Home / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012 / Συνεπείς στο ραντεβού τους!

Συνεπείς στο ραντεβού τους!

Ήταν τα 4 φαβορί εξαρχής και το επιβεβαίωσαν στα προημιτελικά, δίνοντας «καυτό» ραντεβού στην τετράδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ρώσοι κέρδισαν με 83-74 τη Λιθουανία και θα παίξουν την Παρασκευή με την Ισπανία που επικράτησε 66-59 των Γάλλων, οι οποίοι κατέρρευσαν στην 4η περίοδο. Η Αργεντινή κέρδισε με 82-77 τους Βραζιλιάνους που το πάλεψαν αλλά δεν το είχαν, και θα αναμετρηθεί με τις Η.Π.Α. που πέρασαν με 119-86 από τους Αυστραλούς. Φόντο δυο θέσεις στον τελικό και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Οι προημιτελικοί μας άνοιξαν την όρεξη και το μενού προβλέπεται να γίνει ακόμα καλύτερο στη συνέχεια!


ΡΩΣΙΑ – ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 83-74


Με τέτοιο Κιριλένκο δεν θα μπορούσε να χάσει η Ρωσία.
Ο AK-47 εκτέλεσε τους Λιθουανούς και μετά τα είπε έξω από τα δόντια: «Σίγουρα θέλω ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Όμως, όταν κερδίζεις σου ανοίγει η όρεξη. Η τετράδα είναι επιτυχία, αλλά έχουμε άλλα δύο ματς για το χρυσό μετάλλιο».

Σε 39 λεπτά ο Κιριλένκο είχε 19 πόντους με 5/8 σουτ και 9/12 βολές, 13 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 τάπες. Βάλτε δίπλα σε αυτά και τους 12 πόντους, 6 ριμπάουντ, 8 ασίστ του Χριάπα και καταλαβαίνετε γιατί η Ρωσία είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του ματς.

Οι Λιθουανοί δυσκολεύονταν πάρα πολύ απέναντι στη ρωσική άμυνα, ο Κεμτζούρα ρίσκαρε στην 3η περίοδο πετώντας έξω τους Κλέιζα και Γιασικεβίτσιους, του έκατσε, κατάφερε να γυρίσει το ματς από το -14 στο -1, αλλά άργησε να τους βάλει όταν έπρεπε με αποτέλεσμα να ξαναμείνει πίσω με σχεδόν 10 πόντους. Ακόμα και στο τέλος ο Κεμτζούρα δεν έδωσε στον Κλέιζα το σουτ της τελευταίας ευκαιρίας της ομάδας του, αλλά στον Πότσιους.

Σίγουρα ο Κλέιζα ήταν κάτω του μετρίου με 4 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 24 λεπτά με 1/7 σουτ, αλλά κακά τα ψέματα, σε τέτοια τουρνουά οφείλεις να ζεις και να πεθαίνεις με τα αστέρια σου. Τώρα ο Κεμτζούρα θα ακούσει τα εξ αμάξης, μετά από ένα μέτριο τουρνουά. Τα λάθη είχαν αρχίσει όταν ο Κεμτζούρα αποφάσισε να κόψει τους αδελφούς Λαβρίνοβιτς από την εθνική λόγω ηλικίας (βέβαια η ανανέωση δεν ίσχυσε για τους Γιασικεβίτσιους και Σονγκάιλα) και μετά πήρε τον Καβαλιάουσκας όταν τραυματίστηκε ο Γιαφτόκας. Πλέον, σίγουρα θα τα ακούσει γιατί στο τέλος δεν έδωσε φάσεις στον Κλέιζα, που ακόμα και στην κακή βραδιά που βρισκόταν είναι ο αστέρας της ομάδας, με το περισσότερο επιθετικό ταλέντο και ο παίκτης (μετά τον Σάρας εννοείται) με τη μεγαλύτερη μπασκετική προσωπικότητα.

Δεν δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα, οπότε εκ του ασφαλούς λέμε τα παραπάνω. Μέχρι τότε, με Καουκένας, Καλνιέτις, Πότσιους, Γιανκούνας, Βαλανσιούνας και Σονγκάιλα πάλεψε για να γυρίσει το ματς όταν έμεινε πίσω με 46-32 και 51-37. Κατάφερε να γυρίσει στο 54-53, αλλά ως εκεί. Χριάπα, Μοζγκόφ, Μόνια και Κιριλένκο έκαναν το 59-50 για τη Ρωσία, που μετά κράτησε τον έλεγχο ως το τέλος.

Από την αρχή του ματς η Ρωσία έδειχνε να πατά καλύτερα στα πόδια της. Η άμυνά της ήταν πολύ σκληρή στην πρώτη περίοδο και κράτησε τους Λιθουανούς στους 10 πόντους, για να ξεφύγει με 17-10 με ένα σερί 9-1 στο τέλος της περιόδου. Ο Χριάπα πήγε το ματς στο 21-12 για τη Ρωσία, που κράτησε τον έλεγχο του ματς ακόμα κι όταν Καουκένας και Σονγκάιλα μείωσαν σε 27-23. Το ημίχρονο έκλεισε στο 32-27 για τους Ρώσους (αν δούμε τις 5/14 βολές και τα 1/9 τρίποντα των Ρώσων καταλαβαίνουμε γιατί η διαφορά έμεινε τόσο χαμηλά) που μετά το 34-30 ήλεγξαν το ματς και με τον Κιριλένκο πήγαν στο 38-30.

Ο Μοζγκόφ κυριαρχούσε στη ρακέτα πάνω στον Βαλανσιούνας και έφερε τη Ρωσία στο 41-32, ενώ ο Χριάπα με 5 μαζεμένους πόντους πήγε την ομάδα του στο 46-32. Ο Μοζγκόφ έβαλε άλλους 5 μαζεμένους πόντους κι έφερε τη Ρωσία στο 51-37, μια Ρωσία που μοίραζε πολλές ασίστ κι έβρισκε εύκολους τρόπους για να στείλει την μπάλα στο καλάθι.

Μετά το καλάθι του Σβεντ για το 54-42
με 1:50 πριν το τέλος της 3ης περιόδου οι Λιθουανοί έπαιξαν το τελευταίο τους χαρτί, άρχισαν να πιέζουν πάρα πολύ, να κυνηγούν κάθε μπάλα και κατάφεραν να μπλοκάρουν τη Ρωσία, ενώ με Καλνιέτις και Πότσιους πλησίασαν στο 54-50 στο τέλος της 3ης περιόδου. Ο Καουκένας με τρίποντο στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου έκανε το 54-53 φέρνοντας τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της.

Όμως, απάντησε ο Χριάπα από ασίστ του Κιριλένκο για το 57-53, ενώ το ξέσπασμα του Μόνια έφερε τη Ρωσία στο 64-55 με 5:46 να απομένουν. Οι Ρώσοι έφτασαν στο 69-60 με τον Πονκρασόφ και το 74-64 με 2/2 βολές του Χριάπα 2:42 πριν το τέλος. Ο Καλνιέτις κράτησε τους Λιθουανούς στο παιχνίδι, ενώ ο Βαλανσιούνας έβγαλε την άμυνα στον Μοζγκόφ και με 2/2 βολές μπροστά μείωσε σε 74-69. Το καλάθι και φάουλ του Κιριλένκο ήταν καθοριστικό, αλλά ο Σονγκάιλα απάντησε με τον ίδιο τρόπο για το 77-72 με τον Κεμτζούρα να δίνει τις επόμενες επιθέσεις στον Σονγκάιλα και τον Καλνιέτις. Ο απολογισμός ήταν 1 λάθος και 2 άστοχα σουτ, με το ματς να φτάνει στα 32 δευτερόλεπτα με το ίδιο σκορ.

Ο Φριντζόν πήρε φάουλ και ευστόχησε στις βολές, με τον Κεμτζούρα να παίρνει τάιμ άουτ στο 79-72 και να γυρνά με τον Κλέιζα στο παρκέ για να δώσει… πάσα στον Πότσιους να πάρει προσπάθεια. Ο Πότσιους πήρε φάουλ και είχε 0/2 βολές, με τον Κιριλένκο να γράφει 2/2 αμέσως μετά για το 81-72 και το οριστικό τέλος στο ματς. Κάπως έτσι γλίτωσε και το εγκεφαλικό ο Μπλατ που είδε τη μύτη του να ματώνει στο τέλος του ματς…

Εκτός από Κιριλένκο και Χριάπα για τους Ρώσους είχε 17 πόντου ο Μοζγκόφ, 11 ο Φριντζόν και 10 ο Μόνια με τον Πονκρασόφ να προσθέτει 8 και 5 ασίστ. Για τους Λιθουανούς ο Καουκένας είχε 19 και 3 ασίστ, ο Καλνιέτις 14 και 4 ριμπάουντ, ενώ ο Σονγκάιλα είχε 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα. Όμως, οι Λιθουανοί είχαν 14/40 δίποντα στο ματς, νούμερο καταδικαστικό για τις πιθανότητές τους για νίκη. Το αν έπρεπε να πάρει ο Κλέιζα το τελευταίο σουτ παρά το κακό παιχνίδι του, η ιστορία το έχει δείξει πολλές φορές. Ο Λιθουανός αστέρας έπαιξε μόλις 24 λεπτά στο πιο καθοριστικό ματς της ομάδας του (περισσότερα από κάθε άλλον πάντως) με το ροτέισον του Κεμτζούρα να θυμίζει φιλικό αγώνα και όχι νοκ άουτ προημιτελικό Ολυμπιακών Αγώνων.

ΓΑΛΛΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ 59-66

«Εκνευρίστηκα από τον τρόπο που έπεσε πριν ο Ρούντι και ήθελα να δώσω στον Ναβάρο έναν καλό λόγο για να βουτήξει»
. Τάδε έφη Νικολά Μπατούμ μετά το ματς για το πάρα πολύ σκληρό φάουλ που έκανε στον Ναβάρο στο τέλος του αγώνα, φάουλ που κανονικά έπρεπε να επιφέρει ντεσκαλιφιέ. Από αυτά καταλαβαίνετε το κλίμα στο ματς των Γάλλων με τους Ισπανούς. Αν σας πω κιόλας ότι οι Γάλλοι έβαλαν 6 πόντους στην τελευταία περίοδο, θα καταλάβετε και την εξέλιξη. Αν, δε, προσθέσω κιόλας ότι στα πρώτα 30 λεπτά ήταν καλύτεροι, θα πείτε ‘αυτό το έργο το έχω ξαναδεί’ και θα αλλάξετε αγώνα.

Αλλά έτσι είναι η αλήθεια.
Η Γαλλία στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε να είναι όλα αυτά που λέμε φέτος: σκληρή, έτοιμη, για πρώτη φορά χωρίς κόμπλεξ. Πατούσε γερά στα πόδια της, ήλεγχε τον αγώνα, είχε το προβάδισμα, έπαιζε πολύ σκληρή άμυνα, καλύτερη από την Ισπανία, δυσκόλευε την Ισπανία στη ρακέτα και σκόραρε με συνέπεια. Τετράδα είπατε; Έτσι θεώρησα κι εγώ. Αλλά όχι. Η 4η περίοδος ήταν από το παλιό καλό γαλλικό ανέκδοτο…

Οι Γάλλοι μπήκαν με 12-7 στο ματς και κράτησαν τον έλεγχο για να πάνε στο 18-13 με τον Ντε Κολό και το 20-15 με τον Πάρκερ, στο 22-15 με τον Ντιό και στο 27-19 λίγο αργότερα από το τρίποντο του Μπατούμ. Και ήμασταν ήδη στο 13ο λεπτό, με την Ισπανία να τα βρίσκει μπαστούνια στη ρακέτα και να βλέπει τον Πιετρούς με δύο τρίποντα να κρατά τους Γάλλους στο 35-28. Το ημίχρονο έκλεισε στο 37-34, αφού ο Μπατούμ έχασε τις δύο τελευταίες επιθέσεις των Γάλλων και οι λογαριασμοί ήταν ανοιχτοί για την επανάληψη.

Ξεκινά το δεύτερο μέρος και με Καλντερόν και Μαρκ Γκασόλ (τρίποντο) η Ισπανία περνά μπροστά με 37-41 για να το κάνει 39-43 ο Παού. Εκεί που λες το γνωστό μακρόσυρτο… ‘ααα’ κατανόησης για τη Γαλλία που δεν άντεξε, ο Μπατούμ και ο Πάρκερ ισοφαρίζουν το ματς και ο Ντιό με τρίποντο κάνει το 50-49 για τους Γάλλους στο 28ο λεπτό. Νέο τρίποντο του Πάρκερ και 53-49. ‘Εδώ είμαστε’, λες, ‘οι Γάλλοι είναι έτοιμοι φέτος’. Ε, λοιπόν, όχι. Δεν ήμασταν… εδώ και οι Γάλλοι δεν ήταν έτοιμοι ούτε φέτος.

Ναβάρο και Λιουλ έφεραν το ματς στον πόντο, ο Ιμπάκα έκανε το 57-56 και στο 35ο λεπτό ο Λιουλ έγραψε το 57-58 για την Ισπανία. Και οι Γάλλοι μπορεί να μην το… έδειχναν, αλλά περνούσαν το πιο τραγικό δεκάλεπτο ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είχαν συνολικά 6 πόντους, εκ των οποίων οι 2 ήταν στην εκπνοή, με 3/18 σουτ, 1 λάθος και 0/2 βολές. Απίστευτο. Το ματς ήταν στο σουτ μέχρι και το τελευταίο λεπτό πάντως, γιατί και οι Ισπανοί δεν ήταν ότι έγραφαν ιστορία την ίδια ώρα. Όπως έπαιζαν και σε όλο τα προηγούμενο ματς έπαιζαν, κακές επιθέσεις, πολλά προβλήματα στη ρακέτα, μεγάλη αστοχία. Όμως, ο Ναβάρο πέρασε λέιζερ πάσα στον Παού, αυτός έκανε μάγκα τον αδερφό του κάτω από την μπασκέτα στα 45 δευτερόλεπτα και το ματς πήγε στο 57-62 και όλα είχαν κριθεί. Στο 57-58 οι Γάλλοι είχαν 6 ευκαιρίες να προσπεράσουν, αλλά μέτρησαν 0/6 σουτ.

Στο 57-62 έκαναν μαγκιά… Κεμτζούρα, έδωσαν το σουτ στον Ντιό, ο οποίος σηκώθηκε για τρεις παρότι στην πεντάδα υπήρχαν Πάρκερ και Μπατούμ ίσως εμπιστευόμενος τα 3/5 που είχε ως τότε. Φευ, ήταν άστοχος και ο Τουριάφ έκανε αντιαθλητικό φάουλ στον Ρούντι (σε αυτό αναφέρθηκε μετά ο Μπατούμ, αντιαθλητικό ήταν, αλλά το άλμα του Ρούντι στην πτώση ήταν θεαματικό) με τους Ισπανούς να παίρνουν 1/2 βολές από τον Καλντερόν (αντικατέστησε τον Ρούντι) και τους Γάλλους να κάνουν νέο αντιαθλητικό στην επαναφορά (αυτό που ο Μπατούμ ήθελε να δώσει έναν καλό λόγο στον Ναβάρο). Συνολικά 4/6 βολές σε μια φάση για την Ισπανία, το 57-62 έγινε 57-66 και οι Γάλλοι για ακόμα μία φορά έφυγαν με σκυμμένα κεφάλια. Συνηθισμένο, δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν η εικόνα.

Για τους Ισπανούς ο Παού Γκασόλ ήταν και πάλι ο καλύτερος με 10 πόντους, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 τάπες, ο Ναβάρο είχε 12 πόντους και 6 ριμπάουντ με 3/11 σουτ, ο Μαρκ Γκασόλ είχε 14 πόντους και 8 ριμπάουντ (αλλά και 4 λάθη, πάρα πολλά για ψηλό παίκτη), με τον Ρούντι να δίνει άλλους 9 πόντους στην ομάδα του. Οι Γάλλοι έχασαν ένα δικό τους ματς, ο Πάρκερ είχε 15 πόντους και 6 ριμπάουντ με 6/20 σουτ, ο Ντιό 15 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ο Πιετρούς 10 πόντους και ο Μπατούμ 9 πόντους και 5 ριμπάουντ.


ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 77-82

Η Βραζιλία ήταν σκληρή και δυνατή, αλλά η Αργεντινή έδειξε ότι ο παλιός είναι αλλιώς. Πιο έμπειρη, πήγε το ματς ακριβώς εκεί που το ήθελε και ουσιαστικά κέρδισε με σχετική άνεση για τέτοιο ντέρμπι. Πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, η Αργεντινή κοιτάζει μπροστά στη δεύτερη ευκαιρία που έχει για να κοντράρει τις Η.Π.Α.. Και με μια φωνή οι παίκτες της υπόσχονται ότι αυτό το ματς δεν θα έχει καμία σχέση με το πρώτο.

Μόνο στην πρώτη περίοδο μπόρεσε να επιβάλλει το δικό της ρυθμό η Βραζιλία, με την Αργεντινή να σφίγγει την άμυνά της και να επιτρέπει μόλις 14 πόντους στη δεύτερη και 14 στην τρίτη περίοδο για να ξεφύγει με διψήφιες διαφορές στο δρόμο για την πρόκριση στην τετράδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Βραζιλία μπήκε με 14-9
στο παρκέ με τον Χουέρτας να κάνει πράγματα και θαύματα απέναντι στον Πριτζιόνι, αλλά μετά το 18-13 φάνηκε ότι ο Ντελφίνο ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και με δύο τρίποντα έφερε την Αργεντινή στο 18-19. Αφού η Βραζιλία δεν μπόρεσε να ξεφύγει (26-23 έληξε η πρώτη περίοδος) η συνέχεια έλεγε ‘Αργεντινή’. Τα δύο τρίποντα του Χουέρτας και τα καλάθια των Γκαρσία και Τέιλορ έφεραν το ματς στο 30-27, αλλά ο Σκόλα και ο Τζινόμπιλι έδωσαν προβάδισμα στην ομάδα τους (30-32).

Ο Ντελφίνο δεν καταλάβαινε τίποτα στο 1ο ημίχρονο, έφτασε τους 13 πόντους στο 36-39, ενώ ο Σκόλα και ο Τζινόμπιλι κρατούσαν την Αργεντινή μπροστά με +5 ως την ανάπαυλα (40-46). Η επίθεση της Βραζιλίας τα είχε βρει μπαστούνια, την ώρα που ο Πριτζιόνι μοίραζε πολύ ωραία παιχνίδι και έβρισκε ελεύθερο τον Νοτσιόνι για το 44-52, με τον Τζινόμπιλι να γράφει το 44-54.

Η Βραζιλία έκανε 4 λεπτά να σκοράρει στο ματς, όταν έγραψε καλάθι με τον Μασάδο το σκορ ήταν 44-56, στο -12 από το -3, ενώ Καμπάτσο και Χ. Γκουτιέρεζ πήγαν την Αργεντινή στους 15 πόντους, 46-61 με 2:36 για το δεκάλεπτο. Το μόνο που κατάφεραν οι Βραζιλιάνοι ήταν να πλησιάσουν στους 10 στο τέλος της 3ης περιόδου, αλλά ο Τζοβανόνι στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου έκανε το 57-64.

Σκόλα και Τζινόμπιλι μίλησαν και πάλι για το 59-70
στο 33ο λεπτό αλλά Νενέ και Μπαρμπόσα πήραν καλές επιθέσεις, εκμεταλλεύτηκαν το κακό πεντάλεπτο του Πριτζιόνι που είχε βαλθεί ντε και καλά να σκοράρει και πλησίασαν σε 68-70 με 4:21 για το τέλος. Ο Πριτζιόνι σκόραρε τελικά αμέσως μετά, ο Νοτσιόνι έκανε κι αυτός το 68-74 με πολύ δυναμικό ντράιβ, αλλά ο Μπαρμπόσα μείωσε με τρίποντο σε 71-74.

Ο Πριτζιόνι αστόχησε ολομόναχος στην επόμενη επίθεση, αλλά ο Χουέρτας έχασε το σουτ του αγώνα με 1:06 για το τέλος, οι Αργεντινοί έβγαλαν σύστημα για να… κερδίσει φάουλ ο Τζινόμπιλι (!), με εκείνον να γράφει 2/2 βολές για το 71-76. Την ώρα που Χουέρτας και Μπαρμπόσα πετούσαν τις δύο επόμενες επιθέσεις, Σκόλα και Ντελφίνο έγραφαν 4/4 βολές για το 71-80, ενώ μετά και το άστοχο σου του Μασάδο ο Πριτζιόνι στα 22 δευτερόλεπτα έκανε το 71-82 με άλλες 2 βολές.

Κάτι η «λύσσα» του Σκόλα να σουτάρει αυτός βολές στο τέλος (έγραψε 0/4) όταν το ματς είχε κριθεί, κάτι τα δύο τρίποντα απελπισίας του Μπαρμπόσα που ήταν εύστοχα, το σκορ έγινε 77-82 για να κλείσει η ψαλίδα.

Για την Αργεντινή ο Σκόλα είχε 17 πόντους και 4 ριμπάουντ με 6/12 δίποντα και 5/10 βολές, ο Τζινόμπιλι είχε 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Ντελφίνο 16 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Νοτσιόνι 12 πόντους και 6 ριμπάουντ με σκυλίσια άμυνα, ο Χουάν Γκουτιέρεζ 11 πόντους και ο Πριτζιόνι 6 πόντους και 8 ασίστ (αν έλειπαν και τα 0/5 τρίποντα…). Οι Αργεντινοί δεν σούταραν καλά από μακριά, είχαν 7/24, ενώ τελείωσαν με 60% στα δίποντα.

Για τη Βραζιλία ο Χουέρτας είχε 22 πόντους και 5 ασίστ, ο Μπαρμπόσα 22 πόντους επίσης, ο Γκαρσία 10 πόντους και ο Νενέ 7 πόντους και 12 ριμπάουντ. Φεύγουν απογοητευμένοι, αλλά και έχοντας πείσει λίγο περισσότερο ότι το 2016 θα χτυπήσουν μετάλλιο.


Η.Π.Α. – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 119-86

Νίκη και πρόκριση στην τετράδα για τις Η.Π.Α., σε ένα ματς πιο κλειστό απ’ όσο δείχνει το τελικό αποτέλεσμα, με τους Αυστραλούς να πιέζουν για περίπου 35 λεπτά τις Η.Π.Α. αλλά να παρατάνε τελείως το ματς στο φινάλε και τη διαφορά να εκτοξεύεται. Κάπως έτσι (4 κολλητά τρίποντα) έγινε ήρωας και ο Κόμπι που ήταν τουρίστας μέχρι τότε στον αγώνα (και σε όλο το τουρνουά), κάπως έτσι δεν θεωρείται ο Λοβ ο καλύτερος παίκτης των Η.Π.Α. (ενώ ήταν).

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς πέτυχε triple-double με 11 πόντους, 14 ριμπάουντ και 11 ασίστ, χαρίζοντάς μας και την πιο αστεία φάση του τουρνουά όταν μετά από επιθετικό ριμπάουντ που πήρε ενώ ήταν με τα δύο πόδια στο παρκέ έκανε… 2 βήματα και τελείωσε τη φάση με τους διαιτητές προφανώς τόσο σαστισμένους που δεν έδωσαν παράβαση.

Ιγκουοντάλα, Χάρντεν, Ντέιβις και Τσάντλερ ήταν ξανά περαστικο
ί από το παρκέ και αν οι Η.Π.Α. δεν μπορούν να έχουν ροτέισον 12 παικτών στην εθνική, τότε τι απαιτήσεις να έχουμε από τους υπόλοιπους. Οι Αυστραλοί έπαιξαν παθιασμένα, κέρδισαν το χειροκρότημα επειδή δεν παράτησαν το ματς, πάλεψαν και πίστεψαν στην έκπληξη, κάτι που φάνηκε και στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, παρότι σαφώς χειρότερη ομάδα. Πάντως, για να τα λέμε όλα, και οι Αμερικάνοι αντέδρασαν πολύ σωστά όταν χρειάστηκε και, προφανώς, δεν εννοώ στο τέλος αλλά, μόλις η Αυστραλία μείωσε στους 3 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο.

Το ματς ήταν όμορφο και θεαματικό, αν έλειπε και το τελευταίο τρίλεπτο από την εικόνα της Αυστραλίας, θα έφευγαν όλοι ικανοποιημένοι από το παρκέ. Οι Αυστραλοί αφέθηκαν στο τέλος, ξέροντας ότι είχαν χάσει, και οι Αμερικανοί πήγαν το ματς από το +14 στο +33 με συνοπτικές διαδικασίες, μαγική εικόνα για την εξέλιξή του. Αλλά, τα έχουμε πει, όταν πας να το παίξεις άνετος με το θηρίο, θα σε καταπιεί.

Καρμπόν είχαν βάλει οι δύο ομάδες στα δυο πρώτα δεκάλεπτα. Το 28-21 ήταν το σκορ και στις δύο περιόδους με τους Αμερικανούς να είναι… λίγο καλύτεροι και στις δύο. Αποτέλεσμα το +14 του ημιχρόνου, που έκανε πολλούς να απογοητευτούν για το πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας. Ως το 12-12 οι δυο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, δίνοντας γρήγορο ρυθμό στο ματς και μην προσέχοντας την άμυνά τους. Με τον Άντονι ξανά εκτελεστή οι Αμερικανοί πήγαν στο 19-12, για να πλησιάσουν οι Αυστραλοί στους 3 και να μείνουν πίσω με 26-16 στο τελευταίο λεπτό της περιόδου.

Ο Μιλς μείωσε σε 28-21 στο τέλος του δεκαλέπτου, ο Μιλς που όποτε τον χρειαζόταν η ομάδα του την κρατούσε από το χέρι και της έδειχνε το δρόμο για να μη φοβάται. Ντουράντ και Ουίλιαμς πήγαν τις Η.Π.Α. στο 34-22 ενώ ο Λοβ μετά από επιθετικό ριμπάουντ έγραψε το 36-24. Αυτό το έκανε πολλές φορές στο ματς ο Λοβ, που βοήθησε πάρα πολύ στις ρακέτες, με τον Τσάντλερ να μην μπορεί να κάνει το ίδιο.

Όταν ο Νιούλι έγραψε με τρίποντο το 36-27 ο Ουίλιαμς απάντησε με τον ίδιο τρόπο για το 39-27 και το ίδιο έκανε ξανά ο Άντονι (47-36) και ο Ουίλιαμς (50-38) μέχρι το τελευταίο τρίλεπτο πριν το ημίχρονο. Οι δυο τους έφεραν το ματς στο +16 για τις Η.Π.Α. (54-38) για να κάνει ο Λοβ το 56-40 λίγο μετά.

Κάπου εκεί και χωρίς να το καταλάβει κανείς (διότι μεσολάβησαν τα 15 λεπτά της ανάπαυλας) οι Αυστραλοί έτρεξαν ένα θεαματικό 0-13 για να κάνουν το ματς ντέρμπι. Το ημίχρονο τελείωσε με 2/2 βολές του Μιλς, και ο ίδιος μπήκε με 5 πόντους στην επανάληψη, για να δώσει τη σκυτάλη στον Ινγκλς αμέσως μετά που με δύο τρίποντα έγραψε το 56-53.

Την ίδια ώρα Κόμπι, Ντουράντ και Τζέιμς έκαναν τη μία βλακεία μετά την άλλη, με τον πρώτο πρωταγωνιστή και οι Αμερικανοί χρειάστηκαν ένα ελεύθερο τρίποντο (από καλή περιστροφή της μπάλας) του Ντουράντ από τη γωνία για το 59-53, με τον Σιζέφσκι όμως να παίρνει τάιμ άουτ αμέσως μετά.

Ο Άντερσεν έβαλε στο καλάθι τους Αμερικανούς ψηλούς για το 63-58,
αλλά το πρώτο τρίποντο ξέσπασμα του Κόμπι ήρθε στο 26ο λεπτό, με δύο σουτ έκανε το 70-58, αφού οι Αυστραλοί πέταξαν δυο μπάσκετ στις αντίστοιχες επιθέσεις τους. Ο Ινγκλς με τον Μπάρλοου, πάντως, κατόρθωσαν να μειώσουν σε 74-66 λίγο μετά, με τον Άντονι να βάζει 5 κρίσιμους πόντους ως το τέλος της περιόδου για το 84-70 των Αμερικανών.

Ο Πολ έστειλε τη διαφορά στους 17 πόντους
στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, αλλά οι Αυστραλοί με Άντερσεν και Μπάρλοου πλησίασαν στους 12 μέσα σε μισό λεπτό. Ένα ακόμα επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι του Λοβ έκαναν το 92-75, με τον Μιλς να απαντά με τρίποντο, μέχρι που 5:50 πριν το τέλος ο Κόμπι αποφάσισε ότι… βαριόταν να μπαίνει μέσα στη ρακέτα και άρχισε να παίζει ρολόι από το τρίποντο! Έβαλε 4 κολλητά τρίποντα μέσα σε 1:17, κι ενώ οι Αυστραλοί έκαναν 2 λάθη κι ένα άστοχο σουτ στο ενδιάμεσο, για να φέρει το ματς στο 105-80.

Ο Χάρντεν κάρφωσε θεαματικά για το +29, ο ίδιος έκανε το 114-84 και το 117-84 με το ματς να τελειώνει στους 33 πόντους, περίπου δηλαδή 15-18 παραπάνω από εκεί που θα έπρεπε αν οι Αυστραλοί είχαν πάει προσεκτικά και μυαλωμένα ως το φινάλε. Βέβαια, υπήρχε και ο αστάθμητος παράγοντας ‘Κόμπι’ που μόλις τον άφησαν εντελώς αμαρκάριστο (γιατί για να λέμε του στραβού το δίκιο έκανε άλλο ένα άθλιο ματς ως τότε) έβαλε 12 πόντους σε 1 λεπτό.

Για τους Αμερικανούς ο Μπράιαντ είχε 20 πόντους, ο Λοβ 10 πόντους και 11 ριμπάουντ, ο Άντονι ήταν ξανά πολύ καλός με 17 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Ουίλιαμς είχε 18 πόντους, ο Ντουράντ 14 και 5 ριμπάουντ, ενώ όπως είπαμε, ο ΛεΜπρον είχε 11, με 14 ριμπάουντ και 11 ασίστ, χωρίς πάντως να κάνει τόσο θεαματικό παιχνίδι (από τις 11 ασίστ οι 6 ήταν πάσες για τρίποντο ας πούμε).

Για τους Αυστραλούς ο Μιλς είχε 26 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Ινγκλς ήταν και πάλι καταπληκτικός με 19 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ (κι έπαιξε και 40 λεπτά), ο Άντερσεν είχε 11 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ ο Νιούλι είχε 10 πόντους. Άφαντοι ο Μπέινς και ο Μάριτς, εν πολλοίς από την αμυντική προσπάθεια του Λοβ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Στα ημιτελικά το μπάσκετ με αμαξίδιο

Μπορεί στη χώρα μας να μην παίρνει σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, αφού η αθλητική παιδεία των …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *