επίθεση «φωτιά» – Νιγηρία στους «8»!

Η Ελλάδα κέρδισε το Πουέρτο Ρίκο με 98-84, κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλό της και προκρίθηκε στα προημιτελικά του προολυμπιακού τουρνουά. Εκεί, το βράδυ της Παρασκευής (21:00), θα αντιμετωπίσει τη Νιγηρία (που κέρδισε τη Λιθουανία με 86-80 και κατέκτησε τη 2η θέση στον άλλο όμιλο, μετά από ένα ματς με πολύ παρασκήνιο) και με νίκη προκρίνεται στην τετράδα του προολυμπιακού τουρνουά. Καταπληκτικός ο Σπανούλης, πολύ καλοί ο Ζήσης, ο Παπανικολάου και ο Πρίντεζης, με πολλά προβλήματα η άμυνα στη ρακέτα για την εθνική μας.

Τι είδαμε από την εθνική στο ματς

Αν έχει κάτι δείξει ως τώρα αυτή η εθνική ομάδα είναι η απίστευτη ψυχολογία της. Σε σχέση με άλλες χρονιές οι παίκτες δείχνουν πολύ σίγουροι για τους εαυτούς τους και θα έχει αξία να τους δούμε απέναντι σε έναν από τους υπόλοιπους καλύτερους του κόσμου (Αργεντινή, Η.Π.Α., Ισπανία) για το κατά πόσον αυτό ισχύει γενικά ή μόνο εναντίον ομάδων που «τις έχουμε». Πάντως, ως τώρα τα ελεύθερα σουτ ως επί το πλείστον μπαίνουν, η ομάδα έδειξε με το Πουέρτο Ρίκο ότι ξέρει αν πατά το πόδι στο γκάζι όταν πρέπει και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιχνιδιού.

Στα προβλήματα η κακή άμυνα στη ρακέτα, όπου ο Ράμος, ο Πίβι και ο Μπάλκμαν έκαναν πάρτι επί 40 λεπτά, τα χαμένα ριμπάουντ (στο πρώτο ημίχρονο) και το γεγονός ότι ο Ζούρος δείχνει (να πω «ακόμα;» ή θα είναι γενικό;) ότι φοβάται κάποιες αλλαγές στο ματς και θέλει να πηγαίνει στα «σίγουρα». Με το Πουέρτο Ρίκο δεν είδαμε τον Μπράμο, ο Βασιλειάδης έπαιξε 3 λεπτά, ενώ ο Φώτσης πέρασε από το παρκέ μόλις για 6 λεπτά. Θεωρώ ότι τουλάχιστον ως το 33ο λεπτό θα έπρεπε να έχουν ξαναδοκιμαστεί και οι τρεις, αλλά ο Ζούρος έδειξε να το φοβάται και έμεινε στις αλλαγές Πρίντεζη-Καϊμακόγλου-Μπουρούση, Σπανούλη-Ζήση-Καλάθη, με τον Παπανικολάου να φαίνεται ως τώρα ότι είναι ο πιο αναντικατάστατος παίκτης στο παιχνίδι της Ελλάδας φέτος και να βγαίνει μόνο όταν χρειάζεται να ξεκουραστεί και ποτέ άλλοτε.

Από το ματς κρατάμε το 58% στα τρίποντα (14/24, νούμερα που δεν έχουμε συνηθίσει από την εθνική), το 84% στις βολές (26/31), τις 19 ασίστ (15 το Πουέρτο Ρίκο) και τα μόλις 9 λάθη. Απ’ την άλλη… ξεχνάμε την άμυνα του Μπουρούση που πέρασε μαύρη βραδιά στα μετόπισθεν από τον Ράμος και τον Σαντιάγκο. Κρατάμε το δεύτερο ημίχρονο του Πρίντεζη, που ενώ μπήκε άσχημα έδειξε ότι μπορεί και μέσα στον αγώνα να διαβάσει τον αντίπαλο και να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού για να γίνει πιο αποτελεσματικός. Κρατάμε τον αλάνθαστο Ζήση, τις 10 ασίστ από Σπανούλη-Καλάθη, αλλά και το γεγονός ότι όσο στην αρχή το Πουέρτο Ρίκο δεν μπορούσε να πιάσει τον Σπανούλη, οι παίκτες της Ελλάδας δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τον τροφοδοτούν σωστά σε κάθε φάση, με αποτέλεσμα να βάλει τους 13 πρώτους πόντους του ματς.

Ο αγώνας

Το ματς ξεκίνησε με τον Σπανούλη να είναι σε άγρια κατάσταση. Κέρδιζε κάθε μονομαχία, περνούσε σα σταματημένους τους αντιπάλους του και έστειλε την Ελλάδα στο 11-5 στην αρχή. Απ’ την άλλη, στην πίσω πλευρά τα προβλήματα είχαν αρχίσει να φαίνονται από νωρίς στη ρακέτα με Ράμος και Πίβι να είναι εμφανώς καλύτεροι από τον προσωπικό τους αντίπαλο. Έτσι, το ματς πήγε στο 11-9, με τον Σπανούλη να βάζει τον 13ο πόντο του για το 13-9 και μετά να αρχίζει μπαράζ τριπόντων για τις δύο ομάδες.

Ο Μπαρέα έκανε το 13-12, ο Πρίντεζης το 16-12, ο Μπαρέα ξανά το 16-15, ο Καλάθης το 20-15 και ο Μπουρούσης το 23-17 με την Ελλάδα να έχει 5/5 τρίποντα στο ξεκίνημα. Στα 3/4 έφτασε το Πουέρτο Ρίκο με εκείνο του Σάντσεθ για το 23-20, ενώ ο Ράμος συνέχισε το πάρτι του στη ρακέτα μας για το 25-22. Ο Παπανικολάου πήγε την Ελλάδα στα 6/6 τρίποντα για το 28-22, με τους Πορτορικανούς να μειώνουν στο 30-27 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Στη δεύτερη περίοδο, η Ελλάδα πήγε στο 35-29 με το 7ο της σε 9 προσπάθειες τρίποντο, ο Μπουρούσης με 3/3 βολές (από χαζό φάουλ του Ράμος σε τρίποντο) έφερε τη διαφορά στους 7 πόντους, 38-31, αλλά δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τη διαφορά. Ο Ράμος δεν είχε κανένα πρόβλημα ούτε να σκοράρει, ούτε να τροφοδοτήσει τους συμπαίκτες του σωστά για το 38-37, ενώ με 2 συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ το Πουέρτο Ρίκο έφερε το ματς στο 40-40. Ο Σπανούλης με τρίποντο έγραψε το 45-42, αλλά το καλάθι και φάουλ του Μπάλκμαν έγραψε το 47-45.

Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε στο 49-47 για την Ελλάδα με τον Σπανούλη και τον Ράμος να είναι ξεκάθαρα οι καλύτεροι του γηπέδου, το Πουέρτο Ρίκο να έχει τα ριμπάουντ στο 13-19, οι ασίστ να είναι 10-5 για την Ελλάδα, που όμως είχε Μπουρούση, Καϊμακόγλου και Μαυροειδή με 3 φάουλ, έχοντας χάσει τις μάχες στη ρακέτα.

Η ρακέτα μας συνέχισε να είναι πηγή δύναμης για το Πουέρτο Ρίκο
, το οποίο χτύπησε από εκεί για να προσπεράσει για πρώτη φορά στο ματς με 49-51. Μετά από 4 ισοπαλίες στο 49, το 51, το 53 και το 55, η Ελλάδα με 4 πόντους του Πρίντεζη (που ήταν καταπληκτικός στην επανάληψη) και τρίποντο του Μπουρούση προσπέρασε με 58-57. Περίπου 3 λεπτά πριν το τέλος της περιόδου το σκορ ήταν 60-60, αλλά το τρίποντο του Πρίντεζη έφερε την Ελλάδα στο 68-62, για να τελειώσει το δεκάλεπτο στο 70-62 και το +8 για την εθνική μας.

Τελευταία προσπάθεια ανατροπής από το Πουέρτο Ρίκο στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, ο Χουέρτας με τρίποντο έκανε το 71-67 και ο Μπαρέα μετά από κλέψιμο τελείωσε στον αιφνιδιασμό για το 74-71 με 6:35 για το φινάλε. Όμως, ο Σπανούλης και ο Παπανικολάου πέτυχαν σημαντικά τρίποντα για να ανεβάσουν τη διαφορά στο 82-75, ενώ ο Σπανούλης κατάφερε με 4:15 για το τέλος να πάρει το 4ο και το 5ο φάουλ του Μπαρέα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα για να τον στείλει στον πάγκο. Ο Αρόγιο δεν ήταν το ίδιο καλός και ο Πρίντεζης με 5 ακόμα πόντους έγραψε το 87-77 για το πρώτο διψήφιο προβάδισμα της Ελλάδας.

Ο Σπανούλης είχε 4/4 βολές στη συνέχεια, ενώ ο Ζήσης κράτησε εκ του ασφαλούς την Ελλάδα μπροστά, με ωραίο ντράιβ για το 91-77 στο 1:50, 2/2 βολές για το 95-81 και τρίποντο για το 98-81 στο τελευταίο λεπτό. Η Ελλάδα διαχειρίστηκε πολύ ωραία το φινάλε στην επίθεσή της και δεν έδωσε κανένα περιθώριο στο Πουέρτο Ρίκο, που με Μπαρέα και Ράμος στον πάγκο δεν μπόρεσε να πλησιάσει.

Ο Σπανούλης είχε 27 πόντους με 9/15 εντός παιδιάς και 5 ασίστ, ο Πρίντεζης 16 πόντους και 4 ριμπάουντ με 6/11, ο Μπουρούσης 16 πόντους με 5/7 παίρνοντας πίσω πολλούς από τους πόντους που έφαγε στην άμυνα, ο Ζήσης 13 πόντους αλάνθαστος, ο Παπανικολάου 9 πόντους με κρίσιμα τρίποντα.

Η Νιγηρία στους «8» και το παρασκήνιο με Λιθουανούς

Η συνέχεια για την εθνική μας λέει «Νιγηρία» στα προημιτελικά. Εύκολο δεν θα είναι το ματς, καθότι είναι και νοκ άουτ. Όμως, η εθνική είναι ξεκάθαρα καλύτερη ομάδα, είναι το φαβορί και αν εμφανιστεί σοβαρή και κλείσει τη ρακέτα της στους αθλητικούς Νιγηριανούς, δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει στην τετράδα του τουρνουά.

Το κακό είναι ότι θα παίξουμε πάλι μεσημέρι (καλό για εμάς εδώ αφού θα είναι 21:00, κακό για τους διεθνείς αφού θα είναι 13:30 εκεί) αλλά τι να πει κι η Ρωσία που θα παίξει… 11 το πρωί με την Ανγκόλα.

Οι Νιγηριανοί «ψήλωσαν» από τη νίκη τους επί της Λιθουανίας
, πήραν τη 2η θέση στον όμιλο πάνω από τη Βενεζουέλα, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Αρέσκονται σε πολλά τρίποντα, τρέχουν, παίζουν σκληρή άμυνα, κυνηγούν το κλέψιμο και ως τώρα δείχνουν ότι κάνουν λίγα λάθη (σε αντίθεση με αυτό που μας έχουν συνηθίσει οι αφρικανικές ομάδες). Παίρνουν σκορ από πολλούς παίκτες (έχουν ως τώρα 8 παίκτες που βάζουν από 5,5 ως 13 πόντους), ενώ έχουν σουτάρει σχεδόν 50 τρίποντα στα δύο ματς. Σίγουρα το αστέρι τους είναι ο Αλ-Φαρούκ Αμίνου (των Νιου Όρλιν Χόρνετς) ενώ ο Ίκε Ντιόγου είναι ο παίκτης που μπορεί να χτυπήσει και σαραντάλεπτο στο ματς, με τον Ντέρικ Ομπασόχαν της Μπανταλόνα να παίζει επίσης πολλή ώρα. Από κοντά σε χρόνο και ο Άντονι Σκιν της ισραηλινής Ιρόνι Ασκελόν.

Κι αν μίλησα πριν για παρασκήνιο ακούστε να καταλάβετε τι γίνεται στη Βενεζουέλα. Όλα άρχισαν στο πρώτο ματς της Λιθουανίας στον όμιλο, όταν οι Λιθουανοί κατάφεραν να ανοίξουν βεντέτα με τους Βενεζουελανούς. Το παιχνίδι παραήταν σκληρό, οι Λιθουανοί όσο περνούσε η ώρα στράβωναν με τους αντιπάλους, τον προπονητή και τους οπαδούς, είχαμε κι ένα επεισόδιο μέσα στον αγώνα, με αποτέλεσμα ο Κεμτζούρα με τη διαφορά στους 18 πόντους να πάρει τάιμ άουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα!

Οι δυο πλευρές άνοιξαν βεντέτα και οι δημοσιογράφοι και οι παίκτες της Βενεζουέλας επιτέθηκαν φραστικά στους Λιθουανούς για το θεωρούμενο «unfair». Αλλά ίσως δεν θα έπρεπε. Αυτά που ακολούθησαν την Τετάρτη στη Βενεζουέλα είναι πράγματι… κωμικοτραγικά.

Η Λιθουανία κατηγορήθηκε εν ολίγοις ότι… έκατσε να χάσει
από τη Νιγηρία, καθώς ακόμα και με ήττα ως 10 πόντους θα προκρινόταν ως πρώτη από τον όμιλο, με τη Βενεζουέλα, όμως, να αποκλείεται. Απ’ την άλλη αν κέρδιζαν οι Λιθουανοί θα προκρίνονταν μαζί με τη Βενεζουέλα. Σε όλο τον αγώνα ήταν πίσω, η διαφορά πήγε μια φορά στους 11 πόντους για να μειώσουν αμέσως στους 3, ενώ στο τέλος οι Βενεζουελανοί λένε ότι οι Λιθουανοί ήταν αδιάφοροι και ο Κεμτζούρα δεν έδωσε εντολή νίκης στην ομάδα του, αφού μετά το 78-80 οι Λιθουανοί δέχτηκαν… 0-6 και έχασαν το ματς.

Οι οπαδοί έβριζαν τον Κλέιζα στο τέλος που χαμογελούσε
, οι Βενεζουελανοί δημοσιογράφοι επιτέθηκαν φραστικά στον Κεμτζούρα, ενώ ο προπονητής της Λιθουανίας χρειάστηκε να φυγαδευτεί από την αστυνομία από το γήπεδο, καθώς εξαγριωμένοι οπαδοί της διοργανώτριας ομάδας επιχείρησαν «ντου» εναντίον του! Δεν θα έχει πολλούς φίλους στο εξής στη Βενεζουέλα η Λιθουανία…

Τα δεκάλεπτα:
30-27, 49-47, 70-62, 98-84.

Ελλάδα
(Ζούρος): Βασιλειάδης, Μπουρούσης 16 (2τρ. 4ρ.), Ζήσης 13 (1), Σπανούλης 27 (4τρ. 5ασ.), Καλάθης 8 (1τρ. 3ρ. 5ασ.), Φώτσης, Πρίντεζης 28 (2τρ. 4ρ.), Παπανικολάου 9 (3τρ. 4ρ. 3ασ.), Μαυροειδής, Μάντζαρης (4ρ.), Καϊμακόγλου 7 (1τρ.).

Πουέρτο Ρίκο
(Μελέντεζ): Ράμος 15 (7ρ.), Μπαρέα 13 (2τρ. 4ασ.), Χουέρτας 8 (2), Αρόγιο 6, Ροζάριο 2, Φράνκλιν, Ροντρίγκεθ 2, Σάντσεθ 4 (1), Πίβο 10, Μπάλκμαν 13 (3ρ.), Γκαλίντο 7, Σαντιάγκο 4 (5ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Στα ημιτελικά το μπάσκετ με αμαξίδιο

Μπορεί στη χώρα μας να μην παίρνει σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, αφού η αθλητική παιδεία των …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *