Home / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012 / Ολυμπιακοί τέλος για Γκρίφιν!

Ολυμπιακοί τέλος για Γκρίφιν!

Άσχημα τα νέα για τους Αμερικανούς, καθώς ο Μπλέικ Γκρίφιν τραυματίστηκε στο γόνατο σε προπόνηση της ομάδας και θα χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η διάγνωση ήταν καταδικαστική για τις ελπίδες του Γκρίφιν για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αλλά οι Λος Άντζελες Κλίπερς ανάσαναν με ανακούφιση όταν έμαθαν ότι ο Γκρίφιν θα δώσει το «παρών» στην πρώτη της νέας χρονιάς.   


Ρήξη μηνίσκου στο αριστερό γόνατο
υπέστη ο Γκρίφιν, την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει στο χειρουργείο για αρθροσκόπηση και ο χρόνος απουσίας του από τους αγωνιστικούς χώρους εκτιμάται στις 8 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα προλάβει την προετοιμασία των Κλίπερς, που δεν… προσπάθησαν καν να κρύψουν τη χαρά τους: «Είμαστε ανακουφισμένοι που αυτός ο τραυματισμός δεν επηρεάζει την παρουσία του Γκρίφιν στο training camp της ομάδας. Σίγουρα θα είναι σκληρό γι’ αυτόν να χωνέψει ότι θα χάσει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ξέρω πόσο αφοσιωμένος ήταν στο να παίξει εκεί. Εμείς πάντως είμαστε ευχαριστημένοι που θα μπορούμε να φτιάξουμε το πρόβλημα ώστε να έχει αναρρώσει πλήρως πριν τη νέα χρονιά», είπε ο προπονητής των Κλίπερς, Βίνι Ντελ Νέγκρο.

Οι δύο φάσεις στις οποίες τραυματίστηκε ο Γκρίφιν:

Ο τραυματισμός του Γκρίφιν έφερε αλλαγές, προφανώς, στο ρόστερ των Αμερικανών, με τον Άντονι Ντέιβις (νούμερο 1 του φετινού ντραφτ) να καλείται στην προετοιμασία και, μάλιστα, να παίζει και στο πρώτο φιλικό της ομάδας εναντίον της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Οι Αμερικάνοι κέρδισαν με 113-59, ο Ντέιβις έπαιξε 9:58 και είχε 9 πόντους και 1 ριμπάουντ. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Κέβιν Ντουράντ με 24 πόντους και 10 ριμπάουντ σουτάροντας 9/11 εντός παιδιάς, ενώ ο Ντερόν Ουίλιαμς είχε 6 πόντους και 10 ασίστ. Διψήφιο αριθμό πόντων είχαν και ο Αντρέ Ιγκουοντάλα με 18, ο Κέβιν Λοβ με 11 και ο Καρμέλλο Άντονι με 13. Ο μοναδικός από τους 12 που δεν σκόραρε ήταν ο Κρις Πολ, που έπαιξε πάντως 8:44 και σούταρε μόλις 1 φορά (έχει στραμπουλίξει τον αντίχειρά του στο δεξί του χέρι και τον προσέχουν).

Σίγουρα το παιχνίδι δεν είναι δείγμα, και οι δύο ομάδες έπαιξαν με πολλές αλλαγές (κανείς παίκτης δεν έπαιξε πάνω από 25 λεπτά, κανείς Αμερικανός περισσότερα από τα 22 του Ντουράντ και του Ουίλιαμς), αλλά ήταν ένας καλός τρόπος για να στραφούν τα βλέμματα του μπασκετικού κόσμου μακριά από τον καυγά που… ξεκίνησε ο Κόμπι με την Dream Team (θα τα πούμε αναλυτικά στο επόμενο άρθρο).

Για να γυρίσουμε στον τραυματισμό του Μπλέικ Γκρίφιν, σίγουρα κοστίζει πολύ στους Αμερικανούς. Μπορεί το παιχνίδι του να μην είναι πλήρες ακόμα και να έχει θέμα στις κινήσεις στο post, αλλά απ’ την άλλη είναι μόλις ο 5ος παίκτης τα τελευταία 20 χρόνια που κατάφερε και στις δύο πρώτες του σεζόν να έχει πάνω από 20.0 πόντους και 10.0 ριμπάουντ (οι άλλοι 4 ο Έλτον Μπραντ, ο Τιμ Ντάνκαν, ο Αλόνζο Μόουρνινγκ και ο Σακίλ Ο’ Νιλ).

Ο τρόπος που παίζει σίγουρα θα βοηθούσε στην απήχηση της αμερικανικής ομάδας στο Λονδίνο, καθώς είναι ο πιο θεαματικός της παίκτης, ενώ είναι σίγουρο ότι στους αιφνιδιασμούς των Αμερικανών θα ήταν η αιχμή του δόρατος.

Ο Τζέρι Κολάντζελο, αναφερόμενος στον τραυματισμό, δήλωσε: «Ο Μπλέικ δούλεχε πάρα πολύ σκληρά και θα ήταν πολύτιμη βοήθεια για εμάς. Είναι ακόμα μια ατυχία, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε τυχεροί που έχουμε τον Άντονι Ντέιβις διαθέσιμο. Ο Ντέιβις προσφέρει στην ομάδα μας περισσότερο ύψος και αυτή θα είναι μια φοβερή εμπειρία γι’ αυτόν».

Ο Κολάντζελο, πάντως, αρνήθηκε ότι ο Γκρίφιν χτύπησε στις προπονήσεις των Η.Π.Α.: «Η αλήθεια είναι ότι ο τραυματισμός του επήλθε στο τέλος της σεζόν, στα πλέι οφς. Είχε τότε τη δυνατότητα να κάνει αρθροσκόπηση, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Οπότε, φαντάζομαι ότι τώρα το έκανε χειρότερα».

Ίσως και από την αντίδραση του Ντελ Νέγκρο φαίνεται ότι οι Κλίπερς γνώριζαν ότι υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο και μάλλον… προσεύχονταν να χτυπήσει ο Γκρίφιν όσο ακόμα θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να επιστρέψει πριν τη νέα χρονιά, όσο τραβηγμένο κι αν είναι αυτό ως λογική!

Σίγουρα η προσθήκη του Άντονι Ντέιβις προσθέτει άλλον ένα παίκτη που μπορεί να παίξει σέντερ στο ρόστερ των Αμερικανών, υπό αυτή την έννοια το ρόστερ έγινε πιο λογικό (από άποψη θέσεων). Όμως, η προσθήκη ενός παίκτη χωρίς εμπειρία από επαγγελματικό μπάσκετ, για να αντιμετωπίσει τους καλύτερους ψηλούς του κόσμου, σίγουρα δεν είναι κάτι που ο Σιζέφσκι ονειρευόταν, όσο ταλαντούχος κι αν είναι ο Ντέιβις.

Η λογική λέει ότι απέναντι στις καλές ομάδες ο Ντέιβις θα εκτεθεί (απολύτως λογικό για έναν παίκτη που τα πρώτα του λεπτά στο επαγγελματικό μπάσκετ θα είναι απέναντι σε παίκτες όπως ο Σκόλα, ο Κλέιζα, οι Γκασόλ, ο Ιμπάκα, ο Βαλανσιούνας, κ.α.). Οι Αμερικανοί έχασαν μια πολύτιμη μονάδα και σίγουρα αποδυναμώθηκαν ενόψει των Αγώνων. Βέβαια, από αυτό μέχρι το σημείο να… πάψουν να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Το πιο κακό (μπασκετικά) είναι ότι οι φίλαθλοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Γκρίφιν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Στα ημιτελικά το μπάσκετ με αμαξίδιο

Μπορεί στη χώρα μας να μην παίρνει σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, αφού η αθλητική παιδεία των …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *