Home / ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ / Απλώς συγκρατείστε το όνομά της…

Απλώς συγκρατείστε το όνομά της…

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2008

Πριν από δύο χρόνια πολύς θόρυβος είχε ξεσπάσει γύρω από την περίπτωση της Λορίν Τζάκσον. Η καλύτερη Αυστραλή μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών, παραλίγο να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έπαιζε… σε αντρικό πρωτάθλημα. Η γνώμη έπεσε από αυστραλιανή ομάδα και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό αρχικά, σε σημείο που η ομοσπονδία της Αυστραλίας λέγεται ότι σκεφτόταν για λίγο καιρό να πάρει την Τζάκσον στην προεπιλογή της εθνικής… αντρών. Τελικά, τίποτε από αυτά δεν έγινε, αλλά ποτέ μη λέμε ποτέ…

Ακόμη θυμάμαι μια κοπελίτσα στη γειτονιά μου (πλέον παίζει στην Α1 γυναικών), δεν έχει νόημα να πω το όνομά της, η οποία όταν ήμασταν 12-13 έκανε την πλάκα της με τα μισά αγόρια του παιδικού τμήματος της ομάδας. Για τις κορασίδες ούτε λόγος. Μερικά χρόνια αργότερα και πολλά πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα η ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται.

Στο Όρεγκον, η Τζέιμι Νάρεντ, 12 ετών με ύψος 1.85 παίζει με την ομάδα των αγοριών της γειτονιάς της στο τοπικό και πολιτειακό πρωτάθλημα. Ή μάλλον, έπαιζε. Γιατί, γονείς από άλλες ομάδες πίεσαν τη διοργανώτρια αρχή για να αποβάλει την Τζέιμι από τη λίγκα, επειδή είναι κοπέλα. Ή, για να λέμε το σωστό, επειδή είναι καλύτερη και είναι κοπέλα.

Το προσωνύμιο της Τζέιμι είναι… Μάικλ Τζόρνταν. Προφανώς, μπορείτε να φανταστείτε το γιατί. Η Τζέιμι βάζει το παιδικό (αγοριών) πρωτάθλημα στην πλάκα της 30άρες και 40άρες, με μέσους όρους που κανένα αγόρι αντίπαλης ομάδας δεν μπορεί να πιάσει. Αποτέλεσμα; Να ζητήσουν την αποβολή της από το πρωτάθλημα επειδή… «Τα αγόρια έχουν μάθει από τους γονείς τους να μην χτυπάνε (!!!) κορίτσια, κι έτσι την παίζουν πολύ πιο χαλαρά και όχι σκληρά και δεν είναι δίκαιο». Το γελοίο του θέματος είναι ότι το όλο ζήτημα πήρε πανεθνικές διαστάσεις και ξαφνικά αποκαλύφθηκαν βίντεο, τα οποία έδειχναν ότι η κοπέλα «ίσως είναι η πρώτη γυναίκα που θα παίξει στο NBA», όπως είπαν κάποιοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ξαναδεί κορίτσι να παίζει έτσι μπάσκετ. Προφανώς τραβηγμένη η άποψη, αλλά δίνει το στίγμα της υπόθεσης.

Η ίδια η Τζέιμι λέει: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν με αφήνουν να παίξω μόνο και μόνο επειδή είναι κορίτσι. Δεν είναι δίκαιο». Η Τζέιμι είναι 12 (ηλικία που τα παιδιά δεν υπερέχουν αθλητικά με βάση το φύλο, αλλά με βάση το ταλέντο) και προφανώς δεν μπορεί να καταλάβει τους πραγματικούς λόγους που μένει έξω από ένα πρωτάθλημα του οποίου είναι η καλύτερη. Όνειρό της… το NBA!

Η μητέρα της θυμήθηκε τον τελευταίο αγώνα πριν γίνει η ένσταση κατά της συμμετοχής της κόρης της στο πρωτάθλημα: «Έπαιξε απίστευτα. Έβαλε 30 πόντους. Θυμάμαι μια φάση, όπου έκλεψε την μπάλα, κατέβηκε το γήπεδο, έκανε πάσα πίσω από την πλάτη της σε ένα συμπαίκτη της, εκείνος έχασε το λέι απ και η Τζέιμι πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και σκόραρε. Για κάποιους από τους γονείς, είδα ότι αυτό παραήταν». Κι έτσι έγινε η καταγγελία. Η λίγκα, δεχόμενη πιέσεις τη δέχτηκε, αποφασίζοντας να διώξει την Τζέιμι, αφού «υπάρχει κανονισμός στο εγχειρίδιο του προπονητή, ο οποίος ορίζει ότι δεν πρέπει να παίζουν κορίτσια». Βέβαια, η Τζέιμι έπαιζε στο πρωτάθλημα από τα… 8 της χρόνια.

«Μου αρέσει πολύ να παίζω μαζί της. Μας κάνει όλους να μοιάζουμε πολύ καλύτεροι παίκτες», είπε ένας… ειλικρινής συμπαίκτης της. Ο πανζουρλισμός για το ταλέντο της μικρής, η οποία θεωρείται η καλύτερη παίκτρια σε όλες τις Η.Π.Α. στην ηλικία της είναι τόσος, που πανεπιστήμια έχουν ήδη αρχίσει να της προσφέρουν αθλητικές υποτροφίες!

Γιατί όμως η Τζέιμι άρχισε να παίζει με αγόρια; «Την έβαλα στην αρχή να παίξει με τελειόφοιτες λυκείου. Πήγαινε μια χαρά, αλλά τα κορίτσια του λυκείου ταξιδεύουν πολύ για τα ματς, ενώ και οι γονείς της αντέδρασαν γιατί ήθελαν να βρίσκεται με παιδιά της ηλικίας της. Τι κοινό έχει με κορίτσια 18 χρονών;». Ωραία, ας παίξει με 12χρονα κορίτσια: «Παίξαμε. Κερδίσαμε έναν αγώνα με 90-7. Είναι σα να βάζεις τον Σακίλ Ο Νίλ να παίξει με παιδιά λυκείου», είπε ο προπονητής της, Μάικλ Έιμπραμ για το ταλέντο της για να συνεχίσει: «Αν ήξερα για τον γελοίο κανονισμό θα είχα αποσύρει όλες τις ομάδες μου πολύ καιρό τώρα από το πρωτάθλημα».

Η Τζέιμι λέει ότι της αρέσει να παίζει με αγόρια γιατί το τέμπο του παιχνιδιού είναι πιο γρήγορο. «Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα αγόρι που έπαιξε μαζί της και είχε πρόβλημα ή έπαιζε χαλαρά. Ίσως οι μπαμπάδες τους έχουν πρόβλημα. Μάθε του γιου σου πώς να την παίζει. Να βγαίνει μπροστά, να μην την αφήνει να παίρνει την μπάλα. Αλλά προς Θεού, μην διαμαρτύρεσαι. Αυτό είναι γελοίο. Είναι κορίτσι, αλλά παίζει σκληρά. Πέφτει κάτω, στήνεται για επιθετικά, ‘τρώει’ ξύλο», πρόσθεσε ο Έιμπραμ.

«Το να συμβιβαστεί η λίγκα για μια μειονότητα γονέων είναι ηλίθιο τη σήμερον ημέρα. Η απόφαση θεωρητικά είναι γενική, αλλά ουσιαστικά στοχεύει μόνο εκείνη. Είναι απλώς ένα παιδί, που είναι απίστευτο στο μπάσκετ».

Ο Έιμπραμ τονίζει ότι ο μόνος που θα υποφέρει από την απόφαση θα είναι η Τζέιμι. Θα πάει πίσω η εξέλιξή της. Αν και κανείς από όσους την έχουν δει να παίζει δεν αμφιβάλει. Σε ελάχιστα χρόνια θα παίζει στο WNBA.

Κανένα μέσο δεν προέβαλλε το θέμα διαφορετικά, παρά ως «αποβλήθηκε επειδή ήταν η καλύτερη». Μιλούσαν άλλωστε τα στατιστικά της, ενώ υπήρχε και… βίντεο πειστήριο! Η λίγκα την απέβαλε, αλλά ουσιαστικά αναγνωρίζοντας το γελοίο της απόφασής της ανακοίνωσε ότι… τροποποίησε τους κανόνες «για το καλοκαιρινό πρωτάθλημα, ώστε να μπορούν και κορίτσια να συμμετάσχουν, οπότε η Τζέιμι και η ομάδα της είναι ευπρόσδεκτες».

Μεταξύ μας, κι αν ακόμη δεν παίξει ξανά η Τζέιμι με αγόρια, δεν πειράζει. Όταν βλέπεις ένα τέτοιο διαμάντι, ένα τέτοιο φαινόμενο, απλώς συγκρατείς το όνομα. Για να το θυμηθείς όταν τη δεις μετά από λίγα χρόνια στην τηλεόραση. Εξάλλου ξέρετε πόσο ντροπιαστικό είναι για τον εγωισμό κάποιων γονέων να… κερδίζει ένα κορίτσι τους γιους τους;

 

Υ.Γ.: Για του λόγου το αληθές: Η Τζέιμι σε δράση.

About nikolask11

Check Also

Η live μετάδοση του final-four Κυπέλλου Γυναικών

Το final four του Κυπέλλου μπάσκετ Γυναικών ξεκινά το Σάββατο στην Κω και η ΕΟΚ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *