Home / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012 / Τους γείωσαν οι Βραζιλιάνοι…

Τους γείωσαν οι Βραζιλιάνοι…

Και ξαφνικά, οι φανφάρες και τα μεγάλα λόγια για την ομάδα που από την περασμένη εβδομάδα αυτοαποκαλείται «καλύτερη από την Dream Team» σίγησαν. Ο Κόμπι Μπράιαντ, πριν καν οι Αμερικανοί παίξουν έστω και ένα παιχνίδι είχε πει ότι η ομάδα του θα κέρδιζε εκείνη του 1992. Μετά ήρθε το 113-59 επί της Δομινικανής Δημοκρατίας και για 3-4 ημέρες όλοι είχαν μπει στο γαϊτανάκι της σύγκρισης. Αν ο Πίπεν θα έσβηνε τον Τζέιμς, αν οι ψηλοί του 2012 θα είχαν ελπίδα απέναντι σε εκείνους του 1992, η κόντρα Μπράιαντ-Τζόρνταν, βάζοντας και τους βετεράνους στο «παιχνίδι», με τους Τζόρνταν, Πίπεν, Μπάρκλεϊ, να κάνουν ειρωνικές δηλώσεις για τις τύχες της σημερινής ομάδας απέναντι στη μεγάλη Dream Team. Και μετά ήρθε η Βραζιλία.

Οι Βραζιλιάνοι έδειξαν στους Αμερικανούς ότι μάλλον θα πρέπει να ιδρώσουν στο Λονδίνο αν θέλουν να πάρουν το χρυσό. Στο πρώτο δυνατό φιλικό τους, οι Η.Π.Α., αναγκάστηκαν να ξεχάσουν τα μεγάλα λόγια, να σκύψουν το κεφάλι και να «σκιστούν» για να ανατρέψουν την εις βάρος τους διαφορά, ώστε να κερδίσουν. Μπροστά σε 20.500 οπαδούς τους, ανάμεσά τους και ο Μπαράκ Ομπάμα, οι Αμερικανοί είδαν τους Βραζιλιάνους να τους φτάνουν στα όριά τους, αλλά πήραν τελικά τη νίκη με 80-69.

Το ξεκίνημα έδειξε στο Σιζέφσκι πόσα ακόμα έχει να δουλέψει η ομάδα του ενόψει Λονδίνου, με τους Βραζιλιάνους να ξεφεύγουν με 7-17 στην αρχή και να πηγαίνουν στο 17-27 στο τέλος της πρώτης περιόδου. Η παγωμάρα στις κερκίδες ήταν εμφανής, αλλά οι Αμερικανοί μπόρεσαν στις αρχές της δεύτερης περιόδου να τρέξουν ένα 12-0, κυρίως από τα κλεψίματα που κατάφεραν να κάνουν, για να πάνε στο 33-29 λίγο πριν το ημίχρονο, το οποίο έληξε 37-32 υπέρ τους. Μετά το ματς όλοι έδειχναν ενθουσιασμένοι που κατάφεραν να κρατήσουν τους Βραζιλιάνους στους 5 πόντους στη δεύτερη περίοδο, δείγμα του πόσο είχαν φοβηθεί το ματς με το ξεκίνημα.

Το δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν περίπατος. Μέχρι και 4:30 πριν το τέλος του αγώνα, το σκορ ήταν στο +7 για τις Η.Π.Α. και η Βραζιλία δεν έλεγε να τους αφήσει να ξεφύγουν. Η διαφορά ανέβηκε σε διψήφια επίπεδα στο τελευταίο τρίλεπτο, στο δρόμο για το 80-69, χάρη στους 14 πόντους στην 4η περίοδο του ΛεΜπρον Τζέιμς.

Εννοείται ότι μπροστά στη θέα της ήττας, το ροτέισον των φιλικών πήγε περίπατο για τον Σιζέφσκι, που άρχισε χαλαρός, αλλά τελείωσε το ματς σε συνθήκες επίσημου αγώνα. Δεν γινόταν οι Η.Π.Α. να χάσουν στο πρώτο τους φιλικό παιχνίδι. Στιγμές από τον αγώνα:

Ο Άντονι Ντέιβις δεν πάτησε ούτε ένα λεπτό το παρκέ, ο Χάρντεν έπαιξε 3 λεπτά, ο Λοβ 5:35, ενώ απ’ την άλλη ο ΛεΜπρον Τζέιμς έπαιξε 33 λεπτά και είχε 30 πόντους και 6 ριμπάουντ με 11/20 εντός παιδιάς. Στους 11 έφτασε ο Κέβιν Ντουράντ με 5/13 και 25 λεπτά συμμετοχής, ενώ 8 είχε ο Κόμπι Μπράιαντ με 3/11 και 25 επίσης λεπτά συμμετοχής. Ο Πολ έπαιξε 23 λεπτά στον άσο και είχε 10 πόντους και 3 ασίστ με τους Αμερικανούς να έχουν μόλις 11 ασίστ στο ματς και να «σώζονται» από τα 19 τους κλεψίματα. Τα 6/24 τρίποντα σίγουρα θα προβληματίσουν τον Σιζέφσκι, όπως και ο χαμηλός αριθμός ασίστ.

Απ’ την άλλη, ο Ρούμπεν Μανιάνο έστησε πολύ καλά την ομάδα του, με Νενέ, Σπλίτερ και Βαρεζάο χτύπησε τους Αμερικανούς εκεί που πονάνε, στη ρακέτα, ενώ ο Χουέρτας έκανε απίστευτα πράγματα στο παρκέ, όντας πιθανότατα ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Παρά την επιθετική περιφερειακή άμυνα των Αμερικανών, ο Χουέρτας τελείωσε το ματς με 11 πόντους και 13 ασίστ, με τον Νενέ να προσθέτει 8 πόντους και 6 ριμπάουντ, τον Σπλίτερ 6 πόντους και 6 ριμπάουντ, τον Βαρεζάο 12 πόντους και 13 ριμπάουντ και τον Άλεξ Γκαρσία να είναι πρώτος σκόρερ με 14 πόντους. Οι Βραζιλιάνοι χάρη κυρίως στον Χουέρτας είχαν 21 ασίστ, αλλά υπέπεσαν και σε 23 λάθη (τα 19 από τα κλεψίματα των Αμερικανών). Πήραν, πάντως, τα ριμπάουντ (38-30) και έδειξαν σε όλους ότι οι Αμερικανοί δεν είναι ανίκητοι.

Το φιλικό τελείωσε, ο Μανιάνο είπε ότι του άρεσε που είδε την ομάδα του να μην κοιτά τα ονόματα στις φανέλες των Αμερικανών, αλλά να παίζει το μπάσκετ της ανεξαρτήτως αντιπάλου και να κοντράρει στα ίσα τους Αμερικανούς, και οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν τις εντυπώσεις. Το ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα, όμως, από αυτόν τον αγώνα, θα το δούμε στη συνέχεια. Το παραλίγο χαστούκι ήρθε νωρίς για τις Η.Π.Α. και είναι σίγουρο ότι ο Σιζέφσκι μάλλον χαίρεται που οι παίκτες του θα αναγκαστούν να ξεκαβαλήσουν το καλάμι και να παίξουν μπάσκετ χωρίς να πιστεύουν ότι όλοι θα κάθονται να τους κερδίζουν.

Κι όσο αφορά στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το αν η ομάδα του 2012 θα κέρδιζε εκείνη του 1992, και ο Μπαράκ Ομπάμα προστέθηκε σε εκείνους που… γείωσαν τον Κόμπι: «Είναι θέμα ανταγωνισμού των γενεών. Εγώ, πάντως, ήμουν στο χώρο του μπάσκετ και το 1992 και δεν μπορώ παρά να πάω με την ομάδα του 1992. Πάντως, καταλαβαίνω τον Κόμπι, είναι ανταγωνιστικός, όποτε θα πρέπει να περιμένεις trash-talking, είναι κατανοητό».

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στο γήπεδο μετά το φιλικό θα ήταν προφανώς ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Μια ματιά στο κύπελλο που πήρε επειδή αναδείχτηκε MVP του φιλικού φτάνει για να το αποδείξει:

About nikolask11

Check Also

Στα ημιτελικά το μπάσκετ με αμαξίδιο

Μπορεί στη χώρα μας να μην παίρνει σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, αφού η αθλητική παιδεία των …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *